Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΣΤΟ «ΠΟΔΙ» ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Εργαζόμενοι αντιμέτωποι και με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας

«Σήμερα θα κοιμηθείτε στους καναπέδες του αεροδρομίου», λέει η εργοδοσία σε εργαζόμενους!

RIZOSPASTIS

Μπορεί οι συστάσεις «αυτοπροστασίας» της κυβέρνησης προς τον λαό να περιορίζονται στα «μείνετε σπίτι σας» και «βγείτε μόνο για εξαιρετική ανάγκη», όμως αυτά σταματούν στους χώρους δουλειάς, όπου η εργοδοσία και χτες ξεσάλωνε, με τις καταγγελίες να πέφτουν βροχή. Ετσι, το «μην κινείστε» για τους εργαζόμενους σε πολλές περιπτώσεις γίνεται «κόψε το κεφάλι σου κι έλα για δουλειά», ενώ σε μεγάλους χώρους δουλειάς η εργοδοσία αρνιόταν να σταματήσει την παραγωγή για να προστατευτεί το προσωπικό και να προλάβει να γυρίσει εγκαίρως στο σπίτι του.

Στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, για παράδειγμα, εργοστάσια σε βιομηχανικές ζώνες αρνήθηκαν να σταματήσουν την παραγωγή προκειμένου να μην κινδυνεύσει το προσωπικό τους, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και στα εμπορικά κέντρα στα Σπάτα βρέθηκαν σε αδιέξοδο σε σχέση με το πώς να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αφού είχε πάψει κάθε συγκοινωνία από και προς το αεροδρόμιο. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο αναγκάστηκαν από την εργοδοσία να παραμείνουν στη δουλειά μετά το τέλος της βάρδιάς τους, για να αντικαταστήσουν τους συναδέλφους τους από τις απογευματινές βάρδιες που δεν μπόρεσαν να φτάσουν.

Για ύπνο στους καναπέδες...

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, «στις επιχειρήσεις "Αutogrill" και "Everest" έχουν πει στους εργαζόμενους ότι θα μείνουν εκεί το βράδυ, θα κοιμηθούν στους καναπέδες. Αυτό επειδή δεν έχουν μπορέσει άλλοι εργαζόμενοι να πάνε για να τους αλλάξουν στη βάρδια. Αντίστοιχα, στην επιχείρηση "Σελέκτ Σέρβις", εργαζόμενοι εργάζονται υπερωριακά αφού δεν έχει καταστεί δυνατό να έρθουν άλλοι εργαζόμενοι να τους αλλάξουν και δεν έχουν ειδοποιηθεί να φύγουν, παρόλο που τα μέσα σταθερής τροχιάς επαναλειτουργούν. Εχουν ειδοποιηθεί ότι θα φύγουν με ταξί, χωρίς να είναι δεδομένο ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Στις επιχειρήσεις επίγειας εξυπηρέτησης, "Swissport" και "Skyserv", όσοι εργαζόμενοι είναι εκεί θα πρέπει να καθίσουν για να βγει το επιχειρησιακό έργο, από τη στιγμή που άλλοι συνάδελφοι δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο αεροδρόμιο. Δεν τους πληρώνουν ξενοδοχείο για να μείνουν το βράδυ.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε όλες τις περιπτώσεις κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ως προς την ενημέρωση των εργαζομένων, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να αποχωρήσουν από το αεροδρόμιο όσο λειτουργούσαν τα ΜΜΜ και ήταν ανοιχτοί οι δρόμοι. Εσκεμμένα αφέθηκαν όλα στην τύχη τους προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία του επιχειρησιακού έργου και των καταστημάτων».

Παρεμβάσεις σε εργοστάσια και επιχειρήσεις

Μπροστά σε τέτοια φαινόμενα έντασης της εργοδοτικής ασυδοσίας, στο «πόδι» βρίσκονται από χτες σωματεία, για να ληφθούν μέτρα προστασίας από την κακοκαιρία, για να μην αναγκαστεί κανένας εργαζόμενος να δουλέψει σε καιρικές συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία και την ασφάλειά του.

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των εργαζομένων πραγματοποίησαν σωματεία σε κλάδους και επιχειρήσεις της Βιομηχανίας. Μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, μια σειρά επιχειρήσεις στο Κρυονέρι («Veridos - Ματσούκης», «Σκάγιας», «Ζαφειρόπουλος», «Αγγελίδης») και στο Κορωπί («Αφοί Βλάχου») σταμάτησαν τη λειτουργία τους, οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, ενώ τα μεροκάματα θα καταβληθούν κανονικά.

Μετά από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ενωσης Ελαιουργοσαπωνοποιών και Χημικής Βιομηχανίας διακόπηκε η παραγωγή στα εργοστάσια της «Μινέρβα» στο Σχηματάρι και του «Παπουτσάνη» στη Ριτσώνα. Τα πούλμαν, αν και είχαν ξεκινήσει, μετέφεραν τους εργαζόμενους πίσω με ασφάλεια. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν από τα Συνδικάτα σε εργοστάσια στους κλάδους των Τροφίμων, του Μετάλλου.

Το Σωματείο των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) με ανακοίνωσή του απαίτησε να μην απασχολούνται εργαζόμενοι σε εξωτερικές εργασίες, απροστάτευτοι από τις καιρικές συνθήκες με κίνδυνο να γλιστρήσουν ή να πέσουν.

Να κλείσουν όλα τα εργοτάξια και τα γιαπιά που δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή να λειτουργήσουν σε αυτές τις συνθήκες και να αποδοθούν κανονικά τα μεροκάματα απαιτεί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, επισημαίνοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να απαγορευτεί κάθε εργασία σε εξωτερικούς χώρους αλλά και εσωτερικούς που δεν εξασφαλίζουν την απαραίτητη θέρμανση.

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι σε συνθήκες χιονόπτωσης και παγετού

Να απαγορευτεί η διανομή με μηχανάκι όσο διαρκούν οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι συνθήκες παγετού και να εξασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας έχει ζητήσει με υπόμνημά του το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, καθώς «οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς, λόγω του ότι ακόμα δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση που να αντιμετωπίζει το σοβαρό ζήτημα με ευθύνη του υπουργείου και της κυβέρνησης», σημειώνει το Συνδικάτο. Αντίστοιχο υπόμνημα έχει καταθέσει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ).

Να χορηγήσουν άμεσα όλα τα Ατομικά Μέσα Προστασίας για το ψύχος και να μεριμνήσουν για μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να είναι προφυλαγμένοι από τις χαμηλές θερμοκρασίες διεκδικεί από τις δημοτικές αρχές το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του, οι εξωτερικές εργασίες θα πρέπει να περιορίζονται στις απολύτως αναγκαίες που έχουν σχέση με την πολιτική προστασία και τις ανάγκες που δημιουργεί ο χιονιάς.

  • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί κάθε εργατική - λαϊκή οικογένεια που αντιμετωπίζει προβλήματα με τις απαράδεκτες διακοπές ηλεκτροδότησης να απευθύνεται στα σωματεία και στην Επιτροπή Αλληλεγγύης του (τηλ. 6974010107). Το Εργατικό Κέντρο Πάτρας έχει καλέσει τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα τηλέφωνά του (2610226300, 6980303333).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ