Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση ενάντια στη φυλακή ξεριζωμένων

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ στη Χίο, μετά την πληροφορία ότι μηχανήματα της εταιρείας «TEΡΝΑ» αναμενόταν να μεταφερθούν από τον Πειραιά προκειμένου να προχωρήσουν σε εργασίες περίφραξης στην περιοχή του Θόλους, όπου κυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν να στήσουν τη νέα κλειστή υπερδομή - φυλακή για πρόσφυγες και μετανάστες.

Από νωρίς το απόγευμα εκατοντάδες κάτοικοι, διατρανώνοντας την αντίθεσή τους να μετατραπούν η Χίος και τα άλλα νησιά σε φυλακές ψυχών, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, στο πλευρό της Συντονιστικής Επιτροπής Αιρετών και Κατοίκων της Συκιάδας, της Λαγκάδας, του Βροντάδου και των Καρδαμύλων, η οποία πρωτοστατεί στον αγώνα. Επίσης, διαδηλωτές είχαν μεταφερθεί στο δεύτερο λιμάνι της Χίου, στα Μεστά, όπου αναμενόταν να γίνει απόβαση των μηχανημάτων (υπολογίζονταν στις 2.30 τα ξημερώματα), και άλλοι βρίσκονταν σε επιφυλακή για κινητοποίηση στο Θόλος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Χίου, που από την πρώτη στιγμή στηρίζει την κινητοποίηση των κατοίκων, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον λαό να εντείνει τον αγώνα του ώστε να μην περάσει ο σχεδιασμός για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης των κατατρεγμένων, να διεκδικήσει τον απεγκλωβισμό τους και τη δυνατότητα να κατευθυνθούν στον τόπο επιλογής τους.

Η Συντονιστική Επιτροπή σε σχετική ανακοίνωσή της αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Διάλεξαν το ακριτικό νησί μας για να εγκλωβίσουν τα θύματα από τις καταστροφικές πολιτικές τους, που δημιουργούν πόλεμο, πείνα και εκμετάλλευση, εκτελώντας πειθήνια τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων ισχυρών δυνάμεων».

Και συμπληρώνει: «Το 2020 προσπάθησαν ξανά, ματοκύλισαν το νησί, αλλά δεν κατάφεραν. Τώρα συνεχίζουν με τα ίδια ακριβώς σχέδια, με την ίδια επιμονή, με τα ίδια ακριβώς ψέματα.

Δεν τα κατάφεραν γιατί σταθήκαμε απέναντί τους όλοι μαζί, ενωμένοι. Ούτε και τώρα θα τα καταφέρουν. Γιατί όλοι μαζί έχουμε πεισμώσει ακόμα πιο πολύ, γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας! Γιατί αγαπάμε τον τόπο μας. Γιατί αγαπάμε την ιστορία μας. Γιατί αγαπάμε τον πολιτισμό μας. Γιατί αγαπάμε τον τόπο όπου έζησαν οι γονείς μας, όπου ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. Γιατί αγαπάμε και στηρίζουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Είμαστε όλοι μαζί. Είμαστε όλοι έτοιμοι. Για μια ακόμα φορά δεν θα αφήσουμε να καταστρέψουν το νησί μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ