Τρίτη 25 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Φουντώνει η αντιπαράθεση για τις οργανωτικές αλλαγές

Στον απόηχο της πρότασης Τσίπρα για εκλογή του προέδρου του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής απευθείας από τα μέλη με καθολική ψηφοφορία και ενιαία λίστα, σε μια διαδικασία που θα έπεται του συνεδρίου κάθε φορά, συνεχίζεται η αντιπαράθεση μεταξύ της πλειοψηφίας που ενέκρινε στο Πολιτικό Συμβούλιο (ΠΣ) την πρόταση και της μειοψηφίας που την απέρριψε.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο οι Σπύρος Δανέλλης, Αντώνης Λιάκος, Νίκος Μπίστης και Παναγιώτης Παναγιώτου που στήριξαν την πρόταση του Αλ. Τσίπρα στο ΠΣ με κοινή τους δήλωση την υποστήριξαν ως πρόταση που «ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις για ένα δημοκρατικό και συμμετοχικό κόμμα ενώ επιταχύνει την διεύρυνση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία», και ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι, διαβεβαιώνοντας ότι «στην πορεία προς το συνέδριο θα προτείνουμε πρόνοιες ώστε να αποφευχθούν παθογένειες και πρακτικές του παρελθόντος και να διασφαλιστεί η διαφάνεια και αντιπροσωπευτικότητα στην εκλογή του κεντρικού οργάνου του κόμματος».

Για «νέο κόμμα αρχηγικού τύπου» μιλά η μειοψηφία, η οποία επεξεργάζεται τις δικές της προτάσεις που ενδεχομένως να δώσει στη δημοσιότητα τις επόμενες μέρες. Στελέχη της υποστηρίζουν πως «το σύστημα της διαπλοκής» εξωθεί τον ΣΥΡΙΖΑ επίμονα εδώ και καιρό σε μια φυσιογνωμική μετάλλαξη. Στελέχη, όπως ο Τάκης Κατσαρός, πρώην διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, ζητούν από τον Τσίπρα να αποσύρει την πρότασή του, προειδοποιώντας για τον «κίνδυνο διχασμού».

Κατά τον Ν. Φίλη, «ο λαός θέλει ένα κόμμα αποτελεσματικό να διώξει τη ΝΔ. Ολα τα άλλα τα κουβεντιάζουμε. Και εκεί μέσα εντάσσουμε το πρόγραμμά μας, τις κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, και ένα ελκτικό αριστερό πολιτικό κόμμα. Εάν σε αυτά συμφωνήσουμε, θα βρούμε και τις τεχνικές. Η συζήτηση απολυτοποιημένα μόνο για το θέμα της εκλογής του αρχηγού - έχει, βέβαια, μεγάλη σημασία η εκλογή αρχηγού -, αλλά είναι έξω από τα κοινωνικά ενδιαφέροντα σήμερα της πλειοψηφίας του λαού».

Στον Ν. Φίλη απάντησε ο Π. Πολάκης γράφοντας στο διαδίκτυο: «Το πρόβλημά σου Νίκο Φίλη δεν είναι αν τα μέλη του κόμματος "ψηφίσουν αγνώστους", αλλά ποιους από τους "γνωστούς του star system" δεν θα ψηφίσουν... Γιατί θα μπουν όλοι στο πραγματικό τους μπόι».

Ο Π. Σκουρλέτης απ' τη μειοψηφία υπενθύμισε πάντως στον Αλ. Τσίπρα ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τις παρόμοιες διαδικασίες που πρώτος εισήγαγε ο Γ. Παπανδρέου, καταποντίστηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ