ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΙΕΡΙΑ
Τάγματα εφόδου σε νέα εκδοχή προπηλάκισαν διευθυντή σχολείου

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Σαν σύγχρονα τάγματα εφόδου φαίνεται πως λειτουργούν οι αυτοαποκαλούμενοι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», προκειμένου να επιβάλουν τις φασιστικές αντιλήψεις, τις οποίες προσπαθούν να κρύψουν πίσω από την άρνηση της μάσκας και των εμβολίων.

Το πρωί της Παρασκευής, μια τέτοια ολιγομελής ομάδα εισέβαλε στο Γυμνάσιο του Αιγινίου στην Πιερία, «συνέλαβε» τον διευθυντή και τον οδήγησε δεμένο πισθάγκωνα με χειροπέδες στο Αστυνομικό Τμήμα Πύδνας - Κολινδρού.

Το περιστατικό συνέβη λίγο μετά τις 7.30 το πρωί, μπροστά στα έκπληκτα μάτια μαθητών και εκπαιδευτικών που εκείνη την ώρα έφταναν στο σχολείο. Τα συγκεκριμένα άτομα πλησίασαν τον διευθυντή, τον προπηλάκισαν και αφού τον αποκάλεσαν προδότη, του πέρασαν χειροπέδες και τον έβαλαν στο αυτοκίνητο, για να τον παραδώσουν λίγα λεπτά αργότερα στο ΑΤ της περιοχής.

Ο διευθυντής μεταφέρθηκε με εκδορές και σε κατάσταση σοκ στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Για το περιστατικό έγιναν 11 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη ομάδα εδώ και καιρό προκαλεί προβλήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της περιοχής με απειλές και προπηλακισμούς εναντίον των εκπαιδευτικών. Μάλιστα, οι διευθυντές των δύο σχολείων στις 24 Νοέμβρη παρέλαβαν μέσω δικαστικού επιμελητή ένα έγγραφο που σημείωνε πως τα σχολεία επιτάσσονται στο όνομα των «αυτοχθόνων Ελλήνων».

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ

Για νέα εκδοχή ταγμάτων εφόδου κάνει λόγο η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που με τη στάση της ενισχύει αυτές τις δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν βολικό «αντίπαλο».

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει αναλυτικά: «Η επίθεση στον διευθυντή Γυμνασίου στο Αιγίνιο Πιερίας είναι ενέργεια αποτρόπαιη και καταδικαστέα. Πρόκειται για ομάδες που, όποιο τίτλο και αν χρησιμοποιούν, αποτελούν νέα εκδοχή ταγμάτων εφόδου.

Η άρνηση της μάσκας και των εμβολίων, που επικαλούνται, είναι το όχημα μέσα από το οποίο προσπαθούν να περάσουν φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες εκπορεύονται από συγκεκριμένα μορφώματα. Αυτό επιβεβαιώνεται και από άλλες τέτοιες κινήσεις από αντίστοιχες ομάδες, όπως τα ναζιστικά εμβατήρια στη συγκέντρωση έξω από την 3η και 4η ΥΠΕ ή οι φωτογραφίες του - γνωστού γι' αυτές τις απόψεις - προέδρου του σωματείου του ΑΧΕΠΑ με το μόρφωμα του Κασιδιάρη κ.λπ.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που όλο αυτό το διάστημα, με την έλλειψη ουσιαστικής και τεκμηριωμένης ενημέρωσης, τις παλινωδίες σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και τον εμβολιασμό, αφήνει έδαφος να αναπτυχθούν ανορθολογικές και σκοταδιστικές απόψεις και πρακτικές. Με τη στάση της ενισχύει όλες αυτές τις δυνάμεις, που αποτελούν βολικό "αντίπαλο", ώστε να κρύψει τις πραγματικές της ευθύνες για τις τεράστιες ελλείψεις και τα κενά στο δημόσιο σύστημα Υγείας και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Καλούμε τον λαό της Κεντρικής Μακεδονίας να απομονώσει τέτοιες ομάδες. Να διεκδικήσει την άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό και μέσα, την επίταξη χωρίς κανένα κόστος του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Μέτρα προστασίας στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε όλους τους χώρους διασποράς. Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, επιστημονικά τεκμηριωμένη εμβολιαστική εκστρατεία με προσωποποιημένη ενημέρωση, και κέντρο ελέγχου και φαρμακοεπαγρύπνησης».

ΣΕΤΗΠ
Κάλεσμα σε κινητοποίηση για την άθλια ΣΣΕ στη CTS

Σε 24ωρη απεργία το Σάββατο 11/12 και συγκέντρωση στις 11 π.μ., έξω από το ξενοδοχείο «Caravel», όπου θα διεξαχθεί η Συνέλευση Αντιπροσώπων του Συλλόγου τους, καλεί τους εργαζόμενους στην εταιρεία CTS («Cosmote Technical Services») το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ). Η συνέλευση έχει συγκληθεί με βασικό θέμα τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφτηκε πρόσφατα από την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) και τη θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΟΤΕ.

Το ΣΕΤΗΠ καλεί τους εργαζόμενους στην απεργία και τη συγκέντρωση, ώστε να ακυρωθεί η άθλια ΣΣΕ και να μπουν τα θεμέλια για τη διεκδίκηση νέας Σύμβασης, με εξίσωση των μισθών και των όρων δουλειάς προς τα πάνω. Αντίστοιχα, καλεί όλους τους εργαζομένους να συμπαρασταθούν στον δίκαιο αγώνα τους, που είναι «αγώνας ενάντια σε ένα καλά μελετημένο σχέδιο της εργοδοσίας να χτυπηθεί ο μέσος μισθός σε ολόκληρο τον κλάδο, να χτυπηθούν κεκτημένα δικαιώματα δεκαετιών». Στην κινητοποίηση καλεί η ΕΣΚ ΟΤΕ.

Μέρα δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις

Μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις στα σχολεία κηρύσσει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, με κατά τόπους πολύμορφες δράσεις διεκδίκησης από κοινού με μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες παρεμβάσεις από Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων σε περιοχές της Αθήνας. Επίσης, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 13/12 στις 2.30 μ.μ., στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές της χώρας.

ΙΣΤΙΑΙΑ
Αναβλήθηκε η επίσκεψη του πρωθυπουργού

Την αναβολή της συγκέντρωσης διεκδίκησης και διαμαρτυρίας, που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο 11/12 στην Ιστιαία, αποφάσισε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, μετά τη ματαίωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού. Στην ανακοίνωσή της τονίζει επίσης ότι ο λαός της πυρόπληκτης Βόρειας Εύβοιας, οι Επιτροπές Αγώνα, ο Αγροτικός Σύλλογος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας και το Σωματείο Ρητινοκαλλιεργητών παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα και ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασίσουν εκ νέου για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους.

Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ

Συνέντευξη Τύπου οργανώνει η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία της στη Χαλκίδα (Σαμαρτζή 24 και Γκορτζή), με θέμα: «Η κατάσταση του λαού της Βόρειας Εύβοιας 4 μήνες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, η πολιτική της κυβέρνησης και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα πάρουν μέρος ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Εύβοιας, και ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Ανατ. Στερεάς και Εύβοιας.

Εκδρομή της ΚΝΕ σε Φλώρινα - Καστοριά

Η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας και ΠΑΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ διοργανώνουν εκδρομή στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη στις περιοχές της Καστοριάς και της Φλώρινας, σε μέρη και σημεία όπου έδρασε ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, για τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επισκέψεις στο νέο Μνημείο - Μουσείο των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο Καστοριάς, στο Μουσείο Πρεσπών, στο Μνημείο για τη Μάχη της Φλώρινας και σε άλλα μνημεία στην περιοχή. Πιο αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη

Το Πολιτιστικό Στέκι της ΚΝΕ στον Πειραιά, «Τραβέρσο» (Φίλωνος 9), θέλοντας να αναδείξει τα τραγούδια και να τιμήσει τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, οργανώνει το Σάββατο 11 Δεκέμβρη, στις 6 μ.μ., μουσικό αφιέρωμα στα αντιδικτατορικά τραγούδια του. Η παρουσίαση θα γίνει από το μουσικό σύνολο του «Τραβέρσο», που αποτελείται από μαθητές και φοιτητές του Πειραιά, ενώ την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Ζαχαρίας Ντελακρούζ, στέλεχος της ΚΝΕ.

ΔΡΑΜΑ
Τραυματίστηκε σοβαρά εργάτης σε λατομείο

Αλλο ένα εργατικό «ατύχημα» έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα των εγκλημάτων σε βάρος της εργατικής τάξης. Ενας εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση σε ΜΕΘ στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, με σοβαρά τραύματα στο κεφάλι μετά από πτώση από μεγάλο ύψος. Το «ατύχημα» συνέβη την Τετάρτη 8/12 σε λατομείο στην περιοχή του Βώλακα. Ο κλάδος του Μαρμάρου στον νομό Δράμας μετρά από το 2016 τρεις νεκρούς εργάτες εν ώρα εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Δράμας εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στην οικογένεια του τραυματισμένου εργαζόμενου, και απαιτεί την άμεση διερεύνηση των αιτιών του «ατυχήματος», τη γρήγορη απόδοση ευθυνών, την πλήρη στήριξη της οικογένειάς του. «Τα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας θυσιάζονται στον μαρμάρινο βωμό του κέρδους» αναφέρει το σωματείο.

Γιορτή Βιβλίου της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

Παράλληλες εκθέσεις βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» οργανώνει τις επόμενες μέρες η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στην έδρα της (Αχαρνών 241) και στη οδό Κολωνού 3 στο κέντρο της Αθήνας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Από Τετάρτη 15/12 έως Πέμπτη 23/12 και από Δευτέρα 27/12 έως Πέμπτη 30/12, τις καθημερινές 17.30 - 20.30 και τα σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Καταγγέλλουν τη δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της

Μητέρα τριών παιδιών από την περιοχή Αβαντος στην Αλεξανδρούπολη έχασε τη ζωή της, με τους γονείς της να καταγγέλλουν τον 32χρονο σύζυγό της για πρόκληση σωματικών βλαβών. Ο ίδιος αποδίδει τον θανάσιμο τραυματισμό της σε πτώση από σκάλα. Στις 5/12 η 29χρονη μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Τμήμα Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, συνοδεία του συζύγου της. Οι γιατροί άμεσα έκαναν εισαγωγή και διαπίστωσαν ότι είχε ρήξη σπλήνας και ήπατος. Υποβλήθηκε σε τέσσερα χειρουργεία, ενώ εντοπίστηκε θετική και στον κορονοϊό και γι' αυτό νοσηλευόταν στη ΜΕΘ COVID. Το βράδυ της Πέμπτης άφησε την τελευταία της πνοή. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, ο 32χρονος επιχείρησε να εξαφανιστεί, το απόγευμα της Παρασκευής όμως συνελήφθη. Ο ίδιος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, καθώς φέρεται να ήταν χρήστης ουσιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ