ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Μάη 2001
Σελ. /56
1970: CIA και χούντα υπονομεύουν την Κύπρο

16 Γενάρη 1970. Ο Πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα, εν μέσω δημοσιογράφων. Γνώριζε ήδη τα σχέδια για την ανατροπή του
16 Γενάρη 1970. Ο Πρόεδρος της Κύπρου στην Αθήνα, εν μέσω δημοσιογράφων. Γνώριζε ήδη τα σχέδια για την ανατροπή του
23 Μάη 1970:Πάνω από 70 ένοπλοι μασκοφόροι καταλαμβάνουν τα ξημερώματα τον Αστυνομικό Σταθμό της Λεμεσού και αρπάζουν όλο τον οπλισμό και τα πυρομαχικά. Οι εισβολείς αφήνουν στο Αστυνομικό Τμήμα προκηρύξεις του παράνομου «Εθνικού Μετώπου» και καλούν τους αστυνομικούς να μην υπακούν στην κυβέρνηση, αλλά στην οργάνωση αυτή.

Η επιχείρηση αυτή ήταν ένα ακόμη επεισόδιο στην επιχείρηση ανατροπής του Προέδρου της Κύπρου Μακάριου, για την ολοκλήρωση του σχεδίου της ΝΑΤΟποίησης του Νησιού. Το σχέδιο αυτό καταστρώθηκε από τους Αμερικανούς σε συνεργασία με τους Βρετανούς και με εκτελεστικό όργανο τη χούντα της Αθήνας. Λίγες μέρες πριν την επιχείρηση στη Λεμεσό, στις 8 Μάρτη 1970, απέτυχε δολοφονική απόπειρα σε βάρος του Μακάριου. Αμέσως μετά την αποτυχημένη απόπειρα, γίνεται γνωστή η ύπαρξη σχεδίου πραξικοπήματος στην Κύπρο με την επωνυμία «Ερμής».

Η οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο» εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κύπρο το Μάρτη του 1969. Πραγματικός καθοδηγητής της ήταν η ΚΥΠ του ελληνικού δικτατορικού καθεστώτος και το 2ο Γραφείο του Γενικού Επιτελείου της Εθνοφρουράς, δηλαδή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο. Η επιχείρηση στη Λεμεσό στις 23 Μάη 1970 ήταν το επιστέγασμα μιας σειράς προβοκατόρικων, τρομοκρατικών ενεργειών της οργάνωσης. Ο Μακάριος, επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της Αστυνομίας, μεταβαίνει στη Λεμεσό και καθοδηγεί προσωπικά τις προσπάθειες σύλληψης των μελών του «Εθνικού Μετώπου». Συλλαμβάνονται εκατοντάδες άτομα και στις 27 Μάη ο Πρόεδρος της Κύπρου ανακοινώνει τη διάλυση της οργάνωσης.

Οι συλλήψεις, όμως, φέρνουν στο φως το μέγεθος της διείσδυσης του «Εθνικού Μετώπου» και όλο το πολιτικό σύστημα της Κύπρου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Αποκαλύπτεται, λοιπόν, ότι το 70% των αστυνομικών της Λεμεσού ανήκει στο «ΕΜ», ενώ με την οργάνωση αυτή συνεργαζόταν στενά ο επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Κύπρου, ανώτατα στελέχη της Αστυνομίας, πολλές γνωστές πολιτικές προσωπικότητες.

Ωστόσο, ο Μακάριος, αν και γνώριζε τα σχέδια της χούντας και των Αμερικανών, ακολούθησε πολιτική συγκάλυψης των συνωμοτών και τους απένειμε χάρη. Το αποτέλεσμα ήταν, σύσσωμη η ηγεσία του «Εθνικού Μετώπου» να ενταχθεί στην ΕΟΚΑ Β'...

ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 23 ΤΟΥ ΜΑΗ

1924 Συνήλθε το 13ο Συνέδριο του Ρωσικού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκων). Το Συνέδριο καταδικάζει ομόφωνα τις θέσεις της τροτσκιστικής αντιπολίτευσης.

1966 Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύσσει τη Βρετανία ο πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσον, καθώς η απεργία των ναυτεργατών απειλεί τη βρετανική οικονομία με κατάρρευση.

1974 Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια. Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής...

1979 Ο υποψήφιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Καρλ Κάρστενς εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Ο Κάρστενς υπήρξε μέλος του ναζιστικού κόμματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκoσμίου Πολέμου.

1984 Ο Ρίχαρντ φον Βαϊτσέκερ εκλέγεται Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

1999 Το Βελιγράδι έχει μείνει χωρίς νερό και ρεύμα. Τα ΝΑΤΟικά μαχητικά κατέστρεψαν τμήμα του εργοστασίου ενέργειας και τμήμα του εργοστασίου διύλισης του νερού στην πόλη. Η Βρετανία υποστηρίζει την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων και ανακοινώνει την ενίσχυση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων με 18.000 άνδρες. Στο μεταξύ, εκμεταλλευόμενη την εις βάρος της Γιουγκοσλαβίας κατάσταση, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας όχι μόνο διαθέτει τα αεροδρόμια της χώρας για τις ΝΑΤΟικές επιδρομές, αλλά συζητά να ζητήσει ως αντάλλαγμα την ανεξαρτητοποίηση της Βοϊβοντίνας. Μιας περιοχής της Σερβίας όπου ζει ουγγρική μειονότητα.

ΠΡΟΣΩΠΑ 23 ΜΑΗ

1707 Γεννιέται ο μεγάλος Σουηδός φυσιοδίφης Κάρολος Λινναίος. Ταξινόμησε όλα τα γνωστά ζώα και φυτά της εποχής του με ένα σύστημα δικής του επινόησης και περιέγραψε για πρώτη φορά πολλά από αυτά. Είναι αυτός που εισήγαγε την επιστημονική ονοματολογία των φυτών και των ζώων. Πέθανε το 1778. Η συμβολή του Λινναίου στην επιστήμη ήταν τεράστια. Με τη συγκέντρωση των γνώσεων που μέχρι τότε διατυπώνονταν σκόρπια σε διάφορα συγγράμματα και τη δημιουργία ενός συστήματος για την καλύτερη καταγραφή και ταξινόμησή τους, δημιούργησε τις βάσεις για μια εκρηκτική ανάπτυξη των φυσικών επιστημών τα επόμενα χρόνια.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά αυξημένες και θα σημειωθούν παροδικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα κατά τόπους πιθανόν να είναι έντονα το πρωί, η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέχρι μέτριοι, αλλά σταδιακά και από τα βόρεια θα γίνουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά μέχρι πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 14-26, στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16-31, στο Αιγαίο από 18-28 και στη Θεσσαλονίκη από 15-25 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπονται αραιές νεφώσεις που κατά περιόδους θα είναι πιο πυκνές. Η ορατότητα το πρωί θα είναι περιορισμένη. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι μέχρι μέτριοι, αλλά από το βράδυ θα γίνουν βόρειοι μέτριοι με τάση ενίσχυσης. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18-31 βαθμούς.

ΥΠΕΡΚΑΛΥΨΕ το συνολικό πλάνο της η ΚΝΕ στη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης προς τιμήν του 8ου Συνεδρίου της, φτάνοντας στο 108,83% δέκα μέρες πριν τη λήξη της εξόρμησης (σελίδα 9)

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ αποκαλυπτική, συνάμα και διασκεδαστική, για τη διαπλοκή και τους επώνυμους εκπροσώπους και υπαλλήλους της, ήταν η χτεσινή τηλε-παράσταση Χατζηνικολάου - Κύρτσου (σελίδα 10)

ΑΚΟΜΑ μεγαλύτερη διάσταση παίρνει η εργοδοτική ασυδοσία του ομίλου «ΝΕΟΣΕΤ», μετά την απόλυση 40 εργαζομένων της βιομηχανίας «ΕΠΙΠΛΑ ΠΙΤΤΑΣ ΑΕΒΕ», που εξαγόρασε πριν τέσσερα χρόνια, ανάμεσά τους και του συνδικαλιστή Δ. Κομποσιώτη και μάλιστα λίγο πριν τη σύνταξη (σελίδα 17)

ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ αντίθεσή της στις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καπνοκαλλιέργεια εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), καλώντας, παράλληλα, τους αγρότες να αγωνιστούν για της επιβολή μιας φιλοαγροτικής πολιτικής (σελίδα 39)

Η ΜΕΙΩΣΗ των συντελεστών φορολογίας των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και 2,5 μονάδες το 2002 - που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αποδείχτηκε ένα «βελτιωτικό λίπασμα» για την παραπέρα αύξηση των τραπεζικών κερδών και όχι μόνο (σελίδα 41)

Η ΑΛΒΑΝΙΑ τα τελευταία χρόνια έχει παίξει - με τον ένα ή άλλο τρόπο - πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων, δρώντας ως το μακρύ χέρι των ΝΑΤΟικών στη Νότια Σερβία. Το οδοιπορικό στη γειτονική μας χώρα συνεχίζεται και στο σημερινό «Ρ» (σελίδα 42)

ΑΝΑΝΕΩΣΗ και διεύρυνση, σε επίπεδο οργανωτικό και καλλιτεχνικό, επιχειρεί η 49η Μπιενάλε Βενετίας, που από τις αρχές του Ιούνη ανοίγει τις πόρτες της σε δημιουργούς και κοινό της σύγχρονης τέχνης (σελίδα 49)

ΜΕΓΑΛΕΣ συγκινήσεις περιμένουν τους λάτρεις της τζαζ και και των μπλουζ κι αυτό το καλοκαίρι, καθώς η χώρα μας θα φιλοξενήσει αξιόλογες συναυλίες, στις οποίες θα συμμετέχουν γνωστά ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής (σελίδα 50)

O ΥΠΟΥΡΓΟΣ Τύπου Δημήτρης Ρέππας αναμένεται σήμερα να υπογράψει την απόφαση για τη χορήγηση αδειών στους 20 ραδιοφωνικούς σταθμούς, για τους οποίους το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είχε διατυπώσει τη σύμφωνη γνώμη του (σελίδα 51)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ