ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ
Πλήγμα από τη μετατροπή του σε εμβολιαστικό κέντρο

Σφοδρές αντιδράσεις για την αναστολή της γενικής εφημερίας σε ένα από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Παίδων Πεντέλης
Στις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το ρημαδιό στη δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που παραμένει, έρχεται να προστεθεί και η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της γενικής εφημερίας και των τακτικών ιατρείων του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ενός από τα μόλις τρία παιδιατρικά νοσοκομεία που λειτουργούν στην Αττική! Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα ΠΦΥ, Μ. Θεμιστοκλέους, από τη Δευτέρα 17 Γενάρη το νοσοκομείο μετατρέπεται σε εμβολιαστικό κέντρο, καθώς θα προστεθούν άλλες 10 εμβολιαστικές γραμμές στις 4 που ήδη λειτουργούσαν, δημιουργώντας ντόμινο δυσμενών εξελίξεων τόσο στις οικογένειες της Βορειοανατολικής Αττικής και της Εύβοιας, που απευθύνονταν εκεί, όσο και στα άλλα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία («Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού»), που καλούνται να σηκώσουν πολλαπλάσιο βάρος περιστατικών ενώ είναι ήδη υποστελεχωμένα.

Οι εργαζόμενοι του Παίδων Πεντέλης προχώρησαν χτες το πρωί σε παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην απόφαση αυτή του υπουργείου Υγείας, ενώ την Πέμπτη 13 Γενάρη προχωρούν σε στάση εργασίας, 12 μ. με 3 μ.μ., και κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Τη στήριξή της στην κινητοποίηση εξέφρασε η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων Πεντέλης, επισημαίνοντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης οδηγεί σε υποβάθμιση της συνολικής λειτουργίας του νοσοκομείου εν μέσω πανδημίας και σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως σε παιδιά. «Αντί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες του εμβολιαστικού προγράμματος προχωρώντας σε απαραίτητες προσλήψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, προχωρά εν μία νυκτί στο κλείσιμο ενός παιδιατρικού νοσοκομείου που εξυπηρετεί όλη τη Βόρεια και Ανατολική Αττική αλλά και τους όμορους νομούς (π.χ. Εύβοιας), όντας ένα από τα τρία αποκλειστικά παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής», τονίζει η Ομάδα Γυναικών Μελισσίων, ενώ την κυβερνητική απόφαση καταγγέλλει και ο Σύλλογος Γυναικών Χαλανδρίου (μέλος της ΟΓΕ). Στην κινητοποίηση συμμετείχαν επίσης αντιπροσωπεία από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, που έχει εκδώσει και καταδικαστική ανακοίνωση, και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πεντέλης.

ΟΕΝΓΕ: Ακρως επικίνδυνη και πολλαπλά απαράδεκτη η απόφαση της κυβέρνησης

Για τη μετατροπή του Παίδων Πεντέλης σε εμβολιαστικό κέντρο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) υπογραμμίζει ότι «η κυβερνητική αυτή ενέργεια είναι άκρως επικίνδυνη και πολλαπλά απαράδεκτη:

  • Το Παίδων Πεντέλης είναι ένα από τα μόνο τρία δημόσια νοσοκομεία Παίδων της Αττικής. Εξυπηρετεί έναν μεγάλο πληθυσμό (Βόρεια Αττική, Ανατολική Αττική, Εύβοια, Βοιωτία κ.λπ.), που τώρα στερείται τη νοσοκομειακή παιδιατρική περίθαλψη.
  • Ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης απεμπολεί πανηγυρικά τις ίδιες τις δικές του δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα, την 1/11/2021 είχε δηλώσει επίσημα προς την ΟΕΝΓΕ ότι δήθεν έως το τέλος του 2021 θα είχαν απομακρυνθεί όλα τα εμβολιαστικά κέντρα από τα νοσοκομεία και θα λειτουργούσαν μόνο σε εξωνοσοκομειακές δομές.
  • Εδώ και πάνω από ένα έτος η ΟΕΝΓΕ διεκδικεί την πλήρη απεμπλοκή των νοσοκομείων από το εμβολιαστικό έργο, το οποίο θα πρέπει να επιτελείται από δημόσιες δομές Υγείας στο πλαίσιο της ΠΦΥ, με έξτρα προσωπικό. Η επιφόρτιση των νοσοκομείων με το εμβολιαστικό έργο, εκτός από τη δημιουργία μεγάλων προβλημάτων στη λειτουργία τμημάτων και κλινικών, με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, είναι επικίνδυνη για τους προσερχόμενους προς εμβολιασμό (ενηλίκους ή παιδιά), λόγω υψηλού ιικού φορτίου μέσα στα νοσοκομεία.
  • Τα ΚΥ και τα Παιδιατρικά Τμήματα γενικών νοσοκομείων είναι αποψιλωμένα από παιδίατρους και τώρα δίνεται η χαριστική βολή, με την αναστολή λειτουργίας ολόκληρων νοσοκομείων Παίδων.
  • Οι μόνοι ωφελημένοι από τη συνειδητή διαχρονική υποβάθμιση και συρρίκνωση της δημόσιας παιδιατρικής περίθαλψης, με θύματα μικρά παιδιά, είναι οι ιδιώτες κλινικάρχες στους οποίους σπρώχνονται οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να παρθεί πίσω η απαράδεκτη απόφαση και εκφράζει τη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του Παίδων Πεντέλης.

Να σημειωθεί ότι χτες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μ. Γκάγκα, παρουσιάστηκε ως κοσμογονία το ότι «ένα mega εμβολιαστικό κέντρο εγκαθίσταται σε νοσηλευτική δομή και λειτουργεί παράλληλα με αυτή», παρά τα γνωστά αποτελέσματα και τους κινδύνους που ενέχει κάτι τέτοιο. Μάλιστα η υπουργός ισχυρίστηκε ότι το νοσοκομείο θα συνεχίσει να λειτουργεί απρόσκοπτα, την ίδια στιγμή που αφαιρείται από τις εφημερίες, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις χρόνιες ελλείψεις προσωπικού που μαστίζουν και αυτό το νοσοκομείο, με την εντατικοποίηση να είναι ήδη στο «κόκκινο» και σχεδόν το 40% των οργανικών θέσεων να παραμένουν κενές.

Η ΔΗΠΑΚ

«Η απόφαση να διακοπεί η λειτουργία των παιδιατρικών κλινικών, για τη μετατροπή τους σε κέντρο εμβολιασμού, σημαίνει τεράστια υποβάθμιση του Παίδων Πεντέλης, επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης των νοσοκομείων μας, αύξηση της αναμονής των ΤΕΠ, παιδιά με χρόνια νοσήματα που πρέπει να αλλάξουν ξαφνικά νοσοκομείο, ειδικευόμενους γιατρούς που θα είναι στον αέρα η εκπαίδευσή τους, προσωπικό νοσοκομείου που θα μετακινηθεί για να καλύψει τρύπες». Τα παραπάνω καταγγέλλει η ΔΗΠΑΚ Ιατρών Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού».

Σημειώνει πως οι εργαζόμενοι στα παιδιατρικά νοσοκομεία έρχονται «καθημερινά αντιμέτωποι με εκατοντάδες περιστατικά στα Επείγοντα, με την προσέλευση τους τελευταίους μήνες να έχει εκτοξευθεί και την αναμονή να φτάνει αρκετές φορές έως και τις 8 ώρες. Η υποστελέχωση των νοσοκομείων μας από προσωπικό όλων των ειδικοτήτων μάς οδηγεί σε τεράστια εξάντληση, που εντάθηκε εν μέσω πανδημίας. Ταυτόχρονα, η υποβάθμιση και υποστελέχωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τον παιδιατρικό ασθενή οδηγεί μερικές φορές στα Επείγοντα των νοσοκομείων περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Παράλληλα με τον τεράστιο όγκο περιστατικών που αντιμετωπίζουμε από όλη την Ελλάδα, ήρθε να προστεθεί ο απαραίτητος εμβολιασμός του πληθυσμού, αρχικά των ενηλίκων και στην συνέχεια των παιδιών, κάτι για το οποίο πάλι βάλαμε πλάτη, με συνεχείς βάρδιες στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων μας. Απαιτούμε άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και υποχρεωτική ένταξη του συνόλου των ιδιωτών γιατρών στο σχέδιο του εμβολιασμού, με παρακολούθηση των τυχόν παρενεργειών, και ταυτόχρονα να στελεχωθεί η ΠΦΥ με το απαραίτητο προσωπικό για τη λειτουργία των εμβολιαστικών κέντρων, και όχι με ανακύκλωση προσωπικού από τα τραγικά υποστελεχωμένα και υπερφορτωμένα νοσοκομεία».


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Σοβαρά προβλήματα από την υποστελέχωση, με αυταρχισμό απαντά η διοίκηση

Κινητοποίηση αύριο στη 1 το μεσημέρι, στην πύλη του νοσοκομείου

Και στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα» που εξυπηρετεί τους κατοίκους 4 δήμων, συνεχίζεται η πολιτική μετακινήσεων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, συνεχίζεται η υποβάθμιση με κίνδυνο κατάρρευσης των παθολογικών κλινικών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου και η Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ - μετά και την πετυχημένη μαζική ΓΣ που έγινε τις προηγούμενες μέρες - καταγγέλλει «το σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης της Β' Παθολογικής κλινικής μετά την εξώθηση σε παραίτηση του συνόλου των ειδικευόμενων ιατρών και την άρνηση της διοίκησης να ικανοποιήσει τα αγωνιώδη αιτήματά τους, για βελτίωση των συνθηκών δουλειάς και εφημέρευσης. Η λειτουργία πλέον της κλινικής κρίνεται επισφαλής για ασθενείς και προσωπικό».

Καταγγέλλουν επίσης την «αυταρχική συμπεριφορά της διοίκησης και τον μηχανισμό πειθαρχικών διώξεων, ποινών, στέρηση μισθού που έχει στηθεί στο νοσοκομείο, με πιο πρόσφατη την ΕΔΕ που διέταξε εις βάρος της διευθύντριας Οφθαλμολογικής κλινικής επειδή επέμενε να χειρουργηθεί εκτάκτως άστεγος που θα έχανε την όρασή του».

Και αναδεικνύουν τη συνέχιση της πολιτικής των μετακινήσεων προσωπικού σε άλλα νοσοκομεία, όπως ακτινολόγο στην Παμμακάριστο, εντατικολόγο στο ΚΑΤ, νοσηλεύτρια της ΜΕΘ στον «Ευαγγελισμό», καθώς και την μετακινούμενη εδώ και 1,5 χρόνο νοσηλεύτρια στο «Σωτηρία».

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας, στην πύλη του νοσοκομείου αύριο Τετάρτη, στη 1 μ.μ. Στην κινητοποίηση συμμετέχει και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ιωνίας, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «το σύστημα Υγείας γίνεται φύλλο και φτερό, από τις πολιτικές που άφησαν σε μεγάλο βαθμό απροστάτευτο τον λαό, όχι μόνο απέναντι στην πανδημία, αλλά σε όλες σχεδόν τις ανάγκες του. Οι ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας είναι εγκληματικές, είτε αυτές αφορούν την πρόληψη, την ιχνηλάτηση, την επιδημιολογική επιτήρηση, την εμβολιαστική εκστρατεία, μα κυρίως την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ