Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΛΑΚΑΣΑ
Αλλη μια κλειστή δομή - φυλακή

Και η δομή στη Μαλακάσα έγινε ΝΑΤΟικού τύπου φυλακή

Eurokinissi

Και η δομή στη Μαλακάσα έγινε ΝΑΤΟικού τύπου φυλακή
Επίσκεψη στη δομή για ξεριζωμένους στη Μαλακάσα πραγματοποίησε προχτές ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Ν. Μηταράκης, με αφορμή τη μετατροπή της στην πρώτη κλειστή δομή της ηπειρωτικής Ελλάδας, σύμφωνα με το πρότυπο των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Νήσων, των φυλακών τύπου ΝΑΤΟ. Θα είναι η τέταρτη πανελλαδικά μετά από αυτές που λειτουργούν ήδη σε Σάμο, Κω και Λέρο. Στη διπλή εγκατάσταση της δομής της Μαλακάσας ο αριθμός των ξεριζωμένων είχε φτάσει τα 2.703 άτομα, ενώ σήμερα μένουν εκεί 1.354 άτομα. Συνολικά σε 34 δομές της χώρας μένουν 35.000 άτομα.

«Λειτουργούμε σήμερα (σ.σ. χτες) την ελεγχόμενη δομή Μαλακάσας, την πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ηπειρωτική Ελλάδα», δήλωσε ο υπουργός. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες με την ΕΕ, που μετατρέπουν τη χώρα μας σε «φυλακή ψυχών». Αλλωστε, και η πρόσφατη κυβερνητική κατεύθυνση, με σχετική απόφαση του ΥΜΑ για υποβολή αιτήσεων ασύλου στα ΚΥΤ των νησιών ή σε άλλα «κατάλληλα σημεία», αποκάλυψε ότι τα πανηγύρια για τη μείωση του αριθμού των προσφύγων είναι το προκάλυμμα για τη μεθόδευση του εγκλωβισμού κατατρεγμένων ανθρώπων σε δομές - «φυλακές». Μέχρι δε να οριστούν αυτά τα «κατάλληλα σημεία» καταγραφής, προς το παρόν κανένας ξεριζωμένος που θέλει να υποβάλει για πρώτη φορά άσυλο δεν μπορεί να το κάνει. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκοπεύει να ορίσει δύο τέτοια σημεία, ένα στη βόρεια και ένα στη νότια Ελλάδα, ταλαιπωρώντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων με μετακινήσεις και έξοδα.

Επιπλέον ο υπουργός δήλωσε ότι ολοκληρώθηκαν η τοποθέτηση νέων κοντέινερ, ο βιολογικός καθαρισμός και οι νέες είσοδοι ασφαλείας, που λειτουργούν μόνο με κάρτες για τους αιτούντες άσυλο και τους εργαζόμενους.

«Πλέον των 35.000 προσφύγων που διαμένουν στις δομές, έχουμε 5-6 χιλιάδες που μένουν στον αστικό ιστό. Αρα, περίπου 41.000 αιτούντες άσυλο. Υπολογίζουμε πως έχουμε περίπου 50.000 αναγνωρισμένους πρόσφυγες, οι οποίοι διαμένουν σε όλη την επικράτεια και απασχολούνται σε αγροτικές εργασίες, στον Τουρισμό», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εμβολιασμού των προσφύγων, λέγοντας ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων ανέρχεται σε περίπου 40% με 50%, στοιχείο που μάλλον είναι υπερτιμημένο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ