Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Οριζόντια ποινή στους γονείς που δεν τηρούν την υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης

Χωρίς ουσιαστική μέριμνα από την κυβέρνηση για τη στήριξη της φοίτησης όλων των παιδιών

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ η απαράδεκτη τροπολογία της κυβέρνησης που, απογειώνοντας τη λογική της «ατομικής ευθύνης» και την καταστολή, προβλέπει τιμωρία με βαριά χρηματικά πρόστιμα, ακόμα και φυλάκιση για 2 χρόνια σε βάρος όποιου έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο).

Η υπουργός Παιδείας, Ν. Κεραμέως, κατά την παρουσίαση της τροπολογίας - η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης - στην Ολομέλεια, προσπάθησε να πείσει ότι τώρα πήρε ο πόνος την κυβέρνηση για την απρόσκοπτη φοίτηση «όλων των παιδιών μας στην Εκπαίδευση», που μπορεί να εμποδίζεται από γονείς «που ενδεχομένως δεν θέλουν τα παιδιά τους να φορέσουν μάσκα, να κάνουν self test κ.ο.κ.».

Το ΚΚΕ καταψήφισε την τροπολογία, ενώ ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Γιάννης Δελής, ανέδειξε και τον τρόπο με τον οποίο έφερε η κυβέρνηση αυτήν τη νομοθετική ρύθμιση, «χωρίς καμιά συζήτηση με τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικούς επιστήμονες, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, τους εκπροσώπους των γονέων», και βέβαια το αντιδραστικό περιεχόμενο της ρύθμισης αφού, όπως τόνισε, «φέρνετε μια οριζόντια, μια ισοπεδωτική διάταξη στη λογική της καταστολής και της ατομικής ευθύνης».

Εκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι «υπερασπιζόμαστε με πάθος το δικαίωμα και την ανάγκη που έχουν όλα τα παιδιά για Εκπαίδευση. Και αυτήν την ανάγκη, αυτό το δικαίωμα όλων των παιδιών λέμε ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να το στερείται κανένα παιδί για καμία μάσκα. Από εδώ, όμως, και μέχρι την οριζόντια διάταξη που φέρνετε υπάρχει απόσταση και μάλιστα μεγάλη».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση ταυτίζει αυτούς τους ελάχιστους που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο για μία μάσκα «με αυτούς που τα παιδιά τους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας και κινδυνεύουν εξαιτίας της πεισματικής άρνησης της δικής σας κυβέρνησης να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, με αυτούς στους οποίους αρνείστε να στείλετε έναν σχολικό νοσηλευτή για τα παιδιά τους» κ.ο.κ.

«Αλήθεια - συνέχισε ο Γ. Δελής - πότε ακριβώς στην κυβέρνηση ανακαλύψατε ότι υπάρχουν παιδιά που δεν πάνε στο σχολείο; Δεν ξέρετε ότι η σχολική διαρροή στην εννιάχρονη Υποχρεωτική Εκπαίδευση βρίσκεται περίπου στο 11%;», ποσοστό που αφορά ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μειονότητα Ρομά, οικογένειες στην ακραία φτώχεια. Η κυβέρνηση, όπως τόνισε, όχι μόνο δεν κάνει τίποτα, αλλά τόσο η ίδια όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την πολιτική τους ευθύνονται για την κατάσταση αυτή. «Πολύ βολικός αντίπαλος η μάσκα» για την κυβέρνηση, σχολίασε...

Επιπρόσθετα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης ρώτησε την κυβέρνηση να πει συγκεκριμένα τι έχει κάνει για να αντιμετωπιστεί αυτό το 11% της σχολικής διαρροής, το οποίο υπήρχε και πριν από την πανδημία και πού είναι οι κοινωνικές δομές και υποδομές που χρειάζονται. «Δύο γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο. Τους τιμωρείτε με 2 χρόνια φυλάκιση. Τι θα γίνουν τα παιδιά; Υπάρχουν κοινωνικές υποδομές; Υπάρχει εξατομίκευση; Εμείς αυτό λέμε τόσο καιρό ενόψει της πανδημίας», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και στο πόσα παιδιά δεν πάνε πανεπιστήμιο επειδή οι γονείς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ