ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2021 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2021
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κλιμακώνουν την πάλη με πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις και μπλόκα στα τέλη Γενάρη

Με την πραγματοποίηση πολύμορφων και συντονισμένων κινητοποιήσεων το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη και με τη μορφή των μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι κλιμακώνουν την πάλη τους, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την ίδια την επιβίωσή τους.

Οι νέες αυτές κινητοποιήσεις αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, στις 19 Δεκέμβρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και δεκάδων Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων από όλη τη χώρα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά, για την ενημέρωση των αγροτών και την όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη συμμετοχή τους στον καθορισμό των αιτημάτων, στον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης.

Συνέχιση του δίκαιου και σκληρού αγώνα για τα αιτήματα επιβίωσης

Μια σειρά από κινητοποιήσεις και διεργασίες που προηγήθηκαν δείχνουν ότι οι νέες κινητοποιήσεις και τα μπλόκα που επιδιώκεται να στηθούν δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία» αλλά ότι αποτελούν συνέχεια του αγώνα που δίνουν εδώ και μήνες οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με οργανωτές τους κατά τόπους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες.

Στο στόχαστρο του αγώνα βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που οξύνει τα προβλήματα των αγροτών και των οικογενειών τους, απειλώντας ακόμα και την επιβίωσή τους. Απέναντί τους έχουν τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο τους και κερδοσκοπούν σε βάρος τους με τις πλάτες και τους νόμους της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ.

Αντί για λύσεις, κοροϊδία και ψίχουλα από την κυβέρνηση

Ολο αυτό το διάστημα που είναι σε εξέλιξη οι συλλογικές διαδικασίες του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των αγροτοκτηνοτρόφων, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», αλλά προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια τους, μοιράζοντας ψίχουλα και προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο, ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Ενδεικτικά:

  • Απέναντι στο αίτημα για αφορολόγητο πετρέλαιο, η κυβέρνηση, στη λογική «διαίρει και βασίλευε», πετάει ψίχουλα 50 εκατομμυρίων για επιστροφή φόρου στα καύσιμα σε μια μερίδα αγροτών (νεοεισερχόμενοι και συνεταιρισμένοι) και μόνο για μια χρονιά. Την ίδια στιγμή, δίνει μόνιμα, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!
  • Σε μια περίοδο που οι αγρότες έλαβαν διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος σε σχέση με πέρσι και οι τιμές συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει το αίτημα για μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος έως και 50% και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ενώ για να διασκεδάσει τη δυσαρέσκεια των αγροτών και να εξασφαλίσει την εισπραξιμότητα των λογαριασμών για τις εταιρείες - παρόχους, έχει εξαγγείλει την αναστολή, και όχι την κατάργηση, πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τους μήνες που αντιστοιχούν στην περίοδο Νοέμβρη - Μάρτη και την κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής. Την ίδια ώρα, έχει δημιουργήσει έναν «παράδεισο» κερδών για τους ενεργειακούς ομίλους, που αυτές τις μέρες θα πάρουν «εορταστικό μποναμά» ύψους 600 εκατ. ευρώ.
  • Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα εκατομμύρια ευρώ που μοίρασε για αποζημιώσεις για τις καταστροφές σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα από τους 5 τουλάχιστον παγετούς (από Φλεβάρη έως Απρίλη), τα μπουρίνια, τις χαλαζοπτώσεις, αλλά και τον καύσωνα μέσα στο καλοκαίρι, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές. Ωστόσο δεν λέει ότι επί μια δεκαετία (2010 - 2019) όλες οι κυβερνήσεις (και της ΝΔ) δεν έδιναν φράγκο στον ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό, στερώντας έτσι από τον οργανισμό μέσα σε 10 χρόνια πάνω από 320 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια ώρα και ενώ οι καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, στον κανονισμό του ΕΛΓΑ παραμένουν μια σειρά από «κόφτες», που έχουν ως αποτέλεσμα η αποζημίωση που λαμβάνουν οι πληγέντες να απέχει σημαντικά από την πλήρη κάλυψη των απωλειών στην παραγωγή, ενώ παραμένουν και οι μεγάλες καθυστερήσεις στον χρόνο εκτίμησης των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που αγγίζουν τους 12 μήνες.
  • Η κυβέρνηση επικαλείται το πλαίσιο της «ελεύθερης αγοράς» για να μην υλοποιεί το αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης. Την ίδια ώρα, βέβαια, εξακολουθεί να προσφέρει «κατώτατα εγγυημένα κέρδη» στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις Εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομηχάνους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά που έχουν εγγυημένη τιμή.
Με οδηγό την πλούσια αγωνιστική πείρα

Η πλούσια αγωνιστική πείρα των προηγούμενων χρόνων το επιβεβαιώνει: Με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο, τη συμπόρευση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, οι αγρότες μέτρησαν συγκεκριμένα βήματα, κόντρα στην κυβερνητική αδιαλλαξία και τη συκοφάντηση των αγώνων τους, που τους έδωσαν μικρή ανάσα απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση από τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτέλεσμα της αγωνιστικής τους πίεσης είναι, για παράδειγμα, η διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα επόμενα χρόνια, το αφορολόγητο.

Η πείρα από τις κινητοποιήσεις των προηγούμενων χρόνων, το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και η καθοριστική συμβολή Συλλόγων και Ομοσπονδιών στην οργάνωση της πάλης είναι τα «εφόδια» στα οποία πρέπει να στηριχτούν για την κλιμάκωση της πάλης τους. Και σε αυτήν τη μάχη χρειάζεται να έχουν δίπλα τους τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς, όπως αποδεικνύει η πείρα τους, αυτή είναι η συμμαχία που δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα.


Γ. Π.


Πατριδογνωμόνιο
Ευχές με κελιά και λίθιο

Οταν μαζί με τους συντρόφους οικοδόμους χτίζαμε συμβολικά την είσοδο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης πίσω στο άθλιο ΝΑΤΟικό 1999, κι ύστερα μας έπνιγαν τα δακρυγόνα, καμία ταινία διαβολικά καλής επιστημονικής φαντασίας δεν θα μπορούσε να περιγράψει την πραγματικότητα 22 χρόνια μετά, με τίτλο ΚΟΣΟΒΟ, και ίσως υπότιτλο «Ο ακρωτηριασμός των λαών και η ψευδαίσθηση του κράτους».

Τον υπότιτλο τον έφτιαξα, σύντροφοι εργάτες, αγρότες, υπάλληλοι, κνιτόπουλα που μεγαλώσατε πια, για να σαρκάσω μια σειρά από ειδήσεις - εξελίξεις που χάνονται στην τρύπα της Ομικρον αφού έχουν ξεχυθεί από τη Δέλτα εκδοχή του ποταμού των αφοριστικών φόβων. Είκοσι δύο χρόνια μετά τις βόμβες γραφίτη που δηλητηρίασαν το υπέδαφος, και το δικό μας και γενικά των Δυτικών Βαλκανίων, με το περιβάλλον να παραδίδεται στα συμφέροντα της «πράσινης» ανάπτυξης, το Κόσοβο είναι ένα πετυχημένο προτεκτοράτο. Και γίνονται και επενδύσεις εκεί! Και δη ανθρωποκεντρικές! Χριστουγεννιάτικα γεμίζω αισιοδοξία, εγώ η ταπεινή κάτοικος της πάλαι ποτέ αποκαλούμενης και Δανίας του Νότου, Ελλάδας, που καυχιέται ότι τώρα έχει και Σούδα του Βορρά.

Στο Κόσοβο, λοιπόν, στην αρχή οι Νορβηγοί και τώρα οι Δανοί στέλνουν καραβιές φυλακισμένων για να αποσυμφορήσουν τα δικά τους σωφρονιστικά καταστήματα. Με διακρατικές συμφωνίες, η δημοκρατία δυτικού τύπου φτάνει στο απόγειό της, ενισχύοντας την κοσοβάρικη οικονομία, που θα ψωμίζεται από ενοικιαζόμενα κελιά, όπως λέμε ενοικιασμό τουριστικών καταλυμάτων. Ποιος μπορεί να πει ότι δεν υπάρχει φαντασία και καινοτομία στη ΝΑΤΟική σκέψη και οικονομία; Οχι τίποτα άλλο, αλλά με την πανδημία δεν θα προλάβουμε να δούμε από πού θα μας έρθει. Γιατί πριν από μερικά χρόνια κάτι κουβέντες για τουριστική αξιοποίηση του Αη Στράτη και αιολικό πάρκο στα ματοβαμμένα βράχια της Μακρονήσου, και έγιναν, και πνίγηκαν ξεμπροστιασμένα απ' τους κουκουέδες.

Ομως η ενοικιαζόμενη φυλακή είναι άλλο πράγμα. Αλλο επίπεδο. Οι πολιτισμένοι Δανοί και οι ακόμα πιο πολιτισμένοι Νορβηγοί, που έχουν εξασφαλίσει σουίτα απομόνωσης με ίντερνετ στον διαβόητο φονιά, ναζί Μπρέιβερικ, δηλώνουν ότι η οργάνωση των κοσοβάρικων φυλακών είναι άριστη και καλύτερη από τη δική τους. Και έτσι προσφέρουν όλες τις ανέσεις της φυλακισμένης πελατείας τους με το αζημίωτο.

Και επειδή εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε - γέλασε, αλλά το λίθιο (σπάνια γαία, απαραίτητη για μπαταρίες) γίνεται στ' αλήθεια λήθη, ώστε κανένας άθλιος πόλεμος σαν της Γιουγκοσλαβίας να μη διεγείρει πια μήτε καν το λαϊκό θυμικό, λίγο παραπάνω από την Πρίστινα, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Βελιγράδι, εκτός από τεράστια αποθέματα λιθίου, βρέθηκε και άλλο ένα σπάνιο υλικό, ο τζανταρίτης, από τον ποταμό Τζαντάρ! Το είπανε χαϊδευτικά και ...κρυπτονίτη, το μυστικό της δύναμης του κόμικ ήρωα Σούπερμαν, η εξόρυξη του οποίου έχει φέρει στην επιφάνεια τον εξορυκτικό κολοσσό «Rio Tinto», αλλά και διαδηλώσεις που εδώ περνούν απαρατήρητες, από οικολόγους, και μάλιστα παρά τη συμμετοχή του εθνικίζοντα ανεμβολίαστου τενίστα Τζόκοβιτς! Οπότε, χωρίς τον διαμελισμό θα είχαμε όλες αυτές τις θαυμάσιες και προσοδοφόρες εξελίξεις, αναρωτιέμαι. Ημασταν κοντόφθαλμοι και μουσειακοί όταν παλεύαμε μαζί με τον γιουγκοσλαβικό λαό και ξεφτιλίζαμε τον ανθρωπιστικό βομβαρδισμό. Γιατί οι ουτσεκάδες έδειξαν τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος και ελεύθερος, τόσο ώστε να επενδύεις στις φυλακές και να «φιλοξενείς» κρατούμενους από το... εξωτερικό ως το πιο ελεύθερο κράτος - δεσμοφύλακας της κραταιάς Ευρώπης. Φωνάζεις ύστερα «είμαστε όλοι Κοσοβάροι» ή δεν φωνάζεις;

Για δώρο Χριστουγέννων φέτος, σύντροφοι, σας έχω μόνο την πρόταση να ψάχνουμε πίσω από τις λέξεις, που ειδικά στα Ελληνικά είναι και δωρεάν, και ως νοητικό νόμισμα παγκόσμια. Λίγο να τις ψάξει κανείς έξω από τα κλισέ (μέχρι και για τις συμφορές στα Ελληνικά καταφεύγουν, με όμικρον και δέλτα), κατανοεί ότι το δώρο μου δεν είναι εθνικό, αλλά απόλυτα διεθνιστικό άμα το δεις έξω από το λεξικό, στην τρέχουσα επιστημονική κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Το λίθιο απ' τον λίθο, δηλαδή την πέτρα, έχει τόσες εφαρμογές που σε εκπλήσσει ως μη ειδικό πολίτη. Είναι και ψυχιατρικό φάρμακο, αντιμανιοκαταθλιπτικό, και ενισχύει, ως κράμα, απ' τα αεροσκάφη έως το γυαλί και τις μπαταρίες. Μια λεξούλα, η πέτρα, ο λίθος, μόνο στα Ελληνικά, κι άμα έχεις σπάσει πέτρες απ' το ναζιστικό στρατόπεδο έως τη Μακρόνησο, βασανιζόμενος, μπορεί να την καταλάβεις και ως το κρυφό κίνητρο και του θερμού και του ψυχρού ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Καλές γιορτές, άνευ λήθης περί λιθίου...!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ