Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ Ο ΛΑΟΣ!
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ «ΑΡΓΙΑ» ΛΟΓΩ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Κίνδυνος να χαθούν τα μεροκάματα και να πάνε «πεσκέσι» στην εργοδοσία!

Με τον κίνδυνο να χαθούν τα χτεσινά και σημερινά μεροκάματα είναι αντιμέτωποι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η κυβέρνηση παρότι στα λόγια κήρυξε τις μέρες αυτές ως γενική αργία, στο σχετικό ΦΕΚ μιλά για «αναστολή λειτουργίας» για λόγους ανωτέρας βίας. Οπως φαίνεται, μάλιστα, το «σήμα» ήδη έχει φτάσει στην εργοδοσία, με σωματεία να καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις της (βλ. θέμα δίπλα).

Ομως, αυτόν ακριβώς τον λόγο μπορούν να επικαλεστούν οι επιχειρήσεις - ότι δεν μπορούσαν δηλαδή να λειτουργήσουν για λόγους ανωτέρας βίας - και για αυτό δεν είναι υποχρεωμένες να πληρώσουν τα μεροκάματα. Κάτι που έτσι κι αλλιώς επιδιώκουν ακόμα και όταν δεν υπάρχουν αυτοί οι λόγοι, αφού υπήρξαν επιχειρήσεις οι οποίες την πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, τη Δευτέρα - όταν οι εργαζόμενοι πήγαν στη δουλειά και έφυγαν νωρίτερα για να μην εγκλωβιστούν - τους έθεσαν ζήτημα να δουλέψουν μια άλλη μέρα για να ξεχρεώσουν τη μέρα που έφυγαν!

Στο site του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το ζήτημα της «ανωτέρας βίας» διαβάζουμε: «Αν ο εργοδότης εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς να δεχθεί την παροχή (εν προκειμένω την εργασία), από λόγους οφειλόμενους σε ανώτερη βία, αυτός δεν καθίστανται υπερήμερος περί την αποδοχή της προσφερόμενης εργασίας και κατ' ακολουθίαν απαλλάσσεται από την υποχρέωση προς καταβολή του μισθού προς τον προσφέροντα την εργασία του μισθωτό». Ετσι ο εργοδότης μπορεί να επικαλεστεί την απόφαση της κυβέρνησης που μιλά για αναστολή λειτουργίας λόγω «αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών», κάτι που ήδη ανησυχεί εργατικά συνδικάτα που είναι σε ετοιμότητα για σχετικές πρωτοβουλίες.

Είναι καθαρό ότι δεν φταίνε οι εργαζόμενοι για τα χαμένα μεροκάματα της κακοκαιρίας, αφού είναι τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής που αφήνει τις υποδομές προστασίας του λαού να ρημάζουν.

Οι εργαζόμενοι έχουν κάθε δικαίωμα να πληρωθούν τα μεροκάματά τους που χάθηκαν αυτές τις μέρες και κάθε άλλη «λύση» θα είναι άλλη μια πρόκληση σε βάρος τους, μετά την απίστευτη ταλαιπωρία σε δρόμους και συγκοινωνίες, τα παγωμένα νοικοκυριά, τους χώρους δουλειάς που έγιναν για μια ακόμα φορά πεδία μεγάλων κινδύνων για τη ζωή τους.

Παρέμβαση έκανε χθες το απόγευμα ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεταφέροντας τις καταγγελίες εργαζομένων για εκβιασμούς της εργοδοσίας να πάνε σήμερα για δουλειά «με κάθε τρόπο». Επίσης ανέφερε και την ανησυχία των εργαζομένων για το αν θα πληρωθούν αυτές οι ημέρες, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να χάσουν τρία μεροκάματα από τον πενιχρό μισθό τους και ότι «το υπουργείο εργασίας έχει ευθύνη να καλύψει με σαφή τρόπο τους εργαζόμενους ώστε και να είναι ασφαλείς με την αργία και να πληρωθούν αυτές οι τρεις μέρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ