ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 26 Μάη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συζητήθηκαν οι αγωγές Γιαννόπουλου - Κεδίκογλου

Συνεκδικάστηκαν προχτές αργά το βράδυ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι αγωγές που έχουν κάνει ο ένας εις βάρος του άλλου οι Ευάγγ. Γιαννόπουλος και Βασ. Κεδίκογλου, ζητώντας συνολικά 4 δισ. δρχ. (!) για ηθική βλάβη. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης έχει καταθέσει δύο αγωγές κατά του ανεξάρτητου βουλευτή Εύβοιας κ. Κεδίκογλου, με αφορμή τη γνωστή αμφισβήτηση της αντιστασιακής του δράσης, αλλά και επειδή τον είχε αποκαλέσει δημόσια «ταγματασφαλίτη» και «συνεργάτη της χούντας». Ζητά δε να του καταβληθεί το ποσό των 3 δισ. δρχ. ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη, που, κατά τη γνώμη του, υπέστη λόγω των χαρακτηρισμών αυτών. Από την πλευρά του, ο Βασ. Κεδίκογλου, με δύο επίσης αγωγές, αξιώνει από τον κ. Γιαννόπουλο 900 εκατ. δρχ., επειδή τον χαρακτήρισε στη Βουλή ως άτομο «σχιζοφρενούς προσωπικότητας εντός Κοινοβουλίου» και αποκάλεσε τον πατέρα του «δοσίλογο και διερμηνέα των Γερμανών».

Ούτε, όμως, και κατά την εκδίκαση των αγωγών, που τελείωσε στις 1.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, έπειτα από διαδικασία πέντε περίπου ωρών, έλειψαν οι οξείς χαρακτηρισμοί από τα χείλη των δύο αντιδίκων. «Δοσίλογε! Οχι δοσίλογε, δοσιλογόσπορε!», φώναζε ο Ευάγγ. Γιαννόπουλος προς τον αντίπαλό του. «Εσύ πήρες δάνειο από τη χούντα και είπες ψέματα ότι είσαι συνταξιούχος, ότι είσαι ο δικηγόρος ολκής. Και μας παριστάνεις τον αντιστασιακό. Δεν πήγες να πάρεις το πτώμα του Μανδηλαρά, του πρωτοπαλίκαρού μας. Σκέψου τι προδότης είσαι!», απαντούσε ο Βασ. Κεδίκογλου. Για να του ανταπαντήσει ο πρώτος: «Εσύ θησαύρισες επί χούντας και επί ΠΑΣΟΚ. Είσαι ο πλουσιότερος βουλευτής. Θα σου πω. Θα έχεις κι άλλη αγωγή». «Κάτι τρέχει στα γύφτικα». «Στη Βουλή έκλαιγες για να σε απαλλάξουνε. Δε φίλησες το χέρι του Κόρακα, που του έριξες χαστούκια; Κατήργησες και το συνήγορό σου. Είναι σχιζοφρενής και παρανοϊκός»...

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του για κάθε μία αγωγή χωριστά. Υπενθυμίζεται ότι οι Ευάγγ. Γιαννόπουλος και Βασ. Κεδίκογλου έχουν, επίσης, αλληλομηνυθεί για τα ίδια ζητήματα, αλλά, λόγω της βουλευτικής τους ασυλίας, δεν πρόκειται να απασχολήσουν τα ποινικά δικαστήρια.

Μια αναγκαία επανόρθωση

Η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων πατριωτών κοντά στο χωριό Χρισσό Αμφισσας
Η μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των εκτελεσμένων πατριωτών κοντά στο χωριό Χρισσό Αμφισσας
Στο χτεσινό «Ρ», η σελιδοποίηση της εφημερίδας διέπραξε ένα σοβαρό λάθος. Στη σελίδα της Αντίστασης και στο θέμα για την εκδήλωση τιμής που έγινε στο Χρισσό Αμφισσας από τις αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής, αντί να μπει η σωστή φωτογραφία - μαρμάρινη πλάκα με τα ονόματα των 18 παλικαριών που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές - μπήκε, κατά λάθος, άλλη φωτογραφία εμφυλιοπολεμικού περιεχομένου. Η φωτογραφία αυτή αφορούσε το (διπλανό) θέμα για το Δίστομο, όπου, με ευθύνη του δημάρχου, του νομάρχη και της κυβέρνησης, υπάρχει ακόμα και σήμερα, αποπνέοντας εμφυλιοπολεμική μισαλλοδοξία. Ζητούμε συγνώμη από τους αναγνώστες μας.

«ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ»
Οχι και να έχει αξιώσεις...

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από την προσφυγή του Γκλύξμπουργκ στο ευρωπαϊκό δικαστήριο και τη διάθεση της κυβέρνησης να συζητήσει μαζί του τις απαιτήσεις των 170 δισεκατομμυρίων που προβάλλει, καθιστούν επίκαιρη κάθε σκέψη για τα δεινά που έφερε στη χώρα η ξενόφερτη δυναστεία. Η οικογένεια των «τέως» δεν ήταν πρωταγωνιστής μόνο πίσω από κάθε μηχανορραφία σε βάρος του ελληνικού λαού. Ηταν και πρώτης τάξεως... μαχητής των στενά ιδιοτελών τους συμφερόντων, αφού από την εποχή της σύστασης του ελληνικού κράτους και της επιβολής της βασιλείας έχουμε διάφορες πράξεις σύννομες ή και παράτυπες, που παραχωρούν, δωρίζουν, ανταλλάσσουν ή και πωλούν δημόσιες ή ιδιωτικές εκτάσεις - ακίνητα στη βασιλική οικογένεια ή στο θεσμό.

1. Κτήμα στο Τατόι: Είναι μια έκταση που φτάνει τα 42.000.000 τετραγωνικά μέτρα και η οποία περιήλθε στους Γκλύξμπουργκ από δήθεν αγορά και ανταλλαγές. Οι φερόμενοι πρώην ιδιοκτήτες και η αναγκαστική αποπομπή πολλών ιδιοκτητών για να εξομαλυνθούν τα όρια του όλου κτήματος, αποτελεί μια μακρά ιστορία, που σίγουρα αν γίνει σχετική έρευνα θα έρθουν πολλά στην επιφάνεια για τις μεθοδεύσεις και την επίδειξη επικυριαρχίας των «τέως». Από τις αρχικές εκτάσεις έγινε ανταλλαγή τμήματος για την αποκατάσταση των κατοίκων Κρυονερίου (σήμερα) και οι «τέως» έλαβαν αντίστοιχη έκταση στο βόρειο τμήμα του κτήματος φυσικά από δημόσια έκταση. Η ανάδειξη του χώρου του Τατοΐου σε βασιλική ουσιαστικά περιοχή, δείχνει και τη βαθιά περιφρόνηση που είχαν οι τέως για τον ελληνικό λαό. Το κτήμα «τους» και το ανάκτορο όχι μόνο έπρεπε να είναι τεράστιο, όχι μόνο να βρίσκεται μέσα στο φυσικό περιβάλλον και το δάσος, αλλά να είναι και εντελώς απαλλαγμένο από ενοχλητικούς γείτονες. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο οι πληβείοι απομακρύνθηκαν παρά τη θέλησή τους. Γι' αυτό και έγινε η συγκεκριμένη διευθέτηση των ορίων σε φυσικά όρια - ρέμα ή κορυφή ή κορυφογραμμή.

Η τεράστια έκταση δεν έχει καμία σχέση με την παράπλευρη έκταση των Αχαρνών, έρμεο, σκουπιδότοπος κλπ. Το κτήμα αν και δασικό είχε και εξακολουθεί να έχει και τα απαραίτητα τμήματα καλλιέργειας, βοσκής, άρδεα, καμένα κλπ.

Ο φράκτης του κτήματος σήμερα έχει περιοριστεί στα 3.500.000 τ.μ. περίπου, όπου βρίσκονται όλα τα κτίσματα. Παλάτι, τάφοι και όλο το συγκρότημα κτισμάτων για τις υπηρεσίες του και της φρουράς, κτίρια κτηνοτροφίας και γεωργικής εκμετάλλευσης. Η περιοχή φρουρείται και ελέγχεται από τον «τέως», ενώ ό,τι πολύτιμο και αντικείμενα αξίας υπήρχαν, έχουν ήδη φυγαδευτεί στο εξωτερικό.

2. Κτήμα στο Πολυδένδρι (Αγιά Λάρισας). Πρόκειται για μια έκταση περίπου 3.500.000 τετραγωνικών μέτρων. Ξεκινά από μια φανταστική παραλία και με φυσικά όρια ρεματιάς, καταλήγει στην κορυφή του βουνού. Η παραπάνω έκταση είναι δασική, με καλή ποιότητα δάσους και πολύ καλή απόδοση σε ετήσια βάση. Το παραλιακό τμήμα αν οικοπεδοποιηθεί, θα δώσει τεράστια χρηματικά ποσά.

3. Μον Ρεπό Κέρκυρας. Η έκταση όπου στεγάζονται τα ανάκτορα είναι περίπου 200.000 τετραγωνικά μέτρα, τεράστια για τα μεγέθη της περιοχής και του νησιού συνολικά. Το ελληνικό κράτος έδωσε το δικαίωμα στην κάθε φορά βασιλική οικογένεια να χρησιμοποιεί το κτήμα με τα ανάκτορα για θερινή κατοικία. Ποτέ δεν το παραχώρησε. Σήμερα το ανάκτορο έχει ανακαινισθεί από το υπουργείο Πολιτισμού και θα λειτουργήσει Μουσείο.

Κάθε φορά το ελληνικό κράτος με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, εκχωρούσε ιδιοκτησιακά δικαιώματα στη βασιλική οικογένεια με διάφορες παραχωρητικές πράξεις διαφόρων εκτάσεων. Για να είναι μάλιστα οι Γκλύξμπουργκ εξασφαλισμένοι, πολλές από τις παραδόσεις εκτάσεων έγιναν με νόμους. Ετσι, λειτουργούσαν ανέκαθεν οι κυβερνήσεις. Με παρόμοια κριτήρια κινούνται και όσοι φέρονται διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν σήμερα με τον απίθανο Κωνσταντίνο που αίφνης αποφάσισε να το παίξει πατριώτης και μάλιστα αδικημένος. Βέβαια, σ' αυτή την κοινωνία άλλοι είναι πάντα οι αδικημένοι και κατατρεγμένοι. Αν δούμε την ιστορική διαδρομή του ελληνικού κράτους, ολόκληρη την περίοδο δηλαδή που η βασιλεία δυνάστευε τον τόπο και οι τέως απολάμβαναν τα διάφορα «παραχωρητήρια», μπορούμε να διαπιστώσουμε την πολιτική του, που δυστυχώς φθάνει ως σήμερα. Οταν οι αγωνιστές της επανάστασης του 1821 έκαναν τον αγώνα, ώστε μετά την απελευθέρωση να αποκτήσουν τη γη που οι ίδιοι ανέδειξαν ως ωφέλιμη καλλιεργώντας την και δίνοντας με τον ιδρώτα τους τα προϊόντα τους στην κατανάλωση. Οταν οι κολίγοι στη Θεσσαλία ξεσηκώθηκαν για τη γη που καλλιεργούσαν, πότιζαν με τον ιδρώτα τους και καρπό δεν εισέπρατταν. Οταν οι Ελληνες της Μικράς Ασίας έχασαν τις ζωές τους και περιουσίες αιώνων, που έγιναν θυσία στα σχέδια των μεγάλων της εποχής και των ντόπιων υποτακτικών τους. Οταν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αναγκάστηκαν αφού έδιωξαν τους καταχτητές να φύγουν οι ίδιοι διωγμένοι πολιτικοί πρόσφυγες και άφησαν τη γη τους στα διάφορα γεράκια που την καταπάτησαν. Σε όλες τις περιπτώσεις, κανένα ελληνικό κράτος, καμιά κυβέρνηση, από τους εθνικόφρονες και φιλελεύθερους, από τους δημοκράτες και συντηρητικούς, από το Βενιζέλο και τον Παπαναστασίου, μέχρι τους Καραμανλή και Παπανδρέου, κανείς, ούτε ένας, δεν έδειξε αγωνία και ευαισθησία για την τύχη εκατομμυρίων απλών πολιτών. Ολοι τους όμως έδειξαν κατανόηση και τάχθηκαν υπέρ της λήψης μέτρων για την αποκατάσταση των τέως.

Πώς λοιπόν να μην οργίζεται σήμερα κάθε Ελληνας πολίτης; Πώς να μην αγαναχτεί κάθε πραγματικός πατριώτης, κάθε δουλευτής που με ιδρώτα έβγαλε και βγάζει το ψωμί του και εξαιτίας της πολιτικής δεκαετιών της άρχουσας τάξης δεν μπορεί να αισθάνεται ιδιοκτήτης και κινδυνεύει να χάσει ακόμα και το χωραφάκι που καλλιεργεί, όταν βλέπει το θράσος με το οποίο ο εγκάθετος τέως απαιτεί και αξιώνει, λες και διεκδικεί τον ιδρώτα που έριξε στις παραπάνω εκτάσεις; Πώς να μη φουντώνει όταν ζητάει... αποκατάσταση και δικαιοσύνη αυτός, που ο ίδιος και οι πρόγονοί του -ως «ανώτατοι άρχοντες» τρομάρα τους- καταδίκασαν διαχρονικά τον ελληνικό λαό στην κοινωνική αδικία και τον εξανδραποδισμό; Πώς, τέλος, μπορεί να μένει απαθής μπροστά στο ενδεχόμενο ακόμα και σήμερα, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την απαλλαγή της χώρας από τη μισητή βασιλεία, κάποιοι να σκέφτονται να διαπραγματευτούν και πάλι με το γιο της Φρειδερίκης και του Παύλου, για τα προικιά;


Π. ΑΡΙΣΤΟΣ

Ανακοίνωση του Παραρτήματος Ελλάδας του ΑΚΕΛ

Το Παράρτημα Ελλάδας του ΑΚΕΛ ανακοινώνει ότι λειτουργεί εκλογικό επιτελείο για την κάθοδο των εκλογέων στην Κύπρο για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται αύριο Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα εξής τηλέφωνα:

Αθήνα: 6454.100, 6410.939

Πάτρα: 061/625.193 και 0974/391.247

Γιάννενα: 0651/64.695 και 0937/945.716

Λάρισα: 041/256.898 και 0932/235.306

Καλαμάτα: 0942/603.731

Κομοτηνή: 0946/057.881

Ρέθυμνο: 0974/161.476

Ηράκλειο Κρήτης: 081/289.585

Κέρκυρα: 0938/794.034

Θεσσαλονίκη: 031/512.485 και 0945/923.675.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ