ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
Σελ. /16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Σε ΝΑΤΟικό «καμβά» παζάρια και προσπάθειες αναθέρμανσης σχέσεων

Την «προτεραιότητα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τη δημιουργία «ενός κύκλου ελεύθερου από μπελάδες» γύρω από τη χώρα, στην οποία υποτίθεται εστιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, σημείωναν χτεσινά δημοσιεύματα στη γείτονα, με φόντο και την προχτεσινή συνεδρίαση της μεικτής οικονομικής επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας μετά από 11 χρόνια.

Επικαλούμενα πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν τη σημασία που η κυβέρνηση θα δώσει το επόμενο διάστημα στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και με την Αρμενία, ενώ αναμεταδόθηκε και προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό η δήλωση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι «είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή της Αρμενίας στο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αντάλια», ενώ επανέλαβε ότι «θέλουμε να συνάψουμε διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία άνευ όρων και να ανοίξουμε τα σύνορα. Στο παρελθόν δεν μπορέσαμε να το πετύχουμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την πείρα».

Ολα αυτά με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που οξύνει και τα παζάρια για «αποκατάσταση σχέσεων» των Δυτικών με την Τουρκία, με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και γενικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο και συνάντησης που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο και της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ) με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, με φόντο και τις δηλώσεις πολλών για «εναλλακτικές στον αγωγό East Med» που ήδη εξετάζονται, μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από το σχέδιο. Σημειωτέον, ο Κασουλίδης - που τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και στις ΗΠΑ - συζήτησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σε μια «πολύ θερμή συζήτηση» κατά την οποία «συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη στρατηγική διμερή ατζέντα και τη στενή συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου σε περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης και της τριμερούς πλατφόρμας με την Ελλάδα».

Ολα αυτά ενώ ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πίτερ Σιγιάρτο έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι «η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία» για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα «χάσει όλο το βάρος της» στην περιοχή εκτός αν αλλάξει δραστικά την «αποτυχημένη» πολιτική της σε Μέση Ανατολή και Κέρας Αφρικής.

Σημειωτέον, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, άρχισε προχτές πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή (μέχρι 4 Φλεβάρη), η οποία περιλαμβάνει επαφές σε Κένυα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και Ισραήλ.

ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σε βάρος των αναγκών του λαού τα «πράσινα» σχέδια για τη μαρίνα Καλαμαριάς

Με αφορμή τις δηλώσεις του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης Σταύρου Καλαφάτη για τον δήθεν πράσινο, φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα της «επένδυσης στη μαρίνα Καλαμαριάς» που έχει ξεσηκώσει την αντίδραση του λαού της περιοχής και των φορέων τους, η ΤΟ Ανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ αναδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη σε όποια εκδοχή της είναι απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Σε σχόλιό της αναφέρει: «Τι έχουν να πουν άραγε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που βλέπουν τον υπουργό της ΝΔ να τους "κλέβει τη δουλειά" της διαφήμισης της "πράσινης ανάπτυξης"; Παρά τις προσπάθειές τους να καλλιεργήσουν κάλπικα διλήμματα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι στην ουσία, όλοι μαζί, στηρίζουν την πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης" της ΕΕ, πίσω από την οποία βρίσκονται μονοπωλιακοί όμιλοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, μεγάλες επιχειρήσεις που βγάζουν δεκάδες δισ. ευρώ, πουλώντας "προστασία του περιβάλλοντος" και "αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής". Κρύβουν ότι αυτά τα δισεκατομμύρια τα πληρώνουμε εμείς, μέσω των παχυλών κρατικών επιδοτήσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους, το πανάκριβο ρεύμα, τα "πράσινα" χαράτσια που ολοένα πληθαίνουν. Ταυτόχρονα κρύβουν πως η καταστροφή του περιβάλλοντος οφείλεται στην ίδια την καπιταλιστική ανάπτυξη, αφού τόσο στη "μαύρη", όσο και στην "πράσινη" εκδοχή της, το περιβάλλον αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για το κεφάλαιο, που δεν διστάζει να το υποβαθμίζει ή ακόμα και να το καταστρέφει, αν αυτό επιτάσσει η αύξηση των κερδών του.

Η "πράσινη ανάπτυξή" τους δεν συνεπάγεται τίποτα άλλο, παρά ανεργία για χιλιάδες εργαζόμενους, πανάκριβο ρεύμα και πετρέλαιο, καταστροφή δεκάδων βουνών για να μπαίνουν ανεμογεννήτριες. Σημαίνει τσιμεντοποίηση της παραλίας Καλαμαριάς και περιορισμό ελεύθερων χώρων για να κάνουν μπίζνες οι "επενδυτές". Είναι μια κατεύθυνση που δεν πρόκειται να βελτιώσει τη ζωή των εργαζομένων, αλλά θα επιδεινώσει και θα αφαιμάξει ακόμα περισσότερο το εργατικό - λαϊκό εισόδημα. Και αυτό γιατί το περιβάλλον το καταστρέφει ο καπιταλισμός με γνώμονα το κέρδος.

Το ΚΚΕ επιμένει ότι οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες, οι χώροι πρασίνου, τα πρώην στρατόπεδα αποτελούν λαϊκή περιουσία και πρέπει να γίνουν αποκλειστικά περιβαλλοντικοί - οικολογικοί χώροι πρασίνου και αναψυχής, ελεύθεροι για όλο τον λαό, χωρίς καμιά εμπορευματοποίηση των χρήσεών τους, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους.

Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου σε φιλολαϊκή κατεύθυνση προϋποθέτει διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, τον δρόμο της εργατικής εξουσίας, που με την κοινωνική ιδιοκτησία του συνόλου των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, και με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του εργαζόμενου ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του σ. Μάκη Μαΐλη

Την Κυριακή 30 Γενάρη στην Ελευσίνα

Η Επιτροπή Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τον έναν χρόνο από τον θάνατο του συντρόφου Μάκη Μαΐλη. Θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα στις 30 Γενάρη, στις 6 μ.μ. στο κλειστό γυμναστήριο «Αναστάσης Νάσης» (2ο - 4ο Γυμνάσιο), Χατζηδάκη και Πάγκαλου. Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Την Τρίτη 15 Φλεβάρη, η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει στις 20.30 στο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ολύμπια) συναυλία με το έργο «Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συναυλία πραγματοποιείται στον απόηχο της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μια συναυλία - αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Διονύσιο Σολωμό και στο εμβληματικό του έργο. Μια συναυλία τιμής στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο.

Συμμετέχουν η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του δήμου Αθηναίων. Διευθύνει ο Αναστάσιος Συμεωνίδης. Διδασκαλία χορωδίας ο Σταύρος Μπερής.

Ερμηνεύουν: Γιάννης Χριστόπουλος, Τάσος Αποστόλου, Μανώλης Χατζημανώλης και η Ελενα Κελεσίδη.

Αφηγείται η ηθοποιός Αιμιλία Υψηλάντη.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από την Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, ελλείμματα και χρέη στον λαό

Με πρωτογενές έλλειμμα ύψους 10,3 δισ. ευρώ έκλεισε ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2021, ενώ μαζί με τις δαπάνες για τους τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους τα εμφανιζόμενα ελλείμματα φτάνουν στα 14,9 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά μέσω των ελλειμμάτων που φορτώνονται στις πλάτες του λαού και σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα... εξαλειφθούν φέτος, με ό,τι αυτό σηματοδοτεί για τον λαό, χρηματοδοτήθηκαν οι παρεμβάσεις στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων τόσο από το σκέλος των φορολογικών εσόδων όσο και από την πλευρά των κρατικών δαπανών. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρα, σε τηλεοπτικό σταθμό, ο ρυθμός ανάκαμψης για το 2021 «ίσως να πλησιάσει και το 9%».

Σε ό,τι αφορά την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ άλλων, εμφανίζουν τα εξής:

-- Τα συνολικά έσοδα καταγράφηκαν στα 54,9 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από φόρους στα 48,1 δισ. ευρώ, και μάλιστα αυξημένα κατά περίπου 1,3 δισ., έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό.

-- Μεταξύ άλλων, ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση έφτασε περίπου στα 17,4 δισ. (από 15 δισ. το 2020) ενώ οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης περίπου στα 6,7 δισ. (από 6,4 δισ.).

-- Ο συνολικός φόρος εισοδήματος διαμορφώθηκε στα 14,7 δισ. ευρώ, από τα οποία 10,2 δισ. καταβλήθηκαν από φυσικά πρόσωπα (κατά κύριο λόγο μισθωτούς - συνταξιούχους) έναντι μόλις 3,4 δισ. ευρώ από νομικά πρόσωπα (κάθε είδους εταιρείες). Οπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα μόλις στο 7%.

Παράλληλα, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την ίδια περίοδο εμφανίζονται περίπου στα 69,75 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.

Περιοδείες σε δομές Υγείας

Την Πέμπτη 27 Γενάρη

-- Στις 10.30 π.μ., ο Χάρης Βουρδουμπάς, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθήνας (ΟΠΑΝΔΑ) και το 1ο Δημοτικό Ιατρείο του δήμου Αθήνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Παρασκευή 28 Γενάρη

-- Στις 10 π.μ., ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφτεί το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Προβολές του ντοκιμαντέρ για τη Μακρόνησο

Οργανωμένες προβολές του ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ «Μπόλικη πέτρα. Μπόλικη καρδιά» πραγματοποιεί η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας του Κόμματος, ως εξής:

Την Παρασκευή 28 Γενάρη η ΤΟ Ενεργειακού Κέντρου οργανώνει προβολή στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Το Σάββατο 29 Γενάρη η ΚΟΒ Σιάτιστας στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας.

Το Σάββατο 5 Φλεβάρη η ΚΟΒ Αμυνταίου στις 6 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ