ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΣΤΑ «ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Αλλες 24 απολύσεις χτες, ξηλώνει και ολόκληρο το ΔΣ του Σωματείου!

«Δεν εγκαταλείπουμε τις θέσεις εργασίας μας» η απάντηση του Σωματείου στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Καβάλα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Καβάλα
Κλιμακώνει την επίθεσή της ενάντια στους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας», που δίνουν πολύμηνο αγώνα ενάντια στις απολύσεις και στο σχέδιο εργολαβοποίησης, η εργοδοσία της «Energean», η οποία προχώρησε χτες στην απόλυση άλλων 24 εργαζομένων, ανάμεσά τους και όλων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων.

Οι νέες αυτές τρομοκρατικές απολύσεις έρχονται σε συνέχεια των 2 απολύσεων που είχε πραγματοποιήσει η εργοδοσία στα τέλη Οκτώβρη κατηγορώντας τους για παράβαση καθηκόντων, της διαθεσιμότητας 165 εργαζομένων τον Δεκέμβρη και του κρεσέντο αυταρχισμού που ακολούθησε με τις πλάτες τις κυβέρνησης, με την επέμβαση των ΜΑΤ στις εγκαταστάσεις και την πολύωρη «πολιορκία» των εργαζομένων. Από 1η Γενάρη τα «Πετρέλαια Καβάλας» λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, καθώς οι εργαζόμενοι έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας.

Η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες τις απολύσεις, τις οποίες συνόδευσε με μια ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως δρομολογεί ήδη προσλήψεις που θα ανοίξουν «ένα νέο κεφάλαιο» και την «επανεκκίνηση των επενδύσεων» στις εγκαταστάσεις. Παράλληλα, εξέδωσε τελεσίγραφο προς τους υπόλοιπους εργαζόμενους να επιστρέψουν μέχρι σήμερα το πρωί στη δουλειά, απειλώντας τους με περισσότερες απολύσεις.

«Ολοι μαζί, κανένας μόνος του!»

«Μπορεί η "Energean" να επιχείρησε με τις 24 παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις να αιφνιδιάσει και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους, αλλά κατάφερε το ακριβώς αντίθετο, να μας επιβεβαιώσει για τις προθέσεις της και να μας συσπειρώσει απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιδεικνύει», σημειώνει μεταξύ άλλων το Σωματείο Εργαζομένων στα «Πετρέλαια Καβάλας».

Με ομόφωνη απόφαση χτεσινής Γενικής Συνέλευσης οι εργαζόμενοι απάντησαν ότι οι σχεδιασμοί της εργοδοσίας «θα βρίσκουν τοίχο ενότητας και νόμιμης συνδικαλιστικής αγωνιστικής δράσης», ενώ διαμηνύουν για μία ακόμα φορά ότι «δεν εγκαταλείψαμε και δεν θα εγκαταλείψουμε τις θέσεις εργασίας μας, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε τη νόμιμη επίσχεση της εργασίας μας μέχρι η εργοδοσία να δεσμευτεί ότι θα επαναφέρει τις διαδικασίες και τους κανόνες ασφαλείας και ότι θα σεβαστεί τον Κανονισμό Εργασίας, τους νόμους και τις διεθνείς Συνθήκες».

Το Σωματείο καλεί «όλους τους φορείς και τη συντεταγμένη πολιτεία» να πάρουν θέση για τα όσα διαδραματίζονται στα «Πετρέλαια Καβάλας» με αποκλειστική ευθύνη της «Energean», την οποία καταγγέλλει ότι «συμπεριφέρεται ως αυταρχικός ιδιοκτήτης, καταπατώντας κάθε έννοια δικαίου και ασφάλειας και επιβάλλοντας συνθήκες τριτοκοσμικές στη λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Τέλος, το Σωματείο τονίζει πως η απάντηση των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις της εργοδοσίας, «που σκοπό έχουν να εκδικηθούν και να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους», είναι «μία και μοναδική: Ολοι μαζί - κανένας μόνος του».

«Ο λαός της Καβάλας να απαντήσει με οργάνωση στα σωματεία»

Σε κοινή τους ανακοίνωση τα Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας και το Εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό Καβάλας - Θάσου καταγγέλλουν τις απολύσεις, χαρακτηρίζοντάς τις εκδικητικές, και τονίζουν πως η τρομοκρατία της «Energean» δεν θα περάσει.

Καλούν τον λαό της Καβάλας να δείξει την αλληλεγγύη του στους αγωνιστές των «Πετρελαίων» και να απαντήσει με οργάνωση στα σωματεία σε κάθε χώρο δουλειάς.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους στα «Πετρέλαια Καβάλας» εκφράζει σε ανακοίνωσή του και το ΠΑΜΕ, απαιτώντας την άμεση ανάκληση των απολύσεων και επισημαίνοντας ότι η εργοδοσία της «Energean» προχώρησε στη νέα αυτή επίθεση καθώς έχει αποθρασυνθεί από τη διαχρονική στήριξη των κυβερνήσεων. «Οι μάσκες έχουν πέσει. Ο νόμος Χατζηδάκη μετατρέπει τους χώρους δουλειάς σε γαλέρες εργοδοτικής ασυδοσίας και αυταρχισμού με κυβερνητική στήριξη», σημειώνει το ΠΑΜΕ και τονίζει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, «που πάτησε στην πρωτοχρονιάτικη χρήση της αστυνομίας ως πραιτοριανών της εργοδοσίας».

Το ΠΑΜΕ προσθέτει ότι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης από την εργοδοσία και η εφαρμογή «μαύρης λίστας» ενάντια στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους γίνονται για να επιβληθεί εργασιακός μεσαίωνας, χωρίς εργατικά δικαιώματα, με εντατικοποίηση, υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στον χώρο δουλειάς.

Υπογραμμίζει δε ότι πρόκειται για μία «προκλητική, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες απόλυση ενός ολόκληρου συνδικαλιστικού οργάνου, είναι ευθεία βολή ενάντια στους αγώνες της εργατικής τάξης και το κατακτημένο με αίμα δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και δράση».

Και καλεί τα Συνδικάτα, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να εκφράσουν μαζικά την αλληλεγγύη τους προς τους εργαζόμενους των «Πετρελαίων Καβάλας» με κάθε τρόπο, να δοθεί απάντηση στον αυταρχισμό και στην εργοδοτική τρομοκρατία με δυνάμωμα της οργάνωσης και της αλληλεγγύης, απειθαρχία και ανυπακοή «στους νόμους που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των εργαζομένων».

«Σ' αυτήν της την επίθεση» η εργοδοσία, καταλήγει το ΠΑΜΕ, «ενισχύεται από τα κόμματα της σημερινής, της χτεσινής ή της προχτεσινής κυβέρνησης, που στηρίζουν αυτήν την ανάπτυξη, που νομοθετούν αντεργατικά εκτρώματα, που δίνουν εγγυήσεις για δάνεια εκατομμυρίων, που διαλαλούν τον "μονόδρομο" της ευρωενωσιακής καπιταλιστικής βαρβαρότητας, που θέτουν τις δυνάμεις καταστολής στην υπηρεσία των μεγαλοεργοδοτικών συμφερόντων. Σ' αυτά είναι όλοι τους μαζί απέναντι στους εργάτες. Με αυτά στο "κρατούμενο" ξεκινάνε οι "διαφορές" τους και τα κροκοδείλια δάκρυα.

Οι εργατοϋπάλληλοι της Καβάλας, οι μικροί επαγγελματίες, ο λαός της πόλης το προηγούμενο διάστημα στάθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων στα "Πετρέλαια" και στα δίκαια αιτήματά τους. Αυτή η στήριξη, αυτή η αλληλεγγύη, σήμερα πρέπει να ισχυροποιηθεί.

Να μην περάσουν οι απολύσεις στα "Πετρέλαια"!».

ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΣΤΗΝ «E-FOOD»
Στάση εργασίας σήμερα για το νέο θανατηφόρο «ατύχημα»

Σε στάση εργασίας προχωρούν σήμερα Τετάρτη από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. οι διανομείς που εργάζονται στην «e-food» στην Αττική, με αφορμή τον θάνατο ενός ακόμα συναδέλφου τους την ώρα που πάλευε για το μεροκάματο στους δρόμους. Συγκεκριμένα, ο 44χρονος Χ. Ζ. έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς σε ατύχημα που έγινε στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.

«Δεν ανεχόμαστε να χυθεί κι άλλο αίμα για τα κέρδη των εταιρειών. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία για την υγεία και την ασφάλειά μας», τονίζει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, που έχει προκηρύξει τη σημερινή κινητοποίηση. Στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου.

Οπως καταγγέλλει, η εταιρεία γνώριζε από την πρώτη στιγμή για το ατύχημα, καθώς αυτό έγινε την ώρα που ο εργαζόμενος δούλευε, «όμως επέλεξε να μην ενημερώσει συγκεκριμένα, ώστε να αποφύγει τον χαρακτηρισμό του εργατικού ατυχήματος και ό,τι ευθύνες συνεπάγεται».Ο αδικοχαμένος εργαζόμενος δούλευε με το καθεστώς του freelancer, δηλαδή ως «συνεργάτης», που πληρωνόταν με το κομμάτι, και αντιμετώπιζε «τις γνωστές και απαράδεκτες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», όπως τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας, η απαράδεκτη «αξιολόγηση», οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, η δουλειά σε άσχημες καιρικές συνθήκες, η πρακτική η συντήρηση των οχημάτων να βαραίνει τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες.

«Ενα πράγμα έχουμε σίγουρο, ότι όπως δεν συμβιβαζόμαστε με τις άθλιες συνθήκες εργασίας, έτσι δεν θα συμβιβαστούμε και με τον θάνατο. Δεν θα δεχτούμε να βρεθούν κι άλλοι στη θέση όσων έχασαν τη ζωή τους ή σακατεύτηκαν την ώρα της δουλειάς, θα κλιμακώσουμε τον αγώνα μας μέχρι να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας μας», τονίζει το Συνδικάτο.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Κινητοποιήσεις για την ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Με μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) συνεχίζουν τον αγώνα για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, Νίκου Τζανετή, η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με βάση τον νόμο έκτρωμα - Χατζηδάκη.

Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στη Θεσσαλονίκη, στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, και την Τετάρτη 19 Γενάρη συγκέντρωση των σωματείων στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στη συνδικαλιστική απόλυση. Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΕΜΛΑ εργαζόταν ως τεχνικός Ασφαλείας στην εταιρεία «Edilmac», στα μεταλλεία της Ολυμπιάδας, για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Τα σωματεία που συνυπογράφουν το ψήφισμα καλούν όλους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να στείλουν μαζικό μήνυμα αγώνα σε κυβέρνηση και εργοδοσία, διεκδικώντας ανάκληση της απόλυσης. Μια απόλυση που, όπως αναδεικνύουν, εντάσσεται στην προσπάθεια των εταιρειών να επιβάλουν «σιγή ιχθύος» στα μεταλλεία, για να μπορούν να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων και συνολικά να περιορίσουν τα δικαιώματά τους.

Υπογράφουν τα Σωματεία - Φορείς: Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές Νομού Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικού και Συναφών Επαγγελμάτων Κ. Μακεδονίας, Κατεργασίας Ξύλου ν. Θεσσαλονίκης, Εργαζομένων ΥΜΑΘ, Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ), Ενωση Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, Υπαλλήλων Συμβολαιογράφων ν. Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη», Εργαζομένων Σίτισης στην ΠΦΛΘ, Εργαζομένων στο «The Met», Εργαζομένων στην «e-food», Εργαζομένων «Ολυμπιακής Ζυθοποιίας ΑΕ» (εργοστάσιο Θεσσαλονίκης), Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Νηματουργίας «Βαρβαρέσος», Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νάουσας, Συνταξιούχων Νάουσας, Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών και ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Σερρών.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάτω τα χέρια από τους εργαζόμενους!

Σε ανακοίνωσή της για τις απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» η Τομεακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Με μια προκλητική ανακοίνωση η "Energean" ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χτες) την απόλυση 24 εργαζομένων στα "Πετρέλαια Καβάλας", ανάμεσά τους όλου του ΔΣ του Σωματείου. Κλιμακώνει την επίθεση που ξεδίπλωσε όλο το προηγούμενο διάστημα και την προσπάθεια τρομοκράτησης και διαίρεσης των εργαζομένων. Με τα προσχήματα που επικαλείται επιχειρεί να καλύψει το κύριο: Τα σχέδια και οι στόχοι της κερδοφορίας της απαιτούν στρωμένο έδαφος με απολύσεις, με τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, με εντατικοποίηση, με υπονόμευση των συνθηκών υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος. Απαιτούν εργαζόμενους στοιχισμένους στους στόχους της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ανοργάνωτους, με ανύπαρκτα συνδικαλιστικά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ