ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ «EDILMAC» - ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Εκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του Συνδικάτου

Η δράση του απέναντι στις μεγάλες ελλείψεις ήταν η αιτία της απόλυσης του προέδρου του

Η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των μεταλλωρύχων στο μεταλλείο της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής επιβεβαιώνεται μέσα από την έκθεση της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος (ΕΜΒΕ) σχετικά με τις αναφορές - καταγγελίες που έχει πραγματοποιήσει το Συνδικάτο Εργαζομένων Μεταλλείων - Λατομείων Β. Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) από τον Γενάρη του 2021.

Με αλλεπάλληλες καταγγελίες εδώ και τουλάχιστον ενάμιση χρόνο από την ίδρυσή του, το ΣΕΜΛΑ αναδεικνύει με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση την κατάσταση που έχει επιβάλει η εργολάβος εταιρεία «Edilmac», η οποία έχει αναλάβει την «ανάπτυξη του υπόγειου μεταλλείου Ολυμπιάδας» για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός».

Το περιεχόμενο της έκθεσης της ΕΜΒΕ επιβεβαιώνει επίσης ότι αυτή η στάση του ΣΕΜΛΑ ήταν που ενόχλησε τις εταιρείες των μεταλλείων και προχώρησαν στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου, ο οποίος πρωτοστάτησε στην ανάδειξη και προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας, τόσο μέσα από τη θέση του ως τεχνικού Ασφαλείας όσο και με τη συνδικαλιστική του δράση.

Σημειώνεται ότι κλιμάκιο της ΕΜΒΕ μετέβη στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας στις 27/9/2021.

Σύμφωνα με την έκθεσή της, ακόμα και από τις ημερήσιες αναφορές επιθεώρησης που τηρούνται στο έργο από τους υπεύθυνους επιστασίας της «Ελληνικός Χρυσός» διαπιστώνεται ότι είχαν προκύψει μια σειρά αστοχίες (ανεπαρκές πάχος εκτοξευόμενου σκυροδέματος στην οροφή και στα τοιχώματα στοάς, τοποθέτηση αγκυρίων υποστήριξης σε απόσταση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, ανεπαρκής άντληση νερών κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά τον αερισμό στους χώρους εργασίας, από αντίστοιχες καταγραφές προκύπτουν περιπτώσεις που διαπιστώθηκε ότι «ο ανεμιστήρας βρισκόταν σε απόσταση από το μέτωπο εργασίας της στοάς και υπήρχαν σχισμένοι αγωγοί αερισμού σε σημεία της διαδρομής».

Βεβαιώνει ότι υπήρχαν λεπτομερείς γραπτές υποδείξεις του τεχνικού Ασφαλείας, δηλαδή του απολυμένου προέδρου του ΣΕΜΛΑ, οι οποίες αφορούσαν φθαρμένα ελαστικά και φθορές μηχανημάτων, σχετικά με την υποστήριξη των στοών, τη στράγγιση των νερών, σχισμένους αγωγούς αερισμού, αγωγούς αερισμού σε μεγάλη απόσταση από τα μέτωπα εργασίας, μη ύπαρξη χώρου ανάπαυσης των εργαζομένων κ.λπ. Υποδείξεις για τις οποίες η «Edilmac» δεν προσκόμισε στοιχεία από τα οποία να προκύπτει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.

Υπήρχαν μάλιστα καταγεγραμμένα εργατικά «ατυχήματα» για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Επιθεώρηση Εργασίας.

Στον χώρο των αποδυτηρίων δεν υπήρχαν αρκετά ατομικά ερμάρια ώστε ο κάθε εργαζόμενος να έχει τη δυνατότητα να κλειδώνει τα ενδύματά του κατά τη διάρκεια της εργασίας του, υπήρχαν μόνο τρία διαθέσιμα λουτρά (δεν τηρείται η αναλογία ενός λουτρού ανά πέντε εργαζόμενους), καθώς και προβλήματα εξαιτίας μη συντήρησης - καθαρισμού του αποχετευτικού δικτύου.

Η έκθεση μεταξύ άλλων προτείνει να δοθούν εντολές τήρησης μέτρων στις εργασίες που εκτελούνται από την «Edilmac» σχετικά με την υποστήριξη στοών, τη συντήρηση και επισκευή αγωγών κυκλοφορίας αέρα και την επέκταση του δικτύου αερισμού παράλληλα με την προχώρηση στοών. Επίσης, «χειρισμού των μηχανημάτων και μη παρουσίας άλλων εργαζομένων εντός της καμπίνας χειρισμού, εκτός του αδειούχου χειριστή και του βοηθού του, συνθηκών και διαθέσιμων μέσων στον χώρο των αποδυτηρίων των εργαζομένων».

Γι' αυτό στοχοποιήθηκε το Συνδικάτο και απολύθηκε ο πρόεδρός του

Το ΣΕΜΛΑ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την παραπάνω έκθεση σχολιάζει ότι επιβεβαιώνεται πως η στάση του Συνδικάτου ήταν που ενόχλησε τις εταιρείες των μεταλλείων και προχώρησαν στην απόλυση του προέδρου του, και καλεί και τα υπόλοιπα σωματεία των μεταλλείων Κασσάνδρας να δυναμώσουν και να ενώσουν τη φωνή τους μαζί του, στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «οι συνθήκες εργασίας των μεταλλωρύχων ήταν πολύ χειρότερες στην εποχή προ ίδρυσης και δράσης του Συνδικάτου μας» τον Αύγουστο του 2020, καθώς «κανείς δεν στήριζε και δεν διεκδικούσε για να επιλυθούν αυτά τα σοβαρά θέματα ασφαλείας από τις εταιρείες των μεταλλείων, τα οποία αντιμετωπίζαμε καθημερινά οι εργαζόμενοι. Κατάσταση η οποία έχουμε καταφέρει να βελτιωθεί, σε έναν μικρό βαθμό όμως, κάτω από τις συνεχείς πιέσεις και δράσεις του Συνδικάτου».

Αυτή η δράση στοχοποιήθηκε από την εργοδοσία, σημειώνει, «όμως δεν δεχτήκαμε να σκύψουμε το κεφάλι και να αποδεχτούμε αδιαμαρτύρητα να δουλεύουμε σε επικίνδυνες συνθήκες για την ασφάλειά μας, και συνεχίσαμε με κάθε κόστος να διεκδικούμε τα παραπάνω, για το καλό όλων των μεταλλωρύχων».

Συνεχίζοντας το ΣΕΜΛΑ αναδεικνύει ότι «για να έχει αξία η έκθεση αυτή της ΕΜΒΕ, πρέπει οι έλεγχοι από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας να εντατικοποιηθούν, να είναι τακτικοί και επαναλαμβανόμενοι. Διότι με το να πραγματοποιείται ένας κρατικός έλεγχος (και αν) τον χρόνο, χωρίς καν οι επιθεωρητές να έχουν στη διάθεσή τους τον απαραίτητο εξειδικευμένο εξοπλισμό για τα υπόγεια (όργανα μετρήσεων, όχημα), αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επιτήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας από τους κρατικούς φορείς, άρα και 100% διαφύλαξη της προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων».

Απαιτεί τέλος να δημιουργηθεί παράρτημα της ΕΜΒΕ στη Χαλκιδική, πλήρως στελεχωμένο, με εξειδικευμένο εξοπλισμό και προσωπικό, για να πραγματοποιούνται ουσιαστικοί τακτικοί έλεγχοι στα μεταλλεία και να διασφαλίζεται η προστασία της ζωής και υγείας των μεταλλωρύχων.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΕ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Βγαίνουν σήμερα στον δρόμο για τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα, την υγεία τους

48ωρη απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι του «Hilton» τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σε στάση εργασίας (12 μ. - 4 μ.μ.) και κινητοποίηση στη 1 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού στην Αττική, με απόφαση του κλαδικού τους Συνδικάτου και επιχειρησιακών σωματείων.

Διεκδικούν τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων, και να απαγορευτούν οι απολύσεις όσο διαρκεί η πανδημία και ιδιαίτερα στις επιχειρήσεις όπου γίνεται χρήση του μέτρου της αναστολής και του προγράμματος «Συν-Εργασία».

Με προσυγκέντρωση στις 12 μ. στο ξενοδοχείο και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο θα πάρουν μέρος στη σημερινή κινητοποίηση οι εργαζόμενοι στο «Hilton», συνεχίζοντας τον αγώνα για τις θέσεις εργασίας και το εισόδημά τους. Θυμίζουμε ότι τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας για ανακαίνιση της πολυτελούς μονάδας, με δαπάνες που ανέρχονται σε 130 εκατ. ευρώ, φέρνουν μαζί τους ομαδικές απολύσεις για τους 350 εργαζόμενους. Σε νέα Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 48ωρη απεργία, τη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Γενάρη. Με τον τρόπο αυτό απαντούν στο «τελεσίγραφο» της εργοδοσίας που τους έχει καλέσει να υπογράψουν μέχρι τότε «οικειοθελείς αποχωρήσεις».

«Η προκλητική στήριξη της κυβέρνησης προς τους ξενοδόχους και τις μεγάλες εταιρείες εστίασης, μέσω επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών και άλλων διευκολύνσεων, δεν έχει σκοπό να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας. Το αντίθετο. Επιδιώκει να απαλλαγούν οι εργοδότες από κάθε κόστος και να διασφαλίσουν τα δικά τους συμφέροντα», ξεκαθαρίζει το Συνδικάτο σε ανακοίνωσή του. «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας, γιατί αντιμετωπίζουμε όλοι μας παρόμοια κατάσταση στους χώρους δουλειάς», καταλήγει και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση.

ΟΑΕΔ
Νέα αύξηση των ανέργων τον Δεκέμβρη

Πάνω από 1 εκατ. οι άνεργοι, μόνο δύο στους δέκα δικαιούνται επίδομα

Σε 1.109.366 άτομα ανήλθαν οι εγγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργοι τον Δεκέμβρη, σημειώνοντας νέα αύξηση της τάξης του 1,63% (+17.748 άτομα) από τον Νοέμβρη. Το 31,32% των ανέργων βρίσκεται στην Αττική και το 18,77% στην Κεντρική Μακεδονία.

Ο αριθμός των ανέργων εμφανίζεται αυξημένος τον Δεκέμβρη σε σύγκριση με τον Νοέμβρη στο σύνολο των Περιφερειών της χώρας, με εξαίρεση την Αττική και τη Στερεά Ελλάδα όπου καταγράφεται ελάχιστη μείωση (-0,08% και -0,03% αντίστοιχα). Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στο Νότιο Αιγαίο (+9,44%) και ακολουθούν η Κρήτη (+6,75%) και τα Ιόνια Νησιά (+5,92%), περιοχές στις οποίες κυριαρχεί η εποχική εργασία τους μήνες της τουριστικής κίνησης.

Από το σύνολο των ανέργων, μόνο το 19,74% (219.039 άτομα) δικαιούνταν επίδομα τον Δεκέμβρη. Ετσι, ακόμα και τον μήνα που ο αριθμός των επιδοτούμενων από τον Οργανισμό ανέργων πιάνει ...ταβάνι, λόγω των μαζικών αιτήσεων των εποχικά εργαζομένων στον Τουρισμό, ούτε δύο στους δέκα ανέργους δεν λαμβάνουν τα 400 ευρώ της επιδότησης.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 13,3% τον περασμένο Νοέμβρη, έναντι 16,1% του ίδιου μήνα το 2020 και 13,4% τον περασμένο Οκτώβρη σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Η ανεργία των γυναικών διαμορφώθηκε στο 17,2% έναντι 10% στους άνδρες, ενώ στους νέους μέχρι 24 ετών η ανεργία συνεχίζει να σπάει κόκαλα και να φτάνει το 34,3%.

Ο αριθμός των απασχολούμενων ήταν 4.087.369 άτομα, οι άνεργοι ανήλθαν στους 624.858, ενώ τα «άτομα εκτός εργατικού δυναμικού», όπως τα χαρακτηρίζει η ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχονται σε 3.138.257. Πάντως η «στατιστική» ανεργία βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματική, καθώς τον περασμένο Οκτώβρη, σύμφωνα με την «Εργάνη», χάθηκαν τουλάχιστον 80.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης, ενώ τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ ξεπερνούσαν το 1 εκατομμύριο.

ΣΕΤΗΠ
Κινητοποίηση σήμερα για μέτρα προστασίας και εργασιακά δικαιώματα

Συγκέντρωση σήμερα στις 6 μ.μ. στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη συνέχεια μηχανοκίνητη πορεία στο υπουργείο Εργασίας οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής (ΣΕΤΗΠ), διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλο το φάσμα της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Παράλληλα, συνεχίζοντας τη μάχη για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση καλύτερων όρων δουλειάς και μισθών, διεκδικεί να υπογραφούν επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας και κλαδική σύμβαση με πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, συνθήκες και όρους εργασίας που να προστατεύουν την υγεία και την ασφάλεια, κόντρα στην εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών μέτρων.

Στη κινητοποίηση συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων σε «Vodafone - 360 Connect» και λοιπές θυγατρικές. Επιπλέον, καλεί στη Γενική του Συνέλευση την οποία πραγματοποιεί το Σάββατο 29 Γενάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ