Τετάρτη 26 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΓΚΑΝΤΟΥΓΚΟΥ.-- Οι στασιαστές στρατιωτικοί από το λεγόμενο «Πατριωτικό Κίνημα Εξασφάλισης και Αποκατάστασης» φαίνεται να σταθεροποιούν το πραξικόπημα που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Μπουρκίνα Φάσο, ανατρέποντας τον Πρόεδρο Ρος Καμπορέ. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν προηγηθεί τα πραξικοπήματα στο Μάλι (Αύγουστος 2020) και τη Γουινέα (Σεπτέμβρης 2021).

ΜΠΑΜΑΚΟ.-- Η στρατιωτική κυβέρνηση του Μάλι ζήτησε τη Δευτέρα από τη Δανία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την υπό γαλλική διοίκηση «αντιτρομοκρατική» δύναμη «Τακούμπα», αναφέροντας ότι η ανάπτυξή τους δεν είχε τη συναίνεσή της. Υπενθυμίζεται ότι έχουν προηγηθεί οι πρόσφατες κυρώσεις της ΕΕ και συμμάχων της εναντίον του Μάλι, όπως και οι αντιδράσεις τους απέναντι στη συμφωνία της κυβέρνησής του για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στη χώρα.

ΡΩΜΗ.-- Τα λευκά ψηφοδέλτια (672) επικράτησαν στην πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία. Σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ, βασικό πρόβλημα για την υποψηφιότητα του νυν πρωθυπουργού, Μ. Ντράγκι, είναι ότι δεν έχει διαπραγματευθεί με τα κόμματα τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά τη μετάβασή του στην προεδρία. Η «Λέγκα» φέρεται να διεκδικεί και το υπουργείο Εσωτερικών.

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.-- Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 38 τραυματίστηκαν σε γήπεδο του Καμερούν, σε συνθήκες πανικού και ποδοπατήματος που επικράτησαν κατά την είσοδο θεατών για την αναμέτρηση Καμερούν - Νησιά Κομόρες για το Αφρικανικό Κύπελλο Ποδοσφαίρου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ