Πέμπτη 24 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Κι άλλο μεγάλο «όχι» στις εντολές της Μπολόνια

Μαζικό και γεμάτο αγωνιστικό νεανικό παλμό ήταν και το χτεσινό φοιτητικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση. Το νομοσχέδιο-απάτη, που ψηφίστηκε για τα ΤΕΙ, το οποίο εφαρμόζει και τυπικά τις κατευθύνσεις της Διακήρυξης της Μπολόνια, η επαναβεβαίωση αυτών των ίδιων κατευθύνσεων εκ νέου στην Πράγα, αλλά και τα νομοσχέδια που έχει στο συρτάρι του το υπουργείο Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, την αξιολόγηση, την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ιδρυμάτων, είχαν προκαλέσει από πολύ νωρίς φέτος την αγανάκτηση των φοιτητών και άλλων φορέων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο λόγος είναι ότι όλες αυτές οι αποφάσεις και νομοθετικές (απο)ρυθμίσεις υποβαθμίζουν κατάφωρα την ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας, τις σπουδές και τα πτυχία που παρέχονται από αυτή.

Ετσι, για άλλη μια φορά, χτες, φοιτητές από την Αθήνα και άλλες πόλεις της χώρας και μαζί τους κάποιοι καθηγητές και πρυτάνεις κατέβηκαν στους δρόμους και εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με ένα δυναμικό συλλαλητήριο. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά γύρω στις 11 το πρωί στην οδό Στουρνάρη, στην Πατησίων και στον ιστορικό χώρο του Πολυτεχνείου. Από εκεί ξεκίνησαν την πορεία τους σχεδόν μια ώρα μετά με κατεύθυνση προς τη Βουλή. Στην οδό Πατησίων και ενώ είχε ξεκινήσει η πορεία, μέλη της παράταξης ΕΑΑΚ δημιούργησαν επεισόδια στο πρώτο μπλοκ της πορείας, προπηλακίζοντας φοιτητές, με σκοπό να καταλάβουν πραξικοπηματικά την «κεφαλή».

Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας
Από το χτεσινό δυναμικό συλλαλητήριο των φοιτητών στο κέντρο της Αθήνας
Το συλλαλητήριο συνεχίστηκε και συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» κυριάρχησαν σ' όλη την έκτασή του. Εκτός από τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας, συμμετείχαν σ' αυτό φοιτητές από την Ξάνθη, την Πάτρα, τη Θεσσαλία, τη Θεσσαλονίκη, το Αιγαίο, την Κρήτη.

Γύρω στη 1.30 το μεσημέρι κατέληξαν στη Βουλή, που ήταν αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Μάλιστα, για πρώτη φορά είχαν κλείσει την οδό Βασ. Σοφίας πολύ χαμηλά, δείχνοντας συμβολικά στους διαδηλωτές μέχρι πού μπορούσαν να φτάσουν. Οι φοιτητές παρέμειναν εκεί αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην κρατική καταστολή και αποχώρησαν δίνοντας το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού τους για τις 30 του Μάη, οπότε έχουν αποφασίσει νέο συλλαλητήριο τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας.

Σε άλλες περιοχές

Κλειστές είναι μέχρι αύριο Παρασκευή οι 16 σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου ενώ οι φοιτητές κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά από το ιδιαίτερα μαζικό παμφοιτητικό συλλαλητήριο που έγινε την Τρίτη στη Μυτιλήνη, συγκεντρώσεις και πορείες προγραμματίζονται σήμερα σε Χίο και Σάμο. Το ραντεβού για τους φοιτητές της Χίου είναι στη 1 το μεσημέρι στο κτίριο του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων με πορεία στη συνέχεια προς τη Νομαρχία, ενώ στη Σάμο οι φοιτητές συγκεντρώνονται στις 12 το μεσημέρι στο Πανεπιστήμιο. Επίσης, σε συλλαλητήριο καλεί, με απόφαση της ΓΣ, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στη Ρόδο, που θα πραγματοποιηθεί στη 1 μ.μ. στο κέντρο της πόλης.

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις συνεχίζουν και οι φοιτητές στα Γιάννινα. Χτες, οι γενικές συνελεύσεις των τμημάτων Επιστημών Τέχνης και Χημικού αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν αύριο Παρασκευή κατάληψη της Πρυτανείας και την ερχόμενη Τετάρτη διοργανώνουν πορεία στην πόλη. Η περαιτέρω πορεία θα αποφασιστεί την ίδια μέρα κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού τους.

Με απόφαση του ΚΣ της ΦΕΑΠΘ και φοιτητικών συλλόγων αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, διοργανώνεται συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου στη Θεσσαλονίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα(2021-01-26 00:00:00.0)
Σε κινητοποιήσεις στις 7 Νοέμβρη(2017-11-04 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για το κόστος σπουδών(2013-02-16 00:00:00.0)
Φοιτητικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα(2001-03-22 00:00:00.0)
«Κάτω τα χέρια απ' τα πτυχία»(2000-11-29 00:00:00.0)
Αύριο το συλλαλητήριο για την παιδεία(2000-10-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ