Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Χαμηλών τόνων ισραηλινή αντίδραση στις επιθέσεις

Μολότοφ ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Μολότοφ ενάντια στον ισραηλινό στρατό
ΧΑΝΤΕΡΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΝΕΤΖΑΡΙΜ - ΓΑΖΑ.-

Δύο βομβιστικές επιθέσεις συγκλόνισαν, χτες, το κεντρικό Ισραήλ, αλλά και τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας το θάνατο των τριών κομάντο αυτοκτονίας και τον ελαφρύ τραυματισμό, 12 Ισραηλινών πολιτών. Εντούτοις, σε αντίθεση με τους ισχυρότατους βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε το Ισραήλ, την περασμένη βδομάδα ως αντίποινα για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Νετάνια, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εμφανίστηκε, χτες, να επιμένει στην πρόταση εκεχειρίας που έχει διατυπώσει από την Τρίτη.

Ενα αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο κομάντο αυτοκτονίας, εξερράγη, χτες, τη στιγμή που πλησίαζε ισραηλινό λεωφορείο στον κεντρικό σταθμό λεωφορείων της πόλης Χαντέρα. Από την ισχυρότατη έκρηξη έχασαν τη ζωή τους οι δύο επιβαίνοντες στο παγιδευμένο αυτοκίνητο, ενώ τραυματίστηκαν ελαφρά 12 επιβάτες του λεωφορείου και αρκετοί άλλοι, περίπου 40, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοκ. Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβε η παλαιστινιακή εξτρεμιστική οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ».

Λίγη ώρα νωρίτερα, φορτηγό ανέπτυξε ταχύτητα, παραβιάζοντας ισραηλινό στρατιωτικό φυλάκιο στην περίμετρο του εποικισμού Νετζαρίμ στη Λωρίδα της Γάζας, και εξερράγη υπό ισραηλινά πυρά. Ο οδηγός του φορτηγού ήταν το μοναδικό θύμα της συγκεκριμένης επίθεσης. Την ευθύνη ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση «Χαμάς», η οποία με ανακοίνωσή της τονίζει ότι η επίθεση αποτελεί κίνηση «τιμής» προς την οργάνωση «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, η οποία «κατάφερε μετά από 18 χρόνια αντίστασης να αποτινάξει τον ισραηλινό ζυγό, και συμπληρώνεται φέτος ένας χρόνος από την ισραηλινή στρατιωτική αποχώρηση από το Νότιο Λίβανο». Ο πνευματικός ηγέτης της «Χαμάς», Σεΐκ Αχμέντ Γιασίν δήλωνε ότι στόχος των βομβιστικών επιθέσεων είναι να υποσκαφθεί το ηθικό των Ισραηλινών, «να ζουν συνέχεια μέσα στον τρόμο».

Μετά από την επίθεση έξω από τον Νετζαρίμ, ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε τη μοναδική οδική αρτηρία ανάμεσα στη Βόρεια και στη Νότια Λωρίδα της Γάζας. Επίσης, τεθωρακισμένα και εκσκαφείς εισέβαλαν στην παρακείμενη παλαιστινιακή περιοχή, όπου κατέστρεψαν ένα φυλάκιο της παλαιστινιακής αστυνομίας, τραυματίζοντας 4 αστυνομικούς, και εκατοντάδες εκτάρια καλλιεργημένης γης. Ανάλογη εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην περιοχή του εμπορικού περάσματος Κάρνι. Τέλος, έξω από την πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης, εντοπίστηκε, χτες, το απανθρακωμένο πτώμα ενός Ισραηλινού πολίτη, που είχε εξαφανιστεί από την Τετάρτη.

«Χρόνο» δίνει ο Σαρόν

Τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ επέδειξε ως «ηθικό αυτουργό και έμμεσα υπεύθυνο» των βομβιστικών επιθέσεων, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Αριέλ Σαρόν τόνισε ότι ο Αραφάτ δεν έχει προσπαθήσει να ελέγξει τους τρομοκράτες, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι «δίνει παράταση χρόνου στην Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να ανταποκριθεί στη μονομερή εκεχειρία που έχει ανακοινώσει ο ισραηλινός στρατός, διατάζοντας τους άνδρες της να πατάξουν κάθε τρομοκρατική δράση».

Από την άλλη πλευρά, παλαιστινιακές πηγές επαναλάμβαναν ότι η πρόταση εκεχειρίας του Σαρόν δεν είναι παρά «στάχτη στα μάτια» της κοινής γνώμης, αφού όλες οι επιθετικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού συνεχίζονται, πάντα με τον ισχυρισμό της αυτοάμυνας. Επίσης, τόνιζαν ότι θα πρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση να αποδεχτεί το σύνολο των προτάσεων Μίτσελ αλλά και του ιορδανο-αιγυπτιακού σχεδίου αποκλιμάκωσης, που προβλέπει ολοκληρωτικό πάγωμα των εποικισμών, αν επιθυμεί μια πραγματική κατάπαυση του πυρός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ