ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
Κάλεσμα μαχητικής στήριξης απευθύνει η «Δημοσιογραφική Συνεργασία»

Να ενισχυθούν η πάλη και η διεκδίκηση στον κλάδο, κόντρα στις δυνάμεις που «κάνουν πλάτες» στα αφεντικά

Να κάνουν το βήμα και να επιλέξουν το ψηφοδέλτιο της «Δημοσιογραφικής Συνεργασίας» καλούν οι υποψήφιοί της, ενόψει των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ, οι οποίες ξεκινούν σήμερα Πέμπτη και θα διαρκέσουν μέχρι στις 31 Γενάρη.

Στο κάλεσμά της η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» αναδεικνύει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι στα ΜΜΕ και φωτίζει τις ευθύνες της «συναινετικής πλειοψηφίας» στο ΔΣ της Ενωσης, των «Ενωμένων Δημοσιογράφων» (ΝΔ) και της «Συσπείρωσης Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (ΣΥΡΙΖΑ).

Περιγράφοντας αναλυτικά αυτήν την κατάσταση μεταξύ άλλων σημειώνει:

«Δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας: Οι τελευταίες είναι του 2009. Η εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και το άλλο τμήμα τους, η "Νέα ΕΣΗΕΑ", δεν πήραν κανένα μέτρο για τη διεκδίκηση ΣΣΕ.

Κυριαρχεί η "ευελιξία" σε όλες τις μορφές, δουλειά όπως και όποτε θέλει ο εργοδότης: Οι λέξεις Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία είναι άγνωστες στον κλάδο: Βγαίνουμε στο ρεπορτάζ κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και με εξαντλητικά ωράρια.

"Κάνουν πλάτες" στα αφεντικά να απολύουν ανεμπόδιστα. Λένε ότι ενδιαφέρονται να μη χάνεται καμιά θέση εργασίας και να έχουν όλοι δουλειά. Αλλά δεν αναλαμβάνουν καμιά αγωνιστική πρωτοβουλία για να βάλουν εμπόδια σε απολύσεις. Σε συνδιαλλαγή με τα αφεντικά δρουν με τη λογική του "μικρότερου κακού" και αποδέχονται μειώσεις προσωπικού, δήθεν για να μην κλείνουν τα ΜΜΕ και χαθούν όλες οι θέσεις εργασίας. Εχουν αποδεχτεί τα ψίχουλα αντί για ουσιαστική προστασία για τους ανέργους. Η εργοδοσία χρωστάει, αλλά κανένας δεν την ενοχλεί..!».

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» παλεύει για μια ΕΣΗΕΑ «όπου στην πλειοψηφία του ΔΣ θα είναι δυνάμεις που δεν θα συμπλέουν με την εργοδοσία και τις κυβερνήσεις, δεν θα παζαρεύουν το πόσα λιγότερα θα χάσουμε, αλλά θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για όλα τα δικαιώματα και τις πραγματικές μας ανάγκες.

Θα οργανώνουν την κινητοποίηση του κλάδου για τα προβλήματα και τα δικαιώματά μας, με βάση το δικό μας συμφέρον και όχι αυτά που είναι διατεθειμένα να παραχωρούν τα αφεντικά.

Θέλουμε μια Ενωση που θα αγωνίζεται μαζί με τους άλλους εργαζόμενους για τα πραγματικά μας συμφέροντα. Που θα τάσσεται και σε επίπεδο ενημέρωσης στο πλευρό των εργαζομένων, κόντρα στα αφεντικά - ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, στις κυβερνήσεις και το κράτος».

Σε αυτήν τη γραμμή η «Δημοσιογραφική Συνεργασία» καλεί τους δημοσιογράφους να συνταχτούν και να στηρίξουν και με την ψήφο τους.

Το ψηφοδέλτιο

1. ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ (ΕΡΤ)

2. ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΙΟΚΑΣΤΗ (vita.gr - imommy.gr)

3. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ (902.gr)

4. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Dikaiologitika.gr)

5. ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ (902.gr)

6. ΒΑΜΒΑΚΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

7. ΒΕΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ - ΑΝΔΡΙΑΝΑ (ΝΤΑΝΙ) (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ)

8. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ (ΑΠΕ - ΜΠΕ)

9. ΓΕΩΡΤΖΟΓΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ (in.gr)

10. ΓΚΙΟΚΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ (Newsbomb.gr)

11. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (902.gr)

12. ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

13. ΖΥΜΑΡΗ ΑΘΗΝΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

14. ΘΩΜΑΪΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

15. ΚΑΖΑΝΤΖΗ ΠΑΝΤΙΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

16. ΚΑΛΛΙΓΕΡΗ ΜΑΡΙΝΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

17. ΚΑΜΑΚΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ (ALPHA)

18. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Newsit.gr)

19. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

20. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΝΕΡΓΟΣ)

21. ΚΟΡΙΔΗ ΦΩΦΗ (ΕΔΟΕΑΠ)

22. ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

23. ΚΥΡΙΤΣΗ ΑΓΛΑΪΑ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

24. ΛΕΑΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (9,84)

25. ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ (ΑΝΕΡΓΗ)

26. ΜΑΪΛΗ ΕΛΕΝΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

27. ΜΑΝΤΑΛΟΒΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

28. ΜΕΖΙΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ)

29. ΜΗΛΙΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

30. ΜΟΣΧΟΒΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

31. ΜΟΥΣΓΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

32. ΜΠΙΤΣΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (DOCUMENTO)

33. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ (REAL FM)

34. ΜΠΟΛΑΚΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (MEGA)

35. ΜΠΟΛΚΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ (ALPHA)

36. ΜΥΤΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (REAL)

37. ΝΙΕΡΡΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

38. ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

39. ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΕΡΙΦΥΛΗ (ΣΚΑΪ)

40. ΠΗΓΑΔΑΣ ΝΙΚΟΣ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

41. ΠΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

42. ΡΑΜΜΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (902.gr)

43. ΡΟΒΒΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΝΕΑ)

44. ΣΑΚΑΡΕΛΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

45. ΣΑΜΑΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ (ALPHA)

46. ΣΕΓΚΟΣ ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ (ΤΑΚΗΣ) (902.gr)

47. ΣΕΛΑΛΜΑΤΖΙΔΗΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΜΑΚΗΣ) (ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ)

48. ΣΚΙΝΤΣΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΒΗΜΑ)

49. ΤΣΙΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ (ΩΡΑ ΓΙΑ ΣΠΟΡ)

50. ΤΣΙΒΟΛΑ ΒΟΥΛΑ (in.gr)

51. ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)

52. ΦΟΡΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ (ALPHA)

53. ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΛΕΝΗ (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ)


ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αλληλεγγύη στον αγώνα των απολυμένων του ΚΤΕΛ από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Μηχανοκίνητη πορεία το Σάββατο 29 Γενάρη

Την άμεση ανάκληση των συνολικά 8 απολύσεων εργαζομένων από τα ΚΤΕΛ Ζακύνθου απαιτούν με κοινή ανακοίνωση - καταγγελία τους 56 εργατικοί συνδικαλιστικοί φορείς από όλη τη χώρα.

Το Σάββατο 29 Γενάρη το Εργατικό Κέντρο του νησιού διοργανώνει μηχανοκίνητη πορεία, με αφετηρία το Εθνικό Στάδιο στις 10.30 π.μ., και καλεί σε μαζική συμμετοχή τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις του για το θέμα.

Οι δεκάδες φορείς εκφράζουν παράλληλα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της επιχείρησης για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, καταγγέλλοντας πως «η Διοίκηση του ΚΤΕΛ Ν. Ζακύνθου Α.Ε. το προηγούμενο διάστημα, αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης, προχώρησε σε απολύσεις 6 συναδέλφων μας οδηγών και ταυτόχρονα επιδίδεται σε έναν αγώνα συκοφάντησης των κινητοποιήσεων».

Στέκονται στην τακτική της διοίκησης του ΚΤΕΛ, που μετά τις πρώτες έξι απολύσεις «θέλοντας να τρομοκρατήσει ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους προχώρησε στην απόλυση άλλων δύο συναδέλφων μας, και μάλιστα συνδικαλιστικών στελεχών. Απέλυσε δύο μέλη της διοίκησης του Σωματείου Προσωπικού ΚΤΕΛ Ζακύνθου και συγκεκριμένα τον γραμματέα και τον έφορο του Σωματείου. Μάλιστα, ο γραμματέας του Σωματείου είναι ταυτόχρονα και μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου».

Ταυτόχρονα, απαντούν στις προβοκάτσιες που σημειώθηκαν σε μέρος του στόλου των λεωφορείων της επιχείρησης, τονίζοντας: «Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, "άγνωστοι" προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ Ζακύνθου, παίζοντας το παιχνίδι της εργοδοσίας και άλλων μηχανισμών. Τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο εργατικό - λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του. Δεν έχουν καμία σχέση με τον δίκαιο αγώνα του Σωματείου Προσωπικού ΚΤΕΛ και των συναδέλφων μας για άμεση ανάκληση των απολύσεων».

«Το οργανωμένο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, ούτε εκφοβίζεται, και έχει πλούσια πείρα από την αντιμετώπιση προβοκατόρικων ενεργειών και μηχανισμών», ξεκαθαρίζουν και απαιτούν την επιστροφή των απολυμένων στη δουλειά, τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους του ΚΤΕΛ Ζακύνθου.


ΚΑΒΑΛΑ
Σήμερα το μεγάλο συλλαλητήριο σωματείων και φορέων

Να παρθούν πίσω οι απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας» απαιτούν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και μαζικούς φορείς έχει αγκαλιαστεί η αγωνιστική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην Καβάλα, σήμερα, Πέμπτη, στις 6 μ.μ.

Τα σωματεία απαιτούν να παρθούν πίσω όλες οι απολύσεις στα «Πετρέλαια Καβάλας», στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία, να μην προχωρήσει καμιά δίωξη ενάντια στους αγωνιζόμενους εργάτες και να επιστρέψουν όλοι στη δουλειά τους, χωρίς καμιά βλαπτική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, στον μισθό και στα δικαιώματά τους. Επίσης, απαιτούν να μην προχωρήσει η εργολαβοποίηση του Πρίνου αλλά και συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, στο περιβάλλον της περιοχής.

Το κοινό κάλεσμα υπογράφουν τα παρακάτω Σωματεία - Συνδικάτα - Ενώσεις: Εργαζομένων «Καβάλα Οϊλ», Επισιτισμού - Τουρισμού Καβάλας - Θάσου, Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, Εργαζομένων Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων, Οικοδόμων Καβάλας, ΝΤ ΑΔΕΔΥ, Νοσηλευτών Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Εκπαιδευτικών Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, Εργαζομένων στις ΔΟΥ Ν. Καβάλας - Δράμας, ΟΤΑ Ν. Καβάλας, Ιατρικών Επισκεπτών Καβάλας - Δράμας - Σερρών, Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής, Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας «Η Ενσωμάτωση» και ΒΦΛ, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών Καβάλας, Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Οδήγησης Καβάλας, Σωματείο Οδηγών Ταξί Καβάλας, Σωματείο Κρεοπωλών Καβάλας, Αγροτικός Σύλλογος Καβάλας, Σωματείο Καφεζυθοπωλών Καβάλας.

Παράλληλα, το κύμα συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στα «Πετρέλαια Καβάλας» μεγαλώνει με αποφάσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, σωματεία και άλλους φορείς του κινήματος.

Αποφάσεις στήριξης των απολυμένων έχουν πάρει το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Φωκίδας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ν. Αττικής, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Ν. Αττικής, η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αττικής, το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου Αττικής, το ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και Περιφέρειας, η Ενωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπ/τίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων Ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Θράκης, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων και Συναφών Επαγγελμάτων Αττικής, το Συνδικάτο Εργαζομένων Α' και Β' βαθμού Αυτοδιοίκησης Περιφέρειας Αττικής, η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, τα Σωματεία Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας - Θάσου, Συνταξιούχων Καλλιράχης Θάσου, Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου Καβάλας, Συνταξιούχων ΒΦΛ και Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Εβρου, η Ενωση Συνταξιούχων Γλυφάδας και γύρω Δήμων, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λιμεναρίων «Το Κάστρο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ