ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
36ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
«Λυτοί και δεμένοι» στην υπηρεσία του εργοδοτικού σχεδιασμού να κατοχυρωθούν οι νόθοι

Σήμερα αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τα 8 ναυτεργατικά σωματεία, για να αλλοιώσουν τη θέληση χιλιάδων εργαζομένων στον Πειραιά

Από τη συγκέντρωση εργαζομένων και συνδικάτων έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Από τη συγκέντρωση εργαζομένων και συνδικάτων έξω από τα δικαστήρια του Πειραιά
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεγαλοεπιχειρηματιών (εφοπλιστές, COSCO, εταιρείες logistics, βιομήχανοι κ.ο.κ.), κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού και κυβέρνησης για την αλλοίωση των συσχετισμών στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.

Πολιορκητικός κριός είναι 8 ναυτεργατικά σωματεία, τα οποία επιδιώκουν, με τους δεκάδες νόθους αντιπροσώπους που εμφάνισαν, να κουρελιάσουν το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου, να διεμβολίσουν την εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο ΕΚΠ, να παραχαράξουν τη θέληση των εργαζομένων για Εργατικό Κέντρο που να υπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα και όχι να έχουν απέναντί τους έναν ακόμα μηχανισμό του κεφαλαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, χτες στα δικαστήρια του Πειραιά εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα 8 ναυτεργατικά σωματεία, τα περισσότερα σφραγίδες, με «επικεφαλής» την Ενωση Πλοιάρχων, κατά της απόφασης που πήρε η συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων στις 3 Δεκέμβρη, πρώτη μέρα του 36ου Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου, να αποκλείσει τους αντιπροσώπους (περίπου 60) των σωματείων αυτών, επειδή παραβιάζουν πλήρως το καταστατικό του ΕΚΠ, αλλά ακόμα και την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.

Με την αίτησή τους τα 8 σωματεία απαίτησαν μέχρι την εκδίκαση της αίτησης το δικαστήριο να εκδώσει προσωρινή διαταγή που θα προβλέπει τη συμμετοχή τους στη διαδικασία των ψηφοφοριών. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σήμερα το πρωί, ωστόσο ήδη έχει «καταπέσει», αφού χτες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι πρώτες ψηφοφορίες, που αφορούσαν την έγκριση του απολογισμού και οικονομικού απολογισμού του ΕΚΠ και την εκλογή πενταμελούς εφορευτικής Επιτροπής.

Ο απολογισμός της απερχόμενης διοίκησης, όπου πρώτη δύναμη ήταν οι εκλεγμένοι με τον αγωνιστικό συνδυασμό της ΔΕΣΚ, υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, συγκεντρώνοντας το 68,6% των ψήφων. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για την ΓΣΕΕ θα ξεκινήσουν την Κυριακή 12 Δεκέμβρη και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 14 Δεκέμβρη.

Αγωνιστικός προγραμματισμός

Τα αποτελέσματα αυτά ήρθαν να προστεθούν στην απόφαση που πήρε το συνέδριο το περασμένο Σάββατο, δεύτερη μέρα των εργασιών, για αγωνιστικό σχεδιασμό το επόμενο διάστημα. Πρώτος σταθμός είναι η συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 16 Δεκέμβρη.

Στον αντίποδα, ο σχεδιασμός κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι να αλλοιώσουν τους συσχετισμούς στο ΕΚΠ, προκειμένου να περάσουν με ευκολία τα μεγαλεπήβολα κερδοφόρα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων στο λιμάνι του Πειραιά, τσαλαπατώντας εργασιακά δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια των εργατών.

Εθεσαν μάλιστα σε «κίνηση» και τους ...«master chef» της νοθείας, όπως τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο και τον έτερο της ηγετικής ομάδας της Συνομοσπονδίας, γνωστό εργατοπατέρα Καραγεωργόπουλο. Ο πρώτος, χωρίς να έχει συνεδριάσει η διοίκηση της ΓΣΕΕ, διόρισε δικηγόρο για να παραστεί χτες στα δικαστήρια υπέρ των 8 ναυτεργατικών σωματείων - φερέφωνα των εφοπλιστών.

Ο δεύτερος την ώρα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων έκανε ανάρτηση σε προσωπικό του λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γράφοντας πως «σήμερα όλοι είμαστε στο πλευρό των 8 ναυτεργατικών σωματείων». Δηλαδή, «στο πλευρό» όσων επιχειρούν τη νοθεία!

Αυτό ουσιαστικά που υπερασπίστηκαν αμφότεροι - ο Καραγεωργόπουλος το λέει μάλιστα καθαρά - είναι το αίσχος του ν. 330, που είναι η μήτρα του νόμου Χατζηδάκη. Αυτόν διαφυλάττουν ως κόρη οφθαλμού όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ για να γίνεται το όργιο της νοθείας στα ναυτεργατικά σωματεία, να παραχαράσσεται η θέληση των ναυτεργατών, να αναπαράγεται ο μηχανισμός των εφοπλιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να κρατάει τους ναυτεργάτες υποταγμένους στα συμφέροντα των αφεντικών τους. Καθεστώς που τώρα θέλουν να επεκταθεί παντού.

«Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι το ΕΚΠ είναι των εργαζομένων και δεν θα επιτρέψουμε ως απερχόμενη διοίκηση την οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της βούλησης των αντιπροσώπων», κάνει σαφές με ανακοίνωσή της η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Νέα 48ωρη απεργία από την Παρασκευή για την υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν την Παρασκευή οι ναυτεργάτες, δίνοντας τη μάχη της 48ωρης πανελλαδικής απεργίας σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, σε όλα τα λιμάνια της χώρας, με προοπτική κλιμάκωσης, διεκδικώντας την ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους με ικανοποιητικές αυξήσεις στους μισθούς, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, δημόσια και υποχρεωτική και κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, ουσιαστική προστασία των άνεργων ναυτεργατών και αύξηση του επιδόματος ανεργίας στα 600 ευρώ, οργανικές συνθέσεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πλοίων και άλλα αιτήματα που αφορούν την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, αλλά και την ίδια την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.

Την πρώτη μέρα της απεργίας τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Ταυτόχρονα, πρωτοστατούν στην προετοιμασία του απεργιακού αγώνα «οργώνοντας» καθημερινά τα πλοία σε όλα τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, όπου αναδεικνύουν την ανάγκη οι ναυτεργάτες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της απεργίας, κόντρα στην υπονομευτική στάση της πλειοψηφίας της ΕΕ της ΠΝΟ, που ενισχύει την επιθετικότητα των εφοπλιστών.

Σημειώνεται ότι οι τελευταίοι αρνούνται να ανανεώσουν τις ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών δεν έχει ανανεώσει τη ΣΣΕ από το 2010 (!), και αυτό όταν από την εκμετάλλευση των ναυτεργατών καταγράφουν κάθε χρόνο ρεκόρ κερδών.

Στο μεταξύ, ενδεικτικά των κινδύνων για την ασφάλεια της ζωής πληρωμάτων και επιβατών, αποτέλεσμα της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της εργασιακής ζούγκλας μέσα στα βαπόρια, είναι τα βίντεο που κυκλοφορούν σχεδόν καθημερινά από λιμάνια νησιών του Αιγαίου, όπου οι ναυτεργάτες δίνουν μάχη με τα κύματα για να πιάσουν «κάβο».

Ενα τέτοιο βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας, με το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», που στις 26 Νοέμβρη βρέθηκε να ταξιδεύει με 9 μποφόρ και να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς λαχταρώντας τους επιβάτες για να καταπλεύσει στο λιμάνι της Σχοινούσας. Σημειώνεται ότι από το 2005 καταργήθηκε η νομοθεσία που απαγόρευε στα ακτοπλοϊκά πλοία να ταξιδεύουν από 8 μποφόρ και πάνω, μια απαράδεκτη διάταξη που διατήρησαν σε ισχύ από τότε όλες οι κυβερνήσεις και ειδικά τη χειμερινή περίοδο κινδυνεύει κόσμος.

Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη αν συνυπολογιστεί ότι τα επιβατηγά πλοία από τους πρώτους μήνες της πανδημίας, με ΠΝΠ, ταξιδεύουν με μισή οργανική σύνθεση, επειδή η κυβέρνηση ενέταξε τους ακτοπλόους στην κατηγορία των επιχειρήσεων που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό! Ετσι, όχι μόνο ανανεώνεται αυτή η απόφαση με έκτακτες ρυθμίσεις (τροπολογίες) ανά 3 μήνες αλλά έχουν εισπράξει οι εφοπλιστές και έξτρα «δωράκια» εκατομμυρίων, ως στήριξη λόγω πανδημίας, που ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, χώρια τα 370 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση 44 ενδονησιωτικών και διαπεριφερειακών γραμμών.

Ταυτόχρονα, οι εφοπλιστές της επιβατηγού ναυτιλίας, μόλις η πλειοψηφία της ΠΝΟ «έληξε» με συνοπτικές διαδικασίες την απεργία στα μέσα του Νοέμβρη, πρότειναν αυξήσεις - κοροϊδία για τις ΣΣΕ, με 0% για το 2020, 1% από τον Νοέμβρη του 2021 και 1% από τον Ιούνη του 2022. Αντίστοιχου τύπου «προτάσεις» κατέθεσαν οι πλοιοκτήτες στα πορθμεία.

«Ακόμα και ο κίνδυνος σε βάρος της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που υπηρετούν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, το υπουργείο Ναυτιλίας και οι λιμενικές αρχές, στις κατευθύνσεις των εφοπλιστών», τονίζουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία με αφορμή το περιστατικό με το πλοίο «ΣΚΟΠΕΛΙΤΗΣ», προσθέτοντας πως «είναι ένα ακόμα από τα πολλά, που έρχονται αντιμέτωποι ναυτεργάτες και επιβάτες, κάτοικοι των νησιών, με την πλειοψηφία των πλοίων, στο ακτοπλοϊκό δίκτυο, να είναι υπερήλικα και υποσυντήρητα».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΓΗΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΠΑΜΕ
Στο υπουργείο Υγείας για τις άθλιες συνθήκες στα φραουλοχώραφα

Συνάντηση για τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους εργάτης γης πραγματοποίησαν με τον υπουργό Υγείας το ΠΑΜΕ, η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και η Συντονιστική Επιτροπή των Εργατών Γης της Μανωλάδας και της ευρύτερης περιοχής, την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της αγωνιστικής απόφασης που πήραν εκατοντάδες εργάτες πριν από λίγες μέρες, για να διεκδικήσουν να ζουν και να δουλεύουν σαν άνθρωποι.

Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ και των εργατών γης έθεσαν στη συνάντηση όλα τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν, καταθέτοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό για τις άθλιες συνθήκες ζωής στις τρώγλες όπου τους στοιβάζουν οι μεγαλοπαραγωγοί. Απαίτησαν:

  • Αμεσα να ξεκινήσει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό.
  • Να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές Υγείας (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.).
  • Να λυθεί τώρα το ζήτημα της διαμονής τους.
  • Να έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, και όχι αφού τους ξεζουμίζουν οι μεγαλοτσιφλικάδες να συλλαμβάνονται από την αστυνομία.

Ολα αυτά μαζί με άλλα προβλήματα, όπως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, το μεροκάματο, η Ασφάλιση, κατατέθηκαν στις μέχρι τώρα συναντήσεις που έχει πραγματοποιήσει η αντιπροσωπεία με υπουργούς και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, ενώ ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε τουλάχιστον ότι θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός των εργατών γης.

«Συνεχίζουμε διεκδικώντας την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων που μας απασχολούν, ενημερώνοντας παράλληλα όλους τους εργάτες», διαμηνύει το ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ