ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
«Στάχτη στα μάτια» του λαού το κυβερνητικό σχέδιο για το κεφάλαιο

Αγωνιστική «υποδοχή» από τους βιοπαλαιστές πυρόπληκτους στον πρωθυπουργό, που αρνήθηκε να τους συναντήσει

Από την άλλη, οι σχεδιασμοί για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που παρουσίασε το κυβερνητικό επιτελείο

Eurokinissi

Από την άλλη, οι σχεδιασμοί για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που παρουσίασε το κυβερνητικό επιτελείο
Ούτε στο ελεγχόμενο περιβάλλον της δήθεν διαβούλευσης που στήθηκε, χτες, Δευτέρα, στην Ιστιαία, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, δεν κατάφερε η κυβέρνηση να κρύψει ότι το σχέδιο «ανασυγκρότησης» της Βόρειας Εύβοιας είναι «κομμένο και ραμμένο» με κριτήριο τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και όχι τις ανάγκες του λαού της περιοχής και τη στήριξη που χρειάζεται για να μπορέσει να παραμείνει στον τόπο του.

Με αποκλεισμένους από τον χώρο της εκδήλωσης τους πυρόπληκτους κατοίκους της περιοχής, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα και συμμετείχαν στη συγκέντρωση διεκδίκησης, η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου επιχείρησαν να ρίξουν για μία ακόμη φορά «στάχτη στα μάτια» του λαού της περιοχής. Να αποσπάσουν τη συναίνεσή του στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να κάμψουν την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον αγώνα για αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, ουσιαστικά μέτρα στήριξης του χαμένου λαϊκού εισοδήματος, άμεση υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αλλά και για συνολική βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου σε μια σειρά από τομείς, όπως Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμός, Αθλητισμός.

Αμεσες ανάγκες και δίκαια αιτήματα του λαού της περιοχής, που έμεινε ξεκρέμαστος σε καμένη γη εξαιτίας των εγκληματικών ευθυνών τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τις οποίες, όμως, ελάχιστα είχαν να πουν ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη και η επιτροπή Μπένου.

Τι δεν είπαν

Από τη μια, ο αγωνιζόμενος λαός της Εύβοιας
Από τη μια, ο αγωνιζόμενος λαός της Εύβοιας
Η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς πετσοκόβεται από τους όρους και τις προϋποθέσεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και τους περιορισμούς που θέτει η ΕΕ. Οι ελαιοπαραγωγοί που τα δέντρα τους κάηκαν ολοσχερώς δεν ξέρουν ακόμη πώς και πότε θα αποζημιωθούν. Για τις ελιές που θα πετάξουν λίγα πράσινα φύλλα την άνοιξη οπότε θα γίνει η καταγραφή δεν προβλέπεται αποζημίωση. Πάνω από 90.000 καμένα δέντρα που δεν ήταν ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ, γίνεται προσπάθεια να αποζημιωθούν κάτω από την πίεση του αγώνα αλλά το ποσό θα είναι πολύ μικρότερο και άγνωστο πότε θα δοθεί. Για τη στήριξη του χαμένου εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών για τα επόμενα χρόνια δεν υπάρχει ακόμη κάτι συγκεκριμένο.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και με τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, για περίπου 40 κτηνοτρόφους που οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, καθώς δεν υπέδειξαν τα καμένα ζώα που είτε σκόρπισαν στο βουνό είτε μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα, θα γίνει επανεξέταση για την ένταξή τους. Την ίδια στιγμή οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να ταΐσουν τα ζώα τους, με το κόστος των ζωοτροφών και συνολικότερα της παραγωγής να έχει εκτιναχθεί.

Τα χιλιάδες μέτρα κορμοπλέγματα και αλλά αντιδιαβρωτικά έργα, που η κυβέρνηση προβάλλει ότι έγιναν πολύ γρήγορα, έγιναν από τη σκληρή και κακοπληρωμένη δουλειά ρετσινάδων και δασεργατών από τη Βόρεια Εύβοια αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Με τιμή από 3 έως 4 ευρώ το μέτρο, όταν το αρμόδιο υπουργείο δεσμευόταν ότι θα δοθούν με 6 ευρώ το μέτρο. Το αίτημα των ρετσινάδων για 15 χρόνια δουλειά στον καθαρισμό και την αναγέννηση του δάσους έγινε από την κυβέρνηση 7 χρόνια με πρόγραμμα από τον ΟΑΕΔ.

Ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης δεν υπάρχει ούτε μελετάται. Τα εκατομμύρια που εξαγγέλλει η κυβέρνηση είναι ακόμα σε επίπεδο δέσμευσης πιστώσεων και τα περισσότερα από αυτά θα πάνε σε «μπαλώματα», καθαρισμούς και άλλες μικροπαρεμβάσεις.

Για τα αιτήματα αυτά που διασφαλίζουν το να μπορέσει ο λαός της περιοχής να παραμείνει στον τόπο του, το κυβερνητικό κλιμάκιο είχε ελάχιστα να πει. Μόνο όσα κατάφερε ο λαός της περιοχής να κερδίσει με τον αγώνα και την πίεση που άσκησε και συνεχίζει να ασκεί.

Οπως δεν έδωσαν απαντήσεις στα όσα είπαν στη σύσκεψη οι δύο δήμαρχοι της περιοχής, που αν και συνεργάζονται και συναινούν στα σχέδια της κυβέρνησης, αναφέρθηκαν στα προβλήματα των δύο Κέντρων Υγείας, περιγράφοντας με τον πιο αποκαλυπτικό τρόπο τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο λαός της περιοχής.

«Προσπάθησα χτες να κλείσω ραντεβού για την τρίτη δόση του εμβολίου και δεν υπήρχε διαθέσιμο στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας», ανέφερε ο δήμαρχος Ιστιαίας - Αιδηψού, Γιάννης Κοτζιάς, σχολιάζοντας τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες της υφυπουργού Υγείας, Μ. Γκάγκα, για Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, αξονικούς τομογράφους, μαστογράφους, πλωτά ασθενοφόρα κ.ά. Και πρόσθεσε: «Ποιος γιατρός θα τα δουλέψει όλα αυτά; Ποιος θα χειριστεί τον αξονικό τομογράφο που υπάρχει μόνο μία ακτινολόγος; Θα στελεχωθεί με "μπλοκάκι" η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού; Τι θα γίνει με το ΕΚΑΒ που υπάρχει μόνο ένα πλήρωμα σε κάθε βάρδια;». Χωρίς βέβαια να πάρει κάποια απάντηση.

Στην τραγική κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Μαντουδίου αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο δήμαρχος Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, σημειώνοντας ότι τις προηγούμενες μέρες, εξαιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου, έγινε μεταφορά ασθενούς με κορονοϊό και χαμηλό οξυγόνο στο Νοσοκομείο Χαλκίδας με ιδιωτικό αυτοκίνητο.

Σχεδιασμοί για το κεφάλαιο

Αυτό που είπαν ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση και η επιτροπή Μπένου είναι ότι η επιδίωξή τους είναι να μετατρέψουν την καταστροφή σε ευκαιρία. Να στρώσουν το έδαφος για τη διείσδυση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων σε μια σειρά από κλάδους, όπως ο Τουρισμός, η αγροδιατροφή, οι κατασκευές, η Ενέργεια, λύνοντας «γραφειοκρατικά» ζητήματα για την προώθηση των επενδύσεων και εξασφαλίζοντας φτηνό εργατικό δυναμικό.

Ενα μείγμα έργων και μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων που θα «διευκολύνουν» τη διείσδυση επιχειρηματικών συμφερόντων στη Βόρεια Εύβοια, λειτουργώντας πιλοτικά και για την επέκτασή τους σε άλλες περιοχές της χώρας.

Σε αυτό άλλωστε οφείλεται ότι προτεραιότητα του σχεδιασμού ανασυγκρότησης είναι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός και η αλλαγή χρήσης γης. Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και τα έργα επέκτασης των λιμανιών, ενώ ενταγμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών του Τουρισμού είναι και οι σχεδιασμοί για την αναγέννηση του δάσους, την ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, που παρουσιάστηκαν στη χτεσινή διαβούλευση.

Προς εξυπηρέτηση επίσης των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου για την κίνηση των τουριστικών ροών και τη μεταφορά εμπορευμάτων είναι και η προωθούμενη κατασκευή του οδικού άξονα που θα συνδέει τη Χαλκίδα με τη Βόρεια Εύβοια και αποτελεί αίτημα του λαού εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο και το έργο αυτό, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, θα κατασκευαστεί μόνο μέχρι τον κόμβο της Στροφυλιάς, ενώ την ίδια στιγμή όλο το υπόλοιπο οδικό δίκτυο είναι σε τραγική κατάσταση.

«Χορτάσαμε υποσχέσεις»

Εχοντας πλέον αντιληφθεί ότι οι ανάγκες τους δεν χωρούν στον δήθεν ανθρωποκεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, κάτοικοι της Βόρειας Εύβοιας «υποδέχτηκαν» δυναμικά τον πρωθυπουργό στην Ιστιαία, συνεχίζοντας τον αγώνα για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Β. Εύβοιας, από νωρίς το πρωί, κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πλατεία της Ιστιαίας, ενώ τον πρωθυπουργό στο λιμάνι της Αιδηψού, την ώρα που κατέβηκε από το φέρι μποτ, «υποδέχθηκε» η Επιτροπή Αγώνα Ιστιαίας ανοίγοντας πανό στο λιμάνι που ανέγραφε το σύνθημα «Δώστε λεφτά για τη φτωχολογιά και όχι για του κεφαλαίου τα αρπακτικά».

Στο κεντρικό πανό της Συντονιστικής Επιτροπής αναγραφόταν το σύνθημα «Τέσσερις μήνες χορτάσαμε υποσχέσεις και οράματα - Τώρα μέτρα προστασίας της ζωής και του εισοδήματός μας», αναδεικνύοντας την αγανάκτηση του λαού της περιοχής για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης.

Αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής που έφτασε στον χώρο, δεν έγινε δεκτή από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, εκπρόσωπος της κυβέρνησης που τους συνάντησε για να παραλάβει το ψήφισμα, την ώρα που ζητούσαν να δουν τον πρωθυπουργό, τους απαξίωσε ακόμα περισσότερο, λέγοντάς τους πως «κάνατε το κομμάτι σας, αρκετά»!

Οι διαδηλωτές, με πορεία και συνθήματα στους κεντρικούς δρόμους της Ιστιαίας, κατήγγειλαν την κυβερνητική πολιτική η οποία δεν ικανοποιεί τα δίκαια αιτήματα των λαϊκών οικογενειών που υπέστησαν ζημιές, αλλά εγγυάται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων στο πλαίσιο του «εθνικού σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ Β. ΕΥΒΟΙΑΣ
Θα είμαστε στον δρόμο διεκδικώντας να ζήσουμε στον τόπο μας

Την αποφασιστικότητα του λαού να συνεχίσει τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά του τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας, καταγγέλλοντας παράλληλα την άρνηση του πρωθυπουργού να συναντηθεί με αντιπροσωπεία της.

«Αποδείξαμε και στην πράξη πως όσο αυτοί θα κάνουν φιέστες πάνω στην καμένη πλάτη μας, εμείς θα είμαστε στο δρόμο για να διεκδικούμε τα αυτονόητα, αποζημιώσεις και προστασία της ζωής μας, εισόδημα για να ζήσουμε εμείς και τα παιδιά μας στον τόπο μας», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

Αναφερόμενη στο αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τονίζει ότι είχε στείλει επίσημο αίτημα, που έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου, χωρίς να πάρει καμία απάντηση. Και συνεχίζει: «Το ίδιο έπραξε η κυβέρνηση και σήμερα, την ίδια τη μέρα της κινητοποίησης, όπου παρά το γεγονός ότι πλήθος κόσμου βρισκόταν έξω από το χώρο που γινόταν η παρουσίαση από τον πρωθυπουργό, ακόμα και όταν ζητήσαμε συνάντηση ολιγομελούς αντιπροσωπείας εκλεγμένων εκπροσώπων φορέων, διαμέσου εκπροσώπου η κυβέρνηση μας αρνήθηκε (...) Μάλιστα η απάντησή της ήταν αστυνομοκρατία σε όλη την πόλη της Ιστιαίας με κλούβες ΜΑΤ μπροστά στους συγκεντρωμένους».

Και προσθέτει:

«Είμαστε αποφασισμένοι και αμετακίνητοι στα αιτήματά μας για 100% αποζημιώσεις, για αποκατάσταση των ζημιών σε όλους τους κλάδους, για αναπλήρωση εισοδήματος. Δεν πάμε βήμα πίσω από τα δίκαια αιτήματά μας, ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα, με τις Επιτροπές Αγώνα, με τη συζήτηση και την κινητοποίηση όλου του λαού της περιοχής. Θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, συνεχίζουμε και μαζικοποιούμε τον αγώνα».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η «αναγέννηση» της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορεί να γίνει με τα υλικά που οδήγησαν στην καταστροφή της

Σε σχόλιό του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βόρεια Εύβοια, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με τα περιβόητα "ολιστικά σχέδια ανασυγκρότησης" η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να μετατρέψει τη μεγάλη καταστροφή σε μεγάλη ευκαιρία για τα συμφέροντα των ομίλων στον Τουρισμό, στην Ενέργεια, στον αγροτοδιατροφικό και κατασκευαστικό τομέα. Ομως η "αναγέννηση" της Βόρειας Εύβοιας, προς όφελος του λαού της, δεν μπορεί να γίνει με τα ίδια υλικά που οδήγησαν στην καταστροφή της, δηλαδή την πολιτική που θεωρεί τις λαϊκές ανάγκες κόστος, γιατί υπηρετεί τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Μια επιπλέον απόδειξη αποτελεί ότι οι κάτοικοι που έχουν πληγεί ακόμα περιμένουν τις αποζημιώσεις για τις ζημιές, τα μέτρα για το εισόδημα που έχει χαθεί, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, βασικές προϋποθέσεις για να παραμείνουν στον τόπο τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ