ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Εντατικές προετοιμασίες για τη μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα

Σειρά συνελεύσεων πραγματοποιούνται στα δημοτικά διαμερίσματα

Εντατικά συνεχίζει την προετοιμασία της για την επιτυχία της μεγάλης μηχανοκίνητης πορείας Πάτρα - Αθήνα, που οργανώνει το Σάββατο 29 Γενάρη, με συγκέντρωση (12 μ.) στο Σύνταγμα, η αγωνιστική δημοτική αρχή της Πάτρας.

Βάζοντας μπροστά όλα τα προβλήματα που απασχολούν τον πατραϊκό λαό, απαιτώντας λύσεις, προχωρά σε Γενικές Συνελεύσεις των κατοίκων στα δημοτικά διαμερίσματα της πόλης, καλώντας ταυτόχρονα όλους τους φορείς να λάβουν μέρος.

Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί Λαϊκές Συνελεύσεις στο Νότιο και το Ανατολικό Διαμέρισμα, όπως και στη Δημοτική Ενότητα Βραχνέικων, όπου επισημαίνεται η θέλησή της να μην κάτσει με «σταυρωμένα τα χέρια», αντίθετα απαιτεί λύσεις για τα προβλήματα που οι έως σήμερα κυβερνήσεις, με τα μέτρα που έχουν λάβει, επιβαρύνουν τον λαό της πόλης.

«Τα χρήματα που οφείλονται από την κυβέρνηση στο δήμο είναι χρήματα που το κράτος με την άμεση και την έμμεση φορολογία έχει εισπράξει από τους δημότες και δεν τα επιστρέφει σε αυτούς. Αντίθετα παροτρύνει τους δήμους να βάλουν επιπλέον φόρους! Εμείς όμως δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση που λένε αυτοί, να "αρμέξουμε" τον λαό», τόνισε από το Ανατολικό Διαμέρισμα ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης, στηρίζοντας και το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής για δημιουργία Πάρκου στον Ριγανόκαμπο.

Αναφερόμενη στην οικονομική πολιτική προς τους δήμους, η αντιδήμαρχος, Αναστασία Τογιοπούλου, σημείωσε μεταξύ άλλων στα Βραχνέικα: «Παλεύουμε μέσα σε ένα ασφυκτικό πλέγμα για να βρούμε χαραμάδες ώστε να μπορέσουμε να συνδράμουμε τις λαϊκές οικογένειες. Εχουμε 51 εκατ. ευρώ να διαχειριστούμε για το 2022 κι από αυτά μόνο τα 23 εκατ. ευρώ είναι από κρατικές επιχορηγήσεις».

Δίνοντας παραδείγματα εξόδων που καλείται να καλύψει ο δήμος, στάθηκε στην πολιτική που σήμερα ακολουθεί για την ελάφρυνση των λαϊκών στρωμάτων, παρά τις αντιξοότητες από τις εκάστοτε κυβερνητικές αποφάσεις, επισημαίνοντας: «Θέλουν τους δήμους μάνατζερ και τις υπηρεσίες να τις αναλάβουν ιδιώτες εργολάβοι. Εμείς πάμε αντίθετα σε αυτή την κατεύθυνση που μας δείχνουν. Ζητάμε να μας δοθούν τα 91 εκατ. ευρώ που μας χρωστούν».

Στο Νότιο Διαμέρισμα, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η δημοτική αρχή, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε, έθεσε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των παιδιών και των νέων ζευγαριών, απαλλάσσοντας «πλήρως από τα τροφεία στους δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς όσους έχουν εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ».

Πλήθος είναι οι εκπρόσωποι φορέων των κατοίκων που συμμετέχουν, ενώ το πρόγραμμα θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, δυναμώνοντας και τη συμμετοχή για την Αθήνα. Ηδη, πραγματοποιούνται συνεδριάσεις διοικήσεων συνδικάτων, σωματείων και άλλων μαζικών φορέων, με σκοπό ένα μεγάλο «κύμα» συμμετεχόντων και σε αυτή την πρωτοβουλία.

ΣΥΡΙΖΑ
Οργανωτικές προσαρμογές που «βλέπουν» και σε ευρύτερες διεργασίες

Στην προσαρμογή και οργανωτικά του ΣΥΡΙΖΑ στον σοσιαλδημοκρατικό του χαρακτήρα και στις διεργασίες που «τρέχουν» στο αστικό πολιτικό σύστημα, για τη διαμόρφωση «εναλλακτικών» στην αστική διαχείριση, αποσκοπούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, μεταξύ αυτών και η πρόταση ο πρόεδρος του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή να εκλέγονται από τα οργανωμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το Συνέδριο το οποίο θα εγκρίνει κάθε φορά τις υποψηφιότητες, με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα. Η πρόταση θα τεθεί προς ψήφιση στο επικείμενο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, που μετατέθηκε για τις 31 Μάρτη, εκτός αν οι συνθήκες της πανδημίας το σπρώξουν ακόμα αργότερα.

Θυμίζουμε ότι την εν λόγω πρόταση έχει καταθέσει και στο παρελθόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, προσκρούοντας σε αντιρρήσεις στελεχών του κόμματος, με τη σχετική συζήτηση να αφορά το πώς και οργανωτικά - με τη λειτουργία και τον ρόλο των «τάσεων» - θα υπηρετηθούν οι στόχοι της «διεύρυνσης» και με άλλες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, παράλληλα με τον δήθεν «αριστερό» φερετζέ για τον εγκλωβισμό δυνάμεων στη στρατηγική του κεφαλαίου και στον μύθο των «προοδευτικών» κυβερνήσεων στο έδαφος του καπιταλισμού.

Η λεγόμενη «Ομπρέλα» φαίνεται να συνεχίζει να εναντιώνεται σε αυτήν την προοπτική, που όμως κερδίζει έδαφος στους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, οι πληροφορίες που συνέδεαν μια τέτοια επιλογή του Αλ. Τσίπρα και με τον τρόπο που έγινε η εκλογή αρχηγού στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, όπως και με τους συσχετισμούς ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, ενόψει και των επικείμενων εκλογών, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται.

Ο Αλ. Τσίπρας εισηγήθηκε ακόμα θητείες στα όργανα του κόμματος αλλά και σε Βουλή και Ευρωβουλή, ενώ κατατέθηκαν και μια σειρά από προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό από την αρμόδια επιτροπή. Μεταξύ αυτών των αλλαγών η θέσπιση της δυνατότητας «ψηφιακής» ή «υβριδικής» λειτουργίας των οργάνων, η «απλοποίηση» της διαδικασίας ένταξης στο κόμμα, προκριματικές εκλογές, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν και οι φίλοι του κόμματος, για τη συγκρότηση τοπικών ψηφοδελτίων για εθνικές ή τοπικοδιοικητικές εκλογές, κ.λπ.

ΒΟΥΛΗ
«Βροχή» οι κυρώσεις διακρατικών συμβάσεων

Αλλες τρεις διακρατικές συμφωνίες που έχουν στόχο τη διευκόλυνση της διείσδυσης των ευρωενωσιακών και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων σε νέες αγορές και πεδία κερδοφορίας, ενώ είναι άμεσα συνδεδεμένες με τους επικίνδυνους για τους λαούς γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, ψήφισαν χτες από κοινού ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην Ολομέλεια της Βουλής. Το ΚΚΕ καταψήφισε τις συμφωνίες.

Οι δύο πρώτες αφορούν τη συνεργασία της Ελλάδας με την Ουγγαρία και τη Μογγολία στον τομέα του τουρισμού, η δε τρίτη τη συνεργασία με την Αρμενία στον τομέα της γεωργίας. Οσον αφορά τις συμφωνίες για τον τουριστικό τομέα, έδωσαν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα να καταθέσουν τις «εποικοδομητικές» προτάσεις τους για την προώθηση του κοινού τους «εθνικού στόχου», την ενίσχυση με προνόμια και χρήμα των τουριστικών ομίλων όλες τις εποχές του χρόνου και την προώθηση του «μοντέλου» του Τουρισμού για «υψηλά βαλάντια». Αλλωστε «υπάρχει συνέχεια στον Τουρισμό», όπως ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σ. Ζαχαράκη, κάνοντας ειδική μνεία στις προσπάθειες της υπουργού Τουρισμού της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος σημείωσε ότι η προσπάθεια «για να αυξάνονται οι ροές των τουριστών δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είναι κυβέρνηση». «Παρών» στις δύο συμφωνίες ψήφισαν Ελ. Λύση και ΜέΡΑ25.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέδειξε ότι πρόκειται για συμφωνίες «που υπογράφουν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου» και «εντάσσονται στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των διακρατικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ, για να υλοποιηθούν οι συνολικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί με τη Ρωσία για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και για την κυριαρχία των μονοπωλιακών ομίλων των χωρών τους στην ευρύτερη περιοχή».

Ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στον Τουρισμό τόσο της Ελλάδας όσο και των άλλων δύο χωρών το μόνο που έχουν να «κερδίσουν» είναι η βαθιά εκμετάλλευση, ενώ συνολικά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες μία ανάσα σε έναν τουριστικό προορισμό είναι άπιαστο όνειρο. Αλλωστε, συνέχισε, οι εργαζόμενοι της χώρας έχουν πλούσια πείρα από εγχώριους και ξένους επενδυτές στον Τουρισμό. Εφερε ως παράδειγμα τις πάνω από 300 απολύσεις εργαζομένων με δικαιώματα στο «Χίλτον» για να αντικατασταθούν με φτηνούς και «ελαστικούς» εργαζόμενους. Αναφέρθηκε στις τεράστιες κατακτήσεις που είχαν εργαζόμενοι σε χώρες πρώην σοσιαλιστικές, σε κάθε πτυχή της ζωής τους, και στο δικαίωμα όλων στις διακοπές.

Τη συμφωνία με την Αρμενία εκτός από τα τρία κόμματα υπερψήφισε και η Ελ. Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε και εδώ «παρών». Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης επεσήμανε ότι αυτή αφορά την εύρεση νέων πεδίων κερδοφορίας για λιμνάζοντα κεφάλαια, και ότι είναι κι αυτή ενταγμένη στη στρατηγική της ΕΕ για διείσδυση στην περιοχή. Τόνισε ότι οι βιοπαλαιστές αγρότες δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τέτοιες συμφωνίες. Αντίθετα, θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μάρμαρο της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα, να πληρώνουν ακόμα πιο ακριβά λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ο.κ., και βέβαια την τιμή του ρεύματος, για να ενισχύονται οι μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις.

Συνάντηση Καραμανλή - Πάιατ για την Αλεξανδρούπολη

Συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών Κ. Καραμανλή είχε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, εστιάζοντας στα σχέδια «αξιοποίησης» της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής.

Ο ίδιος ο Πάιατ έγραφε κατόπιν σε ανάρτησή του ότι συζήτησαν για «τα σχέδια της Ελλάδας για τη μεγαλύτερη σιδηροδρομική αναβάθμισή της, συμπεριλαμβανομένων της σύνδεσης με την Αλεξανδρούπολη και της συναρπαστικής υπόθεσης για τους δύο κορυφαίους πλειοδότες των ΗΠΑ για την ιδιωτικοποίηση του λιμένα Aλεξανδρούπολης. Αυτά τα έργα θα αυξήσουν τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή με τη βοήθεια των αμερικανικών επενδύσεων», την ώρα που φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

«Με τον Αμερικανό πρέσβη είχαμε όλο αυτό το διάστημα μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία, ιδιαίτερα για να προωθήσουμε και να αναπτύξουμε το κοινό στρατηγικό μας σχέδιο: Την αξιοποίηση και την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η οποία με σταθερά βήματα εξελίσσεται σε σημαντικό γεωστρατηγικό, οικονομικό και ενεργειακό κόμβο», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος έσπευσε να παρουσιάσει και όλες τις ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο για να «στρώσει χαλί» στους επενδυτές, όπως η νομοθετική ρύθμιση για να μην κατακερματίζονται η διαχείριση και η εκμετάλλευση των ακίνητων κυριότητας του ΟΣΕ και διαχείρισης ΓΑΙΑΟΣΕ εντός της λιμενικής ζώνης, η δρομολόγηση του έργου της νέας Περιφερειακής Οδού, που θα συνδέει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την Εγνατία, τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ