ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Να αποσυρθεί η απαράδεκτη εγκύκλιος περικοπής των συντάξεων

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 11 Γενάρη, στις 11.40 π.μ. Οργανώνονται και στη Θεσσαλονίκη

Με παράσταση διαμαρτυρίας των σωματείων της δύναμής τους στην Αττική, έξω από το υπουργείο Εργασίας, την Τρίτη 11 Γενάρη στις 11.30 π.μ., απαντούν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στην απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε νέες περικοπές στις συντάξεις και ιδιαίτερα στις συντάξεις χηρείας.

Οι συνταξιούχοι απαιτούν να μην εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος που πρόσφατα εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας κατ' εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου και διεκδικούν τη 13η και 14η σύνταξη, τα αναδρομικά τους, το 0,5% του προϋπολογισμού για τα έτη 2020 - 2021 και να καταργηθεί άμεσα η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στη Θεσσαλονίκη

Τα αγωνιστικά βήματα με τα οποία θα απαντήσουν άμεσα στη νέα επίθεση της κυβέρνησης θα αποφασίσουν τη Δευτέρα 10 Γενάρη, μέσα από κοινή συνεδρίασή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη (ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΟΤΑ, ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, ΔΕΚΟ - Τραπεζών).

Με κοινή ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «η εγκύκλιος του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τσακλόγλου, που εκδόθηκε παραμονή Πρωτοχρονιάς, σαν συνέχεια της "φιλανθρωπικής" πράξης της κυβέρνησης και της χορήγησης του μερίσματος των 250 ευρώ σε μερίδα χαμηλοσυνταξιούχων, μας θυμίζει τη ρήση του αρχαίου μάντη "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας".

Αποδεικνύει ότι με τα 250 ευρώ που έδωσε ως μέρισμα, ενόψει των Χριστουγέννων, ακολουθώντας την τακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων, προσπαθεί να ανοίξει κερκόπορτα στη συνείδησή μας, με σκοπό να αλώσει, χωρίς καμία αντίδραση και αντίσταση, ακόμα ένα κομμάτι από την σύνταξή μας, για να το προσφέρει "θυσία", για τον εξευμενισμό του ..."θεού του κέρδους, των επενδυτών και των επενδύσεων"».

Τονίζουν ότι «η εφαρμογή της εγκυκλίου του υφυπουργού Εργασίας αποτελεί ακόμα μια ευθεία επίθεση στις συντάξεις μας και θα στερήσει ακόμα και τα προς το ζην από εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, με το κύμα ακρίβειας να καλπάζει». Οτι αποκαλύπτεται «η πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει στο κοντινό μέλλον την κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" από όλους τους συνταξιούχους, δηλαδή να εφαρμόσει τη μνημονιακή δέσμευση που δεν τόλμησε να εφαρμόσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτω από την πίεση που της άσκησαν οι συνταξιούχοι με τους αγώνες τους».

Προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι λογαριάζει χωρίς τους συνταξιούχους, για τους οποίους είναι μονόδρομος ο αγώνας στο πεζοδρόμιο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΞΑΝΘΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δουλειά χωρίς αργίες και μισθοί πείνας, η άλλη όψη των κερδοφόρων επενδύσεων

«Η εταιρεία που τελευταία εμφανίζεται όλο και πιο συχνά και πιο έντονα να διαφημίζει τον τεράστιο πακτωλό επιδοτήσεων από τα κρατικά και ευρωπαϊκά ταμεία, για να στηρίξουν τις επενδύσεις της, καλεί τους εργαζόμενους να περάσουν αυτές τις γιορτινές μέρες "οικογενειακά" στο εργοστάσιο, στη βάρδια». Αυτά σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ με αφορμή το «δώρο» που επιφύλασσε η εργοδοσία της επιχείρησης «Sunlight» στους εργαζομένους της, τους οποίους κάλεσε να δουλέψουν τις μέρες τόσο των Χριστουγέννων όσο και της Πρωτοχρονιάς.

Η συγκεκριμένη εταιρεία σημείωσε το 2021 την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία της, αυξάνοντας τα κέρδη προ φόρων κατά 180% και τον κύκλο εργασιών κατά 68% σε σχέση με το 2020, ενώ την ίδια ώρα έχει επιδοτηθεί με 50 εκατομμύρια ευρώ από το Πρόγραμμα Επενδύσεων Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, για τη στήριξη των επενδύσεών της στην παραγωγή μπαταριών λιθίου.

Παράλληλα, η εταιρεία έχει παρουσιάσει πλάνο επενδύσεων που την επόμενη διετία θα φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ και θα την καταστήσουν τον μεγαλύτερο παραγωγό μπαταριών μολύβδου - οξέως στον κόσμο, ενώ την επόμενη 5ετία οι επενδύσεις της με επίκεντρο τις μπαταρίες λιθίου θα αγγίξουν τα 560 εκατ. ευρώ.

«Δεν αποτελεί παρά ακόμα μια τρανή επιβεβαίωση ότι η περιβόητη συζήτηση για ανάπτυξη και επενδύσεις δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο τους εργαζόμενους», σχολιάζει η ΤΕ Ξάνθης και προσθέτει ότι την ίδια ώρα που λαμβάνει χώρα αυτός ο «"μεγαλοπρεπής" χορός εκατομμυρίων», όπως τον χαρακτηρίζει, «η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων (...) συνεχίζει να δουλεύει με τους μισθούς πείνας των 600 και 700 ευρώ που ψήφισαν και διατήρησαν όλες οι κυβερνήσεις (...) ανταμείβεται με δουλειά και στις αργίες, με εκβιασμούς και υποσχέσεις για "δωράκια", που δεν αλλάζουν την κατάσταση των άθλιων μισθών».

Και συνεχίζει: «Ολο αυτό δεν είναι παρά το νόημα της ανάπτυξης για τους εργαζόμενους. Οσοι πανηγυρίζουν για τις επενδύσεις, πανηγυρίζουν για τα κέρδη που τους περιμένουν. Οι εργαζόμενοι όπως αποδεικνύεται δεν έχουν τίποτα να περιμένουν», αναφέροντας πως την ίδια «ανάπτυξη» βιώνουν και οι εργαζόμενοι των «Πετρελαίων Καβάλας», που την πληρώνουν με απολύσεις, εργολαβοποίηση και μειώσεις μισθών, οι εργαζόμενοι των Μαρμαράδικων της Δράμας, που θρηνούν κάθε λίγο και λιγάκι έναν νεκρό εργάτη, κ.ά.

«Μόνη λύση είναι η οργάνωση των εργαζομένων. Μόνο οι αγώνες μπορούν να δώσουν απάντηση στις ορέξεις όλων αυτών που χτίζουν την ανάπτυξη πάνω στο τσάκισμα των δικαιωμάτων μας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕ ΑΧΑΪΑΣ
Απόλυτη πλειοψηφία με αύξηση δυνάμεων για τις ταξικές δυνάμεις

Ανοδος των εγγραφών των εργαζομένων και της συμμετοχής τους στις αρχαιρεσίες

Με απόλυτη πλειοψηφία για την «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση» (το ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και συνεργαζόμενων μαζί τους) και αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στις διαδικασίες ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες στον Σύλλογο Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προσθέτοντας ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα για την εργατική τάξη στον νομό.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 221 ψηφισάντων η ΕΑΚ έλαβε 219 ψήφους για το ΔΣ του Συλλόγου (2 άκυρα - λευκά), εκλέγοντας και τους 7 συμβούλους, έναντι 57 ψήφων που είχε λάβει το 2017 και 2 εκλεγμένων συμβούλων, σημειώνοντας άνοδο +162 ψήφων και +5 συμβούλων.

Αντίστοιχα, για την ΟΣΥΑΠΕ (πανελλήνια Ομοσπονδία), σε σύνολο 219 ψηφισάντων η ΕΑΚ έλαβε 218 ψήφους (1 λευκό), εκλέγοντας 10 αντιπροσώπους, ενώ για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ σε σύνολο 221 ψηφισάντων έλαβε 219 ψήφους (2 άκυρα - λευκά), εκλέγοντας 6 αντιπροσώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με την προσπάθεια των πρωτοπόρων δυνάμεων στον χώρο αυξήθηκαν τόσο οι εγγεγραμμένοι στο σωματείο όσο και οι συμμετέχοντες στις διαδικασίες. Τα μέλη από 292 το 2017 έφτασαν τα 346 σήμερα (+54) και οι ψηφίσαντες για το ΔΣ από 191 το 2017 τους 221 σήμερα (+30).

Πρόκειται συνολικά για θετική εξέλιξη η οποία οφείλεται στην αποφασιστική παρέμβαση και δράση των ίδιων δυνάμεων στην ΠΕ Αχαΐας. Επίσης, στην ενεργή συμμετοχή του συλλόγου σε μια σειρά δράσεις που αφορούν συνολικά τα λαϊκά στρώματα, όπως στην πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας. Κερδήθηκε σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη των εργαζομένων, ενώ αποτέλεσμα αυτής της δράσης ήταν και το γεγονός ότι όλες οι άλλες δυνάμεις, που το 2017 εκφράζονταν μέσα από ενιαίο ψηφοδέλτιο, φέτος δεν κατάφεραν καν να το συγκροτήσουν.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει

Τη μήνυση σε βάρος του προέδρου του από την εταιρεία «Μπακαλάρος Κατασκευαστική ΑΕ», μετά την επίθεση που οργάνωσε στις 6 Μάη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στους απεργούς οικοδόμους, στο Συνδικάτο τους και στο ίδιο, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία της κατασκευαστικής επιχείρησε επανειλημμένα τη μέρα της απεργίας να εξαναγκάσει τους εργαζομένους της να πιάσουν δουλειά, κάτι που αποτράπηκε από την παρέμβαση των συνδικαλιστών, με αποτέλεσμα να κινηθεί ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου με ερπυστριοφόρο όχημα, τραυματίζοντάς τον. Τότε η εργοδοσία, αντιστρέφοντας τα γεγονότα, υπέβαλε μήνυση ενάντιά του, επιχειρώντας να τον παρουσιάσει ως θύτη, με σκοπό την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.

Αρχές Αυγούστου, τρεις μήνες μετά τα γεγονότα, η εργοδοσία της κατασκευαστικής επανέρχεται με νέα μήνυση ενάντια στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, που κοινοποιήθηκε παραμονές Χριστουγέννων. Σύμφωνα με τον Α. Βερριώτη, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας, «η νέα μήνυση, πέρα από την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, στέλνει μήνυμα στους εργαζόμενους ότι η εργοδοσία δεν παραιτείται από την εντατικοποίηση και τα ελλιπή μέτρα προστασίας που έχει επιβάλει».

Στην ανακοίνωση το Εργατικού Κέντρου τονίζει ότι η εταιρεία «παραβίαζε συστηματικά το ωράριο εργασίας με δουλειά μέχρι να δύσει ο ήλιος καθημερινά, γιατί δεν ήθελε να προσλάβει επιπλέον εργάτες, κρατώντας παράλληλα σε "ομηρία" ολόκληρο το χωριό που περίμενε να τελειώσει, ώστε να "ανοίξει η σεζόν" για τα καταστήματα». Καταλήγει ότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης δεν θα περάσει.

Τη νέα δίωξη του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας καταδικάζουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας και άλλα σωματεία της περιοχής.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Πλήγμα στο εισόδημα για 1.274 βιοκαλλιεργητές

Εκτός προγραμμάτων στήριξης τέθηκαν 1.274 αγρότες με βιολογικές καλλιέργειες στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τα κριτήρια που δημοσιεύτηκαν στο σχετικό ΦΕΚ στις 28/12/21.

Σε ανακοίνωσή του, το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σημειώνοντας πως «η μη ένταξη αυτών των βιοκαλλιεργητών εκτός από τη στέρηση σημαντικών εισοδημάτων, με την οποία ουσιαστικά οδηγούνται στην καταστροφή, ταυτόχρονα οδηγεί και σε απαξίωση μηχανολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιούσαν οι βιοκαλλιεργητές για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καλλιεργειών τους».

Οπως τονίζει η ανακοίνωση, γίνεται φανερό ότι με βάση το «πλαίσιο εφαρμογής» όλοι αυτοί οι αγρότες που για χρόνια καλλιεργούν και παράγουν βιολογικά προϊόντα θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη παραγωγή. Μπροστά σ' αυτήν την κατάσταση, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην τιμή του πετρελαίου, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα αγροτικά εφόδια (σπόροι, λιπάσματα, φάρμακα κ.λπ.) που θα εκτινάξουν το κόστος παραγωγής στα ύψη, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Παράλληλα, καλεί τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους της Περιφέρειας να καταγγείλουν την απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης και να απαιτήσουν τη δικαίωση των βιοκαλλιεργητών της περιοχής, όπως και το Περιφερειακό Συμβούλιο να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες προς το υπουργείο και να απαιτήσει την άρση της άδικης και καταστροφικής απόφασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ