ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Συλλήψεις και αναγνωρίσεις για τις φασιστικές επιθέσεις

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ Ευόσμου

Συλλήψεις και αναγνωρίσεις ατόμων που συμμετείχαν στις φασιστικές επιθέσεις σε βάρος μαθητών και γονιών έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου και στις καταλήψεις - αποκλεισμούς του ΕΠΑΛ που ακολούθησαν τις επόμενες μέρες, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων για την εγκληματική δράση αυτών των ομάδων, από τον «Ριζοσπάστη» και το «902.gr».

Την Παρασκευή συνελήφθη ένας 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος, σύμφωνα με την Αστυνομία, συμμετείχε στην κατάληψη του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου την περασμένη Πέμπτη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο αυτοκίνητο που οδηγούσε, βρέθηκαν πανό τα οποία είχαν αναρτηθεί στον περίβολο του σχολικού συγκροτήματος και πλήθος έντυπου υλικού φασιστικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μέλος της Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης.

Την ίδια μέρα επίσης αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης που έγινε την περασμένη Τρίτη έξω από τα ΕΠΑΛ ο Πάνος Παντελής, μαθητής του 2ου ΕΠΑΛ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση και εκτέλεση της επίθεσης έπαιξε και ο Αλγκερς Σουλμάνι.

Οπως έχουν αναδείξει με συνεχή δημοσιεύματα ο «Ριζοσπάστης» και το «902.gr», τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία όλο και πιο ανοιχτή, εγκληματική δραστηριότητα φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Πριν λίγους μήνες ήταν το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, ενώ τώρα αυτές οι ίδιες (;) ομάδες εμφανίζονται πιο συγκροτημένα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

Ο Παναγιώτης Παντελής
Ο Παναγιώτης Παντελής
Η φασιστική δράση δεν γίνεται ούτε στα κλεφτά, ούτε κάτω από τη μύτη των αρχών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η φασιστική ομάδα Εθνικιστική Νεολαία Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ). Η συγκεκριμένη ομάδα έχει σχέσεις με την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή, όπως και με το φασιστικό μόρφωμα του κατάδικου Κασιδιάρη.

Η «δραστηριότητά» της φιλοξενείται μάλιστα στους λογαριασμούς της στα social media, όπως στο Τwitter, όπου διαφημίζει:

1. Την οργανωμένη παρουσία της μέσα στο ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

2. Βίντεο με την επίθεση ενάντια σε μαθητές που καλούσαν σε Γενική Συνέλευση του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου για συμμετοχή στις μαθητικές κινητοποιήσεις και την παρουσιάζουν ως «επίθεση σε αριστερούς από μέλη της ΕΝΕΘ και από μαθητές στο ΕΠΑΛ Ευόσμου. 18.01.2022».

3. Την πραγματοποίηση κατάληψης στο ΕΠΑΛ Ευόσμου με εμετικά, φασιστικά συνθήματα και σύμβολα. Φυσικά, για την κατάληψη ούτε καμία απόφαση μαθητών έχει παρθεί (πέρα από τα 24 άτομα, μαζί με τους εξωσχολικούς, της φωτογραφίας), ούτε επίσης έχουν κινηθεί δημοτικές αρχές ή η Εισαγγελία και οι αστυνομικές δυνάμεις... Περίεργη καθυστέρηση...

4. Η ίδια ομάδα έχει αναρτήσει φωτογραφίες με μέλη της να χαιρετάνε ναζιστικά.

Ανοχή κρατικών μηχανισμών και κυβέρνησης

Την ίδια στιγμή, η ανοχή της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών βγάζει μάτι. Γιατί ενώ υπάρχουν δημόσιες καταγγελίες από μαθητές, γονείς, καθηγητές των σχολείων, φορείς της περιοχής που καταγγέλλουν τη δράση φασιστικών ομάδων, μέσα στα σχολεία το υπουργείο Παιδείας τηρεί σιγήν ιχθύος...

Και αυτό ενώ με ανακοίνωσή της η Ε' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καταγγέλλει σωρεία εκφοβισμών και απειλών, χαρακτηρίζοντάς τες μάλιστα «πρακτική που έχει επαναληφθεί το προηγούμενο διάστημα στο σχολείο από άτομα κυρίως που δεν είναι μαθητές ή που κρύβονται πίσω από τις μάσκες για να μην αναγνωριστούν»...

Ο Αλγκερς Σουλμάνι
Ο Αλγκερς Σουλμάνι
Την ανακοίνωση - ψήφισμα της Ε' ΕΛΜΕ προσυπογράφουν και η Α' και η Γ' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας την οργανωμένη δράση μελών φασιστικών ομάδων, με συμμετοχή και εξωσχολικών, στο συγκρότημα των ΕΠΑΛ του Ευόσμου.

Αναδεικνύουν ότι «οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές δεν έχουν καμία θέση μέσα στα σχολεία» και καλούν τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, τους γονείς, όλη την κοινωνία να επιδείξουν μηδενική ανοχή απέναντι στη ρητορική του μίσους, της βίας του φασισμού και των εκπροσώπων του. Τέλος αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες του υπουργείου Παιδείας αλλά και της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αλήθεια, η δράση των φασιστικών ομάδων στη Δυτική Θεσσαλονίκη δεν είναι σε γνώση της Εισαγγελίας; Εχει περάσει κάτω από τη μύτη της Αστυνομικής Διεύθυνσης της περιοχής; Εχει πάρει - και αν ναι, τι είδους - μέτρα η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης; Οι διευθύνσεις των σχολείων;

Αυτά θα επιχειρήσουμε να φωτίσουμε και τις επόμενες μέρες με περισσότερες πληροφορίες.

Eurokinissi

ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Με καλλιτεχνικές δράσεις αναδεικνύουν τα αιτήματά τους

Με χορευτικά και θεατρικά δρώμενα στην πλατεία Συντάγματος την Παρασκευή έδωσαν συνέχεια στις δράσεις τους οι μαθητές Καλλιτεχνικών Σχολείων της Αττικής, με αιχμή το αυτονόητο αίτημά τους να έχουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς στα σχολεία τους τους καθηγητές καλλιτεχνικών μαθημάτων, και όχι αυτοί να προσλαμβάνονται τρεις και τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της χρονιάς. Παράλληλα ανέδειξαν την ανάγκη για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, κατάλληλες κτιριακές υποδομές, δωρεάν εργαστηριακό εξοπλισμό, κατοχύρωση των σπουδών τους αλλά και υγειονομικά πρωτόκολλα που να διασφαλίζουν την υγεία.

Στο πλευρό τους είχαν και την Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων (ΠΕΓΜΚΣ).

Να σημειωθεί ότι με βάση το υπόμνημα της ΠΕΓΜΚΣ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Καλλιτεχνικά Σχολεία, το ΚΚΕ φέρνει τα αιτήματα γονιών και μαθητών στη Βουλή με Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Παιδείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Μαζική πανελλαδική σύσκεψη για τον συντονισμό και την κλιμάκωση της δράσης τους

Με μαζική συμμετοχή δεκάδων σωματείων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη εκπαιδευτικών για τον συντονισμό της δράσης τους και την κλιμάκωση του αγώνα τους μαζί με γονείς, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας στα σχολεία και για την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών στην Αθήνα και υπήρχε παράλληλα διαδικτυακή σύνδεση με εκπαιδευτικούς από σωματεία της επαρχίας. Αναλυτικά συμμετείχαν τα σωματεία:

ΣΕΠΕ: «Ο Σωκράτης», Α' Αθήνας, «Πρόοδος», Αμαρουσίου, Βούλας - Βάρης - Βουλιαγμένης, «Παρθενώνας», Νέας Σμύρνης, «Ρόζα Ιμβριώτη», Καλλιθέας - Μοσχάτου, «Γ. Σεφέρης», «Ν. Πλουμπίδης», «Μ. Παπαμαύρος», «Θουκυδίδης», Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού - Αγίας Βαρβάρας, «Περικλής», «Ρήγας Φεραίος», Φαλήρου, Αγίων Αναργύρων, Αιγάλεω, Αργοσαρωνικού, Κορινθίας, Σικυώνας - Ξυλοκάστρου, «Αδαμάντιος Κοραής» (Χίου), «Αρ. Μοσχίδης» (Λήμνου), Σύρου - Τήνου - Μυκόνου, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Ικαρίας, Φωκίδας, Χανίων.

ΕΛΜΕ: Γ' Αθήνας, Δ' Ανατ. Αττικής, Ελευσίνας, Νότιας Αθήνας, ΣΤ' Αθήνας, Πειραιά, Β' Δυτ. Αττικής, Λήμνου, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Αρκαδίας, Λευκάδας, Β' Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Δ' Θεσσαλονίκης.

Συμμετείχαν ακόμα ο ΣΕΒΕΠΕΑ Θεσσαλίας (Σύλλογος Βοηθητικού Προσωπικού) και η «Πρωτοβουλία Αναπληρωτών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών».

Στήριξη στον αγώνα των εκπαιδευτικών εξέφρασαν μιλώντας στη σύσκεψη εκπρόσωποι από την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής και την ΑΣΓΜΕ, από το Σωματείο Καθαριστών - Καθαριστριών Αττικής και από τον Φοιτητικό Σύλλογο Παιδαγωγικού ΕΚΠΑ.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η κυβέρνηση προκλητικά κομπάζει ότι «όλα βαίνουν καλώς» τη στιγμή που το δημόσιο σύστημα Υγείας έχει καταρρεύσει, μετράμε χιλιάδες νεκρούς και σχολεία, ΜΜΜ, χώροι εργασίας έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Ωστόσο η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να πάρει έστω και ένα μέτρο για ανοιχτά σχολεία με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Την ίδια ώρα προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν η εκπαιδευτική διαδικασία προχωρά κανονικά, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των εκπαιδευτικών για τα τεράστια γνωστικά κενά που έχουν δημιουργηθεί στους μαθητές τα τελευταία δύο χρόνια, τα κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα που έχουν ενταθεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν η ακρίβεια, το τσάκισμα μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της εργασίας, η γενίκευση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, ο εκτρωματικός νόμος - Χατζηδάκη, αλλά και οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι, η απαξίωση του εκπαιδευτικού έργου στο ταξικά κατηγοριοποιημένο σχολείο, που θα δουλεύει με όρους αγοράς, και η αντιδραστική «αξιολόγηση», στην οποία η κυβέρνηση επιμένει.

Ολα αυτά θα μπουν στο επίκεντρο της πάλης των εκπαιδευτικών το επόμενο διάστημα, που θα ξεδιπλωθεί με Γενικές Συνελεύσεις, κινητοποιήσεις για τα ζητήματα της Υγείας και της Παιδείας, με προοπτική 24ωρης πανεκπαιδευτικής απεργίας μέσα στον Φλεβάρη, καθώς και κοινή παρέμβασή τους στα ΔΣ των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για κήρυξη απεργίας - αποχής από την «αξιολόγηση».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Καταγγέλλει την απόπειρα τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται

Σε συνεδριάσεις 15μελών και συνελεύσεις σχολείων καθώς και σε μέρα πανελλαδικής δράσης των μαθητών την Παρασκευή 28 Γενάρη, με τοπικές πορείες σε δήμους, Περιφέρειες και Δευτεροβάθμιες Διευθύνσεις κ.ά. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας με σκοπό την κλιμάκωση και τη συνέχεια του αγώνα των μαθητών για την ασφάλεια στα σχολεία και τα μορφωτικά τους δικαιώματα. «Το δίκιο και η οργάνωση του αγώνα μας είναι η δικιά μας δύναμη. Καλούμε καθηγητές, γονείς και όλο τον λαό στο πλευρό μας», επισημαίνει.

Να σημειωθεί ότι η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της την Κυριακή απέρριψε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων, που ήταν ένα από τα αιτήματα των μαθητών, ισχυριζόμενη ότι φέτος δεν κλείνουν τα σχολεία και παραγνωρίζοντας ότι τα σχολεία υπολειτουργούν καθώς δεν έχει πάρει τα μέτρα που ζητούν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

Με το σύνθημα «Webex, αστυνομία και απειλές... δεν θα φιμώσετε τους μαθητές!» η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απαντά και στις απόπειρες τρομοκράτησης των μαθητών οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που πήραν διάφορες μορφές: Ομάδες ΔΙ.ΑΣ. να γυρνούν έξω από τα σχολεία, προσαγωγές μαθητών για καταλήψεις, αστυνομικές δυνάμεις με διευθυντές που με κόφτη σπάνε τις αλυσίδες, υποχρέωση των καθηγητών, που κατά χιλιάδες αντιδρούν, να κάνουν Webex και να βάζουν απουσίες, κόντρα στις συλλογικές αποφάσεις των μαθητών, «αγανακτισμένους γονείς» που φωνάζουν για τις χαμένες διδακτικές ώρες... ακόμα και φασιστικές ομάδες να σκίζουν πανό και να σβήνουν μαθητικά συνθήματα.

Απέναντι σε αυτά η Συντονιστική σχολιάζει ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία για τις χαμένες διδακτικές ώρες από τα κενά εκπαιδευτικών ή για την πρόσβαση όλων των παιδιών στην τηλεκπαίδευση πέρσι που ήταν υποχρεωτική και δεν έδειξε «την ίδια ταχύτητα για να έρθουν στα σχολεία μας τεστ, μάσκες, προσωπικό και υλικά καθαριότητας αντί για αστυνομία και εισαγγελείς»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ