ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Μάη 2001
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ
Νέες αυξήσεις δώρο στους ιδιώτες

Νέες αυξήσεις - προίκα στους επίδοξους αγοραστές του δημόσιου ταχυδρομείου, αποφάσισε η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση των ΕΛΤΑ. Οι αυξήσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν μέχρι και το 50%.

Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ των ΕΛΤΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β`/576/16-5-2001, η επιχείρηση ορίζει νέα ιδιαίτερα αυξημένα τέλη. Χαρακτηριστικά, για τις απλές επιστολές: Σε αυτές των 20 γραμμαρίων τα τέλη ορίζονται από τις 130 δρχ. στις 140. Σε αυτές των 50 γρ. από τις 160 δρχ. στις 200. Στο δε επιστολικό ταχυδρομείο η μικρότερη αύξηση είναι λίγο μικρότερη του 6% (επιστολή 20 γρ. προς Ευρώπη, από 170 δρχ., στις 180.) Για τα τέλη δεμάτων εσωτερικού, προτείνονται αυξήσεις από 40 μέχρι 50%.

Από τον Ιούλη 1999, το τέλος απλής επιστολής εσωτερικού αυξήθηκε από τις 100 δρχ. στις 140. Ενώ με την επόμενη δόση αυξήσεων, που αναμένεται από την 1/1/2002, θα κοστίζει 153 δρχ.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία αύξηση στα τέλη των ΕΛΤΑ (πέρυσι) ήταν 20%. Οι αυξήσεις αυτές σχετίζονται άμεσα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεπουλήσει μέχρι και 25% του ΕΛΤΑ σε ξένους ιδιώτες. Τα αυξημένα τέλη και άρα τα αυξημένα έσοδα επιβάλλονται για να δοθούν προίκα στους μεγαλοκαρχαρίες.

Από την εποπτεύουσα τον κλάδο Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων διαχέεται ότι θα εξετάσει τα νέα τέλη, προκειμένου να αποφανθεί επί της κοστοστρέφειάς τους. Οτι, αν τα κρίνει ακριβά, δε θα επιτρέψει την εφαρμογή τους. Οτι η απόφασή της θα εκδοθεί τις προσεχείς ημέρες. Και ότι τα τέλη θα εφαρμοστούν τέλη Ιούνη. Ομως, η εμπειρία δείχνει ότι παρ' ότι έκρινε υπερβολικές τις τελευταίες αυξήσεις στα αστικά τιμολόγια του ΟΤΕ, τις δέχτηκε αποδεχόμενη τα επιχειρήματα του Οργανισμού.

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Με προβλήματα η κατάθεση δικαιολογητικών

Με δικό τους πανό και προβολή των δίκαιων αιτημάτων τους, συμμετείχαν οι μετανάστες στην απεργία της φετινής Πρωτομαγιάς
Με δικό τους πανό και προβολή των δίκαιων αιτημάτων τους, συμμετείχαν οι μετανάστες στην απεργία της φετινής Πρωτομαγιάς
Ανέτοιμοι να αντεπεξέλθουν στη διαδικασία κατάθεσης και παραλαβής των δικαιολογητικών από τους μετανάστες που ζουν παράνομα στη χώρα μας και πληρούν τις εξαιρετικά δύσκολες προϋποθέσεις νομιμοποίησής τους - όπως αυτές προσδιορίζονται από το νέο μεταναστευτικό νόμο - δηλώνουν οι περισσότεροι δήμοι της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Διοίκηση του Δήμου Αθηναίων ζήτησε παράταση της προθεσμίας κατάθεσης και παραλαβής των απαραίτητων δικαιολογητικών, κατά τέσσερις μήνες. Ενώ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και δήμαρχος Κοζάνης, Π. Κουκουλόπουλος, δήλωσε πως είναι «αδύνατον να παράσχω αυτήν την υπηρεσία».

Σύμφωνα με το νέο νόμο, στις 5 Ιούνη, θα ξεκινήσει η διαδικασία παραλαβής των δικαιολογητικών των αλλοδαπών από ειδικά γραφεία εξυπηρέτησής τους, που θα συστήσουν οι δήμοι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, δεν προϋπήρξε ενημέρωση των δήμων για τη διαδικασία παραλαβής των δικαιολογητικών, ενώ οι περισσότεροι έχουν έλλειψη σε προσωπικό και πόρους. Να σημειώσουμε ότι το ίδιο διάστημα είναι σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης των εκλογικών καταλόγων, η ολοκλήρωση της οποίας έχει παραταθεί ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών διέψευσε πως υπάρχει έλλειμμα πληροφόρησης και αντέτεινε πως έχουν ενημερωθεί σχετικά 1.000 υπάλληλοι 750 δήμων. Σύμφωνα με το υπουργείο, θα υπάρχει διαφημιστική εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, ενώ πληροφορίες, σε εφτά γλώσσες, θα δίνονται και από το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών, στο 1464. Για το θέμα είχαν συνάντηση χθες ο Π. Κουκουλόπουλος και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Π. Βασιλείου, ο οποίος αναφέρθηκε στις παραπάνω δράσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δηλώσεις του Π. Κουκουλόπουλου - σε ραδιοφωνικό σταθμό - εξόργισαν την υπουργό Εσωτερικών, Β. Παπανδρέου, η οποία και τον κάλεσε στο γραφείο της...

Το ζήτημα, πάντως, είναι πως οι ξένοι εργάτες, που ζουν παράνομα στη χώρα μας, θα αντιμετωπίσουν ακόμα ένα εμπόδιο στην προσπάθεια νομιμοποίησής τους. Το πρώτο προέρχεται από τις ίδιες τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, καθώς πολλοί μετανάστες δε διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα, ώστε να πιστοποιήσουν ότι μένουν για ένα χρόνο στη χώρα μας. Και αυτή, λοιπόν, η διάσταση του θέματος «έρχεται» να εξυπηρετήσει» την πολιτική των «ανοιχτών συνόρων» για όσους μετανάστες βρίσκονται ήδη στη χώρα μας και των «κλειστών» για όσους επιθυμούν να εισέλθουν.

Η διαπίστωση του Π. Κουκουλόπουλου, πως «ο συγκεκριμένος νόμος και οι διαδικασίες που προβλέπει ψηφίστηκαν εν αγνοία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», «έρχεται» μάλλον καθυστερημένη, αφού κάτι τέτοιο έχει συμβεί πολλές φορές, χωρίς η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ να αντιδράσει. Αντίθετα, έχει συναινέσει σε κυβερνητικές επιλογές, κόντρα και σε ομόφωνες αποφάσεις συνεδρίων της.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 27/5/2001 και ώρα 1.15 μ.μ. τελούμε ετήσιο μνημόσυνο εις τον ιερό ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του Νεκροταφείου Ζωγράφου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού και θείου

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

Τα αδέλφια: Αγγελος και Ρενάτε, Γιάννης, Χριστίνα. Τα ανίψια: Κατερίνα και Γιώργος, Αθηνά και Ανδρέας, Νίκος και Ελισάβετ, Ρεγγίνα, Νίκος και Αλίκη. Οι λοιποί συγγενείς.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση τιμής

Εκδήλωση τιμής των 40 πατριωτών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές στο «Αντιαεροπορικό» διοργανώνει την Κυριακή ο Δήμος Λάρισας. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί, στο Μνημείο πεσόντων στο «Αντιαεραπορικό», θα συνεχιστεί στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου βρίσκεται η προτομή Γιάννη Πατέρα και μετά στη Νεάπολη, στο σημείο που έχει τοποθετηθεί η προτομή της ΕΠΟΝίτισσας Δήμητρας Τσάτσου.

Σε ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ καλεί όλα τα μέλη του και τους συγγενείς των 40 εκτελεσθέντων πατριωτών να συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Πούλμαν θ' αναχωρήσουν στις 9.30 το πρωί από τη Λέσχη Αξιωματικών, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Απαλλάχθηκε για την επίθεση στον αρχιεπίσκοπο

Την απαλλαγή του 28χρονου παλαιοημερολογίτη Κώστα Πούλιου, ο οποίος είχε επιτεθεί την περασμένη Κυριακή στον αρχιεπίσκοπο έξω από τη Μητρόπολη, αποφάσισε χτες το απόγευμα το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, θεωρώντας ως «μη γενομένη» την ποινική δίωξη που ασκήθηκε αυτεπαγγέλτως εναντίον του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για το αδίκημα της «απρόκλητης έμπρακτης εξύβρισης». Και τούτο γιατί, κατά την άποψη του δικαστηρίου, για την άσκηση της ποινικής δίωξης θα έπρεπε προηγουμένως να έχει υποβληθεί έγκληση (μήνυση) από τον παθόντα.

Προφανώς, το δικαστήριο σχημάτισε τη δικανική του πεποίθηση, έχοντας υπόψη τη σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία μία πράξη που τελείται εις βάρος δημόσιων προσώπων δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «απρόκλητη» (εφόσον τα δημόσια πρόσωπα λόγω ακριβώς αυτής τους της ιδιότητας είναι δυνατόν να προκαλέσουν την εναντίον τους πράξη σε άτομο ή μερίδα πολιτών) και, συνεπώς, αυτή δε διώκεται αυτεπάγγελτα, αλλά προϋποθέτει την κατάθεση μήνυσης. Ηδη όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο κ. Χριστόδουλος είχε εκφράσει από την αρχή την επιθυμία του να μη διωχθεί και να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο 28χρονος παλαιοημερολογίτης.

Ισόβια για ληστεία

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε χτες από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών ο Αντ. Δίπλας, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για τη ληστεία μετά φόνου το 1991 στα ΕΛΤΑ Καλλιθέας, με λεία 119 εκατ. δρχ. Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο μόνο για «ληστεία, που διαπράχθηκε με ιδιαίτερη σκληρότητα», ενώ τον απάλλαξε για το φόνο του αστυνομικού Δημ. Κώνστα, ο οποίος είχε καταδιώξει τους ληστές. Με την ίδια απόφαση, επιβλήθηκε ποινή 7ετούς κάθειρξης στον Γιάννη Αρίδα, που κατηγορούνταν για «απλή συνέργεια στη ληστεία».

Η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάστηκε για δεύτερη φορά στο Εφετείο, καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου, με την οποία είχαν επιβληθεί δις ισόβια στον Αντ. Δίπλα. Ως προς τον συγκατηγορούμενό του, δεν υπήρξε καμιά μεταβολή στο ύψος της ποινής.

ΜΑΡΟΥΣΙ
Διαμαρτύρονται για τα σχέδια καταστροφής

Την αντίθεσή τους στα σχέδια κυβέρνησης και Δημοτικής Αρχής να ξεπουλήσουν τις δασικές εκτάσεις και να αυξήσουν το συντελεστή δόμησης στην πόλη, ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, εκφράζουν οι Αμαρουσιώτες. Συγκέντρωση για την προστασία της πόλης και του περιβάλλοντος από τα συγκεκριμένα σχέδια, διοργανώνει σήμερα Πέμπτη, στο κέντρο της πόλης (Ερμού και Πλαστήρα), στις 8.30 το βράδυ, η Επιτροπή Φορέων και Πολιτών Αμαρουσίου. Κεντρικά συνθήματα είναι: «Καμία αύξηση του συντελεστή δόμησης. Καμία αλλαγή χρήσεων γης. Οχι στην άλωση των δασών».

Υποσχέσεις για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης

Υποσχέσεις ότι θα λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη έδωσε χτες ο υπουργός Μ. Σταθόπουλος, κατά την πολύωρη συνάντησή του με τα προεδρεία των πέντε δικαστικών και εισαγγελικών ενώσεων, καθώς και την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων.

Στο μεγάλο πρόβλημα της πλήρωσης των κενών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε στους δικαστικούς λειτουργούς ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία για την πλήρωση 737 θέσεων δικαστικών υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με διαγωνισμό μέσω του ΑΣΕΠ.

Σχετικά με την πλήρωση των κενών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, υπουργός και δικαστικές ενώσεις «τα βρήκαν», καθώς συμφώνησαν να συντμηθεί ο χρόνος πρακτικής άσκησης των σπουδαστών της Εθνικής Σχολής Δικαστών, κατά τρεις μήνες, έτσι ώστε με την έναρξη του δικαστικού έτους - στις 15 Σεπτεμβρίου - να έχουν πληρωθεί οι κενές θέσεις.

Ως προς το αίτημα των δικαστικών ενώσεων για αύξηση των οργανικών θέσεων των δικαστικών λειτουργών, ο υπουργός επιφυλάχτηκε και δήλωσε ότι αυτό θα εξεταστεί πληρέστερα στο μέλλον.

Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε την άμεση αποστολή των ερωτημάτων για προαγωγές, μεταθέσεις κλπ. προς τα ανώτατα δικαστικά συμβούλια, ενώ υποσχέθηκε τη λύση του συνταξιοδοτικού προβλήματος των δικαστικών λειτουργών εντός του τρέχοντος έτους.

Εκδήλωση αντιστασιακών

Το Παράρτημα Μεγάρων της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο Μεγάρων και οι συγγενείς των θυμάτων, την Κυριακή 27-5-01, στις 11 π.μ., τελούν επιμνημόσυνη δέηση για τους 10 πατριώτες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στις 17-5-1944 στα Μέγαρα, καθώς και για όλους τους εκτελεσμένους Μεγαρίτες στην Κατοχή, σ' ολόκληρη την Ελλάδα.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΧΑΡΙΤΟ

ετών 75

κηδεύουμε αύριο Παρασκευή 25-5-2001 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό του κοιμητηρίου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Δήμητρα. Τα τέκνα: Γιώργος, Κωνσταντίνος. Τα αδέλφια: Γαρυφαλλιά και Μιχαήλ. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ