ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΣΤΟ «ΠΟΔΙ» ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εργαζόμενοι αντιμέτωποι και με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας

«Σήμερα θα κοιμηθείτε στους καναπέδες του αεροδρομίου», λέει η εργοδοσία σε εργαζόμενους!

RIZOSPASTIS

Μπορεί οι συστάσεις «αυτοπροστασίας» της κυβέρνησης προς τον λαό να περιορίζονται στα «μείνετε σπίτι σας» και «βγείτε μόνο για εξαιρετική ανάγκη», όμως αυτά σταματούν στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία και χτες ξεσάλωνε, με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή. Ετσι, το «μην κινείστε» για τους εργαζόμενους σε πολλές περιπτώσεις γίνεται «κόψε το κεφάλι σου κι έλα για δουλειά», ενώ σε μεγάλους χώρους δουλειάς η εργοδοσία αρνιόταν να σταματήσει την παραγωγή για να προστατευτεί το προσωπικό και να προλάβει να γυρίσει εγκαίρως στο σπίτι του.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, για παράδειγμα, εργοστάσια σε βιομηχανικές ζώνες αρνήθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή προκειμένου να μην κινδυνεύσει το προσωπικό τους, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα βρέθηκαν σε αδιέξοδο σε σχέση με το πώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού είχε πάψει κάθε συγκοινωνία από και προς το αεροδρόμιο. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο αναγκάστηκαν από την εργοδοσία να παραμείνουν στη δουλειά μετά το τέλος της βάρδιάς τους, για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους από τις απογευματινές βάρδιες που δεν μπόρεσαν να φτάσουν.

Για ύπνο στους καναπέδες...

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «στις επιχειρήσεις "Αutogrill" και "Everest" έχουν πει στους εργαζόμενους ότι θα μείνουν εκεί το βράδυ, θα κοιμηθούν στους καναπέδες. Αυτό επειδή δεν έχουν μπορέσει άλλοι εργαζόμενοι να πάνε για να τους αλλάξουν στη βάρδια. Αντίστοιχα, στην επιχείρηση "Σελέκτ Σέρβις", εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά αφού δεν έχει καταστεί δυνατό να έρθουν άλλοι εργαζόμενοι να τους αλλάξουν και δεν έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν, παρόλο που τα μέσα σταθερής τροχιάς επαναλειτουργούν. Εχουν ειδοποιηθεί ότι θα φύγουν με ταξί, χωρίς να είναι δεδομένο ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, "Swissport" και "Skyserv", όσοι εργαζόμενοι είναι εκεί θα πρέπει να καθίσουν για να βγει το επιχειρησιακό έργο, από τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Δεν τους πληρώνουν ξενοδοχείο για να μείνουν το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις περιπτώσεις κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ως προς την ενημέρωση των εργαζομένων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο όσο λειτουργούσαν τα ΜΜΜ και ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι. Εσκεμμένα αφέθηκαν όλα στην τύχη τους προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του επιχειρησιακού έργου και των καταστημάτων».

Παρεμβάσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις

Μπροστά σε τέτοια φαινόμενα έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας, στο «πόδι» βρίσκονται από χτες σωματεία, για να ληφθούν μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία, για να μην αναγκαστεί κανένας εργαζόμενος να δουλέψει σε καιρικές συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά του.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων πραγματοποίησαν σωματεία σε κλάδους και επιχειρήσεις της Βιομηχανίας. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, μια σειρά επιχειρήσεις στο Κρυονέρι («Veridos - Ματσούκης», «Σκάγιας», «Ζαφειρόπουλος», «Αγγελίδης») και στο Κορωπί («Αφοί Βλάχου») σταμάτησαν τη λειτουργία τους, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ τα μεροκάματα θα καταβληθούν κανονικά.

Μετά από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας διακόπηκε η παραγωγή στα εργοστάσια της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι και του «Παπουτσάνη» στη Ριτσώνα. Τα πούλμαν, αν και είχαν ξεκινήσει, μετέφεραν τους εργαζόμενους πίσω με ασφάλεια. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν από τα Συνδικάτα σε εργοστάσια στους κλάδους των Τροφίμων, του Μετάλλου.

Το Σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) με ανακοίνωσή του απαίτησε να μην απασχολούνται εργαζόμενοι σε εξωτερικές εργασίες, απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες με κίνδυνο να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να κλείσουν όλα τα εργοτάξια και τα γιαπιά που δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες και να αποδοθούν κανονικά τα μεροκάματα απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση.

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες παγετού και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας έχει ζητήσει με υπόμνημά του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, καθώς «οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που να αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης», σημειώνει το Συνδικάτο. Αντίστοιχο υπόμνημα έχει καταθέσει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Να χορηγήσουν άμεσα όλα τα Ατομικά Μέσα Προστασίας για το ψύχος και να μεριμνήσουν για μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προφυλαγμένοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες διεκδικεί από τις δημοτικές αρχές το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, οι εξωτερικές εργασίες θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία και τις ανάγκες που δημιουργεί ο χιονιάς.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα με τις απαράδεκτες διακοπές ηλεκτροδότησης να απευθύνεται στα σωματεία και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του (τηλ. 6974010107). Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχει καλέσει τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα τηλέφωνά του (2610226300, 6980303333).
ΠΑΜΕ
Αμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το νέο κύμα χιονοπτώσεων

Την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από το κύμα χαμηλών θερμοκρασιών και χιονοπτώσεων είχε τονίσει από την πρώτη στιγμή το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να είναι σε επαφή με τα σωματεία τους.

Σε ανακοίνωσή του σημειώνει τους πρόσθετους επαγγελματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι λόγω της κακοκαιρίας. Και τονίζει ότι αυτά «έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όσον αφορά τα δικαιώματα και την υγεία - ασφάλεια των εργαζομένων, με εργαζόμενους να κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ή να σακατευτούν από εργατικά ατυχήματα». «Εξαιτίας και της σημερινής κυβερνητικής πολιτικής της ΝΔ, που συνεχίζει στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες, αυτή της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, οι εργοδότες έχουν λυμένα τα χέρια τους, για να μη λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων ή να τα λαμβάνουν κατά το δοκούν, πάντα με το βασικό τους κριτήριο που είναι η διασφάλιση της κερδοφορίας τους», προσθέτει.

Εκτός από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, το ΠΑΜΕ στρέφει την προσοχή του και στις δυσκολίες που συναντούν οι εργαζόμενοι όσον αφορά τη θέρμανση των σπιτιών τους, σημειώνοντας τα προβλήματα από την τεράστια ακρίβεια της Ενέργειας, «που έχουν προκαλέσει τα "σύγχρονα" επενδυτικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων και η πολιτική που τα στηρίζει στην ΕΕ και φυσικά στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πολλά εργατικά σπίτια να μένουν παγωμένα και μέσα στο χιονιά! Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στα σπίτια τους στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν, δεν γίνεται να σκέφτονται και να προβληματίζονται χιλιάδες εργατικές οικογένειες για το αν θα ανάψουν τη σόμπα, το κλιματιστικό, αν θα ανοίξουν το φυσικό αέριο ή αν θα αγοράσουν πετρέλαιο, με βάση τις κατακόρυφες αυξήσεις που σαρώνουν το λαϊκό εισόδημα», ξεκαθαρίζει στην ανακοίνωσή του.

Τέλος, όπως υπογραμμίζει, την τραγική εικόνα των κυβερνητικών ευθυνών «συμπληρώνει η κατάσταση στα σχολεία με τις άθλιες κτιριακές υποδομές, τις ελλιπείς εγκαταστάσεις θέρμανσης και τα ακατάλληλα πρωτόκολλα "των ανοιχτών θυρών και παραθύρων" για τον COVID, όπου δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να κλείνουν τα σχολεία και να επιβάλλουν τηλεκπαίδευση, ενισχύοντας το απίστευτο μπάχαλο που επικρατεί στην Εκπαίδευση».

«Κανένας εργαζόμενος και κανένα σωματείο δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση», τονίζει το ΠΑΜΕ. Μπροστά και στην εξελισσόμενη κακοκαιρία, καλεί τα σωματεία να οργανώσουν την παρέμβασή τους στους χώρους δουλειάς, να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να παρεμβαίνουν για κάθε πρόβλημα που προκύπτει.

Το ΠΑΜΕ απαιτεί την απαγόρευση εργασιών, ιδιαίτερα όσων πραγματοποιούνται σε εξωτερικούς χώρους, σε συνθήκες ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως στις ταχυμεταφορές και στα ντελίβερι, στην οικοδομή, των εργατών γης κ.ά. Για τις εργασίες που είναι απολύτως απαραίτητο να πραγματοποιηθούν, εφόσον υπάρχουν λόγοι ασφάλειας για εργαζόμενους και κατοίκους, εξασφάλιση όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας των εργαζομένων. Επίσης, άμεση εξασφάλιση συνθηκών θερμικής άνεσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με τη φύση της εργασίας τους, με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ακόμα και αν δουλεύουν με τηλεργασία, με αποκλειστική ευθύνη των εργοδοτών.

Για τους εργαζόμενους που δεν κατάφεραν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω αδυναμίας μετακίνησης εξαιτίας της χιονόπτωσης ή εφόσον ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της επιχείρησης, δικαιούνται κανονικά τις αποδοχές τους για τη μέρα ή τις μέρες της κακοκαιρίας. Η δυνατότητα αυτή να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, με κάθε εργασιακή σχέση, από την πρώτη μέρα πρόσληψης, καθώς και για τους εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Οι μέρες αυτές δεν αφαιρούνται από τις μέρες κανονικής άδειας που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Κανένα εργατικό σπίτι να μη μείνει χωρίς θέρμανση, καμιά διακοπή παροχής Ενέργειας λόγω αδυναμίας πληρωμής του κόστους, να διπλασιαστεί το επίδομα θέρμανσης καθώς και να δοθεί έκτακτο επίδομα θέρμανσης χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους, να καταργηθούν οι φόροι στα καύσιμα για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρεμβάσεις για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουν εργαζόμενοι

Ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία χτες με τον υφυπουργό Εργασίας, Π. Τσακλόγλου, καθώς και τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη, ώστε να παρθούν μέτρα για την άμεση και ασφαλή αποχώρηση των εργαζομένων από τις βιομηχανικές ζώνες των περιοχών που πλήττονται από την κακοκαιρία, πριν κλείσουν οι δρόμοι και αποκλειστούν.

Για το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΚΚΕ, για την κατάσταση που διαμορφώθηκε χτες για τους εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, σημείωσε:

«Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς (προαστιακός, λεωφορεία κ.λπ.) που να λειτουργεί από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών στα Σπάτα. Την ίδια στιγμή, οι δρόμοι στη γύρω περιοχή είναι παγωμένοι, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για όσους κινούνται με ΙΧ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και τα εσωτερικά λεωφορεία, που εξυπηρετούν τον αεροσταθμό από και προς τα πάρκινγκ, υπολειτουργούν.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες ότι οι εταιρείες του αεροδρομίου, με δεδομένο ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, κρατάνε εκβιαστικά όσους και όσες βρίσκονται ήδη εκεί, για να βγει η δουλειά. Είναι απαράδεκτο.

Χρειάζεται άμεσα να παρθούν μέτρα, για να ανοίξουν οι δρόμοι και να αποκατασταθεί η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, έτσι ώστε να μπορεί να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια η μετακίνηση όλων των εργαζομένων από και προς το ΔΑΑ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ