ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
Σελ. /16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
«Παραμονές πολέμου» θυμίζει η κατάσταση στο Ντονμπάς

Συνεχείς προετοιμασίες για συγκέντρωση πρόσθετων δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ

Φορτία αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών ξεφορτώνονται έξω από το Κίεβο

Copyright 2022 The Associated

Φορτία αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και πυρομαχικών ξεφορτώνονται έξω από το Κίεβο
Η κατάσταση στο Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, θυμίζει «παραμονές πολέμου», ανακοίνωσαν χτες εκπρόσωποι των φιλορώσων αυτονομιστών των αυτοαποκαλούμενων Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, αναφέροντας έντονη δραστηριότητα των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ντονμπάς και σε όλη τη χώρα, όπως στην πόλη Χάρκοβο.

Την ίδια ώρα το Κίεβο υποστήριξε ότι διέλυσε μια ομάδα που «συντονιζόταν από ρωσικές ειδικές υπηρεσίες», προετοίμαζε «ένοπλες επιθέσεις εναντίον υποδομών» και δρούσε στο Χάρκοβο και στο Ζιτόμιρ, όπως αναφέρει η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ έθεσαν σε επιφυλακή 8.500 στρατιώτες οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να αναπτυχθούν στην Ευρώπη μέσα σε πέντε μέρες για να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που αποτελείται από 40.000 στρατιώτες, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας διευκρίνισε ότι προς το παρόν «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για την ανάπτυξή τους έξω από τις ΗΠΑ», όμως «είναι καταφανές ότι οι Ρώσοι δεν προτίθενται να αποκλιμακώσουν».

Για «αμερικανικές ενέργειες που υποδαυλίζουν εντάσεις γύρω από την Ουκρανία» έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Είχαν προηγηθεί, υπενθυμίζεται, οι ανακοινώσεις κρατών - μελών του ΝΑΤΟ και του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, για συγκέντρωση πρόσθετων πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας Αλ. Ρεζνίκοφ εκτίμησε χτες ότι «επί του παρόντος δεν υπάρχει» απειλή εισβολής από τη Ρωσία και ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες που να δείχνουν κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. «Μέχρι σήμερα οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν δημιουργήσει ομάδες κρούσης που να υποδεικνύουν ότι ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν μια επίθεση αύριο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «χαμηλή» η πιθανότητα ρωσικής επίθεσης την τελευταία μέρα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (20 Φλεβάρη), όπως είχαν αναφέρει αμερικανικά ΜΜΕ.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάτι καινούργιο που να δικαιολογεί ανησυχία ή φόβο για άμεσες επιθέσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, μετά την ενημέρωση που είχαν οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν τη Δευτέρα, σχετικά με τη σύσταση των ΗΠΑ για οικειοθελή απομάκρυνση βοηθητικού προσωπικού της πρεσβείας τους στην Ουκρανία.

Ευρωατλαντικός «συντονισμός» και διαφοροποιήσεις

Την ίδια στιγμή, μαζί με τις πολεμικές προπαρασκευές κλιμακώνονται και τα παζάρια γύρω από την Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, με τον Μπλίνκεν να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν αυτήν τη βδομάδα γραπτές απαντήσεις στις αξιώσεις της Ρωσίας για τις «εγγυήσεις ασφαλείας» και ανάλογα θα συνεχιστούν ή όχι οι μεταξύ τους επαφές.

«Οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος», με οικονομικές κυρώσεις και ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε μετά την τηλεδιάσκεψη που οργάνωσε προχτές το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, τον γγ του ΝΑΤΟ και τους επικεφαλής της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Μπ. Τζόνσον η βρετανική κυβέρνηση συζητά με τις ΗΠΑ το ενδεχόμενο αποσύνδεσης της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT, με Ρώσους αξιωματούχους να προειδοποιούν ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι χώρες της Ευρώπης δεν θα μπορούν να προμηθεύονται ρωσικά προϊόντα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο και μέταλλα.

Στην τηλεδιάσκεψη τονίστηκε η σημασία της «ενότητας» του ευρωατλαντικού άξονα, την ώρα που υπάρχουν διαφοροποιήσεις σχετικά με το είδος και το εύρος των κυρώσεων της Δύσης σε ενδεχόμενη ρωσική εισβολή (μεταξύ άλλων το Βερολίνο εμφανίζεται να απορρίπτει κυρώσεις σε σχέση με το σύστημα SWIFT) και καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει κριτική από το Κίεβο για την άρνησή της να στείλει όπλα στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα που ενισχύονται οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης στη σημασία του συνεχούς διαλόγου με τη Ρωσία και ο γγ του ΝΑΤΟ κάλεσε όλα τα μέλη του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας σε περαιτέρω συναντήσεις για την «ευρωπαϊκή ασφάλεια», τις σχέσεις ΝΑΤΟ - Ρωσίας και τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Στο μεταξύ η ΕΕ, με «μπροστάρηδες» Γαλλία και Γερμανία, εντείνει τις προσπάθειες για αναβαθμισμένο ρόλο στις συνομιλίες με τη Ρωσία, ακόμη και για ξεχωριστό, «παράλληλο» διάλογο για μια «ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας». Χτες το βράδυ ο καγκελάριος Ολ. Σολτς είχε σχετικές συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμ. Μακρόν στο Βερολίνο.

Σήμερα θα γίνει συνάντηση στο Παρίσι Ρώσων, Ουκρανών, Γάλλων και Γερμανών συμβούλων στο πλαίσιο του «Σχήματος της Νορμανδίας» για τη «διευθέτηση» στην Ανατολική Ουκρανία, ενώ ο σύμβουλος του Μακρόν για τη Ρωσία, Π. Βιμόν, θα βρίσκεται στη Μόσχα για να παρουσιάσει προτάσεις αποκλιμάκωσης. Ο δε Μακρόν θα έχει αυτήν τη βδομάδα τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κακοκαιρία και πολύωροι αποκλεισμοί χιλιάδων οχημάτων

Κωνσταντινούπολη... όπως Αττική Οδός, με κοινή ρίζα την ίδια πολιτική που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους

AP

Κωνσταντινούπολη... όπως Αττική Οδός, με κοινή ρίζα την ίδια πολιτική που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους
Αντιμέτωποι με την ίδια εγκληματική πολιτική, που αφήνει τους λαούς εκτεθειμένους για τα κέρδη του κεφαλαίου, βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι και στην Κωνσταντινούπολη, αφημένοι στις τύχες τους επί ώρες σε αποκλεισμένα οχήματα και φορτηγά σε μεγάλους οδικούς άξονες, που έκλεισαν μετά από ισχυρές χιονοπτώσεις.

Μεγάλες ζώνες στο ευρωπαϊκό τμήμα της πόλης μπλοκαρίστηκαν από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης, με την κυκλοφορία να αγγίζει ποσοστά πυκνότητας μέχρι και 90%. Η περιοχή των διοδίων Μαχμούτμπεη περιγράφηκε ως «νεκροταφείο οχημάτων», καθώς πολλοί οδηγοί τα εγκατέλειπαν και περπατούσαν για χιλιόμετρα, για να μην αποκλειστούν χωρίς τρόφιμα και θέρμανση.

Μαρτυρίες κατέγραψαν αποκλεισμούς μέχρι και 21 ωρών, σε αυτοκινητόδρομους που η τουρκική κυβέρνηση έκανε σημαία της «αναπτυξιακής πολιτικής» της.

Στο επίσης πολυδιαφημισμένο νέο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, που εγκαινιάστηκε μόλις το 2019, οι πτήσεις ανεστάλησαν και η επανέναρξή τους αναβαλλόταν διαρκώς, μέχρι αργά χτες το απόγευμα. Πολλοί επιβάτες που αποκλείστηκαν αναγκάστηκαν να διανυκτερεύσουν στο πάτωμα ή σε καθίσματα του αεροδρομίου.

Οι τουρκικές αρχές κήρυξαν αργία τη χτεσινή μέρα, κυρίως για το Δημόσιο, επιχειρώντας να μειώσουν την κίνηση στους ακατάλληλους δρόμους.

Σε όλη την Τουρκία περίπου 4.600 άνθρωποι βρέθηκαν αποκλεισμένοι σε δρόμους και άλλα σημεία.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Οι στασιαστές στρατιωτικοί από το λεγόμενο «Πατριωτικό Κίνημα Εξασφάλισης και Αποκατάστασης» φαίνεται να σταθεροποιούν το πραξικόπημα που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Μπουρκίνα Φάσο, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ρος Καμπορέ. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν προηγηθεί τα πραξικοπήματα στο Μάλι (Αύγουστος 2020) και τη Γουινέα (Σεπτέμβρης 2021).

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε τη Δευτέρα από τη Δανία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την υπό γαλλική διοίκηση «αντιτρομοκρατική» δύναμη «Τακούμπα», αναφέροντας ότι η ανάπτυξή τους δεν είχε τη συναίνεσή της. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ και συμμάχων της εναντίον του Μάλι, όπως και οι αντιδράσεις τους απέναντι στη συμφωνία της κυβέρνησής του για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στη χώρα.

ΡΩΜΗ.-- Τα λευκά ψηφοδέλτια (672) επικράτησαν στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, βασικό πρόβλημα για την υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, Μ. Ντράγκι, είναι ότι δεν έχει διαπραγματευθεί με τα κόμματα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τη μετάβασή του στην προεδρία. Η «Λέγκα» φέρεται να διεκδικεί και το υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σε γήπεδο του Καμερούν, σε συνθήκες πανικού και ποδοπατήματος που επικράτησαν κατά την είσοδο θεατών για την αναμέτρηση Καμερούν - Νησιά Κομόρες για το Αφρικανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ
Προετοιμασία εδάφους για άμεσες συνομιλίες

...ενώ φουντώνει η σύγκρουση γύρω από την Υεμένη

Με εκατέρωθεν δηλώσεις «ετοιμότητας» από ΗΠΑ και Ιράν για απευθείας μεταξύ τους συνομιλίες, συνεχίζονται τα σύνθετα παζάρια στη Βιέννη για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους όρους για μια αναβίωσή της.

Σε δηλώσεις του στο «Ρόιτερς», ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το Ιράν, Ρ. Μάλεϊ, ανέφερε πως η χώρα του θα καλωσόριζε τις άμεσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν (μέχρι τώρα οι ΗΠΑ συμμετέχουν «έμμεσα» στις συνομιλίες στη Βιέννη, πραγματοποιώντας επαφές με τα άλλα μέρη της διεθνούς συμφωνίας), προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακούσει έως τώρα κάτι σχετικό.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω σε ΜΜΕ της χώρας του, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμίρ Αμπντολαχιάν, εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο άμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, θέτοντας ως όρο ενδείξεις που να υποδηλώνουν ότι είναι εφικτή η επίτευξη μιας «καλής συμφωνίας με τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα, με την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ, φουντώνει ο πολυετής πόλεμος της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη, σε βάρος του ανταγωνιστικού Ιράν.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) προχώρησαν τα ξημερώματα Δευτέρας, σε στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ, σε άμεσα αντίποινα εναντίον των Υεμενιτών Χούθι, για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν με βαλλιστικούς πυραύλους και drones σε Αμπου Ντάμπι και Ντουμπάι.

Το υπουργείο Αμυνας των ΗΑΕ δημοσιοποίησε βίντεο με δικά τους «F-16» να βομβαρδίζουν περιοχή έξω από την πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Νωρίτερα ο Εμιρατινός πρέσβης στις ΗΠΑ, Γουσίφ αλ Οτάιμπα, επιβεβαίωσε πως ΗΠΑ και ΗΑΕ συνεργάστηκαν στενά για να αποκρούσουν την επίθεση των Χούθι στο Αμπου Ντάμπι τη Δευτέρα, μεταξύ άλλων με την ενεργοποίηση συστοιχίας «Πάτριοτ» από την αμερικανική αεροπορική βάση Αλ Ντάφρα (κοντά στο Αμπου Ντάμπι). Ο ίδιος κάλεσε τις ΗΠΑ να χαρακτηρίσουν τους Χούθι «τρομοκρατική οργάνωση» (είχαν βγει από τη σχετική λίστα των ΗΠΑ τον Γενάρη του 2021) και να σταματήσουν τις ροές χρημάτων και όπλων από τους «υποστηρικτές τους», υπονοώντας το Ιράν.

Ο Εμιρατινός πρέσβης είχε νωρίτερα συναντηθεί, μαζί με την πρέσβειρα της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ, Ρίμα μπιντ Μπάνταρ αλ Σαούντ, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Ο σύμβουλος ανέφερε πως συζήτησαν «τη δέσμευση των ΗΠΑ» στην ασφάλεια των δύο χωρών και χαιρέτισε τη... δέσμευσή τους στην υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για «τερματισμό του πολέμου στην Υεμένη μέσω πολιτικής διαδικασίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ