Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Δουλειά από το σπίτι ακόμα και για όσους νοσούν

Συνεχίζονται οι καταγγελίες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς

Μέτρα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων διεκδικεί η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Με την έκρηξη που καταγράφεται στα κρούσματα κορονοϊού, η τηλεργασία επιβάλλεται ως μονόδρομος στους εργαζόμενους στις μεγάλες εταιρείες του κλάδου και στα λογιστήρια μεγάλων επιχειρήσεων. Οπως εξηγεί η Ενωση, η τηλεργασία συνοδεύεται από απλήρωτες υπερωρίες, εντατικοποίηση, δουλειά σε ακατάλληλο χώρο, χωρίς εξοπλισμό και με αυξημένα κόστη για τους εργαζόμενους (θέρμανση, ηλεκτρισμός, ίντερνετ).«Κάποιες εταιρείες δεν δίνουν καν τη δυνατότητα να επιλέξει ο εργαζόμενος αν θα τηλεργαστεί ή όχι, θέτοντάς τους σε υποχρεωτική τηλεργασία ακόμα και για βδομάδες», τονίζει η Ενωση. Οπως καταγγέλλει, εταιρεία του κλάδου έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «οι εργαζόμενοι θα έχουν την ευθύνη αν αναγκαστεί η διοίκηση να κλείσει τελείως τα γραφεία της!».

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και στους μικρότερους χώρους, ειδικά στα λογιστικά γραφεία. «Τα κρούσματα είναι καθημερινά, λόγω των ανύπαρκτων μέτρων και αποστάσεων, με αποτέλεσμα να νοσούν ακόμα και πάνω από τους μισούς εργαζόμενους. Υπάρχουν γραφεία που έκλεισαν τελείως για κάποιες μέρες. Βέβαια, για να "βγει" η δουλειά, οι συνάδελφοι ακόμα κι αν νοσούν αναγκάζονται να εργάζονται», αναφέρει η Ενωση.

Τόσο στις μεγάλες εταιρείες όσο και στους μικρούς χώρους δουλειάς, δεν υπάρχει ενημέρωση σε περίπτωση κρούσματος, δεν γίνεται απολύμανση, ούτε ιχνηλάτηση. Οσο για τους εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν τεστ, «πληρώνουν από την τσέπη τους στα ιδιωτικά κέντρα και φαρμακεία» ή περιμένουν για ώρες στις ουρές που σχηματίζονται στα ελάχιστα σημεία όπου διενεργεί ελέγχους ο ΕΟΔΥ.

Ομιλος ΟΤΕ: Καλπάζει η διάδοση του ιού, εγκαταλείπεται κάθε μέτρο προστασίας

Τη μετάδοση του κορονοϊού και στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ και των θυγατρικών του καταγγέλλει η ΕΣΚ ΟΤΕ, απαιτώντας να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας του προσωπικού.

Δεκάδες εργαζόμενοι «εξαφανίζονται» από τα τμήματα αφού βγουν θετικοί στον ιό, και την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους «συνεχίζουν να εργάζονται στους ίδιους χώρους, σαν να μην τρέχει τίποτα», καταγγέλλει η ΕΣΚ σε ανακοίνωσή της. Θετικά κρούσματα «κρατούνται μυστικά από προϊσταμένους "για να μη δημιουργηθεί πανικός", να μην υπάρξουν αντιδράσεις από συναδέλφους τους που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους, που μπορεί να έχουν άτομα υψηλού κινδύνου στο σπίτι τους», προσθέτει. Οι τεχνικοί πεδίου στη θυγατρική CTS «αποδεκατίζονται», αφού συνεχίζουν να εργάζονται στις ίδιες συνθήκες όπως και πριν από την πανδημία, δηλαδή να μπαίνουν στον χώρο του εκάστοτε πελάτη, να μοιράζονται τα επιχειρησιακά οχήματα και τα εργαλεία της δουλειάς χωρίς καμία πρόβλεψη για συστηματική τους απολύμανση. Την ίδια στιγμή έχουν εγκαταλειφθεί από την εργοδοσία οι απολυμάνσεις στους χώρους όπου εντοπίστηκε θετικό κρούσμα, ενώ οι εργαζόμενοι σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνονται με το κόστος για την προμήθεια μασκών.

«Τα πρωτόκολλα προστασίας σε χώρους δουλειάς όπως ο δικός μας, με την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και των γιατρών Εργασίας της επιχείρησης, αντί να αποκαλύπτουν και να προλαμβάνουν τη μετάδοση, τη συγκαλύπτουν και την ευνοούν», καταλήγει η ΕΣΚ και διεκδικεί να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στον όμιλο ΟΤΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ