ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Πολύμορφες δράσεις στις 13 Δεκέμβρη κόντρα στις συγχωνεύσεις

Με κενά λειτουργούν ακόμα πολλά σχολεία

Από κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στο Χαϊδάρι
Από κινητοποίηση ενάντια στις συγχωνεύσεις στο Χαϊδάρι
«Κόντρα στις χρόνιες διεκδικήσεις γονιών - μαθητών - εκπαιδευτικών για αραίωση των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, προκλητικά η κυβέρνηση συγχωνεύει σχεδόν 1.000 τμήματα σε όλη τη χώρα αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών σε 25 - 28».

Τα παραπάνω επισημαίνει η ΑΣΓΜΕ σε ανακοίνωσή της και καλεί Ομοσπονδίες, Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να διοργανώσουν κατά τόπους πολύμορφες δράσεις διεκδίκησης από κοινού με μαθητές και εκπαιδευτικούς, την ερχόμενη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, μέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις συγχωνεύσεις.

«Η κυβέρνηση συγχωνεύει τμήματα, υποβαθμίζει ή καταργεί σχολεία, όχι με γνώμονα τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών, αλλά τη μείωση του κόστους για εκπαιδευτικό προσωπικό», σημειώνει η ΑΣΓΜΕ, χαιρετίζοντας τις πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις που έχουν οργανωθεί το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα, σημειώνοντας μάλιστα ότι «είναι χαρακτηριστικό των δυνατοτήτων που έχει η δράση των οργανώσεων Γονέων, ότι υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών που οι συγχωνεύσεις πάγωσαν λόγω της αντίδρασης γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών».

Πολιτική υποβάθμισης με ελλείψεις

Την ίδια στιγμή, παραμονές Χριστουγέννων οι ελλείψεις παραμένουν στα σχολεία, ενώ η αντιμετώπιση της μόρφωσης ως κόστους οδηγεί σχολεία σε περαιτέρω υποβάθμιση. Για τέτοια απαράδεκτη προσπάθεια υποβάθμισης του ειδικού Δημοτικού Σχολείου κωφών Πεύκης, με απομάκρυνση εκπαιδευτικών και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), κάνουν λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων. Σε κοινή τους καταγγελία σημειώνουν πως «η απομάκρυνση 3 ειδικών εκπαιδευτικών με πρόσχημα ότι είναι ακούοντες σε σχολή κωφών και 3 έμπειρων εργαζομένων του βοηθητικού προσωπικού, με πρόσχημα ότι είναι υπεράριθμοι, είναι πέρα για πέρα προκλητική, εχθρική για τα ίδια τα παιδιά και τους εργαζόμενους».

«Αλήθεια, δεν ξέρουν ότι στα σχολεία κωφών φοιτούν και παιδιά βαρήκοα, τα οποία μπορούν να αναπτύξουν την ομιλία τους, άρα θέλουν και εκπαιδευτές μη κωφούς; Δυνατότητα έτσι κι αλλιώς να αναπτύξουν την ομιλία τους έχουν και τα κωφά παιδιά», επισημαίνει η ΣΕΑΑΝ και θυμίζει ότι «η απαράδεκτη προσπάθεια υποβάθμισης του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου κωφών και βαρήκοων Πεύκης έρχεται 8 χρόνια μετά το κλείσιμο του πιο παλιού και πιο μεγάλου ειδικού σχολείου κωφών στους Αμπελόκηπους αλλά και ένα χρόνο μετά τη δημοσιοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την αναπηρία, που στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης, μιλάει ωμά για το κλείσιμο των ειδικών σχολείων».

Με κενά και ελλείψεις λειτουργούν στη Σχοινούσα τα σχολεία (νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις), καθώς δεν διαθέτουν εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής και της Αγγλικής γλώσσας και δεν έχει αναπληρωθεί φιλόλογος στο Γυμνάσιο που βρίσκεται σε άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Παράλληλα έχουν να αντιμετωπίσουν και την ελλιπή συντήρηση των κτιριακών υποδομών (κουφώματα, ασφάλεια του χώρου, είσοδο για ΑμεΑ, γήπεδο με χαλασμένο τάπητα κ.λπ.). Τα παραπάνω αναδεικνύει το ΚΚΕ με Ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας ζητώντας να παρθούν μέτρα.

Στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ ως Αναφορά την επιστολή του Συλλόγου Γονέων μαθητών του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πυλαίας, με την οποία ζητούν να μην προχωρήσει συγχώνευση με το 5ο Δημοτικό της πόλης. Οι γονείς, πληροφορούμενοι σχετική πρόθεση, καταθέτουν τις ενστάσεις τους προειδοποιώντας για τις παιδαγωγικές και λειτουργικές συνέπειες μίας τέτοιας απόφασης, με βασική την ασφάλεια των μαθητών.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Οριζόντια ποινή στους γονείς που δεν τηρούν την υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης

Χωρίς ουσιαστική μέριμνα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της φοίτησης όλων των παιδιών

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης που, απογειώνοντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» και την καταστολή, προβλέπει τιμωρία με βαριά χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση για 2 χρόνια σε βάρος όποιου έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο).

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας - η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - στην Ολομέλεια, προσπάθησε να πείσει ότι τώρα πήρε ο πόνος την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη φοίτηση «όλων των παιδιών μας στην Εκπαίδευση», που μπορεί να εμποδίζεται από γονείς «που ενδεχομένως δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα, να κάνουν self test κ.ο.κ.».

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, ανέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο έφερε η κυβέρνηση αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, «χωρίς καμιά συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τους εκπροσώπους των γονέων», και βέβαια το αντιδραστικό περιεχόμενο της ρύθμισης αφού, όπως τόνισε, «φέρνετε μια οριζόντια, μια ισοπεδωτική διάταξη στη λογική της καταστολής και της ατομικής ευθύνης».

Εκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι «υπερασπιζόμαστε με πάθος το δικαίωμα και την ανάγκη που έχουν όλα τα παιδιά για Εκπαίδευση. Και αυτήν την ανάγκη, αυτό το δικαίωμα όλων των παιδιών λέμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να το στερείται κανένα παιδί για καμία μάσκα. Από εδώ, όμως, και μέχρι την οριζόντια διάταξη που φέρνετε υπάρχει απόσταση και μάλιστα μεγάλη».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει αυτούς τους ελάχιστους που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο για μία μάσκα «με αυτούς που τα παιδιά τους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν εξαιτίας της πεισματικής άρνησης της δικής σας κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, με αυτούς στους οποίους αρνείστε να στείλετε έναν σχολικό νοσηλευτή για τα παιδιά τους» κ.ο.κ.

«Αλήθεια - συνέχισε ο Γ. Δελής - πότε ακριβώς στην κυβέρνηση ανακαλύψατε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε στο σχολείο; Δεν ξέρετε ότι η σχολική διαρροή στην εννιάχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση βρίσκεται περίπου στο 11%;», ποσοστό που αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μειονότητα Ρομά, οικογένειες στην ακραία φτώχεια. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα, αλλά τόσο η ίδια όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την πολιτική τους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. «Πολύ βολικός αντίπαλος η μάσκα» για την κυβέρνηση, σχολίασε...

Επιπρόσθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ρώτησε την κυβέρνηση να πει συγκεκριμένα τι έχει κάνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το 11% της σχολικής διαρροής, το οποίο υπήρχε και πριν από την πανδημία και πού είναι οι κοινωνικές δομές και υποδομές που χρειάζονται. «Δύο γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Τους τιμωρείτε με 2 χρόνια φυλάκιση. Τι θα γίνουν τα παιδιά; Υπάρχουν κοινωνικές υποδομές; Υπάρχει εξατομίκευση; Εμείς αυτό λέμε τόσο καιρό ενόψει της πανδημίας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσα παιδιά δεν πάνε πανεπιστήμιο επειδή οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.

100 ΧΡΟΝΙΑ ΚΟΜΕΠ
Εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ στις 15 Γενάρη

Από 16 έως 20 Δεκέμβρη στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας στην Αθήνα θα λειτουργεί έκθεση με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της καμπάνιας της ΚΝΕ με αφορμή τα 100 χρόνια από την 1η έκδοση της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, το ΚΣ της ΚΝΕ οργανώνει πολιτική εκδήλωση την Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 19.00 στο αμφιθέατρο «Νιαβή» του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Παράλληλα, στις 16 - 20 Δεκέμβρη, στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, στην Αθήνα, θα λειτουργεί έκθεση για την 100χρονη ιστορία της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», με πρωτότυπο υλικό από το Αρχείο του ΚΚΕ.

Η «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» ήταν και παραμένει ένα βασικό όπλο στην πάλη που δίνουν οι κομμουνιστές από το πρώτο τεύχος έως σήμερα. Αποτελεί ένα σημαντικό ιδεολογικοπολιτικό εφόδιο για την πρωτοπορία, το ΚΚΕ, τον φορέα των σύγχρονων ιδεών, της επαναστατικής κοινωνικής προοπτικής, της κατάργησης της εκμετάλλευσης.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περιήγηση σε ιστορικά τεύχη και εκθέματα από αυτήν την εκατοντάχρονη διαδρομή, στην οποία φωτίζονται όλες οι μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης και η μεγάλη εκδοτική δραστηριότητα που δεν σταμάτησε ποτέ!

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οργανωμένες ξεναγήσεις για τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν συνδρομητές της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης», αξιοποιώντας την έκπτωση για νέους.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Πέμπτη 16/12, 14.00 - 17.00. Παρασκευή 17/12, 14.00 - 20.00. Σάββατο 18/12, 10.00 - 18.00. Κυριακή 19/12, 10.00 - 18.00. Δευτέρα 20/12 14.00 - 19.00.

Παρουσιάσεις της πρότασης του ΚΚΕ για τα πανεπιστήμια

Εκδηλώσεις παρουσίασης της έκδοσης «Για το Πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων» διοργανώνουν οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη κ.α. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Εκδήλωση της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Ν. Παναγιωτόπουλος» στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση της ΤΕ Ηρακλείου Κρήτης του ΚΚΕ, στις 4 μ.μ., στο Αμφιθέατρο 1 της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, στις Βούτες, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ.

Αύριο Παρασκευή:

-- Οι ΟΒ Φυτικής, Ζωικής Παραγωγής, ΑΦΠ του ΓΠΑ, στις 4.30 μ.μ., στην αίθουσα Α' Βιοτεχνολογίας, με ομιλήτρια την Ιουλία Χρονοπούλου, Γραμματέα της ΤΕ ΑΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η θεατρική παράσταση «Οι Γειτονιές του κόσμου»

Η ΤΟ Πανεπιστημίων - Ερευνας Αττικής του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας Αθήνας και ΠΑΔΑ - ΑΣΠΑΙΤΕ της ΚΝΕ, μπροστά στη συμπλήρωση 77 χρόνων από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944, καλούν σήμερα Πέμπτη, στις 20.00, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό, όπου θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Οι Γειτονιές του κόσμου» σε διασκευή - σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Ξένια Αλεξίου, Λάζαρος Βαρτάνης, Στέφανος Παπατρέχας, Δημήτρης Χατζημιχαηλίδης.

Η είσοδος θα γίνεται αποκλειστικά με προσκλήσεις από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για περισσότερες πληροφορίες: 6971.842.483, 6987.977.476.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ