ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ
«Πράσινα» χαράτσια στους λαούς και στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους

Με «εάν» και «εφόσον» η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά την οποία θα πάρουν πίσω με «πράσινους» φόρους

Copyright 2021 The Associated

«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κρίση αυτή δεν έχει ακόμη περάσει. Παλαιοί και νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται, ιδίως ο αυξανόμενος αριθμός κρουσμάτων και η επαναφορά των περιορισμών, οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και η αύξηση του πληθωρισμού». Αυτό δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι, μετά την ολοκλήρωση της προχτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, στο πλαίσιο της οποίας επικυρώθηκε και η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που εφαρμόζεται σχετικά με την πορεία των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων στην ελληνική οικονομία.

Ο επίτροπος της ΕΕ, δίνοντας το στίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ για το επόμενο έτος, σημείωσε πως «σχεδόν όλες οι χώρες χαμηλού και μεσαίου χρέους θα ακολουθήσουν ή θα διατηρήσουν υποστηρικτικό δημοσιονομικό προσανατολισμό. Και οι χώρες με υψηλό χρέος θα χρησιμοποιήσουν τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να χρηματοδοτήσουν πρόσθετες επενδύσεις για τη στήριξη της ανάκαμψης». Επανέλαβε ακόμη ότι «οι πολιτικές στήριξης πρέπει να είναι στοχευμένες, προσεκτικά σταθμισμένες και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τις προσαρμόσουμε όπως χρειάζεται για να ανταποκριθούμε στις εξελίξεις». Πρόκειται βέβαια για τις νέες παρεμβάσεις στήριξης επιχειρηματικών ομίλων και επιχειρήσεων, όπως άλλωστε προβλέπεται στους κρατικούς προϋπολογισμούς των κρατών - μελών.

Βέβαια, στην περίπτωση κρατών με υψηλό κρατικό χρέος, όπως της Ελλάδας, οι αποφασιστικές και στοχευμένες παρεμβάσεις βασίζονται στις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που με τη σειρά τους έχουν όρο και προϋπόθεση την εφαρμογή των αντιλαϊκών οροσήμων που προβλέπονται στη συμφωνία.

Θυμίζουμε ότι στη συμφωνία με το ελληνικό κράτος και μόνο για το 2021 προβλέπονται 13 «ορόσημα» από το σκέλος των επιδοτήσεων και 2 από την πλευρά των φτηνών δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Ηδη η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να νομοθετήσει τις νέες διατάξεις για τις στρατηγικές επενδύσεις, την «ενθάρρυνση της εξωστρέφειας» των επιχειρήσεων, την υπεραπόσβεση για «πράσινες» και ψηφιακές επενδύσεις κ.ο.κ.

«Αναπροσαρμογές» στα χαράτσια ΦΠΑ

Σε καταρχήν συμφωνία για το υπό διαμόρφωση νέο καθεστώς ΦΠΑ που θα εφαρμόζεται στα κράτη - μέλη της ΕΕ προχώρησε η χτεσινή συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα στα κράτη - μέλη να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

Παράλληλα, ως αντιστάθμισμα, μέχρι το 2032 καταργείται η δυνατότητα των κρατών - μελών να εφαρμόζουν μειωμένους συντελεστές και απαλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που «θεωρούνται επιζήμια για το περιβάλλον και τους στόχους της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή». Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό το γεγονός ότι παρά τις όποιες αυξομειώσεις, τα σπασμένα της κλιματικής μετάβασης θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών.

Από την πλευρά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι «η πρόταση Οδηγίας όπως υιοθετήθηκε, κατοχυρώνει σε μόνιμη βάση τη δυνατότητα της Ελλάδας για εφαρμογή ειδικών, μειωμένων κατά έως 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου».Οσο κι αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να αξιοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη ως μέτρο που ευνοεί τους νησιώτες, και μόνο από το λεγόμενο «αντιστάθμισμα» που αναφέρει η Οδηγία, είναι προφανές ότι με το ένα χέρι μπορεί να τα δώσουν και με το άλλο θα τα πάρουν πολλαπλάσια. Γιατί ταυτόχρονα οι νησιώτες θα κληθούν να πληρώσουν πανάκριβα μέχρι και το 2032 και με πρόσθετη φορολόγηση αγαθά και υπηρεσίες που θεωρούνται κόντρα στους στόχους της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση»! Επιπλέον, ακόμα και αυτή η μείωση είναι υπό την αίρεση της δημοσιονομικής σταθερότητας, όπως είναι ξεκάθαρο από την Οδηγία.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, και όταν οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα υπάρξει δυνατότητα εφαρμογής μειωμένων συντελεστών σε βαμβάκι, αγροτικά μηχανήματα και λοιπά βασικά αγροτικά είδη.

Οι υφιστάμενες παρεκκλίσεις που δεν δικαιολογούνται από στόχους δημόσιας πολιτικής, εκτός από αυτούς που υποστηρίζουν τη δράση της ΕΕ για το κλίμα, θα πρέπει να καταργηθούν έως το 2032.

Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι «η Πρόταση Οδηγίας για τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως υιοθετήθηκε, έχει σαφή περιβαλλοντική χροιά, καθώς είναι προσαρμοσμένη στους ευρωπαϊκούς στόχους της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal), τους οποίους υποστήριξε σθεναρά η χώρα μας, προτείνοντας και συμβάλλοντας παράλληλα στην υιοθέτηση των αναγκαίων συμπληρωματικών παρεμβάσεων για την ομαλή προσαρμογή των ομάδων που πλήττονται»....

Η ανάκαμψη στην ΕΕ

Εξάλλου, ο ρυθμός ανάκαμψης στην Ευρωζώνη στο γ' τρίμηνο του 2021 διαμορφώθηκε στο 3,9% σε ετήσια βάση και συνολικά στην ΕΕ στο 4,1%.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία που παρουσίασε χτες η Γιούροστατ, η Γερμανία εμφανίζει ενίσχυση 2,6%, η Γαλλία 3,3%, η Ιταλία 3,9%. Στην ελληνική οικονομία, όπως είναι γνωστό και από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ανάκαμψη έφτασε στο 13,4%, ως αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα χαμηλής βάσης υπολογισμού στη διάρκεια του 2020.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ
Πλαίσιο για τη μοιρασιά των 7 δισ. στους ομίλους των «πράσινων» μπίζνες

Συνεχίζοντας η κυβέρνηση της ΝΔ, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για τον πακτωλό των τουλάχιστον 7 δισ. προς τους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ για την απολιγνιτοποίηση και τις «πράσινες» μπίζνες, έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και ρύθμιση ειδικότερων ζητημάτων απολιγνιτοποίησης», το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια αύριο, Πέμπτη. Χτες, συνεχίστηκε η συζήτηση στην Επιτροπή με την ακρόαση φορέων, που ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική αλλά και την τοποθέτηση των βουλευτών επί των άρθρων.

Δήμαρχοι και περιφερειάρχες των πληττόμενων περιοχών, παρά το γεγονός ότι είναι υπέρμαχοι της πολιτικής «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης» ανάπτυξης, δεν μπόρεσαν να κρύψουν το δράμα που εξελίσσεται στις περιοχές τους, όπου πλέον καλπάζουν η ανεργία και η φτώχεια.

Χαρακτηριστικά, ο περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, ανέφερε ότι επειδή πρόκειται για περιφέρεια που έχει εστιάσει την οικονομία της στον λιγνίτη, ήδη «εδώ και δύο χρόνια χάνονται θέσεις εργασίας» και «δεν έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα νέες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι με το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης πρόκειται να χαθούν έως το 2028 άλλες 20.000 θέσεις εργασίας. Και αυτά σε μια περιφέρεια, όπως είπε, «με την υψηλότερη ανεργία στην Ελλάδα, υψηλότερη ανεργία των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη». Για «έκρηξη της ανεργίας», «κλείσιμο επιχειρήσεων» αλλά και «αυξημένο τιμολόγιο παροχής θερμικής ενέργειας κατά 32%» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αμυνταίου, Ανθ. Μπιτάκης, ενώ αντίστοιχες ήταν οι επισημάνσεις των δημάρχων Κοζάνης, Λ. Μαλουτά, και Εορδαίας, Π. Πλεκέντα, κ.ά.

Για τα όσα ανέφεραν οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, μιλώντας στην Επιτροπή, επισήμανε: «Μου δημιουργήθηκε το εξής ερώτημα: Προς τι η συμφωνία τους με το όλο εγχείρημα της απολιγνιτοποίησης, η διαδικασία της οποίας εμπεριέχει ακριβώς αυτά;».

Ταυτόχρονα, οι τοποθετήσεις των δημάρχων έδωσαν αφορμή για ένα ακόμα «καβγαδάκι» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το μοντέλο με το οποίο θα προωθηθεί η ...«δίκαιη μετάβαση», με την οποία βέβαια και οι δύο, όπως και τα άλλα αστικά κόμματα, συμφωνούν. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ συνέχισε και χτες να δίνει συμβουλές στη ΝΔ ότι πρέπει να ακολουθήσει πολιτικές ενσωμάτωσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, λέγοντας με νόημα πως υπάρχουν σχετικές υποδείξεις από ΕΕ, ΟΟΣΑ κ.ο.κ. «Δεν μπορείτε να τα αγνοείτε αυτά. Αν έχεις απέναντι την κοινωνία σε τόσο βαθύ μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου μιας περιοχής, το έχεις χάσει», ανέφερε με νόημα.

Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι με τα περί «δίκαιης μετάβασης» «αυτό που εννοείτε στην πραγματικότητα είναι ότι θα υπάρχει δίκαιη μοιρασιά ανάμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους όλης αυτής της τεράστιας "πίτας" των 7 δισεκατομμυρίων που κουβαλά μαζί της αυτή η "αναπτυξιακή μετάβαση"». Επισήμανε ότι «αυτή η μετάβαση της απολιγνιτοποίησης έχει πλούσιο το παρελθόν της με όλες ανεξαιρέτως τις κυβερνήσεις και πατάει φυσικά γερά πάνω στη λεγόμενη απελευθέρωση της Ενέργειας, βασικότατη πολιτική στρατηγική της ΕΕ και του κεφαλαίου».

Γι' αυτό ακόμα και σήμερα, παρά τις κοκορομαχίες τους, «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ΚΙΝΑΛ, διαγκωνίζονται και ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποιος μπορεί καλύτερα, ταχύτερα και αποτελεσματικότερα να προχωρήσει την απολιγνιτοποίηση, στην οποία συμφωνούν απόλυτα. Στην "ποδιά του κεφαλαίου", λοιπόν, και για την εύνοιά του "σφάζονται παλικάρια" και μαλώνουν για το ποιος μπορεί να διακόψει πιο γρήγορα την υφιστάμενη παραγωγή του λιγνίτη, προκειμένου να βρουν επενδυτικό χώρο οι όμιλοι των ΑΠΕ, που έχουν βέβαια πολλαπλάσια κέρδη, εγγυημένα μάλιστα και από το ίδιο το κράτος».

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Χωρίς θέρμανση μέσα στον χειμώνα καρκινοπαθής!

Δεκάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς θέρμανση στην Πτολεμαΐδα, μέσα στο τσουχτερό κρύο του χειμώνα της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς οι οικοδομές των σπιτιών τους δεν είναι συνδεδεμένες με το δίκτυο τηλεθέρμανσης λόγω παλιότερων οφειλών. Μάλιστα, ορισμένα νοικοκυριά παραμένουν χωρίς θέρμανση ακόμα και αν δεν χρωστάνε, σε περίπτωση που δεν υπάρχει αυτονομία στο σύστημα θέρμανσης, γιατί οι οικοδομές λαμβάνουν κεντρικό λογαριασμό.

Το ζήτημα έθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας η «Λαϊκή Συσπείρωση», παρουσιάζοντας μάλιστα την περίπτωση μιας καρκινοπαθούς που ζει σε μία από τις 30 οικοδομές που παραμένουν εκτός σύνδεσης, με αναπηρία 67%, που συγχρόνως πάσχει από πνευμονοπάθεια, η οποία μάλιστα δεν οφείλει ούτε 1 ευρώ στη Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης (ΔΕΤΗΠ), αλλά καθώς υπάρχει εκκρεμές χρέος της οικοδομής, αυτή παραμένει στο κρύο.

Οπως κατήγγειλε η «Λαϊκή Συσπείρωση», αν και ζήτησε άμεσα μέτρα για τη σύνδεση του συγκεκριμένου σπιτιού, τονίζοντας πως η θέρμανση είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να παρέχεται σε όλους, ο πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ, κ. Καρακασίδης, δεν δεσμεύτηκε για καμία ενέργεια, «καλυπτόμενος πίσω από τον κανονισμό της ΔΕΤΗΠ ότι πρέπει να εξοφληθούν τα χρέη όλης της οικοδομής και σε τελική ανάλυση είπε ότι θα μπορούσαν οι ένοικοι της οικοδομής να αυτονομηθούν».

«Θεωρούμε ότι είναι ανάλγητη, προκλητική, εγκληματική και άδικη η στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στη συγκεκριμένη καρκινοπαθή, η οποία στερείται μια βασική, ζωτική λαϊκή ανάγκη, τη θέρμανση και μάλιστα εν μέσω πανδημίας», σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας, προσθέτοντας πως επιβεβαιώνεται για ακόμη μία φορά ότι οι Δημοτικές Επιχειρήσεις «λειτουργούν με όρους της αγοράς με κριτήριο το κέρδος και τη λογική κόστους - οφέλους. Δεν υπηρετούν την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτή της θέρμανσης λαϊκών νοικοκυριών».

Κινητοποίηση σωματείων της Κοζάνης

Κινητοποίηση το Σάββατο 18 Δεκέμβρη στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης διοργανώνουν τα Σωματεία Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ), Οικοδόμων Κοζάνης, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης και Εμποροϋπαλλήλων και Υπαλλήλων Υπηρεσιών Εορδαίας (ΣΕΥΠΕ) με σύνθημα: «Ενάντια στην πολιτική που μας μαυρίζει τη ζωή. Να αγωνιστούμε για τη ζωή που μας αξίζει».

Διεκδικούν μεταξύ άλλων: Φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό. Καμία διακοπή σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν. Κατάργηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.

Κατάργηση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Εξασφάλιση ξυλείας για τα χωριά. Ούτε μέρα χωρίς τηλεθέρμανση. Καμία αύξηση στην τιμή της. Επέκτασή της και σε άλλους οικισμούς. Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Να μην κλείσουν και να αναβαθμιστούν περιβαλλοντικά ορυχεία και ΑΗΣ. Οχι στην καύση απορριμμάτων, σε μετατροπή της περιοχής σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων, στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΠΕ.

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για όλους με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες. Οχι στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να καταργηθεί ο νόμος - έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί το 8ωρο, καθιερώνει τις απλήρωτες υπερωρίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ