Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΑΘΗΤΕΣ
Στα Προπύλαια σήμερα το νέο ραντεβού

Μαθητικές κινητοποιήσεις θα γίνουν, επίσης, σε  Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Χαλκίδα  και άλλες πόλεις

Σήμερα, στις 11 το πρωί στα Προπύλαια, είναι το δεύτερο αγωνιστικό «ραντεβού» των μαθητών της Αθήνας και του Πειραιά, το οποίο αποφασίστηκε από τα δύο Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα, επίσης, σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο και Χαλκίδα.

Στο σημερινό συλλαλητήριο έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν με τρίωρη στάση εργασίας η Ε` ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής, η Β` και η Γ` ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής και η ΕΛΜΕ Πειραιά. Επίσης, θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο γονείς, καθώς και εργατικά σωματεία.

Ανάλογες κινητοποιήσεις θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι μαθητές σε διάφορες πόλεις της χώρας. Για την καλύτερη προετοιμασία των συγκεντρώσεων μέχρι και χτες συνεδρίαζαν τα τοπικά Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων, καθώς επίσης γίνονταν και γενικές συνελεύσεις και συνεδριάσεις 5μελών και 15μελών μαθητικών συμβουλίων.

Στην Πάτρα, οι μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων θα συγκεντρωθούν στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Ολγας και στη συνέχεια θα πορευτούν στους δρόμους της πόλης. Στο Ηράκλειο, το «ραντεβού» είναι στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κορνάρου. Η κινητοποίηση στο Ηράκλειο γίνεται με απόφαση του τοπικού Συντονιστικού.

Στη Χαλκίδα, οι μαθητές, με αποφάσεις 15μελών και 5μελών μαθητικών συμβουλίων σχολείων, κλείνουν τα σχολεία τους και κατεβαίνουν σε πορεία που θα ξεκινήσει από τα φανάρια της Χαϊνά στις 11 το πρωί. «Ο νέος υπουργός θέλοντας να προλάβει τις αντιδράσεις μας, με τρόμο αναγγέλλει τη μείωση μαθημάτων των πανελλαδικών εξετάσεων, την ταύτιση της διδακτέας με την εξεταστέα ύλη. Χωρίς να αλλάζει το χαρακτήρα του νόμου», επισημαίνουν οι μαθητές της Χαλκίδας σε σχετική ανακοίνωση. Τονίζουν δε ότι «είδαμε πως έχουμε δύναμη. Ξανά στους δρόμους. Είμαστε εδώ. Είμαστε μπροστά τους».

Τα Συντονιστικά Αγώνα Σχολείων Αθήνας και Πειραιά καλούν να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο γονείς, καθηγητές, εργαζόμενοι, γιατί, όπως επισημαίνουν σε ψήφισμά τους, το συμφέρον όλων είναι «ένα μαχητικό παλλαϊκό μέτωπο παιδείας, ικανό να βάζει εμπόδια στα κυβερνητικά μέτρα μέχρι και την ανατροπή τους».

Κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Στις 12 το μεσημέρι σήμερα, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης συγκεντρώνονται στο Αγαλμα του Βενιζέλου μετά το κάλεσμα του Συντονιστικού Ημερησίων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Ηδη, σε πολλά σχολεία συνήλθαν χθες τα μαθητικά συμβούλια και αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Ανάμεσα σ' αυτά είναι το 3ο Ενιαίο Λύκειο Καλαμαριάς, το ΤΕΕ Σταυρούπολης, τα τεχνικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια του συγκροτήματος Ευκλείδη. Οπως τονίζεται στο κάλεσμα του Συντονιστικού Ημερησίων Σχολείων Θεσσαλονίκης, «στα δικά τους αδιέξοδα απαντάμε με τον οργανωμένο - μαζικό αγώνα. Δε μας φοβίζουν οι απειλές και η τρομοκρατία τους. Τους τρομάζει η δική μας δύναμη όταν είμαστε ενωμένοι και συντονισμένοι». Μαθητικά συλλαλητήρια διοργανώνονται ακόμη σήμερα σε Φλώρινα και Κοζάνη.

Επίσης μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας οργανώνουν σήμερα, στις 4 μ.μ., οι κάτοικοι του Δ` Διαμερίσματος και της Κάτω Μαλακοπής Πυλαίας, προκειμένου να καταγγείλουν τους αρμόδιους, που, με την αδιαφορία τους, την ολιγωρία τους και την τακτική τους, οδήγησαν την περιοχή τους στην τελευταία θέση στο ζήτημα της σχολικής στέγης.

Την κινητοποίηση διοργανώνει η Ενωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών του 4ου Διαμερίσματος και συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία Γονέων Ν. Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Δασκάλων «Πλάτων», η Α`, Β`, Δ`ΕΛΜΕ κ.ά.

Οι γονείς, μαθητές, δάσκαλοι, καθηγητές και οι κάτοικοι της περιοχής, που συντάσσονται με το σύνθημα «Σχολική Στέγη, το θεμέλιο της παιδείας που όλοι έχουμε ως όραμα», θα συμμετάσχουν στις προσυγκεντρώσεις μπροστά στα σχολεία τους και μετά με πορεία θα κατευθυνθούν στην Αλάνα Δορυλαίου και Εφταλιώτη, όπου είναι ο χώρος της κεντρικής εκδήλωσης.

Η Ενωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών του 4ου Διαμερίσματος καλεί τους κατοίκους της περιοχής να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, ώστε να διαμαρτυρηθούν «για τον αποχαρακτηρισμό του μοναδικού οικοπεδικού χώρου για ανέγερση σχολείων, για τα επικίνδυνα σχολεία από αμίαντο που εδώ και 20 χρόνια θα έπρεπε να είχαν αντικατασταθεί, για τα ημιτελή εδώ και χρόνια σχολεία που δεν παραδίδονται, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα ΤΕΕ που λειτουργούν στο συγκρότημα του Ευκλείδη». Επίσης απαιτούν την άμεση παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας και τη διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων άμεσα, σημειώνοντας ότι φτάνουν οι υποσχέσεις, πενταετή προγράμματα και ολοήμερο σχολείο δε γίνονται χωρίς χρήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ