Σάββατο 26 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
«Κάτω» το ΑΕΠ, «πάνω» η ανεργία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Επισήμως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι η αμερικανική οικονομία, παρά τις «δυσκολίες», δε βρίσκεται σε ύφεση και ότι όλα βαίνουν καλώς. Επισήμως και πάλι, τα στοιχεία που ανακοινώνονται συνεχώς προσθέτουν σύννεφα ανησυχίας, και επί της ουσίας τους διαψεύδουν. Χτες, ανακοινώθηκε η καταγραμμένη επιβράδυνση της οικονομίας και η ταυτόχρονη άνοδος της ανεργίας, ενώ σε πείσμα όλων των ιθυνόντων του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίνσπαν, προειδοποιεί ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει και οι κίνδυνοι είναι ακόμη «μπροστά»...

Χτες, το υπουργείο Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) - η συνολική παραγωγή της χώρας σε αγαθά και υπηρεσίες - αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,3% στο τρίμηνο Γενάρης - Μάρτης, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κινήθηκε τελικά με πολύ αργότερο ρυθμό στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της κυβέρνησης, αντικατοπτρίζοντας μια μεγαλύτερη πτώση στις επενδύσεις των επιχειρήσεων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλο εξοπλισμό, καθώς και την εξασθένηση των καταναλωτικών δαπανών.

Παράλληλα, η ανακοίνωση για την κατά 1,3% αύξηση του ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αποτελεί μια μεγάλη προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης πριν από ένα μήνα ότι η επέκταση της οικονομίας θα ήταν 2%, στοιχείο που είχε εκπλήξει τους οικονομικούς αναλυτές και εγείρει ελπίδες για ανάκαμψη.

Και αν η οικονομία επιβραδύνεται, η ανεργία επιταχύνει... αφού απότομη άνοδο σημείωσαν οι υποβολές νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η εξασθένηση της αμερικανικής οικονομίας καθιστά όλο και πιο δύσκολη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας από τους εργαζόμενους. Ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλε νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 15.000 και ανήλθε στους - με βάση εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία - 407.000 για τη βδομάδα εργασίας που έληξε στις 19 Μάη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 28 Απρίλη όταν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας ανήλθαν στις 425.000.

Σε αυτό το δυσοίωνο κλίμα, πρέπει να προστεθούν και οι προειδοποιήσεις του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (FED), Αλαν Γκρίνσπαν, που σε προχθεσινή του ομιλία, δήλωσε ότι η οικονομική επιβράδυνση που έχει επηρεάσει αρνητικά την οικονομία της χώρας από το δεύτερο εξάμηνο του προηγουμένου έτους, δεν έχει ακόμα τελειώσει και οι κίνδυνοι ίσως φανούν στο άμεσο μέλλον. Για το λόγο αυτό επισήμανε ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει και άλλα μέτρα για να αποφευχθεί η ύφεση, όπως έπραξε επανειλημμένως, αφού προέβη από την αρχή του έτους στη μείωση των επιτοκίων της πέντε φορές -συνολικά κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες- και μείωσε το κόστος δανεισμού για καταναλωτές και επιχειρήσεις στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ