ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2022 - Κυριακή 23 Γενάρη 2022
Σελ. /40
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ
Το μαύρο άσπρο για την Ανατολική Μεσόγειο και οι κίνδυνοι για τους λαούς της περιοχής

Μέσα από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και τις υπόλοιπες δημόσιες παρεμβάσεις του ΚΚΕ σε ΜΜΕ αλλά και στη Βουλή, έχει αναδειχθεί το σύνολο των κινδύνων που διατρέχουν ο ελληνικός και οι άλλοι λαοί της περιοχής, λόγω της βαθύτερης εμπλοκής στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ.

Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις του Προέδρου της Ρωσίας Β. Πούτιν και εκπροσώπων του για το πώς θα αντιμετωπιστούν χώρες που συμβάλλουν στη στρατιωτική και πολιτική περικύκλωση της Ρωσίας, δεν θα μπορούσαν να είναι σαφέστερες. Το ίδιο ισχύει και για άλλα κράτη, όπως το Ιράν, που ευθέως έχει προειδοποιήσει με αντίποινα οποιονδήποτε απειλεί την ασφάλειά του.

Τα παραπάνω έχουν δημοσιευτεί πολλάκις, ωστόσο η ελληνική αστική τάξη και οι προπαγανδιστές της δεν φαίνεται να πτοούνται και συνεχίζουν να κάνουν το μαύρο άσπρο.

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι οι συμφωνίες που τα τελευταία χρόνια έχει συνάψει η ελληνική αστική τάξη με τις ΗΠΑ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και πρόσφατα με τη Γαλλία, είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας για την περιοχή και επίσης εγγύηση για την ειρήνη και την ευημερία του λαού. Το ίδιο επιχείρημα παίζει για το σύνολο των στόχων που έχει θέσει η αστική τάξη της Ελλάδας στην οικονομία.

Πρόκειται για κανονική αντιστροφή της πραγματικότητας και για ψέματα προς τον ελληνικό λαό, που αποδείχθηκαν πολύ σύντομα. Είναι χαρακτηριστικές οι διευκρινίσεις του γαλλικού υπουργείου Αμυνας πως η ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής δεν συμπεριλαμβάνει την ΑΟΖ ή η πορεία υλοποίησης του σχεδίου για τον αγωγό «East Med», πορεία συνυφασμένη με αυτή των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ωστόσο, οι εξελίξεις έχουν αποδείξει ότι δεν ανακόπηκαν οι ορέξεις της τουρκικής αστικής τάξης που συνεχίζει ακάθεκτη να διεκδικεί αλλαγή συνόρων. Δεν σταμάτησε να βάλλει κατά του κυπριακού λαού ακόμα κι όταν η γαλλική φρεγάτα «Auvergne» είχε αγκυροβολήσει στη Λάρνακα. Δεν σταμάτησε να εκμεταλλεύεται το δράμα εκατομμυρίων θυμάτων του ιμπεριαλιστικού πολέμου που εξαπέλυσαν στη Μ. Ανατολή οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για να πετύχει την γεωστρατηγική της αναβάθμιση.

Αυτό που συμβαίνει μετά από κάθε συμφωνία που παρουσιάζεται ως ασπίδα με τυμπανοκρουσίες, είναι να εκτίθενται οι αστικές κυβερνήσεις που υπόσχονται ότι εξασφάλισαν την «ειρήνη και την ασφάλεια», ακόμα και την κοινή δήθεν απάντηση των συμβαλλόμενων μερών σε όποιον προσπαθεί να διαταράξει την ισορροπία της περιοχής.

Και πάλι, όμως, αναποδογυρίζουν την πραγματικότητα, καθώς οι ίδιες αυτές συμφωνίες, η ίδια η ενεργός εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια φυτεύει τον σπόρο του ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών που φαινομενικά βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, όπως συμβαίνει με την αστική τάξη της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η πείρα από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τα τελευταία 70 χρόνια μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο παράδειγμα για το πώς εξελίσσονται οι συμμαχίες μεταξύ κρατών στον καπιταλισμό. Αποτελεί χρήσιμο παράδειγμα για το τι πυροδοτεί τις εντάσεις και τους κινδύνους εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο που διατρέχουν οι λαοί.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης είναι η Αίγυπτος, με την οποία υπάρχουν διμερείς και τριμερείς συνθήκες, που πρόσφατα ξεκίνησε εκ νέου τον δικό της στρατηγικό διάλογο με τις ΗΠΑ. Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον στις 8-9 Νοέμβρη και συναντήθηκε με τον Α. Μπλίνκεν, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα βαθύνει η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Μία συνεργασία με το αζημίωτο, καθώς το αιγυπτιακό κράτος θα καταβάλει 1 δισ. δολάρια σε αμερικανικές εταιρείες για την ανακατασκευή μαχητικών ελικοπτέρων «Apache».

Επίσης στις 9 Νοέμβρη ο Ρουμάνος ΥΠΕΞ Μπογκντάν Αουρέσκου συναντήθηκε με τον Μπλίνκεν για τον 7ο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ ΗΠΑ - Ρουμανίας. Μία συνάντηση σε μια συμβολική στιγμή, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρουμανία γιορτάζουν τη δέκατη επέτειο από την υιοθέτηση της Κοινής Δήλωσης για τη Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τον 21ο Αιώνα και την υπογραφή της Συμφωνίας για την Εγκατάσταση του Αμερικανικού Συστήματος Βαλλιστικής Αντιπυραυλικής Αμυνας στη Ρουμανία. Στη συνάντηση αυτή τονίστηκε ο χρήσιμος ρόλος της Ρουμανίας στην απόκρουση απειλών ενάντια στην Ευρώπη και την ισορροπία στη Μαύρη Θάλασσα.

Ολες αυτές οι εξελίξεις δείχνουν ότι έχουν μαζευτεί πολλοί στην ουρά του Λευκού Οίκου για να γίνουν οι «προτιμώμενοι εταίροι» των ΗΠΑ στα αιματηρά τους σχέδια ενάντια στους λαούς της περιοχής. Το γεγονός αυτό αντικειμενικά γεννά ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών αυτών, ακόμα κι αν στην παρούσα φάση οι σχέσεις τους δεν χαρακτηρίζονται από εντάσεις. Ο σπόρος όμως είναι ήδη εκεί και με κάθε συμφωνία μεγαλώνει και ανθίζει. Κοινώς, η προσπάθεια διάφορων αστικών τάξεων να πρωτοστατήσουν στα ΝΑΤΟικά σχέδια ενάντια στη Ρωσία και την Κίνα δυσχεραίνει και τις αναμεταξύ τους σχέσεις.

Συνεπώς, είναι μονόδρομος η πάλη των λαών ενάντια στην εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και στα σχέδιά τους. Οι λαοί έχουν αποδείξει αμέτρητες φορές ότι μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους απέναντι σε κάθε αντίπαλο, όσο ισχυρός κι αν φαίνεται. Δυναμώνουμε την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν όλες οι ξένες βάσεις που βρίσκονται στα εδάφη της και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, όπως επίσης και την άμεση επιστροφή των σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε ιμπεριαλιστικές αποστολές εκτός συνόρων.


Χρήστος ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Μεταπτυχιακός Φοιτητής Γεωπολιτικής


Η ΖΩΗ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ
Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά!

Ως φαντάροι καταγγέλλουμε την αποστολή ελληνικών δυνάμεων σε πολεμικές επιχειρήσεις έξω από τα σύνορα σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δρομολογεί την αποστολή ελληνικής δύναμης στο Μάλι, στο Σαχέλ της Αφρικής, για να συνδράμει γαλλικά στρατεύματα που πολεμούν για την εξυπηρέτηση των γαλλικών μονοπωλίων. Μετά την αποστολή «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, τη συμμετοχή σε αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τη δημιουργία νέων βάσεων, την αγορά εξοπλισμών για ΝΑΤΟικούς σκοπούς, αναρωτιόμαστε, τι σχέση έχει αυτή η συμμετοχή με την προστασία της χώρας; Ποια κυριαρχικά δικαιώματα προστατεύουν και ποια σύνορα φυλάνε εκεί;

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ποιον εξυπηρετεί η πολιτική της κυβέρνησης! Είναι προκλητικές οι δηλώσεις τους όταν μιλάνε για ανθρώπινες ζωές, λες και είναι απλά νούμερα.

Καταγγέλλουμε τις δηλώσεις περί αναγκαίων θυσιών, ακόμα και ανθρώπινων απωλειών στο όνομα των συμμαχιών, με σκοπό την αναβάθμιση της θέσης της αστικής τάξης της χώρας μας.

Αραγε τι έχει να κερδίσει ο λαός, η νεολαία, οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους όλα αυτά τα χρόνια από τη συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ, από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση προωθούν εντατικά με τον «Στρατηγικό Διάλογο» με τις ΗΠΑ, τη Συμφωνία με τη Γαλλία κ.λπ. Αραγε ποια ασφάλεια ενισχύεται από όλα τα παραπάνω;

Οι επικίνδυνες αυτές εξελίξεις φουντώνουν τα σύννεφα πολέμου και συγκρούσεων, μεγαλώνουν τον κατάλογο των νεκρών, π.χ. δεκάδων Γάλλων στρατιωτών, για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Ας μας απαντήσουν, από τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, τις ασκήσεις και τις επεμβάσεις, σταμάτησε η επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης, μειώθηκαν οι κίνδυνοι, βελτιώθηκε η ζωή των Ελλήνων φαντάρων, που αγκομαχούμε οικονομικά, αντιμετωπίζουμε μια σειρά ζητήματα στις μονάδες μας κ.ά.; Εχει καταρριφθεί πάμπολλες φορές το ψέμα τους ότι η συμμετοχή κάνει τη χώρα πυλώνα ασφαλείας και σταθερότητας. Γελιούνται αν νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο! Οσο για την πείρα, που τόσο νοιάζονται, μη φάνε, έχουμε γλαρόσουπα! Εχουμε πείρα τι σημαίνει ΝΑΤΟ, ποιον εξυπηρετούν αυτές οι κινήσεις, ποια είναι η αιτία των επικίνδυνων εξελίξεων!

Δυναμώνουμε τη συζήτηση σε κάθε στρατόπεδο!

Απ' άκρη σ' άκρη να σταλεί μήνυμα καταδίκης!

Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα! Δεν θα γίνουμε κιμάς στις μηχανές τους για τα κέρδη των μονοπωλίων!

Ως νέοι από εργατικές - λαϊκές οικογένειες τους τονίζουμε ότι αναβάθμιση είναι να λυθούν τα προβλήματα των φαντάρων (οικονομικά, υποδομές, μέτρα για την πανδημία, μετακινήσεις, μισθός κ.λπ.)! Η ειρήνη και η ασφάλεια απαιτούν την αποδέσμευση από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι βάσεις που κάνουν τη χώρα μας στόχο κινδύνων!

Καμία συμμετοχή στα σχέδια των ιμπεριαλιστών!

Φαντάρος ΕΛΔΥΚ

***
Πακτωλός χρημάτων για το ΝΑΤΟ, μείωση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία

Παρότι τα γκρουπ των αδειούχων στρατιωτών και στελεχών επέστρεψαν στα στρατόπεδα, η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας έχει προκαλέσει έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, που συνεχώς αυξάνεται. Η έλευσή τους μετά τις εορταστικές άδειες, σε συνδυασμό με την κατάταξη της Α' ΕΣΣΟ, δημιουργούν και πάλι καταστάσεις συνωστισμού στα στρατόπεδα, στα οποία από την αρχή της πανδημίας εντοπίζονται πολλά κρούσματα, δεδομένης της πλήρους αδιαφορίας της κυβέρνησης να λάβει μέτρα τόσο για την ιχνηλάτηση όσο και για τον περιορισμό της διάδοσης του ιού μεταξύ των στρατευμένων.

Οι άδειες των φετινών εορτών συνέπεσαν με την εφαρμογή του αντιεπιστημονικού «πρωτοκόλλου» υπερμετάδοσης της COVID-19, με την καραντίνα των φορέων να μειώνεται στις 5 μέρες και την υποχρέωσή τους να επιστρέφουν στον χώρο δουλειάς τους ακόμα και με θετικό τεστ. Το πρωτόκολλο αυτό, ένα πραγματικό δώρο της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματικούς ομίλους, που θα στερούνται πλέον τους εργαζομένους τους μόνο για 5 μέρες, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση σε όλους αυτούς τους χώρους, που συνιστούν εστίες υπερμετάδοσης από την αρχή της πανδημίας και η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μετρό για τον περιορισμό της, όπως χώροι δουλειάς, ΜΜΜ, σχολεία, πανεπιστήμια. Ηταν από την αρχή ξεκάθαρο ότι το απαραίτητο όπλο καταπολέμησης της πανδημίας, δηλαδή το εμβόλιο, πρέπει να συνδυαστεί με τη λήψη μέτρων σε καίριους χώρους, και όχι με την καλλιέργεια του εφησυχασμού περί ακίνδυνης μετάλλαξης «Ομικρον», ούτε με επικοινωνιακά τερτίπια δωροδοκίας ή απειλής του λαού προκειμένου να εμβολιαστεί. Τέτοιες τακτικές, δίχως άλλο, δίνουν τροφή στους διάφορους ανορθολογιστές, τους οποίους βέβαια η κυβέρνηση έχει ανακηρύξει εδώ και καιρό ως έναν μάλλον βολικό (για την ίδια) αντίπαλο.

Στην ίδια μοίρα και τα στρατόπεδα, που έχουν αφεθεί από την πρώτη στιγμή στο έλεος της ατομικής ευθύνης των στρατευμένων. Η εφαρμογή του πρωτοκόλλου περιέχει, εκτός από επιστροφή από καραντίνα εντός 5 ημερών, και περιορισμό του αριθμού των τεστ μόνο σε όσους έχουν πυρετό, γεγονός που ουσιαστικά εξαντλεί τα περιθώρια ιχνηλάτησης και εμποδίζει τον εντοπισμό τυχόν ασυμπτωματικών φορέων, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες εξάπλωσης του ιού μεταξύ στρατιωτών και στελεχών των ΕΔ.

Ενα ακόμα απαράδεκτο γεγονός είναι οι συνθήκες διαβίωσης των στρατιωτών που βρέθηκαν σε καραντίνα αμέσως μετά την επιστροφή από την άδεια των Χριστουγέννων. Στο 79 ΤΥΕΘ στη Σάμο, οι στρατιώτες στοιβάζονταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλον σε θαλάμους παρατημένους, δίχως την ύπαρξη στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, τόσο στους θαλάμους όσο και στις τουαλέτες, ενώ χρειάστηκε να διαμαρτυρηθούν έντονα για να εξασφαλίσουν πράγματα που θα έπρεπε να είναι δεδομένα, όπως λίγο νερό και φαγητό μετά από πολλές ώρες, αλλά και φαρμακευτική αγωγή σε όσους περνούσαν τον ιό με πιο βαριά συμπτώματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της υγείας του λαού εξακολουθεί να μην είναι προτεραιότητα για την κυβέρνηση, όπως κατέδειξε και ο προϋπολογισμός του 2022 που ψήφισε, ο οποίος προβλέπει μείωση της δαπάνης για τη δημόσια Υγεία αλλά πακτωλό χρημάτων για το ΝΑΤΟ και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γίνεται εμφανές και το 2022, όπως και πέρυσι, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό και ότι η φωνή της διεκδίκησης μιας ζωής στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας πρέπει να ακουστεί στεντόρεια κάτω από τη μάσκα και μέσα σε κάθε χώρο.

Καλή χρονιά σε όλους.

Στρατιώτης Μυριδάκης Βαγγέλης



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ