ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
130 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΙΣΙΝΗ ΚΟΜΜΟΥΝΑ
Εκδήλωση - αφιέρωμα στο μεγαλείο της από το ΚΜΕ

Το μεγαλείο της παρισινής Κομμούνας, τα διδάγματά της, που συνιστούν πολύτιμη κληρονομιά στην εργατική τάξη, θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, που πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με ομιλητή τον ιστορικό και πρόεδρο του ΚΜΕ Τηλέμαχο Λουγγή. Η εκδήλωση θα κλείσει με καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Το ΚΜΕ, με αφορμή τα 130 χρόνια από την «πρώτη έφοδο στον ουρανό» του παρισινού προλεταριάτου, όπως ο Κ. Μαρξ περιέγραψε την Κομμούνα, επιχειρεί να συμβάλει στην προσπάθεια ανάδειξης της επικαιρότητας και της διαχρονικής αξίας των διδαγμάτων της παρισινής Κομμούνας. Ταυτόχρονα, η εκδήλωση - αφιέρωμα αποτελεί φόρο τιμής στους ήρωες αγωνιστές του Παρισιού, που κατάφεραν το 1871, ερχόμενοι σε ρήξη με το αστικό καθεστώς, τους θεσμούς και τους μηχανισμούς του, να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους, λαμβάνοντας πρωτοπόρα μέτρα και ανακουφίζοντας, τόσο τον εαυτό τους, όσο και τα άλλα λαϊκά στρώματα, βελτιώνοντας αισθητά τις συνθήκες ζωής τους.

ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Κάθε μέρα και πιο φτωχή η Ελλάδα

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Την τελευταία δεκαετία, οι μόνες «μειονεκτικές» περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που έχουν φτωχύνει ακόμη περισσότερο, παρά τα κοινοτικά «πακέτα», είναι η Ηπειρος, η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία, ενώ η Ελλάδα, ως χώρα, όχι μόνο παρέμεινε το πιο φτωχό κράτος - μέλος, αλλά κάθε μέρα φτωχαίνει όλο και πιο πολύ, αφού «αποκλίνει» σταθερά απ' όλες τις υπόλοιπες.

Πρόκειται για τα πλέον επίσημα στοιχεία, όπως αποτυπώνονται στην έκθεση της Κομισιόν με τίτλο: «Στην υπηρεσία των περιφερειών» με πολιτικές που «βασίζονται στην οικονομική αλληλεγγύη». Η μειονεκτική κατάσταση των ελληνικών περιφερειών, αλλά και του συνόλου της χώρας, αποτελεί πραγματικότητα εδώ και χρόνια, παρ' όλο που οι κυβερνώντες προσπαθούν με μισόλογα και προπαγάνδες να αποτρέψουν το ενδιαφέρον της «κοινής γνώμης» από τις επίσημες εκθέσεις της Κομισιόν, που, περιοδικά, δημοσιοποιούνται, με τα μόνα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.

Η συνολική έκθεση για την «περιφερειακή πολιτική», που υπογράφει ο Μισέλ Μπαρνιέ, επίτροπος επιφορτισμένος με την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική, είναι σαφέστατη: Σύμφωνα με την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) μεταξύ του 1988 και του 1998, από τις «λιγότερο εύπορες» ευρωπαϊκές περιφέρειες, μόνο τρεις ελληνικές, η Ηπειρος, η Πελοπόννησος και η Δυτική Μακεδονία, παρουσιάζουν αναλογική οπισθοδρόμηση φτώχειας. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ μειώθηκε δραματικά στη δεκαετία του 1988-1998. Στην Ηπειρο μειώθηκε από το 43,5% του μέσου κοινοτικού όρου το 1988 στο 41,8% το 1998, στην Πελοπόννησο από το 58% (1988) στο 52,7% (1998) και στη Δ. Μακεδονία από το 62,6% (1988) στο 59,9% (1998). Πρόκειται για στοιχεία ανάγλυφα του οικονομικού μαρασμού αυτών των περιφερειών, που όχι μόνο δε μειώνουν την «περιφερειακή ανισότητα», αλλά, αντίθετα, αυξάνουν τη φτώχεια και την εξαθλίωσή τους. Αυτή η σημαντική μείωση της «ανάπτυξης» κατέστησε την Ηπειρο την πρωταθλήτρια της φτώχειας, στο σύνολο της ΕΕ, με 41,8% του μέσου κοινοτικού όρου που υπολογίζεται θεωρητικά στο «100», την Πελοπόννησο την έβδομη πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ και τη Δ. Μακεδονία την 15η πιο φτωχή, αντίστοιχα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις ένδεκα πιο φτωχές περιφέρειες της ΕΕ, οι επτά είναι ελληνικές. Συγκεκριμένα, η θλιβερή «πρωτοπορία» βρίσκει την Ηπειρο στην «πρώτη» θέση, και μετά ακολουθούν στην έκτη θέση η Δυτική Ελλάδα (48,2% το 1988, 52,6% το 1998), στην έβδομη η Πελοπόννησος, στην ένατη η Αν. Μακεδονία - Θράκη (52,2% το 1988, 55,4% το 1998), στη δέκατη τα Ιόνια νησιά (54,6% το 1988, 55,7% το 1998), στην ενδέκατη η Θεσσαλία (53,8% το 1988, 57,4% το 1998), στη δέκατη πέμπτη η Δ. Μακεδονία και στη δεκάτη εβδόμη το βόρειο Αιγαίο (44,5% το 1988, 60,8% το 1998).

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, το ΑΕΠ των «λιγότερο εύπορων περιφερειών» αυξήθηκε κατά μέσο όρο από το 55,1% του 1988, στο 61,0% του 1998. Η Κομισιόν ομολογεί ότι «οι ανισότητες μεταξύ των πλουσιότερων και των πτωχότερων εξακολουθούν να είναι πολύ σημαντικές, και θα χρειαστούν πολλά χρόνια ακόμη για να μετριαστούν». Σημαντική υστέρηση διαπιστώνεται σ' όλες τις περιφέρειες του νότου της Ιταλίας (Καλαβρία, Καμπάνια, Πούλια και Σικελία), σε αρκετές περιφέρειες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και σε ορισμένα γαλλικά νησιά.

Η δραματική υστέρηση των ελληνικών περιφερειών αντανακλάται, βέβαια, και στο σύνολο της χώρας. Η Ελλάδα είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, με το 66% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε Μονάδες Αγοραστικής Δύναμης (ΜΑΔ) το 1998 και με θεωρητικό μέσο όρο της ΕΕ το «100». Το πλουσιότερο κράτος - μέλος της ΕΕ παραμένει σταθερά το Λουξεμβούργο με 173% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ, σε ΜΑΔ, για το 1998. Από τις τρεις φτωχότερες χώρες της ΕΕ, μόνο η Ελλάδα παρουσιάζει «υστέρηση στασιμότητας» την περίοδο 1995-1998, αφού καθηλώνεται στο 66%. Η αμέσως φτωχότερη χώρα, η Πορτογαλία, αυξάνει, στην τριετία, το ποσοστό της από 73% (1995) σε 75% (1998) και η Ισπανία από 80% (1995) σε 81% (1998). Η υστέρηση της Ελλάδας, τόσο σε επίπεδο ξεχωριστών περιφερειών, όσο και στο σύνολο της επικράτειας είναι μια επίσημη θλιβερή διαπίστωση.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ - ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ
Να εξισωθούν στους αγωνιστές των διαφόρων ιστορικών περιόδων

Το θέμα της εξίσωσης των διαφορών στις συντάξεις και τα ευεργετήματα αναπηρίας ανάμεσα στους αγωνιστές της περιόδου '40-'41 με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα, έφερε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι άμεσα πρέπει να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, ο υπουργός A. Τσοχατζόπουλος παραδέχτηκε την ύπαρξη του προβλήματος, τονίζοντας ότι «υπάρχει μια διαφορά στα ευεργετήματα», προσθέτοντας, «λυπούμαι γιατί πράγματι υπάρχουν διαφοροποιήσεις». Επιχειρώντας δε, να δικαιολογήσει την κατάσταση, υποστήριξε ότι «από τη μεριά του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση», καθώς και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «αντιμετωπίσουμε επί της ουσίας το σύνολο των προβλημάτων» και πρόσθεσε ότι «θα ρυθμιστεί το θέμα του αφορολόγητου». Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς στις νομοθετικές ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ από το 1980 και μετά, λέγοντας ότι μόνο τη δεκαετία του '80 κατέστη δυνατή η αποκατάσταση των αγωνιστών.

Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε το τραγικό της υπόθεσης, αναρωτώμενη αναφορικά με τις άδειες περιπτερού για το «πώς γίνεται να μιλάμε για έλλειψη αναπήρων όταν δε συμπεριλαμβάνουμε αγωνιστές», θέτοντας επίσης το ερώτημα τού «γιατί δεν αναπροσαρμόζεται το κατώτατο όριο 800.000 δραχμών» με αποτέλεσμα να μη γίνονται δεκτές αιτήσεις για άδειες περιπτερού σε αναπήρους επειδή έχουν εισόδημα μόλις 1.100.000 δραχμών!

Παράλληλα, αναφερόμενη σε αίτημα αναπήρων της Εθνικής Αντίστασης και Αντιδικτατορικού Αγώνα, σημείωσε ότι «πρέπει να βρεθεί» το κονδύλι των «4 εκατομμυρίων δραχμών για αεροθεραπεία 70 ανθρώπων», λέγοντας μάλιστα ότι αντιστοιχεί σε 14 χιλιάδες δραχμές σε κάθε βουλευτή! Πάντως, σχολιάζοντας τις αναφορές του υπουργού Εθνικής Αμυνας στην αποκατάσταση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Αντιδικτατορικού Αγώνα από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, θύμισε ότι και «επί Τσοβόλα είχαν καταργηθεί επιδόματα αναπηρίας».

Συνέλευση της «Δημοκρατικής Μέριμνας»

Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «Η Δημοκρατική Μέριμνα» καλεί τα μέλη του Σωματείου, ύστερα από αναβολή από τις 23 Μάη λόγω μη πραγματοποιήσιμης απαρτίας, σύμφωνα με το άρθρο 13 του καταστατικού, σε τακτική γενική συνέλευση που θα γίνει αύριο Τετάρτη, ώρα 6.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44α) με τα παρακάτω θέματα: Λογοδοσία διοικητικού συμβουλίου, απολογισμός οικονομικής διαχείρισης, έκθεση εξελεγκτικής επιτροπής, συζήτηση - έγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη, ψήφιση προϋπολογισμού 2001 - 2002 και έκθεση προγράμματος δουλιάς για το 2001 - 2002 και έγκρισή του.

Φωτιά σε «Μιράζ 2000» στην Τανάγρα

Ευτυχή κατάληξη είχε το ατύχημα που σημειώθηκε χθες το μεσημέρι στη 1 και40 σε μαχητικό αεροσκάφος «Μιράζ 2000», κατά τη διάρκεια της απογείωσής του από το αεροδρόμιο της Τανάγρας, όταν εκδηλώθηκαν καπνοί στο δεξί τροχό του. Ο χειριστής του μαχητικού υποσμηναγός Κωνσταντίνος Χατζηγιάννης, αφού ενημερώθηκε από τον πύργο ελέγχου για τον καπνό που έβγαινε, ματαίωσε την απογείωση. Λόγω της ματαίωσης της απογείωσης και του σχετικού κρατήματος στις μηχανές, προκλήθηκε υπερθέρμανση και ξέσπασε φωτιά στην πρόσθετη δεξαμενή καυσίμων, που ωστόσο δεν εξερράγη. Ο πιλότος κατάφερε να ακινητοποιήσει το «Μιράζ 2000» στο τέλος του διαδρόμου, χωρίς να υποστεί καμία συνέπεια ο ίδιος, η δε φωτιά επεκτάθηκε στο πίσω μέρος του αεροσκάφους, ωστόσο οι ζημιές που προκλήθηκαν στο αεροσκάφος θεωρούνται επισκευάσιμες.

Πτώση στρατιωτικού ελικοπτέρου ανοιχτά της Σκύρου

Ελικόπτερο «Χιούι» που ανήκε στην Αεροπορία Στρατού έπεσε χτες το βράδυ στις 11 παρά 10, ένα μίλι δυτικά της Σκύρου. Λίγη ώρα αργότερα ελικόπτερο διάσωσης «Super Puma» εντόπισε ζωντανά τα δύο από τα τρία μέλη του πληρώματος, ενώ η τύχη του τρίτου μέλους αγνοούνταν μέχρι τα μεσάνυχτα, τη στιγμή που οι έρευνες συνεχίζονταν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ