Τετάρτη 5 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Μηνύματα, καλέσματα και στο φόντο ευρωατλαντικά σχέδια

INTIME NEWS

«

Επιτομή του παραλογισμού» χαρακτήρισε τη στάση της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ είναι σε εξέλιξη το παζάρι μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών για τα μερίδια της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με φόντο τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την παρέμβαση διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων και ισχυρών καπιταλιστικών κρατών.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το ότι οι δηλώσεις Δένδια έγιναν μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, αναφερόμενο στην έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, να παρατηρεί ότι «έχει πάρει διαστάσεις που δεν είχαμε δει για χρόνια», σημειώνοντας ότι «απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα εάν εφαρμόσει το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων της» και ότι «έχει αντιπαρατάξει έναντι των νησιών μας τη μεγαλύτερη αποβατική δύναμη και τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στη Μεσόγειο και συγχρόνως απαιτεί από εμάς να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα νησιά μας. Δηλαδή να παραιτηθούμε από το αναγνωρισμένο δικαίωμα της αυτοάμυνας, όπως αυτό προβλέπεται στον Χάρτη του ΟΗΕ».

Ταυτόχρονα, και βάζοντας ουσιαστικά ξανά την πρόσκληση για ένα τραπέζι διευθετήσεων, είπε: «Εχω να διατυπώσω μια πολύ απλή πρόταση προς την τουρκική κυβέρνηση: Να αποδείξει την πίστη της στο Διεθνές Δίκαιο στην πράξη, δηλαδή να αρχίσει να το εφαρμόζει. Και μια απλή και γρήγορα εφαρμογή του θα ήταν η άμεση ανάκληση του casus belli και η άμεση αναγνώριση της ανυπαρξίας του τουρκολιβυκού "μνημονίου"».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χ. Ακάρ, σε πτήση που έκανε πάνω από Αιγαίο και Μεσόγειο με το αεροπλάνο «HIK» (το οποίο περιγράφεται ως «το μάτι της Τουρκίας στους ουρανούς»), συνοδευόμενος από υψηλόβαθμα στελέχη του στενού του επιτελείου, είπε ότι η Τουρκία παρακολουθεί στενά τις κρίσιμες εξελίξεις στην περιοχή της και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, συμπληρώνοντας πως «εμείς πάντα λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας μέσω διαπραγματεύσεων και διαλόγου στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας». Αναφέρθηκε δε ξανά στην πρόσκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο των ΜΟΕ, που διεξάγονται με «κοινό έδαφος» τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» στην περιοχή.

«Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, αποτελεσματικός και ισχυρός σύμμαχος για τους φίλους και τους συμμάχους της», κατέληξε ο Ακάρ, ο οποίος νωρίτερα, διαφημίζοντας και την ικανότητα των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων να επιχειρούν ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα, από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο έως τη Μ. Ανατολή, είπε ότι αυτές εκπλήρωσαν τα καθήκοντα που τους έχουν ανατεθεί «εντός και εκτός συνόρων», παραπέμποντας εμμέσως πλην σαφώς και στη χρησιμότητά τους για τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

«Γέφυρα» επικίνδυνων σχεδιασμών και μπίζνες

Τη «χρησιμότητα» της κυβέρνησης σε αυτούς ακριβώς τους σχεδιασμούς, με στόχο τη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, ανέδειξε εξάλλου και αυτή καθαυτή η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σ. Αραβίας, με τον Ν. Δένδια να σημειώνει ότι έχουν επιτευχθεί σημαντικά βήματα την τελευταία διετία, αρχής γενομένης από τη συμφωνία «αμυντικού χαρακτήρα», με βάση την οποία εστάλη ελληνική συστοιχία «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών σχεδίων.

«Η Ελλάδα αισθάνεται, έτσι, ότι συνεισφέρει στην ασφάλεια όχι μόνο της Σαουδικής Αραβίας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής και της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δένδιας, ενώ πρόσθεσε πως οι δύο πλευρές βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αναφορικά με τη σύναψη και άλλων διμερών συμφωνιών στρατηγικού και οικονομικού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, σημείωσε πως σύντομα θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη αντιπροσωπεία από τη Σαουδική Αραβία για να εξετάσει ζητήματα «επενδύσεων» στη Θράκη.

Διόλου τυχαία και η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να δημιουργήσει - όπως γνωστοποιήθηκε - γραφείο οικονομικών υποθέσεων στην Αθήνα.

Παραπέρα, στην τακτική της ντόπιας αστικής τάξης να λειτουργεί ως μεσάζων προς την ΕΕ, ο Δένδιας τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και ΕΕ, ζητώντας και την «όσο το δυνατόν συντομότερη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία ζώνης ελευθέρων συναλλαγών».

Σημείωσε, μάλιστα, με νόημα, στο φόντο των ευρύτερων σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, ότι η ενίσχυση των δεσμών αυτών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διάσταση «εάν αναλογιστούμε ότι η Αραβική Χερσόνησος αποτελεί γέφυρα μεταξύ της Μεσογείου και της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού».

Στη συνάντηση εξετάστηκαν ακόμη τα θέματα «ασφαλείας» στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να επαναλαμβάνει την καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης για τις επιθέσεις που, όπως λένε, δέχεται η Σαουδική Αραβία, την πλήρη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη... όπου πραγματοποιεί επέμβαση η Σ. Αραβία, αλλά και την ετοιμότητα της Αθήνας να «συνεισφέρει» για την επίτευξη ειρήνευσης στην περιοχή.

Από την πλευρά του, ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ τόνισε ότι το Ριάντ ενδιαφέρεται «για την ενίσχυση των αμυντικών, πολιτιστικών, εμπορικών σχέσεων με την Ελλάδα» και επισήμανε πως οι δύο υπουργοί μίλησαν για τις οικονομικές, εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών «και πώς μπορούν να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις».

Σημείωσε ακόμα ότι οι δύο πλευρές τόνισαν το ενδιαφέρον τους «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή και την ενίσχυση της σταθερότητας».

Και τηλεφώνημα με ΗΠΑ

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την υφυπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ W. Sherman. Σύμφωνα με όσα διέχεε αργότερα, συζήτησαν σχετικά με την κατάσταση σε Ουκρανία και Δυτικά Βαλκάνια, όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Επίσης την ενημέρωσε για την «πρόσφατη προκλητική ρητορική της Τουρκίας», με την ελληνική κυβέρνηση να αναθέτει σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ρόλο «επιδιαιτητή», με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Σύμφωνα, εξάλλου, με ανακοίνωση του αμερικανικού Υπεξ, στη συνομιλία τους Σέρμαν και Δένδιας «τόνισαν τη σημασία της προώθησης της αλληλεγγύης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Επίσης, «υπογράμμισαν τη σημασία του συνεχούς συντονισμού μεταξύ των Συμμάχων και των εταίρων του ΝΑΤΟ, μεταξύ άλλων μέσω της προετοιμασίας πρωτοφανών οικονομικών μέτρων, για την αποτροπή της Ρωσίας από περαιτέρω στρατιωτική δράση και επιθετικότητα».

Η ίδια η Σερμαν, αναγνωρίζοντας το ρόλο ευρωατλαντικού χώροφύλακα που παίζει η ελληνική αστική τάξη στην ευρύτερη περιοχή, σε ανάρτηση της μιλούσε για τον «κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ