Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Αύριο το συλλαλητήριο για την παιδεία

Στις 11.00 π.μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού

Μόρφωση για όλους και κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 2525/97 και 2640/98 θα απαιτήσουν οι μαθητές της Αθήνας, οι οποίοι με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, πραγματοποιούν το πρώτο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί στα Προπύλαια και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν και φοιτητικοί σύλλογοι.

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν επίσης σήμερα στη Σπάρτη και αύριο στην Πάτρα και την Κόρινθο, με αποφάσεις των τοπικών Συντονιστικών. Στη Σπάρτη, σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές θα ξεκινήσουν πορεία από το 1ο - 2ο ΕΛ Σπάρτης, με κατεύθυνση στο Γραφείο Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στη συνέχεια προς τη Νομαρχία.

Κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό που εξαπολύθηκε την προηγούμενη βδομάδα στην Πάτρα, οι μαθητές απαντούν με νέα κινητοποίηση. Ετσι, αύριο στις 10.30 το πρωί έχουν «ραντεβού» στην πλατεία Ολγας (Εθνικής Αντίστασης) και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Στην Κόρινθο οι μαθητές θα απέχουν από τα μαθήματά τους και θα στήσουν μπλόκα έξω από τα σχολεία τους.

Στο μεταξύ στην Αθήνα οι μαθητές ενημερώνουν τους συμμαθητές τους για το αυριανό συλλαλητήριο, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συνελεύσεις τμημάτων, 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων για να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους. Επίσης, μαζεύονται υπογραφές, απαιτώντας να γίνουν ενιαία σε όλα τα σχολεία οι μαθητικές εκλογές για την 1η Νοέμβρη για 5μελή και 8 Νοέμβρη για 15μελή.

Επίσης, η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής κήρυξε για αύριο τρίωρη στάση εργασίας για να διευκολύνουν τη συμμετοχή τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών της περιοχής.

Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα σε κοινή δράση γονείς, εκπαιδευτικούς, εργατικά σωματεία και φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους σε ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό, για να καταργήσουν τους νόμους - λαιμητόμους, για το δικαίωμά μας στη μόρφωση και τη ζωή. «Αγωνιζόμαστε για ενιαίο 12χρονο, βασικό υποχρεωτικό σχολείο δημόσιο και δωρεάν. Για ένα σχολείο που θα μας μορφώνει και δε θα μας εξοντώνει. Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στη ζωή», τονίζεται στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας.

Στον αγώνα οι φοιτητές

Απαιτώντας δημόσια και δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση θα συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο φοιτητές. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι εξής φοιτητικοί σύλλογοι: Μαθηματικού, ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ), Νομική, Οικονομικό, Νηπιαγωγών (ΤΕΑΠΗ), Επικοινωνίας και ΜΜΕ,Φυσικού, Βιολογικού, Ηλεκτρολόγων Πολυτεχνείου και Ιατρικής. Επίσης, απόφαση για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο έχει πάρει η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών.

Οι φοιτητές, επίσης, απαιτούν να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, να υπάρξει ενίσχυση των προπτυχιακών σπουδών χωρίς πολλούς κύκλους σπουδών, ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν σε διδακτορικό, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 15% του προϋπολογισμού, δωρεάν σίτιση, στέγαση και παροχή συγγραμμάτων, κατάργηση της ευρωπαϊκής οδηγίας 89/48 και σταθερή δουλιά με δικαιώματα.

Ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών (ΣΥΣΠΙΣ) επίσης αποφάσισε να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο, ενώ θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εμπορίου, την Τετάρτη 1 Νοέμβρη στις 11 το πρωί για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στις σχολές (υψηλά δίδακτρα, υποδομή κλπ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο αγωνιστικό ραντεβού την Πέμπτη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά μέτρα(2021-01-26 00:00:00.0)
Νέα αγωνιστική κινητοποίηση των μαθητών στις 9 Νοέμβρη(2018-11-02 00:00:00.0)
Μπαράζ τοπικών κινητοποιήσεων σήμερα και αύριο(2012-02-22 00:00:00.0)
Οι μαθητές συγκροτούν Συντονιστικά Αγώνα(2006-09-29 00:00:00.0)
Στα Προπύλαια σήμερα το νέο ραντεβού(2000-11-22 00:00:00.0)
Συντονισμένες πανελλαδικές κινητοποιήσεις(1998-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ