ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 29 Μάη 2001
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Το ΑΚΕΛ ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών

Οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν τη νίκη του κόμματός τους στη Λευκωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας

Associated Press

Οπαδοί του ΑΚΕΛ πανηγυρίζουν τη νίκη του κόμματός τους στη Λευκωσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας
Το Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) είναι ο μεγάλος νικητής των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χτες στην Κύπρο, συγκεντρώνοντας το 34,71% των ψήφων και καταλαμβάνοντας - σύμφωνα με τα αποτελέσματα - από την πρώτη κατανομή 18 από τις 56 έδρες του κυπριακού Κοινοβουλίου.

Να σημειωθεί πως οι εκλογές, σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα της μεγαλονήσου, αφορούσαν τις 56 από τις 80 συνολικά έδρες της Βουλής, μια και οι υπόλοιπες 24 προορίζονται για τους Τουρκοκυπρίους, οι οποίοι, ωστόσο, απέχουν, αρνούμενοι να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Το νέο Κοινοβούλιο θα είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό, μια και θα εκπροσωπηθούν σε αυτό 8 πολιτικά κόμματα.

Το ΑΚΕΛ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα, έπειτα από 20 χρόνια και από μια εκλογική μάχη, στην οποία καταγράφτηκε πολύ μεγάλη συμμετοχή των ψηφοφόρων.

Τα τελικά παγκύπρια συγκεντρωτικά αποτελέσματα έχουν ως εξής: Καταμετρήθηκαν 1.771 κέντρα, με 467.543 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Ψήφισαν 423.218, ποσοστό 90. 52%. Βρέθηκαν 10.188 άκυρα ψηφοδέλτια, 7.806 λευκά και 410.987 έγκυρα, ενώ η αποχή έφτασε στο 9.48%.

Ελαβαν ψήφους, ποσοστό και έδρες από την πρώτη κατανομή, αντίστοιχα:

ΑΚΕΛ: 142.648, 34.71% και 18

ΔΗΣΥ: 139.721, 34.00% και 16

ΔΗΚΟ: 60.986, 14.84% και 5

ΚΙΣΟΣ: 26.767, 6.51% και 1

ΝΕΟ: 12.333, 3.00 % και 0

ΕΔΗ: 10.635, 2.59% και 0

ΑΔΗΚ: 8.860, 2.16% και 0

Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών: 8.129, 1.98% και 0

Πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν ότι το ΑΚΕΛ θα εξασφαλίσει συνολικά 20 έδρες, κερδίζοντας μια έδρα, σε σύγκριση με την προηγούμενη Βουλή.

Ο ΔΗΣΥ θα εξασφαλίσει 19 έδρες, έναντι είκοσι που διέθετε στην απελθούσα Βουλή. Το ΔΗΚΟ παίρνει 9 έδρες, μια λιγότερη από ό,τι στην προηγούμενη Βουλή και το ΚΙΣΟΣ 4, μειώνοντας τις έδρες του κατά μία.

Από μία έδρα προβλέπεται να έχουν οι Νέοι Ορίζοντες, οι ΕΔΗ, το ΑΔΗΚ και οι Οικολόγοι.

Δηλώσεις Χριστόφια στην Κερήνεια

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μετά την τελετή ανακήρυξής του ως βουλευτή στην περιφέρεια της Κερήνειας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το κόμμα του να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής, λέγοντας ότι το ζήτημα αυτό δεν αποκλείεται να ξεκαθαρίσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αφού συνέλθουν πρώτα τα όργανα του κόμματος. Τόνισε, πάντως, πως όλα τα ζητήματα θα ζυγιστούν και με βάση την απόφαση του συνεδρίου του κόμματος, θα ληφθούν αποφάσεις.

Σε ερώτηση για το εάν είχε οποιαδήποτε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για το θέμα, ο Δ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά. Αποκάλυψε, ωστόσο, ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον συνεχάρη για την επιτυχία του ΑΚΕΛ, ενώ ο Δ. Χριστόφιας τον συνεχάρη για τα ποσοστά που εξασφάλισε το κόμμα του. Είπε ακόμη ότι με τον Ν. Αναστασιάδη συμφώνησαν να εργαστούν στα πλαίσια της λογικής και της συναίνεσης με την αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων.

Προκαλεί ο Ντ. Ερόγλου

Ούτε λίγο - ούτε πολύ, ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα Κατεχόμενα Ντερβίς Ερόγλου ταύτισε το ΑΚΕΛ με ένα κόμμα πολεμοχαρές. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών, απέδωσε τη νίκη του ΑΚΕΛ στο ότι αυτό - όπως είπε - δήλωσε ανοιχτά πως η λύση του Κυπριακού περνά μέσα από την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στην Κερήνεια. Ενώ τόνισε πως τα εκλογικά αποτελέσματα θα πρέπει να αποτελέσουν προειδοποίηση σε εκείνους τους Τουρκοκύπριους, που θεωρούν το ΑΚΕΛ πολιτικό κόμμα, το οποίο αγαπά την ειρήνη, λόγω του ότι βρίσκεται στα αριστερά του πολιτικού φάσματος!

Συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο Ντ. Ερόγλου υπενθύμισε πως ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που βρίσκεται στα δεξιά του πολιτικού φάσματος τώρα έχει εκλέξει βουλευτή το γιο του Νίκου Σαμψών. Και κατέληξε, χαρακτηρίζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών ένδειξη του ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά βασίζεται στις φιλοδοξίες του παρελθόντος, που προνοούν, κατά την έκφρασή του, τη μη ανοχή των Τουρκοκυπρίων και την επιθυμία για έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

Ενσταση από το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε χτες ότι υπέβαλε ένσταση κατά του κύρους των εκλογών, λόγω των προβλημάτων που παρατηρήθηκαν στην αδυναμία λειτουργίας των φαξ, με τα οποία στέλνονταν τα μηνύματα από το συνεδριακό και τα άλλα Κέντρα Διαλογής στο Κέντρο Μηχανογράφησης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο γενικός διευθυντής του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέας Κωνσταντίνου, σε επιστολή του στο γενικό έφορο εκλογών, ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι τα αποτελέσματα από μεγάλο αριθμό καλπών που στάλθηκαν με φαξ από το κέντρο διαλογής των ψήφων της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας προς την Κεντρική Υπηρεσία Εκλογών, δεν είχαν παραληφθεί έγκαιρα ή ποτέ στο φαξ της Κεντρικής Υπηρεσίας Εκλογών.

Ωστόσο, ο έφορος εκλογής Λευκωσίας Αργύρης Παπαναστασίου διέψευσε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την επαρχία της Λευκωσίας οφείλεται στο ότι χάθηκαν κάποια αποτελέσματα.

Αντιθέτως, απέδωσε την καθυστέρηση στον μεγάλο όγκο εργασίας, λόγω των πολλών ψήφων που έπρεπε να καταμετρηθούν, μια και η συγκεκριμένη επαρχία έχει περίπου τόσες ψήφους όσες έχουν όλες οι άλλες επαρχίες μαζί. Επιπλέον δήλωσε ότι στην αργοπορία συνέτεινε και το γεγονός ότι αυτή τη φορά η μηχανογράφηση έγινε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου τα αποτελέσματα στέλνονταν μέσω φαξ. Και κατέληξε, δηλώνοντας πως όλα βαίνουν ομαλώς.

Ο Δ. Ρέππας

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας περιορίστηκε να δηλώσει γενικά ότι «τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο αποτυπώνουν τη βούληση του κυρίαρχου κυπριακού λαού» και προτίμησε να συνεχίσει λέγοντας: «Γνωρίζετε καλά ότι στα μεγάλα θέματα, που απασχολούν την Κύπρο - που είναι και μείζονος σημασίας εθνικά ζητήματα για μας, όπως είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ - συμβάλλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου, ώστε να επιτύχουμε αυτό το στόχο, γιατί η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ. Βεβαίως, και ο ΟΗΕ θα πρέπει να εντείνει την προσπάθειά του στην κατεύθυνση της αναζήτησης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Συγχαρητήρια μηνύματα στο ΑΚΕΛ απέστειλαν το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, ο ΣΥΝ, η ΑΕΚΑ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πιέσεις για επανέναρξη των συνομιλιών

Σχόλιο από τον Ρ. Ντενκτάς

Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο ντε Σότο, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κίπρις», δήλωσε ότι ο Κόφι Ανάν σχεδιάζει τους προσεχείς μήνες την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Ο κ. ντε Σότο κάλεσε επίσης τις δυο πλευρές να μη χάσουν την ευκαιρία αυτή για μια πραγματική πρόοδο σε σχέση με τη λύση του προβλήματος.

Ο Ραούφ Ντενκτάς, σχολιάζοντας την πρόθεση του Γενικού Γραμματέα, τη χαρακτήρισε έκπληξη αλλά και άκαιρη.

Πρόσθεσε ότι αυτό που θα ήθελαν οι Τουρκοκύπριοι από τον κ. ντε Σότο είναι να ανακοινώσει θαρραλέα ότι το πρόβλημα αυτό δεν πρόκειται να επιλυθεί, αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι δεν προβούν σε νέα εκτίμηση, όπως είπε, της κατάστασης.

Θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες του κυπριακού λαού

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας
Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας
Σε συνομιλία μας ο Γιάννης Κολοκασίδης, μέλος του ΠΓ του ΑΚΕΛ, δήλωσε για τα εκλογικά αποτελέσματα:

«Σίγουρα το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα. Είχαμε θέσει ως στόχο την αύξηση των ποσοστών σε σχέση με το 1996. Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε και ύστερα από 20 χρόνια το ΑΚΕΛ είναι και πάλι πρώτο κόμμα. Χωρίς να είχαμε επιδιώξει την πρωτιά είναι βεβαίως καλοδεχούμενη. Από εκεί και πέρα τα αποτελέσματα αυτά, που είναι τιμητικά για το ΑΚΕΛ, μας επιφορτίζουν με αυξημένες ευθύνες απέναντι στον κυπριακό λαό και πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθούμε και θα δικαιώσουμε τις προσδοκίες του προς το ΑΚΕΛ, τόσο για τον αγώνα δικαίωσης της Κύπρου όσο και για την υπεράσπιση των δικαίων των εργαζομένων, αλλά και για την αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου».

Χαιρετιστήριο της ΚΕ του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε προς την ΚΕ του ΑΚΕΛ το ακόλουθο χαιρετιστήριο μήνυμα:

«Για τη μεγάλη σας εκλογική επιτυχία δεχτείτε τους θερμούς συντροφικούς μας χαιρετισμούς. Η άνοδος του ΑΚΕΛ και η κατάκτηση της πρώτης θέσης αποτελούν σημαντική συμβολή στην πάλη του λαού σας για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για πάλη από καλύτερες θέσεις για τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και γενικότερη συμβολή στην πάλη των λαών της περιοχής για ειρήνη και κοινωνική πρόοδο ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων"».

Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επικοινώνησε με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δ. Χριστόφια και τον συνεχάρη για την εκλογική νίκη του ΑΚΕΛ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ