ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη φυλακή ξεριζωμένων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στη Χίο, μετά την πληροφορία ότι μηχανήματα της εταιρείας «TEΡΝΑ» αναμενόταν να μεταφερθούν από τον Πειραιά προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες περίφραξης στην περιοχή του Θόλους, όπου κυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν να στήσουν τη νέα κλειστή υπερδομή - φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους να μετατραπούν η Χίος και τα άλλα νησιά σε φυλακές ψυχών, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Συκιάδας, της Λαγκάδας, του Βροντάδου και των Καρδαμύλων, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα. Επίσης, διαδηλωτές είχαν μεταφερθεί στο δεύτερο λιμάνι της Χίου, στα Μεστά, όπου αναμενόταν να γίνει απόβαση των μηχανημάτων (υπολογίζονταν στις 2.30 τα ξημερώματα), και άλλοι βρίσκονταν σε επιφυλακή για κινητοποίηση στο Θόλος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, που από την πρώτη στιγμή στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον λαό να εντείνει τον αγώνα του ώστε να μην περάσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των κατατρεγμένων, να διεκδικήσει τον απεγκλωβισμό τους και τη δυνατότητα να κατευθυνθούν στον τόπο επιλογής τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Διάλεξαν το ακριτικό νησί μας για να εγκλωβίσουν τα θύματα από τις καταστροφικές πολιτικές τους, που δημιουργούν πόλεμο, πείνα και εκμετάλλευση, εκτελώντας πειθήνια τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ισχυρών δυνάμεων».

Και συμπληρώνει: «Το 2020 προσπάθησαν ξανά, ματοκύλισαν το νησί, αλλά δεν κατάφεραν. Τώρα συνεχίζουν με τα ίδια ακριβώς σχέδια, με την ίδια επιμονή, με τα ίδια ακριβώς ψέματα.

Δεν τα κατάφεραν γιατί σταθήκαμε απέναντί τους όλοι μαζί, ενωμένοι. Ούτε και τώρα θα τα καταφέρουν. Γιατί όλοι μαζί έχουμε πεισμώσει ακόμα πιο πολύ, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! Γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Γιατί αγαπάμε την ιστορία μας. Γιατί αγαπάμε τον πολιτισμό μας. Γιατί αγαπάμε τον τόπο όπου έζησαν οι γονείς μας, όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Γιατί αγαπάμε και στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε όλοι έτοιμοι. Για μια ακόμα φορά δεν θα αφήσουμε να καταστρέψουν το νησί μας».

Κυβερνητικές φαιδρότητες για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας

Ξεπερνά τα όρια της φαιδρότητας η ανακοίνωση των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών για τη μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας από 1η Γενάρη μέσω της επιβολής του νέου «ενιαίου και σταθερού τέλους» συνολικού ύψους, που σύμφωνα με την κυβέρνηση θα μειώσει το ύψος των λογαριασμών. Ειδικά οι νέοι ηλικίας 15 - 29 ετών, εισάγοντας τα στοιχεία τους στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr από 10 Γενάρη και έπειτα, θα απαλλάσσονται πλήρως από τα τέλη. Μέχρι πρόσφατα τα τέλη κινητής τηλεφωνίας κυμαίνονταν από 12% έως 20%, ανάλογα με το ύψος του μηνιαίου λογαριασμού.

Ωστόσο το εν λόγω μέτρο θα επιφέρει πενιχρές μειώσεις στη συντριπτική πλειοψηφία των συνδρομητών, αφού η μείωση για λογαριασμούς έως 50 ευρώ θα φτάνει τα 2 ευρώ τον μήνα. Για κατόχους καρτοκινητής που χρησιμοποιούν τα μικρότερα πακέτα ομιλίας κάθε μήνα η μείωση θα είναι λιγότερη από 1 ευρώ, ενώ οι πραγματικά ωφελημένοι θα είναι οι συνδρομητές με τα πολύ ακριβά «πακέτα» ομιλίας και δεδομένων, άνω των 150 ευρώ τον μήνα, που θα δουν μείωση 10 ευρώ τον μήνα.

Η κυβέρνηση μόνο γέλιο προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι με το παραπάνω μέτρο, το οποίο μάλιστα είναι και υλοποίηση «δέσμευσης του Κυριάκου Μητσοτάκη», μειώνει το κόστος των τηλεπικοινωνιών για τους εργαζόμενους και τη νεολαία, όταν είναι γνωστό ακόμα και από τα επίσημα στοιχεία της Eurostat ότι στην Ελλάδα υπάρχουν από τα υψηλότερα τιμολόγια στην κινητή τηλεφωνία (δεδομένα, κλήσεις, μηνύματα), ενώ και οι προσφερόμενες υπηρεσίες είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς για τις σύγχρονες ανάγκες σε επικοινωνία, εκπαίδευση, εργασία κ.λπ., αλλά και σε σχέση με τις δυνατότητες που υπάρχουν. Και η κατάσταση αυτή δεν θα αλλάξει ακόμα κι αν καταργηθεί πλήρως το σχετικό τέλος.

Αξίζει τέλος να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών, οι τρεις εταιρείες που λυμαίνονται την εγχώρια αγορά είχαν συνολικά έσοδα λιανικής για το 2021 (μόνο από τις κινητές επικοινωνίες, όχι από συνδρομητική τηλεόραση, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ) 810 εκατ. ευρώ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προτεραιότητα το χτύπημα των αγώνων και όχι οι ανάγκες των φοιτητών

Ξεκινά στις 17 Γενάρη η εκπαίδευση των ατόμων που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία

Ενάντια στις ανάγκες και τις αγωνίες των φοιτητών και της κοινωνίας, που βλέπουν την πανδημία να καλπάζει και τις σχολές να ανοίγουν όπως έκλεισαν, η κυβέρνηση δείχνει τις προτεραιότητές της ανακοινώνοντας ότι προχωρά τον σχεδιασμό για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Οπως δήλωσε χτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, μετά από συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ, στις 17 Γενάρη ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ατόμων που θα στελεχώσουν τις λεγόμενες «Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων», ισχυριζόμενος πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας. Στο σύνολο της η Ελληνική Αστυνομία είναι στη διάθεση της πανεπιστημιακής κοινότητας συνεχώς, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των σχεδίων ασφαλείας των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Και αυτά τα σχέδια περιλαμβάνουν τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, όπου αυτό κριθεί σκόπιμο».

Τα παραπάνω έρχονται λίγες μέρες μετά από δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για άμεση τοποθέτηση περιστρεφόμενης πόρτας με ψηφιακό έλεγχο - πάσο σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, που θα είναι προσφορά ιδιωτών, στο ίδιο πλαίσιο έντασης της καταστολής και του αυταρχισμού. Τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία έχουν ήδη καταδικάσει οι φοιτητές μέσα από μεγάλους αγώνες, καταφέρνοντας να καθυστερήσουν την εφαρμογή του μέτρου. Ταυτόχρονα ξεμπρόστιασαν ότι πραγματική προτεραιότητα δεν αποτελεί η «ασφάλεια» των φοιτητών - η οποία ειδικά σήμερα περνά μέσα από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για συγκεκριμένα, ρεαλιστικά και αναγκαία μέτρα ώστε οι σχολές να μη γίνουν χώροι υπερμετάδοσης του ιού. Αναδεικνύοντας πως τα σχέδια για πανεπιστημιακή αστυνομία και ένταση της καταστολής συνδέονται με την επιχειρηματική λειτουργία του πανεπιστημίου, η οποία ενισχύεται με το νομοθετικό πλαίσιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που υψώνονται εμπόδια στις σπουδές για τους φοιτητές και τα Ιδρύματα είναι αντιμέτωπα με ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού απαραίτητου για τη λειτουργία τους.

ΕΘΝΙΚΟΙ ΟΔΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ
Οι αυξήσεις «τρέχουν» από την 1η Γενάρη στα ... ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων

Αυξημένη είναι από το Σάββατο 1 Γενάρη η τιμή των διοδίων στους αυτοκινητόδρομους Πατρών - Αθηνών, Αντιρρίου - Ιωαννίνων, Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας, και κλάδου Λεύκτρου - Σπάρτης. Πρόκειται για την υλοποίηση των προβλέψεων των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν υπογράψει οι κυβερνήσεις με τους επιχειρηματικούς ομίλους που διαχειρίζονται τους εθνικούς δρόμους.

Κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι επιχειρούν να δικαιολογήσουν την τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αναφέροντας ότι μετά από δύο συνεχή έτη μειώσεων, προκύπτουν μικρές αυξήσεις τιμών σε ορισμένους σταθμούς διοδίων και σε ορισμένες κατηγορίες οχημάτων. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική αφού οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους εθνικούς οδικούς άξονες, τα προηγούμενα χρόνια, αξίωσαν και πήραν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, ως... διαφυγόντα κέρδη, λόγω της πανδημίας. Δηλαδή, μπορεί να μειώθηκε ελάχιστα και περιστασιακά το κόστος διέλευσης σε κάποιους σταθμούς διοδίων, ωστόσο, τα πήραν πίσω διπλά και τρίδιπλα από την κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή από την τσέπη του λαού. Διαχρονικά, από την κατασκευή και λειτουργία των εθνικών οδικών αξόνων βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι επιχειρηματικοί όμιλοι, από την κατασκευή αλλά και την ανάληψη της ετήσιας συντήρησης.

Οι τιμές των διοδίων ανά σταθμό διοδίων και κατηγορία οχήματος διαμορφώνονται ως εξής:

Στον αυτοκινητόδρομο Αθηνών - Πατρών, οι αυξήσεις είναι της τάξης των 10 - 30 λεπτών, ανάλογα με το είδος του οχήματος. Με τις νέες τιμές το ταξίδι Πάτρα - Αθήνα για ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 11,80 ευρώ (από τα 11,50 ευρώ).

Στον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου - Ιωαννίνων θα ισχύσουν στους περισσότερους σταθμούς διοδίων αυξημένα τέλη από 0,05 ευρώ έως 0,25 ευρώ. Ως εκ τούτου το ταξίδι Αντίρριο - Ιωάννινα για ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 12,75 ευρώ (από τα 12,45 ευρώ).

Στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας και κλάδου Λεύκτρου - Σπάρτης, με βάση τις νέες τιμές, το ταξίδι Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα για ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο διαμορφώνεται στα 10,05 ευρώ (από τα 9,75 ευρώ), ενώ το ταξίδι Κόρινθος - Τρίπολη και κλάδος Λεύκτρου - Σπάρτης διαμορφώνεται στα 11,05 ευρώ (από τα 10,75 ευρώ).

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ζητάει παρέμβαση για τους «Θεματοφύλακες»

Στο στόχαστρο του Αρείου Πάγου μπαίνουν οι ομάδες «Θεματοφύλακες του Συντάγματος» και «ιεροδηλωσήτες». Σε εγκύκλιο που εξέδωσε χτες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Β. Πλιώτας, κάνει λόγο για «ακραίο ανορθολογισμό» των συγκεκριμένων ομάδων και ζητά από τους εισαγγελείς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αντιδρούν άμεσα όταν διαπιστώνουν ότι τελούνται αδικήματα μέσα από τη δράση των συγκεκριμένων ομάδων. «Να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή από τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών της επικράτειας, οι οποίοι πρέπει να επαγρυπνούν και να ενημερώνονται παραχρήμα για τέτοιου είδους περιστατικά παράνομης βίας και γενικά αξιόποινης δράσης που εκδηλώνεται από τους "Θεματοφύλακες του Συντάγματος" ή τους "ιεροδηλωσήτες" ή άλλους ομοϊδεάτες τους, στην περιφέρεια της Εισαγγελίας τους, και, στη συνέχεια, να απευθύνουν σαφείς και ειδικές οδηγίες προς τους αστυνομικούς ανακριτικούς υπαλλήλους για τη διενέργεια της αστυνομικής προανάκρισης και εντέλει να παρεμβαίνουν άμεσα και δραστικά ώστε να εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στον ΚΠΔ ως προς την άμεση προσαγωγή των επ' αυτοφώρω καταλαμβανόμενων υπαιτίων αξιόποινων πράξεων, την κίνηση της ποινικής δίωξης για τα πλημμελήματα και την παραγγελία κυρίας ανάκρισης για τα κακουργήματα, υπό τις εκάστοτε βεβαίως νόμιμες προϋποθέσεις», αναφέρει ανάμεσα σε άλλα ο Β. Πλιώτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ