ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι & Κοινωνική Συμμαχία»

-- Εργατικά συνδικάτα: Διεκδικούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς. Κλιμάκωση με παναττικό συλλαλητήριο τον Φλεβάρη, για το εισόδημα, τους μισθούς και την υγεία

-- Οχι στις εκδικητικές απολύσεις: Τείχος προστασίας υψώνουν εργαζόμενοι και τα σωματεία τους στο πογκρόμ συνδικαλιστικών διώξεων

-- Λιμενεργάτες στο ΣΕΜΠΟ της COSCO: Από τύχη γλίτωσαν μακελειό. Στη μάχη της Σύμβασης το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ

-- Εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό: Νέες κινητοποιήσεις για θέσεις εργασίας και εισόδημα. Μάχη δίνουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στο «Hliton» για να μη μείνουν στον δρόμο


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΤΗΣ COSCO
Από τύχη γλίτωσαν νέο μακελειό με κατάρρευση κοντέινερ

Αποκαλυπτική η καταγγελία του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ. Ακόμα πιο επίκαιρη η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ στο λιμάνι

Η έλλειψη μέτρων προστασίας σε βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έγινε και πάλι παραπάνω από ορατή, όταν εργαζόμενος γλίτωσε την τελευταία στιγμή και δεν καταπλακώθηκε από κοντέινερς που έπεσαν από ντάνα την ώρα του ξεφορτώματος. Το παρ' ολίγο μακελειό είναι άλλη μια απτή απόδειξη ότι η εργοδοσία για την ενίσχυση της κερδοφορίας της έχει μετατρέψει τους χώρους του λιμανιού σε παγίδα θανάτου για τους εργαζόμενους. Κατάσταση που έρχεται να επιβεβαιώσει το δίκιο του 7ήμερου απεργιακού αγώνα των εργαζομένων τον περασμένο Οκτώβρη, τον οποίο πυροδότησε ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου τους Δημήτρη Δαγκλή, που διαμελίστηκε από γερανογέφυρα. Οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους κατάφεραν να επιβάλουν ορισμένα μέτρα για την προστασία τους (όπως κατάργηση των «κόντρα βαρδιών» και πλήρωμα 5 ατόμων αντί για 4 στις γερανογέφυρες), όμως ο αγώνας συνεχίζεται για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, που αφορούν δουλειά με δικαιώματα, αλλά και την προστασία της ίδιας τους της ζωής. Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζεται η μάχη για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οσον αφορά το χτεσινό ατύχημα, το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ έχει κυκλοφορήσει σχετικό αποκαλυπτικό βίντεο, ενώ σε ανακοίνωση αναδεικνύει «για άλλη μια φορά τα ελλιπή μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, μετά από καταγγελία εργαζομένων για πτώση κοντέινερ από ντάνα στοιβαξίας των εμπορευματοκιβωτίων».

Βίντεο - ντοκουμέντο δείχνει εργάτη να τρέχει να σωθεί από την ελεύθερη πτώση δύο κοντέινερς
Βίντεο - ντοκουμέντο δείχνει εργάτη να τρέχει να σωθεί από την ελεύθερη πτώση δύο κοντέινερς
Οπως τονίζει, «για δευτερόλεπτα δεν θρηνήσαμε άλλον έναν συνάδελφο, στο βωμό του κέρδους της COSCO. Οι εγκληματικές ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης αφήνουν απροστάτευτους τους εργαζόμενους, αφού τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων και οι κανόνες ασφαλούς εργασίας αποτελούν κόστος βάζοντας στο ζύγι τις ζωές μας.

Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά ξέρουν να παλεύουν και κάνουμε καθαρό ότι θα πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, για να προστατεύσουμε τις ζωές μας και να γυρνάμε ασφαλείς στις οικογένειές μας».

Πλήρης απασχόληση και αυξήσεις στους μισθούς με την υπογραφή ΣΣΕ

Σχετικά με την υπογραφή ικανοποιητικής ΣΣΕ, πριν δύο μέρες έγινε μία ακόμα διαπραγματευτική συνάντηση ανάμεσα στο Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ και την εργοδοσία, ενώ η μάχη συνεχίζεται. Τα αιτήματα που προβάλλει το σωματείο έχουν διαμορφωθεί μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων και στηρίζονται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος είναι οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή την εξασφάλιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς που για μεγάλο μέρος των εργαζομένων δεν ισχύει. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά στη διασφάλιση συνθηκών εργασίας με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους.

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι «όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι έφτασε επιτέλους η ώρα μετά από 12 ολόκληρα χρόνια, το λιμάνι της COSCO να πάψει να αποτελεί μια σύγχρονη εργασιακή γαλέρα, στην οποία συνθλίβονται οι ζωές και τα δικαιώματα των εργαζομένων, για να καταγράφει συνεχόμενα ετήσια ρεκόρ κερδοφορίας η COSCO».


ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Το Σάββατο το συλλαλητήριο για την υπεράσπιση της ζωής του λαού

Στις 12.30 μ.μ., στην πλατεία Κοραή το αγωνιστικό ραντεβού

Συλλαλητήριο «για την υπεράσπιση της ζωής του λαού» οργανώνει το Σάββατο 22 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με το αγωνιστικό ραντεβού να έχει οριστεί στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, καλώντας τα Συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συνταξιούχους της περιοχής σε μαζική συμμετοχή.

«Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που τσακίζει την υγεία, τα εργασιακά δικαιώματα, τη ζωή μας», σημειώνει στην ανακοίνωσή του.

Καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που αφήνει εκτεθειμένους χιλιάδες εργαζόμενους, με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 21.600 και εκατομμύρια άλλους να έχουν νοσήσει. «Δεν πρέπει να συνηθίσουμε να πεθαίνουν εργαζόμενοι, απροστάτευτοι σε ένα σμπαραλιασμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο που να το θωρακίζει. Κανένα μέτρο που να προστατεύει τους χιλιάδες εργαζόμενους στους εργασιακούς χώρους σε καράβια, σε εμπορικά καταστήματα, σε αποθήκες, σε επισιτιστικά, σε ναυτιλιακές κ.ά.». Επισημαίνει ότι «τα πρωτόκολλα έχουν γίνει λάστιχο», ενώ αναφέρεται και στην κατάσταση στα νοσοκομεία όπως στο ΓΝ Νίκαιας, που «ασθενείς στοιβάζονται σε φορεία και διαδρόμους γιατί δεν υπάρχει κρεβάτι για να νοσηλευτούν. Εκατοντάδες υγειονομικοί έχουν κολλήσει τον ιό και δεκάδες άλλοι βρίσκονται σε αναστολή. Την ίδια ώρα ο ιδιωτικός τομέας Υγείας από τη μία θησαυρίζει και από την άλλη δεν δέχεται όσους νοσούν γιατί είναι "βαριά" περιστατικά».

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά τονίζει ότι «μόνη λύση για τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, την νεολαία στον Πειραιά και σε όλη τη χώρα είναι να αντισταθούν σ' αυτή την πολιτική που λογίζει ως κόστος την υγεία μας. Να την αντιπαλέψουμε με οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία μας και τους άλλους φορείς στις γειτονιές. Να βάλουμε εμπόδια στην εφαρμογή της. Να παρέμβουμε με όλους τους τρόπους για να αλλάξουμε αυτήν την κατάσταση. Απάντησή μας πρέπει να είναι η οργανωμένη εργατική - λαϊκή παρέμβαση και πάλη για την υγεία και τη ζωή του λαού».

Κάλεσμα συμμετοχής από Σωματεία και φορείς

Κάλεσμα στους ναυτεργάτες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων «να δυναμώσουμε τον αγώνα για ΣΣΕ, με αυξήσεις με βάση τις πραγματικές μας ανάγκες, για οργανικές συνθέσεις ενάντια στην εντατικοποίηση της δουλειάς, για μέτρα προστασίας της υγείας, για τα οξυμένα προβλήματα στην ανεργία, Κοινωνική Ασφάλιση, ναυτική εκπαίδευση, για τον επαναπατρισμό των εγκλωβισμένων ναυτεργατών στα ποντοπόρα, την φοροεπιδρομή του εισοδήματος», απευθύνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ, που συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του Σαββάτου.

Σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο καλεί ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων Πειραιά, καλώντας τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για ουσιαστικά μέτρα, που να προστατεύουν τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Ακόμα καλεί και το παράρτημα Πειραιά της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

«Αναδεικνύεται ακόμα πιο έντονα η επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης και στη διαχείριση της πανδημίας, που όλα τα μετρά με τη λογική κόστους - οφέλους» αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους σωματεία και φορείς του Κορυδαλλού, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου. Σε μαζική συμμετοχή καλούν και Σύλλογοι Γυναικών από τους δήμους του Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ