ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΘΗΝΑΣ
Στηρίζει τους συμβασιούχους και απαιτεί μέτρα για τις φονικές διαβάσεις

Σημαντικά λαϊκά προβλήματα αναδεικνύει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αθήνας, αποκαλύπτοντας την εγκληματική πολιτική κυβέρνησης και δημοτικής αρχής.

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σημείωνε: «Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα ήταν προτιμότερο, αντί να επιστρατεύει αστυνομικές δυνάμεις στον χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου απέναντι σε καθαρίστριες, συμβασιούχους και δημοτικούς συμβούλους του δήμου, να παρέμβαινε έγκαιρα για να μη συλλαμβάνονται γυμνασιάρχες και λυκειάρχες από γνωστές ακροδεξιές φασιστικές ομάδες και με γνωστούς συμμετέχοντες, υποψήφιους της Χρυσής Αυγής και του κόμματος Κασιδιάρη.

Με άλλα λόγια, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις φασιστικές ομάδες, όπως κι αν αυτές εμφανίζονται, όπως κι αν προσπαθούν να παίξουν με την αγανάκτηση και με τον προβληματισμό ενός κόσμου, χρειάζονται ξεκάθαρη αντιμετώπιση σε όλη τη γραμμή τους και όχι επιλεκτικά.

Στηρίζουμε το ψήφισμα των συμβασιούχων με καθεστώς COVID-19 για την παραμονή τους στην εργασία. Προφανώς, μιλάμε για ένα συγκεκριμένο πρόβλημα που είναι έκφραση μιας συνολικότερης πολιτικής.

Από πού κι ως πού είναι έκτακτες οι ανάγκες που καλύπτουν οι 350 νομίζω τόσοι είναι οι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει και εργάζονται με καθεστώς COVID-19; Από πού κι ως πού είναι έκτακτες ανάγκες των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα; Καλύπτουν έκτακτες ανάγκες οι 22 καθαρίστριες που ο δήμαρχος εκβιάζει, για να φτιάξουν ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλιώς δεν θα υπάρχει γι' αυτές προοπτική;

Προφανώς δεν είναι θέμα που μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο μόνο του να αποφασίσει, όμως χιλιάδες κενά που υπάρχουν στον δήμο της Αθήνας πρέπει να καλυφθούν και από τους υπάρχοντες συμβασιούχους που εργάζονται 19 μήνες (π.χ. προγράμματα COVID), αλλά και από τους υπόλοιπους συμβασιούχους, που μέσω ΑΣΕΠ και με προγράμματα ΕΣΠΑ δουλεύουν τόσο καιρό στον δήμο.

Τα κενά αυτά θα πρέπει να καλυφθούν μόνιμα και σταθερά. Οι εργαζόμενοι έχουν αυτό το δικαίωμα, γιατί καλύπτουν με την κλασική έννοια "πάγιες και διαρκείς ανάγκες". Παρόλο που στην πράξη αυτός ο χαρακτηρισμός δεν τους κατοχυρώνει στα δικαστήρια, θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο αίτημα που καταθέτουν 350 εργαζόμενοι, με την αγωνία του μεροκάματου, πρέπει να το υιοθετήσουμε και ως προς τις ανάγκες που καλύπτουν και ως προς το πού θα απευθύνεται το Δημοτικό Συμβούλιο.

Να απαιτήσουμε, δηλαδή, τις ενέργειες της κυβέρνησης για να μπορέσουν οι υπηρεσίες του δήμου να μην μείνουν στον αέρα. Είτε με τη μορφή της παράτασης, παρόλο που ο υπουργός Εσωτερικών έλεγε ότι 31 Δεκέμβρη θα λήξει η τελευταία παράταση, τη στιγμή που όλοι ξέρουμε ότι δεν θα έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Με αυτήν την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει να ανανεωθούν αυτές οι συμβάσεις όσο διαρκούν τα μέτρα της πανδημίας και ταυτόχρονα να αναδειχθεί η ανάγκη να παραμείνουν και στη συνέχεια αυτοί οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους».

Να παρθούν μέτρα για σιδηροδρομικές διαβάσεις στα Σεπόλια

Αναφερόμενη στα συχνά ατυχήματα όπου χάνονται ανθρώπινες ζωές στις σιδηροδρομικές γραμμές στα Σεπόλια, η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει: «Θα έλεγε κανείς ότι έστω και για τα μάτια του "Twitter" και του "Instagram", η δημοτική αρχή θα έβγαζε μια δημοσίευση για τους δύο θανάτους στις σιδηροδρομικές γραμμές στα Σεπόλια, που έρχονται να προστεθούν στους προηγούμενους θανάτους. Γιατί, είναι ίσως το πιο τραγικό και το πιο σημαντικό γεγονός ότι συνεχίζουν να σκοτώνονται δημότες, συνάνθρωποί μας.

Αντέδρασαν οι Σύλλογοι από Σεπόλια, Κεραμεικό, Γκάζι, Ρουφ. Κινητοποιήθηκαν και συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του ΟΣΕ, ο οποίος έπαιξε το γνωστό μπαλάκι περί ευθυνών και αρμοδιοτήτων, ρίχνοντας τις ευθύνες στον δήμο Αθηναίων. Αυτά είπε στους εκπροσώπους των Συλλόγων, αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι δεν γίνονται όλα καλά.

Δεν μπαίνει καμία συζήτηση γύρω από το θέμα της υπογειοποίησης, παρόλο που είμαστε στο 2021 και μπαίνουμε στο 2022. Μία υπογειοποίηση μικρή, όσον αφορά την έκτασή της, που πιάνει όμως αυτές τις περιοχές του δήμου. Υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας του δήμου με τον ΟΣΕ, με το οποίο παραχωρήθηκε δημοτική περιοχή στα Σεπόλια για να γίνει το εργοτάξιο. Υπάρχει όμως και μέριμνα από την πλευρά του δήμου να ασχοληθεί με το θέμα ώστε, μέχρι να γίνει υπογειοποίηση και να εκτελεστούν τα έργα, να μη συνεχίσουμε να θρηνούμε θύματα;

Τα αιτήματα που κατατέθηκαν είναι συγκεκριμένα. Ασφαλής διέλευση σε όλες τις διαβάσεις, αφύλακτες και μη. Τοποθέτηση φωτεινών ηχητικών σημάνσεων και ενδείξεων. Διασφάλιση με κατάλληλα μέτρα και σύγχρονες κατασκευές της δυνατότητας ασφαλούς χρήσης διαβάσεων για άτομα με αναπηρίες. Εξασφάλιση ορατότητας πεζών όπου αυτή εμποδίζεται.

Προβλέπεται για τη δημοτική αρχή να πάρει αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα και να πιέσει;».

ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Αλλη μια κλειστή δομή - φυλακή

Και η δομή στη Μαλακάσα έγινε ΝΑΤΟικού τύπου φυλακή

Eurokinissi

Και η δομή στη Μαλακάσα έγινε ΝΑΤΟικού τύπου φυλακή
Επίσκεψη στη δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα πραγματοποίησε προχτές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, με αφορμή τη μετατροπή της στην πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρότυπο των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων, των φυλακών τύπου ΝΑΤΟ. Θα είναι η τέταρτη πανελλαδικά μετά από αυτές που λειτουργούν ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο. Στη διπλή εγκατάσταση της δομής της Μαλακάσας ο αριθμός των ξεριζωμένων είχε φτάσει τα 2.703 άτομα, ενώ σήμερα μένουν εκεί 1.354 άτομα. Συνολικά σε 34 δομές της χώρας μένουν 35.000 άτομα.

«Λειτουργούμε σήμερα (σ.σ. χτες) την ελεγχόμενη δομή Μαλακάσας, την πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες με την ΕΕ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «φυλακή ψυχών». Αλλωστε, και η πρόσφατη κυβερνητική κατεύθυνση, με σχετική απόφαση του ΥΜΑ για υποβολή αιτήσεων ασύλου στα ΚΥΤ των νησιών ή σε άλλα «κατάλληλα σημεία», αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές - «φυλακές». Μέχρι δε να οριστούν αυτά τα «κατάλληλα σημεία» καταγραφής, προς το παρόν κανένας ξεριζωμένος που θέλει να υποβάλει για πρώτη φορά άσυλο δεν μπορεί να το κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει δύο τέτοια σημεία, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα, ταλαιπωρώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων με μετακινήσεις και έξοδα.

Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν η τοποθέτηση νέων κοντέινερ, ο βιολογικός καθαρισμός και οι νέες είσοδοι ασφαλείας, που λειτουργούν μόνο με κάρτες για τους αιτούντες άσυλο και τους εργαζόμενους.

«Πλέον των 35.000 προσφύγων που διαμένουν στις δομές, έχουμε 5-6 χιλιάδες που μένουν στον αστικό ιστό. Αρα, περίπου 41.000 αιτούντες άσυλο. Υπολογίζουμε πως έχουμε περίπου 50.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε όλη την επικράτεια και απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, στον Τουρισμό», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εμβολιασμού των προσφύγων, λέγοντας ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 40% με 50%, στοιχείο που μάλλον είναι υπερτιμημένο.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Κατάρρευση τμήματος σκεπής του «Τρικούπειου Πολιτιστικού Κέντρου»

Από τύχη δεν υπήρξαν θύματα προχτές το βράδυ, στο «Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο» Μεσολογγίου, όταν κατέρρευσε τμήμα της σκεπής, με ογκώδη ξύλινα δοκάρια και κεραμίδια να πέφτουν μέσα σε αίθουσα όπου λίγη ώρα πριν είχε πραγματοποιηθεί εκδήλωση ΑμεΑ.

Το «Τρικούπειο» αποτελεί πολυχώρο της πόλης, έναν από τους ελάχιστους στον οποίον πραγματοποιούνταν έως σήμερα πληθώρα εκδηλώσεων. Διαθέτει τρεις μεγάλες αίθουσες, εκ των οποίων η μία και για θεατρικές παραστάσεις. Στο χώρο πραγματοποιούνται επίσης τακτικά μαθήματα μουσικής από τον δήμο.

Οπως έγινε γνωστό, η κατάρρευση τμημάτων της σκεπής που έγινε λίγο μετά την αποχώρηση των θεατών της παράστασης οφείλεται στην κακή συντήρηση του κτιρίου, με ευθύνη της σημερινής δημοτικής αρχής (ΝΔ) και των προηγούμενων, αλλά και των εκάστοτε κυβερνήσεων που αδιαφορούν για τις υποδομές που αφορούν τον λαό.

Το περιστατικό κατήγγειλε ο επικεφαλής δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, Θύμιος Γερολυμάτος, σημειώνοντας:

«Γενικά οι κτιριακές υποδομές που έχει υπ' ευθύνη του ο δήμος δεν λαμβάνουν την απαραίτητη συντήρηση και έλεγχο (όπως τα σχολεία), για τη στατικότητά τους, την αντισεισμική τους θωράκιση, γενικά την καταλληλότητά τους.

Είναι καθαρό ότι η υποχρηματοδότηση των δήμων από το κράτος, η υποστελέχωσή τους και στις ανάλογες υπηρεσίες, η λογική οι δήμοι να λειτουργούν ως manager, μας φτάνουν ως εδώ, σ' αυτό το σημείο.

Γι' αυτή την κατάσταση οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές της πόλης, που τόσα χρόνια ακολουθούν αυτόν τον δρόμο».

Αναγκαία διευκρίνιση

Στο χτεσινό φύλλο, στη σελίδα 21, στο ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακύνθου και το ολοκληρωμένο ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» ενάντια στις ανεμογεννήτριες, στην ιδιωτικοποίηση της Ενέργειας και στους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους όλων των κυβερνήσεων, εκ παραδρομής γράφτηκε ότι κοινό χαρακτηριστικό των άλλων παρατάξεων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ), που απέρριψαν το ψήφισμα, «ήταν ότι οι ανεμογεννήτριες ταιριάζουν με τα σχέδια του τουριστικού κεφαλαίου, μεγαλοξενοδόχων και tour operators». Το σωστό είναι ότι οι παρατάξεις αυτές είπαν ότι «δεν ταιριάζουν». Εννοώντας ότι με άλλη χωροθέτηση, που δεν θα επηρεάζονται οι μεγαλοξενοδόχοι, δεν θα είχαν αντίρρηση.

Θάνατος στρατιωτικού

Από το ΓΕΣ έγινε γνωστό ότι χτες το πρωί o ΕΠΟΠ Επιλοχίας (ΠΖ) Κ. Π., ο οποίος υπηρετούσε σε μονάδα του Εβρου, έχασε τις αισθήσεις του ενώ εκτελούσε υπηρεσία εντός στρατοπέδου. Εγιναν άμεσα προσπάθειες ανάνηψης από τον γιατρό της μονάδας και διακομίστηκε στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Τα αίτια του συμβάντος διερευνώνται.

Βρέθηκε ο κάτοχος των σφαιρών

Ενα περιστατικό που συνέβη στις 14/12 έγινε γνωστό, με την Αστυνομία να διεξάγει έρευνες προκειμένου να εντοπίσει το πώς 3.500 σφαίρες βρέθηκαν στη Λ. Κηφισού, στο ύψος του Κολωνού.

Συγκεκριμένα, οι σφαίρες των 9 χιλιοστών και 0,22 ιντσών εντοπίστηκαν από διερχόμενους οδηγούς άλλες μέσα σε κούτες και άλλες πεταμένες στην άσφαλτο. Τα φυσίγγια περισυνελέγησαν και κατασχέθηκαν. Χτες μετέβη στο τμήμα Ασφαλείας Κολωνού ημεδαπός ιδιοκτήτης καταστήματος εμπορίας όπλων και πυρομαχικών και δήλωσε ότι τις πρωινές ώρες της Τρίτης, κατά τη μεταφορά με αυτοκίνητο σε κατάστημά του, χωρίς να το αντιληφθεί έχασε συσκευασίες με αριθμό φυσιγγίων.

Για το συμβάν ενημερώθηκε ο αρμόδιος εισαγγελέας και από το τμήμα Ασφαλείας Κολωνού σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί όπλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ