Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΚΑΥΚΑΣΟΣ
Σε ΝΑΤΟικό «καμβά» παζάρια και προσπάθειες αναθέρμανσης σχέσεων

Την «προτεραιότητα» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για τη δημιουργία «ενός κύκλου ελεύθερου από μπελάδες» γύρω από τη χώρα, στην οποία υποτίθεται εστιάζει η κυβέρνηση Ερντογάν, σημείωναν χτεσινά δημοσιεύματα στη γείτονα, με φόντο και την προχτεσινή συνεδρίαση της μεικτής οικονομικής επιτροπής Ελλάδας - Τουρκίας μετά από 11 χρόνια.

Επικαλούμενα πηγές του ΥΠΕΞ, τόνιζαν τη σημασία που η κυβέρνηση θα δώσει το επόμενο διάστημα στην αποκατάσταση των σχέσεων με το Ισραήλ αλλά και τις χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και με την Αρμενία, ενώ αναμεταδόθηκε και προβλήθηκε σε μεγάλο βαθμό η δήλωση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ότι «είναι πολύ πιθανή η συμμετοχή της Αρμενίας στο Φόρουμ Διπλωματίας στην Αντάλια», ενώ επανέλαβε ότι «θέλουμε να συνάψουμε διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία άνευ όρων και να ανοίξουμε τα σύνορα. Στο παρελθόν δεν μπορέσαμε να το πετύχουμε και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε εκείνη την πείρα».

Ολα αυτά με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που οξύνει και τα παζάρια για «αποκατάσταση σχέσεων» των Δυτικών με την Τουρκία, με τα ανάλογα ανταλλάγματα.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και γενικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο και συνάντησης που είχε ο Κύπριος ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης στις Βρυξέλλες (στο περιθώριο και της συνεδρίασης των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ) με τον Ευρωπαίο επίτροπο Διεύρυνσης Ολιβερ Βαρχέλι, με φόντο και τις δηλώσεις πολλών για «εναλλακτικές στον αγωγό East Med» που ήδη εξετάζονται, μετά και την απόσυρση των ΗΠΑ από το σχέδιο. Σημειωτέον, ο Κασουλίδης - που τις επόμενες μέρες θα βρεθεί και στις ΗΠΑ - συζήτησε τηλεφωνικά και με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι, σε μια «πολύ θερμή συζήτηση» κατά την οποία «συζήτησαν τα επόμενα βήματα στη στρατηγική διμερή ατζέντα και τη στενή συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου σε περιφερειακά ζητήματα, περιλαμβανομένης και της τριμερούς πλατφόρμας με την Ελλάδα».

Ολα αυτά ενώ ο Ούγγρος ΥΠΕΞ Πίτερ Σιγιάρτο έκρινε σκόπιμο να δηλώσει ότι «η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει την Τουρκία» για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, προσθέτοντας ότι η ΕΕ θα «χάσει όλο το βάρος της» στην περιοχή εκτός αν αλλάξει δραστικά την «αποτυχημένη» πολιτική της σε Μέση Ανατολή και Κέρας Αφρικής.

Σημειωτέον, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Κέρας της Αφρικής, Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, άρχισε προχτές πολυήμερη περιοδεία στην περιοχή (μέχρι 4 Φλεβάρη), η οποία περιλαμβάνει επαφές σε Κένυα, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία και Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ