ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Ανάγκη τα προβλήματα των στρατευμένων να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεων

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Μεντρέκα, Γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Το δισέλιδο του «Ριζοσπάστη» για τους ένστολους συζήτησε με τον Παναγιώτη Μεντρέκα, Γραμματέα της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατευμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

-- Σε αρκετά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου λειτουργούν Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ). Στα Σημεία αυτά ο νεοσύλλεκτος θα περάσει τις πρώτες μέρες της κατάταξής του στο στρατό, μέχρι την ορκωμοσία του. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε αυτά;

-- Η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών στα μεγάλα νησιά του Αιγαίου δεν συνοδεύτηκε και από τη δημιουργία των ανάλογων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία αυτών των κέντρων έτσι ώστε να διασφαλίζουν την ασφαλή και χωρίς προβλήματα διαμονή των νέων στρατευμένων, μα και τις κατάλληλες συνθήκες για την εκπαίδευσή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σε ορισμένα νησιά, όπως για παράδειγμα στη Λέσβο και την Κω, αυτά τα κέντρα επί της ουσίας να μην υφίστανται στοιχειωδώς. Οι νεοσύλλεκτοι περνούν και μένουν σε αυτά μόνο για λίγες ώρες, έως ότου δηλαδή να γίνουν οι τυπικές διαδικασίες και ιατρικές εξετάσεις, και αμέσως διαμοιράζονται σε μονάδες έως την ορκωμοσία τους. Σε άλλα νησιά που κάπως λειτουργούν τα Σημεία Υποδοχής παρατηρείται συνωστισμός στους θαλάμους, στην τραπεζαρία, στις τουαλέτες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Σάμο, το στρατόπεδο που ορίστηκε Σημείο Υποδοχής δεν μπορεί να φιλοξενήσει όλο τον αριθμό των νεοσυλλέκτων από τις περισσότερες ΕΣΣΟ, με αποτέλεσμα μέχρι την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης να μην είναι σπάνιο το φαινόμενο οι νεοσύλλεκτοι να μεταφέρονται σε άλλες μονάδες για ύπνο!

Μεγάλες ελλείψεις και ανεπαρκή μέτρα για την πανδημία

-- Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα ΣΥΠΟ καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες μετατράπηκαν σε σημεία υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα και υπήρχαν υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

-- Η πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ δεν κάνει καμία εξαίρεση για τους στρατευμένους. Οπως από την αρχή της πανδημίας έως και τώρα που εμφανίστηκε η μετάλλαξη «Ομικρον» του κορονοϊού, αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας και μέτρα πρόληψης για τον λαό, έτσι και στα στρατόπεδα, παρά τις προσπάθειες που γίνονται από ορισμένες διοικήσεις τους, υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις και ανεπαρκή μέτρα υγιεινής λόγω των ελάχιστων κονδυλίων.

Το πιο βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν γίνονται όπως θα έπρεπε συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό παρά μόνο στους νεοσύλλεκτους όταν παρουσιάζονται, ενώ οι αδειούχοι πρέπει να κάνουν το τεστ πριν από την επιστροφή τους στο νησί με δικά τους έξοδα.

Ακόμα σε αρκετά στρατόπεδα υπάρχουν μικρές εγκαταστάσεις και πολύ προβληματικά τα συστήματα καθαριότητας και η αποφυγή συγχρωτισμού είναι αδύνατη. Η στέρηση εξόδου λόγω Covid-19 είναι ένα ακόμα μέτρο το οποίο επιβαρύνει τη δύσκολη ζωή των οπλιτών.

Πρόκληση να μην παρέχονται δωρεάν μετακινήσεις και μια αξιοπρεπής αποζημίωση

-- Το κόστος των μετακινήσεων από και προς τα νησιά είναι μεγάλο για τους στρατευμένους και τις οικογένειές τους. Τι ενέργειες έχει κάνει και τι προτείνει το ΚΚΕ για τη λύση του οξυμένου προβλήματος;

-- Τα εισιτήρια από και προς τα νησιά είναι σχεδόν απαγορευτικά και για τους ίδιους τους οπλίτες μα και για τις οικογένειές τους. Πρόκειται πραγματικά για ένα σοβαρότατο θέμα, ειδικά αν το δούμε σε συνδυασμό με τη μηνιαία αποζημίωση των 8,60 ευρώ της ντροπής, αλλά και με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στις οικογένειες μεγάλου αριθμού στρατευμένων.

Είναι μεγάλη πρόκληση να δίνουν όλες οι κυβερνήσεις κάθε χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό, τον οποίο πληρώνει με τη βαριά φορολογία ο λαός, δισεκατομμύρια ευρώ για τις ΝΑΤΟικές ανάγκες, να δίνουν δεκάδες εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις των εφοπλιστών, των αεροπορικών εταιρειών, της «Fraport» που της έχουν εγχειρίσει τα αεροδρόμια κ.λπ. και να μην εξασφαλίζουν τη δωρεάν μετακίνηση των στρατευμένων με όλα τα μέσα και κυρίως με το αεροπλάνο. Ειδικά από ορισμένα νησιά η δωρεάν μετακίνηση με το αεροπλάνο είναι πολύ σημαντική για τους στρατευμένους εφόσον η μετακίνηση προς την ηπειρωτική χώρα με το πλοίο αρκετές φορές είναι μια μεγάλη Οδύσσεια ταλαιπωρίας.

Είναι πρόκληση να μην παρέχουν μια αξιοπρεπή αποζημίωση ώστε να μπορούν οι στρατευμένοι να καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους.

Το ΚΚΕ σταθερά διεκδικεί και μέσα στη Βουλή - πρόσφατα θέσαμε εκ νέου το θέμα με Επίκαιρη Ερώτηση - την αύξηση του μισθού των στρατευμένων και τη δωρεάν μετακίνησή τους με πλοία και αεροπλάνα από και προς τα νησιά αλλά και την εσωτερική μετακίνηση στα νησιά στα οποία δεν υπάρχει καλή αστική συγκοινωνία, π.χ. εξοδούχοι που όταν δεν είναι πολλοί δεν βγαίνει όχημα και αναγκάζονται να πληρώνουν ταξί.

Το ενδιαφέρον των νησιωτών είναι έντονο για τα ζητήματα που απασχολούν τους στρατευμένους

-- Κατά καιρούς από διάφορα νησιά έχουν δημοσιευθεί διαμαρτυρίες και έχουν αναδειχτεί σε αναφορές μονάδων γεγονότα όπως η ύπαρξη ρητού ναζιστή, στρατάρχη της Βέρμαχτ, στον τοίχο στρατοπέδου στον Μανταμάδο της Λέσβου, η τιμωρία στρατιωτών που δήλωσαν τη συμπαράστασή τους στο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη. Πώς οι κάτοικοι των νησιών αντέδρασαν σε αυτά τα περιστατικά;

-- Η δημοσιοποίηση του ρητού του ναζί στρατάρχη στο στρατόπεδο προκάλεσε την οργή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Μανταμάδου, ο οποίος είχε και δεκάδες εκτελεσμένους από τους ναζί, μα και όλης της Λέσβου. Αντιμετωπίστηκε ως προσβολή. Η απαίτηση να σβηστεί αμέσως εκφράστηκε με αποφάσεις του Εργατικού Κέντρου, εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, γυναικών κ.λπ.

Κύμα αντιδράσεων προκάλεσε και η τιμωρία των στρατευμένων που χαιρέτισαν τις αντιιμπεριαλιστικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ τον περασμένο Ιούλη στο νησί. Αυτές οι εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετείχε και αντιπροσωπεία από την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας, χωρίς καμιά υπερβολή, αγκαλιάστηκαν, στηρίχτηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού και των νέων του νησιού.

Αποδεικνύεται ότι το ενδιαφέρον των νησιωτών είναι έντονο για τα ζητήματα που απασχολούν τους στρατευμένους, γι' αυτό χρειάζεται τα προβλήματά τους να βρίσκονται σταθερά στο επίκεντρο της δράσης και των διεκδικήσεων των εργατικών σωματείων, των συλλόγων και των άλλων φορέων των νησιών.

-- Πώς περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους στις μονάδες οι στρατευμένοι, από άποψη ψυχαγωγίας και αθλητισμού και τι σημαίνει έξοδος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου;

-- Σε ορισμένα στρατόπεδα υπάρχει μια στοιχειώδης υποδομή ψυχαγωγίας, π.χ. τραπέζι πινγκ πονγκ, επιτραπέζια, σκάκι. Στα περισσότερα, όμως, η ψυχαγωγία εξαντλείται στην τηλεόραση του ΚΨΜ.

Στα στρατόπεδα που υπάρχουν έστω και μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις αυτές δεν αξιοποιούνται αλλού λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται, αλλά και γιατί είτε δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος και αριθμός στρατευμένων ώστε να γίνει π.χ. ένα παιχνίδι μπάσκετ είτε δεν υπάρχει και το αντίστοιχο κλίμα από τη διοίκηση. Οσο για τις εξόδους, αυτές μπορεί να είναι λίγες ώρες έξω που συχνά σε ορισμένα νησιά, ειδικά στα πιο τουριστικά, να είναι σε μια πόλη με κλειστά μαγαζιά. Ετσι η έξοδος εξαντλείται σε έναν καφέ, φαγητό και τα απαραίτητα ψώνια.

-- Εχει συμπληρωθεί περισσότερο από ένας χρόνος από τον σεισμό στη Σάμο, που προκάλεσε προβλήματα σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Πώς αντιμετωπίστηκαν τα προβλήματα αυτά μέχρι σήμερα;

-- Τα περισσότερα κτίρια των μονάδων είναι άνω των 35 - 40 ετών. Υπήρχαν προβλήματα σε ορισμένα από αυτά τα οποία το Μηχανικό αντιμετώπισε με πρόχειρες λύσεις. Δεν υπάρχει εικόνα ότι αντιμετωπίστηκαν ουσιαστικά τα προβλήματα ή ακόμα περισσότερο ότι έγιναν μελέτες και εργασίες αντισεισμικής θωράκισης ώστε να αντέξουν καλύτερα σε επόμενο σεισμό και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ