Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κλείνουν αύριο τα ΤΕΙ
Αντιδρούν στην  υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων

Σε προειδοποιητικό κλείσιμο των ΤΕΙ προχωρούν αύριο Πέμπτη οι διοικήσεις των ΤΕΙ της χώρας, αντιδρώντας στην υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων. Την απόφαση αυτή είχαν λάβει στην πρόσφατή Σύνοδό τους οι πρόεδροι των ΤΕΙ, οι οποίοι επισημαίνουν ότι εάν μετά την προειδοποιητική αναστολή λειτουργίας των ΤΕΙ αύριο, δεν καλυφθούν οι άμεσες οικονομικές ανάγκες, θα προχωρήσουν σε αναστολή λειτουργίας διαρκείας. Οι τελικές αποφάσεις για τις αντιδράσεις στην υποχρηματοδότηση θα ληφθούν στην επόμενη Σύνοδο Προέδρων των ΤΕΙ, που θα γίνει στις 15 Δεκέμβρη στις Σέρρες.

Οι διοικήσεις των ΤΕΙ ζητούν σημαντική αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό των ΤΕΙ για το 2001 με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν και να μειωθεί η διαφορά στις επιχορηγήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ζητούν αναλογική και δίκαιη κατανομή μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ των κονδυλίων από το Γ` ΚΠΣ, αύξηση του προϋπολογισμού δημοσίων επενδύσεων, αποδέσμευση από τον κρατικό προϋπολογισμό της δαπάνης για τη στέγαση όπως γίνεται για τη σίτιση, άμεση προχρηματοδότηση και των υπόλοιπων ενεργειών του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επαγγελματικής Αρχικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ). Ζητούν επίσης επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με το προσωπικό των ΤΕΙ και ειδικότερα να υπάρξει ίδια ρύθμιση με αυτή των ΑΕΙ για την πληρωμή των Επιστημονικών και Εργαστηριακών Συνεργατών. Τέλος ζητούν να επιχορηγηθεί άμεσα ο φετινός τακτικός προϋπολογισμός των ΤΕΙ για την κάλυψη των επιτακτικών αναγκών που δημιουργούνται λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων.

Τετραπλάσιοι οι σπουδαστές στο ΤΕΙ Αθήνας

Το θέμα της αποκατάστασης του κτιρίου όπου στεγάζεται το ΤΕΙ Αθήνας, από τον περσινό σεισμό, έθεσε προχτές στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, με Ερώτησή της που συζητήθηκε, θέτοντας παράλληλα το πρόβλημα της ελάχιστης κτιριακής υποδομής που υπάρχει για τους 30 χιλιάδες σπουδαστές. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας, ο υφυπουργός Φίλιππος Πετσάλνικος τόνισε πως έγιναν από την περίοδο του σεισμού όλες οι διαδικασίες ανάθεσης των μελετών και της εκμετάλλευσης των προβλεπόμενων κονδυλίων, σημειώνοντας ότι «ήδη έχουν παραδοθεί 4 από τα 7 κτίρια, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου παραδίδονται και τα άλλα δύο και μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου παραδίδεται και το έβδομο». Παίρνοντας το λόγο, η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σημείωσε πως «είμαστε ήδη στο τέλος του μήνα. Επομένως το ερώτημα είναι τι έχει απορροφηθεί από αυτό το κονδύλιο» και απευθυνόμενη προς τον υπουργό έθεσε το ερώτημα «αν είδατε αυτή την καταστροφή ως μια ευκαιρία επανεξέτασης του ζητήματος της λειτουργίας αυτής καθεαυτής του κτιρίου. Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αυτό το κτίριο ήταν σχεδιασμένο για 7.000 σπουδαστές. Σήμερα το ΤΕΙ στεγάζει 30.000 σπουδαστές. Στην πραγματικότητα όταν πάει ο οποιοσδήποτε χώρος για οποιαδήποτε λειτουργία από τις 7.000 στις 30.000 καθίσταται αντιεκπαιδευτικός και αντιαποτελεσματικός». Η βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε επίσης πως «σας πληροφορώ ότι μέσα σε αυτή την ένταση που μπορεί να προκαλεί ένα αναγκαστικό εργοτάξιο, πληθώρα μαθημάτων θεωρητικής κατεύθυνσης έχουν συρρικνωθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ