ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αναδεικνύονται οι τραγικές ελλείψεις υγειονομικών καθώς επελαύνει η «Ομικρον»

Copyright 2021 The Associated

Με την παραλλαγή «Ομικρον» να επελαύνει σε όλο τον κόσμο, εκτοξεύοντας τα κρούσματα και αυξάνοντας νοσηλείες και θανάτους, αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά πόσο «ανοχύρωτοι» παραμένουν οι λαοί απέναντι στην πανδημία, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμά της και ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία των εμβολίων.

Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν τη Δευτέρα πάνω από 1 εκατ. κρούσματα σε ένα 24ωρο, σχεδόν διπλάσια από το προηγούμενο ρεκόρ των 590.000 κρουσμάτων λίγες μέρες πριν.

Την ίδια στιγμή, τα «ηπιότερα συμπτώματα», που φαίνεται μέχρι στιγμής να προκαλεί η «Ομικρον», αξιοποιούνται ως άλλοθι από τις κυβερνήσεις και τα καπιταλιστικά κράτη για να ξεχειλώνουν ξανά τα υγειονομικά πρωτόκολλα (μειώνοντας ακόμα και την καραντίνα για να γυρνάνε πιο γρήγορα στη δουλειά ασθενείς με Covid-19), για να μη λαμβάνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των λαών και μείωσης της διασποράς, ενίσχυσης των συστημάτων Υγείας που βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση συγκριτικά με την αρχή της πανδημίας.

Υγειονομικοί με κορονοϊό φροντίζουν μη Covid ασθενείς!

Στην Αυστραλία, υγειονομικοί με Covid-19 ανακαλούνται να εργαστούν σε νοσοκομεία σε όλη τη Νέα Νότια Ουαλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε προσωπικό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Guardian», πολλοί εργαζόμενοι σε νοσοκομεία της αυστραλιανής πολιτείας ανησυχούν επειδή εργάζονται μαζί με συναδέλφους που νοσούν με Covid, καθώς 2.500 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας θεωρητικά βρίσκονται σε απομόνωση.

Ορισμένοι δήλωσαν ότι οι υγειονομικοί εργάζονται σε θαλάμους ακόμη και με εμφανή συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα... Σε ένα νοσοκομείο του Σίδνεϊ οι υγειονομικοί με κορονοϊό εργάζονται αποκλειστικά σε θαλάμους Covid, ωστόσο σε άλλα νοσοκομεία φροντίζουν ασθενείς μη Covid και αλληλεπιδρούν με προσωπικό αρνητικό στην Covid-19, με μεγάλο κίνδυνο να τους μεταδώσουν τον κορονοϊό!

Τα πρωτόκολλα για τους υγειονομικούς χαλάρωσαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, καλώντας για δουλειά όσους είναι στενές επαφές κρουσμάτων και βρίσκονται σε απομόνωση για 7 μέρες. Ομως, ανεπίσημα, καλούνται για δουλειά και υγειονομικοί που είναι θετικοί στον κορονοϊό, αναφέρει το ρεπορτάζ.

Βρετανία: Τεράστια πίεση στις υπηρεσίες Υγείας

Στη Βρετανία οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19 εμφανίζουν σε γενικές γραμμές λιγότερο βαριά συμπτώματα σε σχέση με προηγούμενα διαστήματα, εξαιτίας και του εμβολιασμού, όμως επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η «Ομικρον» «εξακολουθεί να επιβαρύνει το σύστημα Υγείας».

«Οι νοσηλείες εξακολουθούν να αυξάνονται σε γενικές γραμμές σε όλη τη χώρα και πιθανόν να δούμε υψηλά επίπεδα νοσηλειών για μερικές εβδομάδες», σημείωσε επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Imperial του Λονδίνου.

Τα αυξανόμενα κρούσματα και η καραντίνα όσων νοσούν έχουν ως αποτέλεσμα να ακυρώνονται δρομολόγια των τρένων στο Λονδίνο, να γιγαντώνονται οι ελλείψεις στα νοσοκομεία, ενώ και αρκετά σχολεία θα υπολειτουργούν καθώς ετοιμάζονται να ανοίξουν.

Ο πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, ισχυρίστηκε πως η χώρα παραμένει σε πολύ καλύτερη θέση από πέρσι χάρη στα εμβόλια και τόνισε ότι η «Ομικρον» είναι «σαφώς ηπιότερη».

Ωστόσο, δεκάδες φορείς του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με ανακοινώσεις και δηλώσεις υπογραμμίζουν ότι ο «ταχέως αυξανόμενος» αριθμός των απόντων εργαζομένων του NHS ασκεί «πολύ σοβαρή» πίεση στα νοσοκομεία που ήδη αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές Covid και «τεράστια ευρύτερη πίεση» στις υπηρεσίες επείγουσας φροντίδας και έκτακτης ανάγκης.

Και στη Γερμανία εξετάζεται η μείωση της καραντίνας

Σε ένα τέτοιο φόντο, κινδύνου μεγάλων ελλείψεων σε κρίσιμες και υποστελεχωμένες υπηρεσίες, εξετάζεται και στη Γερμανία η συντόμευση του χρόνου της καραντίνας από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της κυβέρνησης.

Σταθερά με γνώμονα τις ανάγκες και τους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας και όχι την προστασία της δημόσιας υγείας, το Συμβούλιο έχει ήδη προειδοποιήσει για «εκρηκτική εξάπλωση» της «Ομικρον» και «υψηλούς κινδύνους για τις κρίσιμες υποδομές» (!) εάν μεγάλος αριθμός εργαζομένων παραμένουν ταυτόχρονα σε καραντίνα.

Στο μεταξύ, από λάθος, τουλάχιστον 42 παιδιά ηλικίας 5 - 11 ετών στο Ανόβερο εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19 με δόση υψηλότερης συγκέντρωσης, η οποία προορίζεται για τους ενηλίκους. Ειδικοί ανέφεραν ότι δεν αναμένονται σοβαρές παρενέργειες.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες της νόσησης δείχνουν μελέτες

Τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της πανδημίας, και επομένως την ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να ενισχυθούν τα δημόσια συστήματα Υγείας και να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των λαών, αναδεικνύουν και δύο νέες μελέτες.

Ο ιός SARS-CoV-2 μπορεί να εξαπλώνεται στην καρδιά και στον εγκέφαλο μέσα σε λίγες μέρες από την αρχική μόλυνση και να επιβιώνει για μήνες σε διάφορα όργανα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ (National Health Institute, NIH). Η μελέτη, η οποία βρίσκεται υπό αξιολόγηση για δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», θεωρείται μια από τις πιο ολοκληρωμένες ανασκοπήσεις σχετικά με το πώς ο ιός αναπαράγεται στα ανθρώπινα κύτταρα και παραμένει για μεγάλο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα (long Covid).

Επίσης, έρευνα του Cedars-Sinai Smidt Heart Institute στο Λος Αντζελες δείχνει ότι μήνες μετά την ανάρρωσή τους οι ασθενείς με Covid έχουν αυξημένα επίπεδα αντισωμάτων που κατά λάθος μπορούν να επιτεθούν στα όργανα και τους ιστούς τους, ακόμα κι αν δεν είχαν αρρωστήσει σοβαρά. Η έρευνα επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουν να παρακολουθούνται οι ασθενείς για αρκετούς μήνες μετά τη νόσηση.

Μεταξύ 177 υγειονομικών που είχαν αναρρώσει από κορονοϊό, πριν από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, όλοι είχαν επίμονα αυτοαντισώματα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορούν να προκαλέσουν χρόνια φλεγμονή και τραυματισμό των αρθρώσεων, του δέρματος και του νευρικού συστήματος.


Δουλειά από το σπίτι ακόμα και για όσους νοσούν

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς

Μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Με την έκρηξη που καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού, η τηλεργασία επιβάλλεται ως μονόδρομος στους εργαζόμενους στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων. Οπως εξηγεί η Ενωση, η τηλεργασία συνοδεύεται από απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, δουλειά σε ακατάλληλο χώρο, χωρίς εξοπλισμό και με αυξημένα κόστη για τους εργαζόμενους (θέρμανση, ηλεκτρισμός, ίντερνετ).«Κάποιες εταιρείες δεν δίνουν καν τη δυνατότητα να επιλέξει ο εργαζόμενος αν θα τηλεργαστεί ή όχι, θέτοντάς τους σε υποχρεωτική τηλεργασία ακόμα και για βδομάδες», τονίζει η Ενωση. Οπως καταγγέλλει, εταιρεία του κλάδου έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευθύνη αν αναγκαστεί η διοίκηση να κλείσει τελείως τα γραφεία της!».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στους μικρότερους χώρους, ειδικά στα λογιστικά γραφεία. «Τα κρούσματα είναι καθημερινά, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων και αποστάσεων, με αποτέλεσμα να νοσούν ακόμα και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους. Υπάρχουν γραφεία που έκλεισαν τελείως για κάποιες μέρες. Βέβαια, για να "βγει" η δουλειά, οι συνάδελφοι ακόμα κι αν νοσούν αναγκάζονται να εργάζονται», αναφέρει η Ενωση.

Τόσο στις μεγάλες εταιρείες όσο και στους μικρούς χώρους δουλειάς, δεν υπάρχει ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος, δεν γίνεται απολύμανση, ούτε ιχνηλάτηση. Οσο για τους εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν τεστ, «πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα και φαρμακεία» ή περιμένουν για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται στα ελάχιστα σημεία όπου διενεργεί ελέγχους ο ΕΟΔΥ.

Ομιλος ΟΤΕ: Καλπάζει η διάδοση του ιού, εγκαταλείπεται κάθε μέτρο προστασίας

Τη μετάδοση του κορονοϊού και στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ και των θυγατρικών του καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού.

Δεκάδες εργαζόμενοι «εξαφανίζονται» από τα τμήματα αφού βγουν θετικοί στον ιό, και την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους «συνεχίζουν να εργάζονται στους ίδιους χώρους, σαν να μην τρέχει τίποτα», καταγγέλλει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της. Θετικά κρούσματα «κρατούνται μυστικά από προϊσταμένους "για να μη δημιουργηθεί πανικός", να μην υπάρξουν αντιδράσεις από συναδέλφους τους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, που μπορεί να έχουν άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι τους», προσθέτει. Οι τεχνικοί πεδίου στη θυγατρική CTS «αποδεκατίζονται», αφού συνεχίζουν να εργάζονται στις ίδιες συνθήκες όπως και πριν από την πανδημία, δηλαδή να μπαίνουν στον χώρο του εκάστοτε πελάτη, να μοιράζονται τα επιχειρησιακά οχήματα και τα εργαλεία της δουλειάς χωρίς καμία πρόβλεψη για συστηματική τους απολύμανση. Την ίδια στιγμή έχουν εγκαταλειφθεί από την εργοδοσία οι απολυμάνσεις στους χώρους όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα, ενώ οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται με το κόστος για την προμήθεια μασκών.

«Τα πρωτόκολλα προστασίας σε χώρους δουλειάς όπως ο δικός μας, με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των γιατρών Εργασίας της επιχείρησης, αντί να αποκαλύπτουν και να προλαμβάνουν τη μετάδοση, τη συγκαλύπτουν και την ευνοούν», καταλήγει η ΕΣΚ και διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ