Τετάρτη 25 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κλιμακώνουν τον αγώνα

«Μόνο η κλιμάκωση του αγώνα μπορεί να βάλει τέρμα στον εμπαιγμό και να δοθούν τα συγγράμματα στους φοιτητές δωρεάν». Αυτό ήταν το συμπέρασμα όλων των φοιτητών, που έδωσαν το «παρών» στη νέα μαζική παράσταση, που διοργάνωσε χθες η Πανσπουδαστική ΚΣ στην Κοσμητεία της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ.

Εκθέτοντας για πολλοστή φορά το πρόβλημα, ο Φάνης Καρκατζούνης, από την Πανσπουδαστική του Ιστορικού - Αρχαιολογικού, τόνισε: «Εδώ και χρόνια συνεχίζεται το ίδιο βιολί. Το εξάμηνο που ξεκίνησε, μάλιστα, η κατάσταση επιδεινώθηκε, αν και υπάρχει σχετική απόφαση της Συγκλήτου, που πάρθηκε κάτω από την πίεση των φοιτητών και τονίζει ότι το πρόβλημα πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα».

Από τη μεριά της, η κα Καμπίτογλου, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής, αναφέρθηκε ξανά στις «ιδιαιτερότητες» της Φιλοσοφικής, που δεν επιτρέπουν να δίνονται τα συγγράμματα και οι σημειώσεις δωρεάν. Αναγνώρισε το πρόβλημα που υφίσταται, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε δέσμευση, ρίχνοντας ξανά το «μπαλάκι» στα Τμήματα. Εφτασε, μάλιστα, στο σημείο να θεωρήσει «θετική» την απόφαση του Αγγλικού, που λέει ότι οι φοιτητές θα πρέπει, όπως και να 'χει, να πληρώνουν κάποια συγγράμματα και σημειώσεις. Αναφέρθηκε, επίσης, σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, που θέτει περιορισμούς στη διανομή συγγραμμάτων, ενώ επικαλέστηκε και την έλλειψη κονδυλίων.

Από τη μεριά τους, οι φοιτητές επισήμαναν ότι η μοναδική «ιδιαιτερότητα» της Φιλοσοφικής είναι ότι έχει ουσιαστικά καταστρατηγηθεί κάθε έννοια Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, και ότι θα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. «Είναι πρώτα απ' όλα πολιτικό ζήτημα», τόνισε ο Παύλος Σπυρόπουλος από το Φιλολογικό, και συνέχισε: «Δεν μπορεί κανένας χωρίς κανένα έλεγχο να ισοπεδώνει ένα κατακτημένο, νομικά κατοχυρωμένο, δικαίωμα. Υπάρχουν πειθαρχικές ευθύνες των διδασκόντων, υπάρχουν πρώτα απ' όλα οι ευθύνες της κυβέρνησης». Και καταλήγοντας τόνισε: «Εμείς σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλίες διεκδίκησης από το υπουργείο, και να ασκήσετε έλεγχο στα Τμήματα και τους διδάσκοντες, όπως οφείλετε».

Μετά απ' όλα αυτά και χωρίς κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, οι φοιτητές αποχώρησαν, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες και όπου καλούνται να πάρουν αποφάσεις συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ