ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
Δεν φτάνει

Σε συνέντευξή του ο περιφερειακός διευθυντής Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επαναλαμβάνει για τους εμβολιασμούς: «Υπάρχει μια παρεξήγηση πάνω στο τι κάνει το εμβόλιο. Το εμβόλιο δεν εμποδίζει τη μετάδοση. Γι' αυτό και μόνο ο εμβολιασμός δεν είναι αρκετός. Χρειαζόμαστε, όπως λέμε, μια προσέγγιση "εμβολιασμού+". Εμβόλια και μέτρα δημόσιας υγείας». Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το εμβόλιο, όσο κι αν είναι αναγκαίο, δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει την πανδημία και ότι απαιτούνται κι άλλα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας. Οταν όμως η συζήτηση φτάνει στο διά ταύτα, οι «συστάσεις» του ΠΟΥ, όπως και των κυβερνήσεων, εξαντλούνται στην εμπέδωση της «ατομικής ευθύνης», κι όχι στη λήψη μέτρων με ευθύνη του κράτους, που είναι αναγκαία για να «πιάνει τόπο» και η αυτοπροστασία. Σε κάθε περίπτωση, χωρίς ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του λαού σε χώρους - κρίκους της μετάδοσης, ο ιός θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και το εμβολιαστικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να χωλαίνει, ακόμα κι αν εξαιτίας των ποινών καταγράψει μια σχετική άνοδο. Η πολιτική του «κόστους - οφέλους» στη διαχείριση της πανδημίας ανακυκλώνει το αδιέξοδο για τον λαό και μετατρέπει το εμβόλιο από επίτευγμα της επιστήμης που μπορεί να σώσει ζωές σε εργαλείο διαίρεσης του λαού και επιβολής αντιδραστικών μέτρων. Απάντηση σ' αυτό δεν είναι η οχύρωση πίσω από τον βολικό για το κράτος και το σύστημα «δικαιωματισμό», αλλά η συμμετοχή στην οργανωμένη πάλη για τη διεκδίκηση πραγματικής προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού.

Εν κρυπτώ

Σημεία και τέρατα καταγγέλλουν εργαζόμενοι και σωματεία για τη στάση συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στην Εύβοια και συγκεκριμένα στο Σωματείο Χειριστών και Βοηθών Μηχανημάτων, ενόψει του συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μία ομάδα συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτοστατούντος ενός εκλεγμένου στη διοίκηση της ΓΣΕΕ και στο Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, που τυγχάνει και διευθυντής στο πολιτικό γραφείο τοπικού βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησαν να κάνουν εκλογές «εν κρυπτώ» στο σωματείο από το οποίο εκλέγονται, παρεμποδίζοντας την παρακολούθηση της διαδικασίας από άλλα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου. Στόχος τους ήταν με «μαγειρέματα» και «λαδιές» να αλλοιώσουν τον συσχετισμό μπροστά στο συνέδριο του ΕΚ Εύβοιας και να διασφαλίσουν την αντιπροσώπευση του εργοδοτικού μηχανισμού στο δευτεροβάθμιο όργανο. Οι συνδικαλιστές αυτοί, σε συνέργεια με τη δικαστική αντιπρόσωπο, έδωσαν παράταση στις εκλογές, όταν είδαν ότι δεν τους βγαίνουν τα «κουκιά», χωρίς να ανακοινώσουν πότε και πού θα πάει η κάλπη. Η συνέχεια είναι τραγελαφική: Το περασμένο Σάββατο η κάλπη «φύτρωσε» ξαφνικά στο Προκόπι της Βόρειας Εύβοιας και την επόμενη μέρα στην Κάρυστο, για να φορτωθεί μετά σε αμάξι μαζί με τη δικαστικό αντιπρόσωπο και να εμφανιστεί ξανά στο Αλιβέρι, αφού πρώτα έκαναν ό,τι μπορούσαν για να χαθούν τα ίχνη τους! Με τέτοιες «λαμογιές», ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός και η ΣΥΡΙΖΑίικη «φράντζα» του προσπαθούν να κρατήσουν τους εργαζόμενους και το Εργατικό Κέντρο δέσμιους της γραμμής που υπηρετεί την εργοδοσία και το κράτος της. Οι εργαζόμενοι όμως δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη...

Εικόνες...

Μια ...άλλη εικόνα της «Αθηναϊκής Ριβιέρας» μπορεί να δει όποιος κυκλοφορήσει στις Τζιτζιφιές, σε απόσταση αναπνοής από το παραλιακό μέτωπο. Θα παρατηρήσει ότι έξω από πολυκατοικίες υπάρχουν στοιβαγμένα τσουβάλια με άμμο, για να χρησιμοποιηθούν ως ανάχωμα σε περίπτωση καταιγίδας. Οι κάτοικοι ζουν με τον φόβο μιας νέας πλημμύρας - ανά πάσα στιγμή - και όχι άδικα, αφού σε διάστημα δύο μηνών, η περιοχή και τα υπόγεια πολυκατοικιών έχουν πληγεί ήδη δύο φορές. Αλλωστε, δεν έχουν περάσει παρά λίγες μέρες απ' όταν ένα λεωφορείο εγκλωβίστηκε σε μια πλημμυρισμένη γέφυρα μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω, καταμεσής του δρόμου, βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών. Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, στον Πειραιά, η ανάπλαση μιας πρώην βιομηχανικής περιοχής δίπλα στο λιμάνι, τη μετέτρεψε «εν ριπή οφθαλμού» σε πολυτελές συγκρότημα γραφείων και κατοικιών, με τη στήριξη του κράτους και διαδικασίες - εξπρές από τον δήμο. Δεν προλαβαίνεις όμως να κάνεις μερικά βήματα και πέφτεις πάνω σε κόκκινες κορδέλες, που απαγορεύουν το παρκάρισμα τις μέρες της κακοκαιρίας, για να μην παρασυρθούν αυτοκίνητα από τη βροχή! Η αντίθεση αυτή των εικόνων μόνο παράταιρη δεν είναι, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αττική είναι ανύπαρκτα και οι παλιότερες υποδομές έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις πραγματικές ανάγκες.

... και δεήσεις

Μια άλλη τέτοια εικόνα μάς έρχεται από τον Εβρο. Εκεί όπου ο αντιπεριφερειάρχης δήλωνε τις προάλλες ότι έχει λάβει χρηματοδότηση ύψους μόλις 8 εκατ. ευρώ για «μικροπαρεμβάσεις», μετά τις πλημμύρες του περσινού χειμώνα, ενώ ο ίδιος αποτιμά το ελάχιστο κόστος στα 26 εκατ. ευρώ. Μόνο για τις καταστροφές στην περιοχή του Ερυθροπόταμου, όπου παραμένουν έως σήμερα 24 ρήγματα στα αναχώματα, εκθέτοντας στον κίνδυνο της πλημμύρας 37.000 στρέμματα καλλιεργειών, χρειάζονται 6 εκατ. ευρώ. Την ώρα όμως που οι ζωές και το βιος των κατοίκων της περιοχής εξαρτιόνται από «δεήσεις» για ήπιο χειμώνα, σαν αυτές που έκανε ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέντευξή του, γύρω από το λιμάνι και τις άλλες υποδομές που αξιοποιούν τα στρατεύματα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη, το κρατικό χρήμα ρέει άφθονο. Οπως ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στην τελετή «υποδοχής» των Αμερικανών την περασμένη βδομάδα, η κυβέρνηση έχει δείξει «ισχυρή βούληση» στην κάλυψη των αναγκών των ΑμερικανοΝΑΤΟικών «με σχεδιασμό και υλοποίηση - εμβληματικών - οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών προϋπολογισμού άνω του 1 δισ. ευρώ». Την ίδια ώρα λοιπόν που δεκάδες δισ. ευρώ δαπανιούνται για τις ΝΑΤΟικές υποδομές στον Εβρο, ή για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Αττική, συνολικά για τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ολόκληρες περιοχές βουλιάζουν στο νερό και πνίγονται με την πρώτη βροχή, αποκαλύπτοντας ότι οι σχεδιασμοί για τα κέρδη και τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν συναντιούνται πουθενά με τις λαϊκές ανάγκες.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1894 Πεθαίνει ο Γάλλος μηχανικός και διπλωμάτης Φερντινάν Ντε Λεσέπς, που διάνοιξε - μεταξύ άλλων - τις διώρυγες του Σουέζ και της Κορίνθου.

1928 Γεννιέται ο Αμερικανός γλωσσολόγος και συγγραφέας Νόαμ Τσόμσκι.

1931 Οι άνεργοι των ΗΠΑ πραγματοποιούν την πρώτη τους «εθνική πορεία πείνας».

1941 Εκδηλώνεται αιφνιδιαστική ιαπωνική επίθεση κατά της αμερικανικής ναυτικής βάσης του Περλ Χάρμπορ στη Χαβάη. Οι ΗΠΑ εισέρχονται στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο.

1944 Οι Βρετανοί καταλαμβάνουν την Ακρόπολη (παρά τη συμφωνία με τον ΕΛΑΣ να μείνει έξω από τη σύγκρουση) και εγκαθιστούν σε αυτή βαριά όπλα, με τα οποία βάλλουν κατά θέσεων του ΕΛΑΣ.

1948 Εκτελείται, μαζί με άλλα 14 μέλη και στελέχη της ΚΟΘ του ΚΚΕ, ο Αρίστος Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

1974 Ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος επιστρέφει πανηγυρικά στη Λευκωσία, 4,5 μήνες μετά το εναντίον του χουντικό πραξικόπημα.

1988 Σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αρμενία προκαλεί τον θάνατο σε πάνω από 25.000 άτομα.

1995 Η άκατος του διαστημόπλοιου «Γαλιλαίος» εισχωρεί με επιτυχία στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Δία.

...και σαν χτες

1797 Ο Ρήγας Φεραίος συλλαμβάνεται στην Τεργέστη από την αυστριακή αστυνομία.

1944 Τα ξημερώματα, οι εγχώριες αστικές και βρετανικές δυνάμεις (4 και 8 τάγματα αντίστοιχα) ξεκίνησαν στοχευμένες αντεπιθέσεις. Ωστόσο, παρά την κινητοποίηση ισχυρής δύναμης αρμάτων μάχης και αλεξιπτωτιστών, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και περιορίστηκαν στην κατάληψη των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου, καθώς και των γραφείων της ΚΕ του ΕΑΜ στην οδό Κοραή. Βασικός στόχος του ΕΛΑΣ εκείνη τη μέρα υπήρξε το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη, ένα άριστα οχυρωμένο (και πρόσφατα ενισχυμένο) κτιριακό συγκρότημα στους πρόποδες της Ακρόπολης, δύναμης 1.100 ανδρών και επικεφαλής τον πρώην διοικητή των Ταγμάτων Ασφαλείας Λακωνίας, Κ. Κωστόπουλο. Η ορμητική επίθεση του ΕΛΑΣ έφερε γρήγορα το Σύνταγμα Μακρυγιάννη κοντά στην παράδοση, αν δεν ήταν η καθοριστική επέμβαση των Βρετανών με άρματα μάχης.

1957 Στη σκιά του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος, δύο μήνες μετά την επιτυχή εκτόξευση του σοβιετικού δορυφόρου «Σπούτνικ», οι Αμερικανοί επιχειρούν να στείλουν κι αυτοί τον πρώτο τους δορυφόρο στο Διάστημα. Η επιχείρηση υπήρξε παταγώδης αποτυχία, καθώς ο αμερικανικός πύραυλος δεν κατάφερε παρά να πετάξει 1,2 μέτρα πάνω από το έδαφος προτού εκραγεί.

1990 Πεθαίνει ο μουσικός Παύλος Σιδηρόπουλος.

2008 Ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος δολοφονείται από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου στα Εξάρχεια, ξεσηκώνοντας μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ