Πέμπτη 6 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΕΠΑ - «GAZPROM»
Νέα συμφωνία προμήθειας

«Ευνοϊκή για την ελληνική αγορά» χαρακτηρίζει η ΔΕΠΑ Εμπορίας τη νέα συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου που σύναψε με την «Gazprom», η οποία ξεκινά από φέτος κι έχει ισχύ μέχρι το 2026. Σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, η συμφωνία εξασφαλίζει μια «ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή» για τη χώρα μας από το 2022 κι εξής συγκριτικά με τα επίπεδα τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οπως διέρρευσε, η συμφωνία προβλέπει στην τελική τιμή προμήθειας να συνυπολογίζεται και η διεθνής τιμή πετρελαίου για ένα τμήμα της συνολικής ποσότητας που θα εισάγει η χώρα μας από την «Gazprom,» αντί να καθορίζεται εξολοκλήρου από τις διεθνείς χρηματιστηριακές τιμές.

Με λίγα λόγια, η ΔΕΠΑ εξασφαλίζει μία μικρή ποσότητα (περίπου το 20% από το σύνολο των 2 δισ. κ.μ. ετησίως για τον πρώτο χρόνο και λίγο χαμηλότερα τα επόμενα έτη) φυσικού αερίου (φ.α.) να είναι συνδεδεμένη με τη διεθνή τιμή του πετρελαίου, η οποία αυτήν την περίοδο είναι αρκετά χαμηλότερη από τις χρηματιστηριακές τιμές φ.α. ενώ επιπλέον εμφανίζουν μια σχετική σταθερότητα στις διακυμάνσεις τους.

Τόσο η διοίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας όσο και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, έκαναν λόγο για «εξαιρετικά σημαντική συμφωνία», που θα εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές Ενέργειας στην ελληνική αγορά. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία θα εξασφαλίσει αρκετά χαμηλότερες τιμές προμήθειας, το μόνο βέβαιο είναι όμως ότι ελάχιστο όφελος θα δουν από αυτήν τα λαϊκά στρώματα, που έχουν δει τις τιμές να εκτοξεύονται τους τελευταίους μήνες, σε αντίθεση με μεγαλοβιομήχανους και κυρίως παραγωγούς ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο οι οποίοι ήδη «τρίβουν τα χέρια τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ