ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ναρκω-θέτηση των συνειδήσεων

Κοινή πρόταση νόμου που υπογράφουν σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΝ, δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και ένας της ΝΔ για την ελεγχόμενη χορήγηση όλων των ναρκωτικών ουσιών

Γρηγοριάδης Κώστας

Τη νομοθετική φόρμουλα βρήκαν οι προτάσεις για την ελεγχόμενη χορήγηση των ναρκωτικών ουσιών από δημόσια νοσοκομεία που διατύπωσαν πριν δυο χρόνια στελέχη της κυβέρνησης. Οι σχετικές διατάξεις - που ταυτόχρονα αποποινικοποιούν πλήρως τη χρήση της κάνναβης- περιέχονται σε πρόταση νόμου των βουλευτών: Μ. Δαμανάκη και Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ), Στ. Μπένος και Σπ. Βούγιας (ΠΑΣΟΚ) και Π. Τατούλης (ΝΔ). Την πρόταση νόμου, όπως δήλωσε ο Φ. Κουβέλης χτες στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου των πέντε βουλευτών, συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού. Στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε η κατάθεση της πρότασης στη Βουλή -αλλά μέχρι χτες το μεσημέρι δεν εκφωνήθηκε η κατάθεσή της στην Ολομέλεια του Σώματος.

Η πρόταση νόμου αποτελεί συνέχεια μιας άλλης κοινής πρότασης νόμου για το ίδιο θέμα που διατυπώθηκε το Μάη το 1992 και τη συνυπέγραφαν οι Γ. Παπανδρέου, Θ. Κατσανέβας, Στ. Μπένος (ΠΑΣΟΚ), Φ. Κουβέλης, Ν. Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ) και Π. Τατούλης, Αδραχτάς και Ποτήρης (ΝΔ). Θυμίζουμε ότι στις 23.11.1999 ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με δηλώσεις του τάχτηκε «υπέρ της χορήγησης των ουσιών που χρειάζεται ένας εξαρτημένος επισήμως και νομίμως μέσα από το δημόσιο σύστημα υγείας». Μια βδομάδα αργότερα ο τότε υφυπουργός Υγείας Θ. Κοτσώνης -και αρμόδιος για τα ναρκωτικά- επανέλαβε τις ίδιες προτάσεις από «ανθρώπινη ευαισθησία» για τους «χρήστες του τελικού σταδίου».

Ετσι, λοιπόν, δεν είναι τυχαίο ότι ο Γ. Παπανδρέου έστειλε χτες δήλωση απ' την Αμερική ότι θεωρεί την «πρωτοβουλία σημαντική και χρήσιμη». Τη συμφωνία της με την πρόταση νόμου εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η Ανανεωτική Εκσυγχρονιστική Κίνηση της Αριστεράς.

Οι συντάκτες της νέας πρότασης νόμου δεν παρουσίασαν καμιά προσποιητή ευαισθησία και ήταν πιο αποκαλυπτικοί στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου. «Η πρόταση νόμου δεν έχει λύση για το πρόβλημα», είπε η Μ. Δαμανάκη, ενώ σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι με την «πρόταση αυτή διεκδικούν το δικαίωμα στη μάχη κατά των ναρκωτικών». Ετσι δεν υπήρξε απάντηση -εκτός του ότι θα βοηθήσει τον χρήστη και την οικογένειά του- στο ερώτημα πως μια πρόταση χωρίς λύση μπορεί να προσφέρει στη μάχη κατά των ναρκωτικών.

«Μια τέτοια πολιτική πρέπει να έχει ως προτεραιότητες την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και ιδίως αποδυνάμωσή του, μέσω της απεξάρτησης των χρηστών απ' αυτό», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Η απεξάρτηση απ' το κύκλωμα δε σημαίνει και την απεξάρτηση απ' τα ναρκωτικά «αλλά την απόσπαση του χρήστη απ' τον έμπορο» κατά την έκφραση των βουλευτών. Ετσι, το ρόλο του ναρκεμπόρου αναλαμβάνει η πολιτεία «με τη χορήγηση ναρκωτικών ουσιών ή υποκαταστάτων τους, σε άτομα που παρουσιάζουν οργανική ανάγκη, στα πλαίσια προγράμματος σταθερής υποστήριξης με ελεγχόμενη χορήγηση» σε περίπτωση «που ο εξαρτημένος αρνείται να ακολουθήσει θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης», όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση.

Αποκαλυπτικός για τις επιδιώξεις αυτής της πρότασης ήταν ο Στ. Μπένος με τις αναφορές του στην πρόταση του 1992. «Καταφέραμε, είπε, αλλαγές στη νοοτροπία» και έφερε ως παράδειγμα την καθιέρωση των προγραμμάτων της μεθαδόνης. Βέβαια, τα προγράμματα μεθαδόνης ξεκίνησαν, με τελικό στόχο την απεξάρτηση και στη συνέχεια μετατράπηκαν στα μουλωχτά σε προγράμματα συντήρησης.

Στο στόχαστρο, λοιπόν, αυτής της πρότασης είναι ο εθισμός της κοινής γνώμης στα ναρκωτικά, με τελικό στόχο τη νάρκωση της συνείδησης της κοινωνίας, η οποία θα αποδέχεται ως φυσιολογικό γεγονός -ή το πολύ σαν μια... ίωση- τη χρήση ναρκωτικών όπως την περιέγραψε ο Φ. Κουβέλης: «Ποιος δε θέλει τη χορήγηση της ουσίας μέσα σε μια μονάδα;» αναρωτήθηκε.

Κι όταν τέθηκε το ερώτημα αν με την έννοια ουσία εννοείται και η ηρωίνη η απάντηση ήταν «ναι». Κι όταν ρωτήθηκαν πού θα βρίσκουν την ηρωίνη η Μ. Δαμανάκη χαμογελώντας έδειξε το σχέδιο με την πρόταση νόμου λέγοντας «υπάρχει εδώ μέσα».

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα δε χωρούσε η έννοια της πρόληψης. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη αυτή δεν ακούστηκε ούτε μια φορά από κανέναν απ' τους πέντε βουλευτές.

Βέβαια ο Σπ. Βούγιας κατήγγειλε τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης για την άρνησή της να δημιουργηθεί συμβουλευτικός σταθμός στα Λαδάδικα. Ομως αυτή η καταγγελία ήταν για κατανάλωση, αφού ο ίδιος δεν παραβρέθηκε ούτε σε μια απ' τις δυο συνεδριάσεις που ακολούθησαν για την ανάκληση της απόφασης.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η στάση του προέδρου της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τα ναρκωτικά Μ. Σκουλάκη, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι δεν τοποθετείται στην πρόταση, γιατί δεν την έχει μελετήσει. Μάλιστα, η επιδοκιμασία του για τη διακομματική συνεννόηση και τη συγκροτημένη παρουσίαση της πρότασης δείχνει ότι ο πρώην υφυπουργός Υγείας δε διακατέχεται πια ούτε απ' τους φόβους που εξέφρασε στη Διακομματική Επιτροπή στις 15.12.1999, όταν είχαν κληθεί ο Γ. Παπανδρέου και ο Θ. Κοτσώνης για τις τότε προτάσεις τους.

Εξοργιστική ήταν η δήλωση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Αν. Κοκκέβη που είπε ότι «συμφωνεί απόλυτα». Στη συνέχεια η Αν. Κοκκέβη εξέφρασε τις εντάσεις της γιατί δεν υπήρξε διάλογος.

Η πρόταση νόμου, εκτός απ' την ελεγχόμενη χορήγηση όλων των ναρκωτικών ουσιών προβλέπει ακόμα τη συνταγογράφηση υποκαταστάτων, όπως η μεθαδόνη, από γιατρούς μετά από υπουργική απόφαση και τη μη επιβολή καμιάς ποινής για τη χρήση της κάνναβης. Επίσης, ζητά το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά-μαλακά» («διακρίνει από το σύνολο των ναρκωτικών ουσιών ειδικά τα προϊόντα της κάνναβης», αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση).

Τέλος, προτείνει να εξαιρεθούν τα «βαποράκια» απ' τις ποινές για τους εξαρτημένους εμπόρους ναρκωτικών.

Να 'μαστε καλά να παίρνουμε ... ηρωίνη!

«

Να δοθεί η δυνατότητα στο χρήστη κάνναβης να καλλιεργεί σπίτι του μια μικρή ποσότητα χασίς για δική του χρήση...»

Η παραπάνω δήλωση του κ. Γιώργου Παπανδρέου έγινε το Μάη του 1997. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Μάη του 2001, ο «αγώνας» του κυρίου υπουργού βρίσκει άξιους συνεχιστές. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και «σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΝ» (όπως διαβεβαίωσε ο κ. Κουβέλης) - υπό τις επιδοκιμασίες του κ. Παπανδρέου, που έσπευσε να χαιρετίσει από τις ΗΠΑ όπου βρίσκεται την κίνηση των βουλευτών - έκαναν το μεγάλο «άλμα»: Πρόταση νόμου, με την οποία εισηγούνται τη χορήγηση κάθε είδους (!) ναρκωτικού (!) στα άτομα που είναι εξαρτημένα και με στόχο, όπως ισχυρίζονται, να τα σώσουν από τα ναρκωτικά!

«Και ηρωίνη;», ρώτησαν οι δημοσιογράφοι τους εισηγούμενους. «Και ηρωίνη», απάντησαν αυτοί! Βλέπετε, η μεθαδόνη ήταν απλώς το πρώτο βήμα...

***

Αυτή η περίεργη αντίληψη που διαφημίζει μια «θεραπεία» του στιλ «τόσοι πέθαναν από ηρωίνη - πάρε καλή ηρωίνη για να είσαι υγιής και να ξαναπάρεις» (!!!) επανήλθε στο προσκήνιο. Οσονούπω θα αρχίσει να περιφέρεται ξανά στο δημόσιο βίο με το μανδύα της «ριζοσπαστικής» προσέγγισης του προβλήματος!

Η επιβολή μιας πολιτικής, που θα στηρίζεται στην αποδοχή της "μαστούρας" ως ...δικαιώματος, εμφανίζεται εκ νέου σαν «ρηξικέλευθη προσέγγιση». Προσέγγιση, που, μάλιστα, διατείνεται ότι η άσκηση στην «υγιεινή πρέζα» πρέπει να προστατεύεται από το χάρτη των πανανθρώπινων ελευθεριών!

Βέβαια, ο «φιλελευθερισμός» και η «ριζοσπαστικότητα» όσων υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα της καταφυγής στη ναρκω-εξάρτηση, στην παραίσθηση, στην απόδραση από την πραγματικότητα, της αναζήτησης της ζωής και της ευφορίας στην ψευδαίσθηση των εξαρτησιογόνων ουσιών, θα λυθεί μέσα από τη νοσοκομειακή χορήγηση ηρωίνης, κοκαΐνης κλπ., κλπ., έχει πολλά περιθώρια επέκτασης.

Για παράδειγμα: Γιατί μόνο από τα νοσοκομεία η ελεύθερη χορήγηση ναρκωτικών; Αν είναι για το «καλό» των παιδιών, γιατί όχι και από τα περίπτερα, κυρία Δαμανάκη και κύριε Μπένο; Γιατί να μη φτιάξουμε και μια ειδική στήλη στα ράφια των σούπερ - μάρκετ, κύριε Βούγια;..

***

Η επιχείρηση διεύρυνσης του πελατολογίου της παθητικότητας και της αποχαύνωσης, ώστε να αιχμαλωτίζεται μια ολόκληρη στρατιά ανθρώπων, μας απειλεί όλους.

Ρωτάμε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΣΥΝ, τα κόμματα των κ. κ. βουλευτών:

Θέλουν πραγματικά να μπει φρένο στο πρόβλημα των ναρκωτικών;

Αν ναι, γιατί δεν παίρνουν μέτρα ΤΩΡΑ; Γιατί όλη τους η φροντίδα αρχίζει και τελειώνει στην προπαγάνδα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών;

***

«

Μα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα με τους ανθρώπους, που, ήδη, έχουν μπει στο λούκι», μας λένε. Απαντάμε: Το ίδιο λέμε και μεις. Συνεπώς ρωτάμε:

α) Γιατί δεν προχωράτε στην εφαρμογή μιας πολιτικής εκδημοκρατισμού του σωφρονιστικού συστήματος, που δε θα τσουβαλιάζει το χρήστη ναρκωτικών με κάθε λογής εγκληματία;

β) Γιατί δεν προβλέπετε στον προϋπολογισμό δαπάνες για να φτιαχτούν όπου είναι ανάγκη κέντρα πρόληψης, απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης, που σήμερα κλείνουν λόγω οικονομικής ασφυξίας;

γ) Γιατί δε διεκδικείτε την εισαγωγή στα σχολεία της αγωγής υγείας, ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν μια ασπίδα προστασίας χωρίς να τα εισάγετε στη λογική των κάθε είδους «υποκαταστάτων»;

δ) Γιατί δε ρίχνετε το βάρος σας στη συγκρότηση ενός νομικού οικοδομήματος που θα είναι αμείλικτο για τους εμπόρους του θανάτου και όχι γεμάτο "παραθυράκια" για να αθωώνονται;

***

Γιατί οι κ. κ. βουλευτές και τα κόμματά τους δεν τα κάνουν όλα αυτά; ΓΙΑΤΙ; Τι τους εμποδίζει; `Η, μήπως, έγιναν όλα τα παραπάνω και απέτυχαν, οπότε και οι κ. κ. βουλευτές οδηγήθηκαν στη σκέψη για νομιμοποίηση των ναρκωτικών;..

Οχι, βέβαια. Τίποτα δεν έχει γίνει και οι πλασιέ της «ναρκω-κουλτούρας» το γνωρίζουν. Ας προχωρήσουν, επομένως, στα στοιχειώδη και ας αφήσουν κατά μέρος το «ριζοσπαστισμό» των καινοφανών θεωριών τους, που συνιστούν νομιμοποίηση της ιδεολογίας της ναρκω-εξάρτησης και εισάγουν την κοινωνία στον αστερισμό μιας δήθεν «ελευθεριότητας», που δεν αποτελεί παρά ένα ναρκοπέδιο συνειδήσεων.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Μια ξεχωριστή έκθεση ζωγραφικής

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής με έργα θεραπευόμενων σε ψυχιατρικές μονάδες της χώρας και θέμα: «Η τέχνη στην ψυχιατρική» εγκαινιάζεται αύριο Παρασκευή 25 του Μάη (θα διαρκέσει έως 15/6) στο Ιδρυμα «Γουλανδρή - Χορν» στην Πλάκα.

«Πιστεύουμε ότι η έκθεση αυτή θα συμβάλλει στην προσπάθεια κατά του κοινωνικού στιγματισμού, αφού δείχνει ότι οι συνάνθρωποί μας που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές έχουν πλεόνασμα δημιουργικότητας», επισήμανε χτες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΨΕ Γ. Χριστοδούλου.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΌΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Αναποτελεσματικό το εμβόλιο του καρκίνου του μαστού

Την οριστική διακοπή της κλινικής μελέτης με θέμα την εφαρμογή της πρωτεΐνης σύντηξης ΜΑΝΝΑΝ Muc 1 (MFP) στον καρκίνο του μαστού - πρόκειται για το εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού της Ελληνοαυστραλίδας ερευνήτριας Β. Αποστολοπούλου - ζήτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με ενημερωτικό έγγραφο προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), μετά από αίτημα του τελευταίου.

Ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι ότι «από την πρώτη στιγμή είχε προβάλει ένσταση για τις διαστάσεις που έλαβε το ζήτημα και προσπάθησε - μάταια - να το θέσει στην πραγματική του διάσταση, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια ακόμα από τις πολυάριθμες μελέτες που γίνονται στην υφήλιο και σε καμία περίπτωση για εμβόλιο».

Καταλήγοντας ο ΙΣΑ, καλεί τον ΕΟΦ, έστω και εκ των υστέρων, να φροντίσει για την πλήρη ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε η ελληνική κοινωνία και ιδίως η άμεσα ενδιαφερόμενη ομάδα του γυναικείου πληθυσμού να αποκτήσει πλήρη εικόνα για την εξέλιξη της πειραματικής μελέτης, «η οποία δυστυχώς δεν ευτύχησε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ