ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλών τόνων ισραηλινή αντίδραση στις επιθέσεις

Μολότοφ ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Μολότοφ ενάντια στον ισραηλινό στρατό
ΧΑΝΤΕΡΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΓΑΖΑ.-

Δύο βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν, χτες, το κεντρικό Ισραήλ, αλλά και τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο των τριών κομάντο αυτοκτονίας και τον ελαφρύ τραυματισμό, 12 Ισραηλινών πολιτών. Εντούτοις, σε αντίθεση με τους ισχυρότατους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ, την περασμένη βδομάδα ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε, χτες, να επιμένει στην πρόταση εκεχειρίας που έχει διατυπώσει από την Τρίτη.

Ενα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο κομάντο αυτοκτονίας, εξερράγη, χτες, τη στιγμή που πλησίαζε ισραηλινό λεωφορείο στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης Χαντέρα. Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες στο παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 12 επιβάτες του λεωφορείου και αρκετοί άλλοι, περίπου 40, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοκ. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ».

Λίγη ώρα νωρίτερα, φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, παραβιάζοντας ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην περίμετρο του εποικισμού Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, και εξερράγη υπό ισραηλινά πυρά. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν το μοναδικό θύμα της συγκεκριμένης επίθεσης. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς», η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η επίθεση αποτελεί κίνηση «τιμής» προς την οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, η οποία «κατάφερε μετά από 18 χρόνια αντίστασης να αποτινάξει τον ισραηλινό ζυγό, και συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο». Ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν δήλωνε ότι στόχος των βομβιστικών επιθέσεων είναι να υποσκαφθεί το ηθικό των Ισραηλινών, «να ζουν συνέχεια μέσα στον τρόμο».

Μετά από την επίθεση έξω από τον Νετζαρίμ, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη μοναδική οδική αρτηρία ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλαν στην παρακείμενη παλαιστινιακή περιοχή, όπου κατέστρεψαν ένα φυλάκιο της παλαιστινιακής αστυνομίας, τραυματίζοντας 4 αστυνομικούς, και εκατοντάδες εκτάρια καλλιεργημένης γης. Ανάλογη εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή του εμπορικού περάσματος Κάρνι. Τέλος, έξω από την πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, εντοπίστηκε, χτες, το απανθρακωμένο πτώμα ενός Ισραηλινού πολίτη, που είχε εξαφανιστεί από την Τετάρτη.

«Χρόνο» δίνει ο Σαρόν

Τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ επέδειξε ως «ηθικό αυτουργό και έμμεσα υπεύθυνο» των βομβιστικών επιθέσεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι ο Αραφάτ δεν έχει προσπαθήσει να ελέγξει τους τρομοκράτες, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δίνει παράταση χρόνου στην Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί στη μονομερή εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός, διατάζοντας τους άνδρες της να πατάξουν κάθε τρομοκρατική δράση».

Από την άλλη πλευρά, παλαιστινιακές πηγές επαναλάμβαναν ότι η πρόταση εκεχειρίας του Σαρόν δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης, αφού όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, πάντα με τον ισχυρισμό της αυτοάμυνας. Επίσης, τόνιζαν ότι θα πρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων Μίτσελ αλλά και του ιορδανο-αιγυπτιακού σχεδίου αποκλιμάκωσης, που προβλέπει ολοκληρωτικό πάγωμα των εποικισμών, αν επιθυμεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός.

ΙΣΡΑΗΛ
Ο γάμος έγινε τραγωδία

Σκηνές τραβηγμένες με βίντεο, την ώρα που άρχισε η κατάρρευση

Associated Press

Σκηνές τραβηγμένες με βίντεο, την ώρα που άρχισε η κατάρρευση
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Με ελάχιστα εργαλεία, και βασιζόμενοι κυρίως στα χέρια τους, οι άνδρες των ειδικών σωστικών συνεργείων συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων ανάμεσα στα συντρίμμια κτιρίου εκδηλώσεων που κατέρρευσε, το βράδυ της Πέμπτης. Μέχρι χθες το απόγευμα, είχαν καταμετρηθεί 24 νεκροί και περισσότεροι από 300 τραυματίες, αλλά ο αριθμός των θυμάτων αναμενόταν να αυξηθεί δραματικά, αφού υπολογίζεται ότι κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται, ακόμη, 70 - 100 άνθρωποι.

Στον τρίτο όροφο του κτιρίου βρισκόταν σε εξέλιξη γαμήλια δεξίωση, στην οποία είχαν προσκληθεί περισσότερα από 700 άτομα, όταν ξαφνικά το κέντρο του δαπέδου υποχώρησε και δεκάδες άνθρωποι βρέθηκαν στο κενό και κατέληξαν στο έδαφος, διαπερνώντας τους υπόλοιπους δύο ορόφους που εκείνη τη στιγμή ήταν κενοί. Οι πρώτες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η κατάρρευση οφείλεται σε δομικές ελλείψεις, αφού, ακόμη και με γυμνό μάτι μπορούσε κανείς να διακρίνει από τα συντρίμμια, ότι είχαν αφαιρεθεί κολόνες, προκειμένου να διευρυνθεί ο διαθέσιμος, για δεξιώσεις, χώρος. Αλλωστε, οι άνδρες των σωστικών συνεργείων υποχρεώθηκαν να μην χρησιμοποιήσουν εκσκαφείς και βαριά εργαλεία, αφού οι εναπομείναντες τοίχοι κλυδωνίζονται σε κάθε τους κίνηση.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, που έσπευσε στο βιομηχανικό πάρκο Ταλπιότ όπου βρισκόταν το κτίριο, μίλησε για εθνική καταστροφή, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ούζι Λαντάου ανακοίνωσε ότι Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα ερευνήσει το θέμα, το οποίο θα εξεταστεί και από το τακτικό Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής. Η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφρασε τη βαθιά θλίψη της προς την ισραηλινή κυβέρνηση, προσφερόμενη να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια στο έργο διάσωσης. Είναι η χειρότερη καταστροφή του είδους, για το Ισραήλ, όπου, μόνο, το 1992 τόνοι λάσπης καταπλάκωσαν «καφέ» στην παλιά Πόλη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22 άνθρωποι.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ δήλωνε ότι με μια προκαταρκτική εξέταση που έκανε στον οικοδομικό φάκελο του κτιρίου, αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, διαπίστωσε σειρά «πολύ ανησυχητικών στοιχείων». Με την εκτίμηση αυτή, συναίνεσε και η πρόεδρος του ισραηλινού Τεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία υπογράμμιζε ότι προφανώς και αυτό το κτίριο είχε κατασκευαστεί με μια φθηνή μέθοδο που ήταν ευρέως διαδεδομένη στο Ισραήλ, στη δεκαετία του 1980, η οποία χρησιμοποιούσε μεταλλικές πλάκες αντί για πλάκες τσιμέντου και πολύ λεπτές κολόνες με ελάχιστο σίδερο. Οπως προειδοποίησε, μάλιστα, πολλά ακόμη κτίρια της Ιερουσαλήμ είναι επικίνδυνα, καθώς τα κριτήρια δόμησης δεν άλλαξαν, παρά το 1996. Ηδη, πάντως, οι ισραηλινές αρχές έχουν συλλάβει και ανακρίνουν τους ιδιοκτήτες, τους κατασκευαστές και τους μηχανικούς του κτιρίου, που ανεγέρθηκε το 1986.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Τριπλή βομβιστική επίθεση!

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Δύο βόμβες εξερράγησαν χτες έξω από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, προκαλώντας το θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον τριάντα, ενώ μία τρίτη βρέθηκε και εξουδετερώθηκε πριν εκραγεί, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας, Αντάνας Μόκους. Η τριπλή αυτή βομβιστική επίθεση, κορυφώνει την καταγεγραμμένη πρόσφατη τάση για εξοστρακισμό της ήδη εκρηκτικής κατάστασης που επικρrατεί στην Κολομβία με την όξυνση των αντιθέσεων αλλά και των επιθέσεων εν μέσω του «Σχεδίου Κολομβία».

Συγκεκριμένα, η πρώτη βόμβα εξερράγη στις 8.15 το πρωί - τοπική ώρα. Μέσα σε λίγα λεπτά μετά την πρώτη έκρηξη, σε πολύ μικρή απόσταση εξερράγη και η δεύτερη χωρίς να προκαλέσει θύματα και μια τρίτη που βρέθηκε εγκαίρως εξουδετερώθηκε από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, που έσπευσαν στην περιοχή των εκρήξεων, αμέσως μετά την πρώτη.

Σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα, αμέσως η περιοχή γέμισε καπνό αλλά και νεκρούς και τραυματίες, ενώ η όλη επίθεση έχει καταγραφεί από έναν καμεραμάν, που δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί τι ακριβώς γύρευε εκεί. Πάντως, για ώρες η περιοχή είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι οι δράστες ήταν τουλάχιστον τέσσερις, αλλά ούτε και η ταυτότητά τους. Ισως περισσότερα στοιχεία για την επίθεση δοθούν στη δημοσιότητα μετά την αναγνώριση των πτωμάτων, καθώς ένας εκ των δραστών φέρεται ότι είναι και αυτός ένα από τα θύματα, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Η τριπλή αυτή βομβιστική επίθεση λαμβάνει χώρα μόλις τέσσερις μέρες μετά την εξουδετέρωση βόμβας - τόσο ισχυρής που θα μπορούσε να είχε τινάξει ολόκληρο το οικοδομικό τετράγωνο στον αέρα - που είχε τοποθετηθεί στην είσοδο της εφημερίδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κολομβίας και βήματος προς τον κολομβιανό λαό των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας» - (FARC-EP), «Βος» και οκτώ μέρες μετά την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Μεντεγίν και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οκτώ άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες. Επίσης, τον τελευταίο μήνα έχουν ήδη σημειωθεί κι άλλες βομβιστικές επιθέσεις, σε ένα εμπορικό κέντρο και πάλι στο Μεντεγίν και σε ένα ξενοδοχείο στην τρίτη σε μέγεθος πόλη, το Κάλι. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις, σύμφωνα πάντα με τις κολομβιανές αρχές, την ευθύνη για τις βομβιστικές επιθέσεις, είχαν ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ