ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Κι άλλο μεγάλο «όχι» στις εντολές της Μπολόνια

Μαζικό και γεμάτο αγωνιστικό νεανικό παλμό ήταν και το χτεσινό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο-απάτη, που ψηφίστηκε για τα ΤΕΙ, το οποίο εφαρμόζει και τυπικά τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, η επαναβεβαίωση αυτών των ίδιων κατευθύνσεων εκ νέου στην Πράγα, αλλά και τα νομοσχέδια που έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την αξιολόγηση, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, είχαν προκαλέσει από πολύ νωρίς φέτος την αγανάκτηση των φοιτητών και άλλων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις και νομοθετικές (απο)ρυθμίσεις υποβαθμίζουν κατάφωρα την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, τις σπουδές και τα πτυχία που παρέχονται από αυτή.

Ετσι, για άλλη μια φορά, χτες, φοιτητές από την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας και μαζί τους κάποιοι καθηγητές και πρυτάνεις κατέβηκαν στους δρόμους και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με ένα δυναμικό συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω στις 11 το πρωί στην οδό Στουρνάρη, στην Πατησίων και στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους σχεδόν μια ώρα μετά με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Στην οδό Πατησίων και ενώ είχε ξεκινήσει η πορεία, μέλη της παράταξης ΕΑΑΚ δημιούργησαν επεισόδια στο πρώτο μπλοκ της πορείας, προπηλακίζοντας φοιτητές, με σκοπό να καταλάβουν πραξικοπηματικά την «κεφαλή».

Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας
Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας
Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε και συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» κυριάρχησαν σ' όλη την έκτασή του. Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, συμμετείχαν σ' αυτό φοιτητές από την Ξάνθη, την Πάτρα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, το Αιγαίο, την Κρήτη.

Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι κατέληξαν στη Βουλή, που ήταν αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά είχαν κλείσει την οδό Βασ. Σοφίας πολύ χαμηλά, δείχνοντας συμβολικά στους διαδηλωτές μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν. Οι φοιτητές παρέμειναν εκεί αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και αποχώρησαν δίνοντας το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 30 του Μάη, οπότε έχουν αποφασίσει νέο συλλαλητήριο τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Σε άλλες περιοχές

Κλειστές είναι μέχρι αύριο Παρασκευή οι 16 σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά από το ιδιαίτερα μαζικό παμφοιτητικό συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στη Μυτιλήνη, συγκεντρώσεις και πορείες προγραμματίζονται σήμερα σε Χίο και Σάμο. Το ραντεβού για τους φοιτητές της Χίου είναι στη 1 το μεσημέρι στο κτίριο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με πορεία στη συνέχεια προς τη Νομαρχία, ενώ στη Σάμο οι φοιτητές συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, σε συλλαλητήριο καλεί, με απόφαση της ΓΣ, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, που θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στο κέντρο της πόλης.

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι φοιτητές στα Γιάννινα. Χτες, οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων Επιστημών Τέχνης και Χημικού αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή κατάληψη της Πρυτανείας και την ερχόμενη Τετάρτη διοργανώνουν πορεία στην πόλη. Η περαιτέρω πορεία θα αποφασιστεί την ίδια μέρα κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού τους.

Με απόφαση του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ και φοιτητικών συλλόγων αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνεται συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη.

Διότι δε συμμορφώθηκε... προς τας υποδείξεις

Το ιστορικό μιας απόρριψης μεταπτυχιακού φοιτητή και η δράση του φοιτητικού κινήματος

Στη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας, 7 Μάη 2001, συνέβη το εξής σοβαρό γεγονός: μέσα σ' όλα τα θέματα της συνέλευσης υπήρχε και το θέμα ενός μεταπτυχιακού φοιτητή (σσ το όνομα είναι στη διάθεση της εφημερίδας) που ενώ ο τομέας Β' Πυρηνικής Φυσικής τον είχε επιλέξει με πλειοψηφία, κρίνοντάς τον με επιστημονικά κριτήρια για μεταπτυχιακό, βγαίνει ένας συνάδελφος και βάζει ζήτημα στη γενική συνέλευση, για τον συγκεκριμένο φοιτητή, ότι δεν μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό, γιατί στις περσινές κινητοποιήσεις (καταλήψεις) ο φοιτητής πρωτοστάτησε, χρεώνοντάς του ό,τι έγινε στην κατάληψη. Μετά, «άρχισαν τα όργανα»... Τοποθετήθηκαν κι άλλοι συνάδελφοι για τις απαράδεκτες κατά την κρίση τους συμπεριφορές του φοιτητικού κινήματος. Ετσι μπαίνει το θέμα σε ψηφοφορία, με αποτέλεσμα 6 υπέρ, 7 κατά και οι υπόλοιποι (περίπου 13) λευκό, και ο φοιτητές δεν πάει για μεταπτυχιακό. Αυτά για το ιστορικό.

Ερχεσαι τώρα να δεις τα πράγματα διαφορετικά και να πεις. Από πού και ως πού η Γενική Συνέλευση του Φυσικού Τμήματος κρίνει όχι την επιστημονική αξία του φοιτητή, αλλά τη δράση του στο φοιτητικό κίνημα και τον δικάζει κόβοντάς του το δρόμο για την επιστημονική του εξέλιξη; Ας δεχτούμε τη θέση των υπέρ και των κατά, αλλά τα λευκά πώς παίζουν; Κι αυτό γιατί η ψηφοφορία γίνεται από τον πρόεδρο του τμήματος με ανάταση των χεριών όποτε βλέποντας τα υπέρ, μετά τα κατά, ψηφίζεις λευκό: γιατί κύριε συνάδελφε, δεν έχεις θέση για ό,τι γίνεται στα πανεπιστήμια και την παιδεία; Μήπως συνάδελφοι θέλετε ένα φοιτητικό κίνημα υποταγμένο στην ΟΝΕ και τη Νέα Τάξη πραγμάτων, που να μη βγάζει άχνα και να λέει «γιες σερ»;!!

Οποιες μορφές πάλης διαλέξει το φοιτητικό κίνημα μέσα από τις συνελεύσεις του, είναι υπεύθυνο το ίδιο το κίνημα, όπως συμβαίνει το ίδιο και με τους εργαζόμενους. Δηλαδή, κύριοι συνάδελφοι, αν κάποιος εργαζόμενος είναι μπροστάρης στους αγώνες για μια σειρά ζητήματα και έρθει να κριθεί π.χ. για μια προαγωγή του στη γενική συνέλευση του Τμήματος ή του Τομεά του, θα τον δικάσετε με την εσχάτη των ποινών επειδή διεκδικεί τα δικαιώματά του;

Αντί, δηλαδή, οι δάσκαλοι να δείχνουν το δρόμο του αγώνα και να πρωτοστατούν σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία («τρομονόμος», συνθήκη της Μπολόνια, ασφαλιστικό, μεταπτυχιακά και έρευνα, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ και άλλα πολλά) με τις πράξεις τους να προσπαθούν να βάλουν φρένο στις διεκδικήσεις; Μήπως βολεύει, όπως πάει η κατάσταση, και βλέπουμε μόνο το γραφείο μας και τα προγραμματάκια μας, βάζοντας το χεράκι μας στην υποταγή του φοιτητικού κινήματος, επειδή ενοχλεί;

Δε βλέπουμε συνάδελφοι που οδηγείται η παιδεία στην παραγωγή φθηνού, ημιμορφωμένου απασχολήσιμου, ψευτοεπιστημονικού δυναμικού για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μιας ελίτ για τη στελέχωση των όποιων θέσεων μέσα από διαδικασίες ενός τέλειου κοσκινίσματος; Μήπως κύριοι συνάδελφοι δε γνωρίζετε πώς γίνονται οι κρίσεις των ίδιων των συναδέλφων σας και με ποια κριτήρια;

Συνάδελφοι, δεν ταιριάζει στον άνθρωπο η υποταγή. Μην μπαίνετε στον κόπο να παίζετε τα παιχνίδια του μεγάλου κεφαλαίου, γιατί όταν έρθουν όλα όσα σχεδιάζονται να γίνουν πράξη, να δούμε ποια τμήματα θα έχουν μεταπτυχιακά και έρευνα και με ποιους όρους και προϋποθέσεις. Συνάδελφοι, ένα είναι σίγουρο: ότι η ζωή είναι ένας αγώνας, αλλά όμορφος και συνάμα δύσκολος. Δεν ταιριάζει με τίποτα η απόφαση του φυσικού Τμήματος με τους αγώνες και τους πόθους του λαού μας, που έρχεται να τιμωρήσει τα ίδια τα παιδιά του επειδή θέλουν μια κοινωνία δίκαιη με ίσα δικαιώματα με δουλιά, με πτυχία κι όχι διαβατήρια για την ανεργία. Για μια κοινωνία που να μην είναι υποταγμένη, αλλά να ξέρει τι θέλει και να το διεκδικεί.


Τάσος ΑΛΟΥΠΗΣ
Μέλος του ΔΣ Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθήνας και μέλος του ΔΣ του Φυσικού Τμήματος

Τσάμπα μάγκες

Είναι γνωστό ότι οι αγώνες του λαού και της νεολαίας δεν προβάλλονται ως ειδήσεις στα κανάλια και την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης, εκτός κι αν στις κινητοποιήσεις τους γίνουν «επεισόδια». Με βάση αυτό, λοιπόν, στη χτεσινή φοιτητική πορεία στο κέντρο της Αθήνας, μέλη της παράταξης ΕΑΑΚ και ορισμένοι λεγόμενοι «αναρχικοί» προσπάθησαν να μετατρέψουν το μήνυμα του φοιτητικού αγώνα σε «κλεφτοπόλεμο» με την αστυνομία, για να τραβήξουν τις κάμερες πάνω τους.

Τελικά, βλέποντας ότι οι διαθέσεις της μεγάλης μάζας των φοιτητών ήταν άλλες, αλλά και λόγω της ασφυκτικής παρουσίας των δυνάμεων καταστολής, οι εν λόγω τσάμπα μάγκες, εξάντλησαν την «επαναστατικότητά» τους σε ρίψεις αυγών, μπουκαλιών και κερμάτων.

Το φοιτητικό κίνημα έχει γνώση αυτού του... θεάτρου, το έργο το 'χει ξαναδεί, γι' αυτό και απαντάει κατάλληλα σ' αυτές τις ομάδες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ