ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2022
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΣΤΕΓΟΥ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στο προσκήνιο η γύμνια του αστικού κράτους

Το αποκρουστικό πρόσωπο του συστήματος της εκμετάλλευσης και της απόλυτης υποτίμησης της αξίας της ανθρώπινης ζωής, στη σημερινή Ελλάδα της ισχυρής καπιταλιστικής ανάπτυξης, αποκαλύφθηκε με τον θάνατο ενός 60χρονου αστέγου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το μεσημέρι της Τρίτης, από ανακοπή λόγω υποθερμικού σοκ από το κρύο.

Αυτό καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, η «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και ζητούν την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία των αστέγων.

Η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η ανάπτυξη για τα λίγα παράσιτα αναγκάζει τους εργαζόμενους να διαβιώνουν στη φτώχεια και την ανέχεια, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί οι συνάνθρωποί μας που ζουν και πεθαίνουν αβοήθητοι στο δρόμο».

Τονίζει ότι «δεν βρέθηκε τυχαία ο άτυχος συνάνθρωπός μας στο δρόμο. Η ανεργία, οι πλειστηριασμοί των σπιτιών τον έφεραν εκεί. Χωρίς εισόδημα, χωρίς σύνταξη, χωρίς ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα. Και δυστυχώς δεν είναι ο μόνος. Και δυστυχώς δεν ήταν δική του η επιλογή αυτή. Η περίπτωσή του - μαζί και τόσων άλλων - φέρνει στην επιφάνεια τη γύμνια του κράτος, τη γύμνια των Οργανισμών Τοπικής Διοίκησης, τη γύμνια των οργάνων μιας πολιτείας που μπαλώνει το πρόβλημα με "προγράμματα περίθαλψης" των αστέγων, αναθέτοντας τη "λύση" σε διάφορες ΜΚΟ και τις φιλεύσπλαχνες χορηγίες των μεγαλόσχημων εκμεταλλευτών».

Και καλεί τα εργατικά σωματεία, τους φορείς των γυναικών και της νεολαίας να διεκδικήσουν σταθερά τη δημιουργία υποδομών και την οργανωμένη μέριμνα, με μόνιμη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να διεκδικήσουν την πρόσληψη του αναγκαίου, ειδικού προσωπικού, τη σίτιση και στέγαση, την ιατρική και φαρμακευτική φροντίδα αυτών των ανθρώπων, μα πάνω απ' όλα την επανένταξή τους στην παραγωγική δραστηριότητα. Μαζί με την αναγκαία αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων του λαού ν' αναδείξουν τη λύση, που δεν μπορεί να βρεθεί μέσα στο απάνθρωπο πλαίσιο του σάπιου, εκμεταλλευτικού, καπιταλιστικού συστήματος.

Ξεκαθαρίζει όμως ότι μόνο σε έναν άλλο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, χωρίς φτώχεια και ανέχεια, μπορούν να εκλείψουν οι συνθήκες που γεννούν το αποκρουστικό φαινόμενο των ανθρώπων «αποβλήτων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Θεσσαλονίκης σχολιάζει ότι «ο θάνατος του αβοήθητου αστέγου στην Αριστοτέλους θα στοιχειώνει τα όσα "οραματικά" διαλαλούν κάποιοι για την τουριστική ανάπλασή της. Η βοήθεια σ' αυτόν και σε εκατοντάδες ακόμα αστέγους δεν είναι ούτε ψίχουλα μπροστά στα εκατομμύρια που ξοδεύονται για παρόμοια έργα, για ενίσχυση μεγάλων συμφερόντων. Κι όμως θεωρούνται "κόστος" το οποίο κράτος και δήμος "δεν μπορούν να αντέξουν"».

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ τονίζει ότι «δεν ανεχόμαστε να χάνονται ζωές από το κρύο στην πόλη μας». Οτι «δεν μπορεί να θεωρείται κόστος, ατομική ευθύνη, να μετριέται με ευρώ, η ανάγκη του λαού για στέγαση και θέρμανση, ειδικά μέσα σε ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι ασυγχώρητο πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του την ίδια στιγμή που εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται σε επενδυτικά έργα για τις ανάγκες των εργοδοτών, πως ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του λίγα χιλιόμετρα μακριά από το πολυδιαφημιζόμενο τεχνολογικό πάρκο, και ανάμεσα σε 5άστερα ξενοδοχεία».

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Συλλογικός αγώνας ενάντια στις σάπιες «αξίες» η απάντηση

Ανακοίνωση - κάλεσμα των Συλλόγων Γυναικών Θεσσαλονίκης της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας

Παράλληλα φαίνεται πως ερευνώνται τόσο ο καταγγελλόμενος ομαδικός βιασμός της 24χρονης Γεωργίας Μπίκα όσο και οι καταγγελίες για κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών καθώς φέρεται να υπάρχει εμπλοκή κοινών προσώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα κι άλλων προσώπων, εκτός των τεσσάρων άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση. Αναζητούνται βίντεο από το πάρτι στη σουίτα 401, συνομιλίες που «καίνε» εμπλεκόμενους και μηνύματα που φέρνουν στο φως τον τρόπο προσέγγισης κοριτσιών από τους «ανιχνευτές».

Στο μεταξύ, ακόμα αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων από το εργαστήριο της Ελβετίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ανακρίτρια κατέθεσε ο καθηγητής Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του ΑΠΘ για τα ευρήματα από την ιατροδικαστική εξέταση της 24χρονης.

Ακραίες μορφές έκφρασης της πολύμορφης βίας

Με ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης (μέλη της ΟΓΕ) εκφράζουν τη βαθιά αγανάκτηση και τον αποτροπιασμό τους για τον ομαδικό βιασμό και για τη διαφαινόμενη προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος, καθώς οι εμπλεκόμενοι φέρεται να είναι γόνοι μεγάλων επιχειρηματικών οικογενειών, με ισχυρές οικονομικές και πολιτικές διασυνδέσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες που δημοσιοποιούνται και έχουν να κάνουν με φαινόμενα βίας απέναντι σε γυναίκες, σεξουαλικής κακοποίησης, βιασμών, ακόμη και δολοφονιών. Πρόκειται για μια ζοφερή κατάσταση, η οποία έχει να κάνει με ακραίες μορφές έκφρασης της πολύμορφης βίας που υφίστανται οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς και συνολικά στην κοινωνία, την εκμετάλλευση, τη φτώχεια, την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, τα πρόσθετα βάρη που πέφτουν στις πλάτες της στο σπίτι, στην οικογένεια και αλλού και πηγάζουν ακριβώς από την ανισότιμη θέση της στην κοινωνία.

Οι απαράδεκτες αυτές συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι τον βιασμό και τις δολοφονίες, είναι το αποτέλεσμα - και όχι η αιτία - της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Και είναι ακριβώς η κοινωνία της εκμετάλλευσης που γεννά τη βία, την οποία τρέφουν οι σάπιες "αξίες" της σημερινής κοινωνίας: Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ο ανελέητος ανταγωνισμός, ο εγωιστικός τρόπος ζωής και σκέψης, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ζωής, η αντιμετώπιση της γυναίκας ως σεξουαλικού "λάφυρου", συνολικά η εμπορευματοποίηση του σεξ».

Οι Σύλλογοι Γυναικών καταλήγουν στην «ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη για να στηριχθεί ολόπλευρα κάθε γυναίκα που βρίσκει το θάρρος να καταγγείλει τέτοια φαινόμενα, αλλά και να δυναμώσει ο συλλογικός αγώνας ενάντια στις ίδιες τις σάπιες "αξίες" της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης, για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση.

Καλούν σε μαζικοποίηση των γυναικείων Συλλόγων και Ομάδων σε κάθε γειτονιά, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για να διεκδικήσουν:

Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία των κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών και για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών (ξενώνες, τηλεφωνικές γραμμές κ.ά.), με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη και σταθερή εργασία χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς».

Ισχυρή έκρηξη στη λεωφόρο Συγγρού

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χτες νωρίς το πρωί σε 6ώροφο κτίριο στη λεωφόρο Συγγρού. Από αυτήν τραυματίστηκε σοβαρά ένας 78χρονος, ενώ η περιοχή θύμιζε βομβαρδισμένο τοπίο με ζημιές σε παρακείμενα κτίρια και οχήματα σε απόσταση 200 μέτρων. Σύμφωνα με τις έως χτες αργά πληροφορίες, ως πιθανότερο αίτιο για την έκρηξη εξετάζεται η διαρροή υγραερίου ή φυσικού αερίου, όπως διαπιστώθηκε όταν έφτασαν οι πυροσβέστες, η οποία αντιμετωπίστηκε. Στο σημείο επιχείρησαν 24 πυροσβέστες με 9 οχήματα και κλιμακοφόρο όχημα.

Η λεωφόρος Συγγρού παρέμεινε κλειστή για την κυκλοφορία για αρκετή ώρα και στα δύο ρεύματα. Αρχικά, ο τραυματίας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Λαϊκό», όπου στο χειρουργικό τμήμα των ΤΕΠ τού παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες για τα εγκαύματα που έφερε στο πρόσωπο και σε άλλα σημεία του σώματος. Επειδή, όμως, το νοσοκομείο δεν διαθέτει τμήμα εγκαυμάτων μεταφέρθηκε στο «Γεννηματάς».

Ατύχημα με λεωφορείο του ΟΑΣΘ

Το ατύχημα που σημειώθηκε χτες το πρωί με λεωφορείο του ΟΑΣΘ στην Καλαμαριά αναδεικνύει τις ευθύνες της διοίκησής του και τις επιπτώσεις της πολιτικής ιδιωτικοποίησης των αστικών συγκοινωνιών, όσο και αν θέλουν να ρίξουν την ευθύνη σε ανθρώπινο λάθος.

Το ατύχημα έγινε στις 6.15 το πρωί, με λεωφορείο της γραμμής 4, που εκτελεί το δρομολόγιο Καλαμαριά - Χαριλάου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο οδηγός του λεωφορείου σταμάτησε στην άκρη για να κάνει τον τεχνίτη, καθώς παρουσιάστηκε πρόβλημα στη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, κατέβηκε από το όχημα για να κάνει επανεκκίνηση των μπαταριών και για άγνωστο λόγο αυτό άρχισε να κυλάει στην κατηφόρα και να αναπτύσσει ταχύτητα. Αφού έπεσε στο πίσω μέρος ενός ταξί παρασύροντάς το για αρκετά μέτρα, στη συνέχεια έπεσε σε πινακίδα οδοσήμανσης και σε δέντρα.

Τραυματίστηκε ελαφρά ο οδηγός του λεωφορείου.

Η διοίκηση του ΟΑΣΘ έσπευσε να αποδώσει το ατύχημα σε ανθρώπινο λάθος και, ταυτόχρονα, για τα μάτια του κόσμου, να ανακοινώσει ότι οι ακριβείς συνθήκες θα διερευνηθούν από ειδική επιτροπή και εφόσον υπάρχουν ευθύνες, θα επιβληθούν κυρώσεις.

Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, πρόκειται για λεωφορείο από αυτά που χρησιμοποιεί ο ΟΑΣΘ με μίσθωση μέσω λίζινγκ από ιδιώτη, τα οποία συχνά παρουσιάζουν προβλήματα με το σύστημα αυτοματισμού. Κάθε τρεις και λίγο ανοίγουν μόνες τους οι πόρτες και φρενάρει το όχημα, και άλλα τέτοια. Ενώ τονίζουν πως ευθύνη της διοίκησης είναι να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των οχημάτων και την ασφάλεια εργαζομένων και επιβατών.

Προφυλακίστηκε ο κληρικός στα Πατήσια

Προφυλακιστέος κρίθηκε χτες ο ιερέας που καταγγέλθηκε ότι βίαζε ανήλικο κορίτσι σε εκκλησία στα Πατήσια. Κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως η 17χρονη σήμερα κοπέλα επηρεάστηκε από τηλεοπτική σειρά που παρακολουθεί. Ωστόσο, σε βάρος του ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για κατάχρηση σε ασέλγεια κατά συρροή και πορνογραφία κατά συρροή έπειτα από κατάθεση δεύτερης κοπέλας, 18 χρόνων σήμερα, η οποία υποστηρίζει ότι διατηρούσε σχέση μαζί του, όντας ανήλικη. Κατέθεσε επίσης η μητέρα της 18χρονης που είπε ότι ο κληρικός είχε ζητήσει κι από εκείνη να συνευρεθούν και «ότι αυτό θα την λύτρωνε», για να καταλήξει οργισμένη: «Είναι τέρας. Πραγματικά πολύ χειριστικός και εκμεταλλεύτηκε την εμπιστοσύνη που του δείξαμε και τις αθώες ψυχές των παιδιών μας (...) που τα στέλναμε να τους διδάξει ήθος και σεβασμό σε θεσμούς που τιμά το λειτούργημά του».

Πυρκαγιά στα ΕΛΠΕ

Φωτιά σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, η οποία αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις πυρόσβεσης της εγκατάστασης και την Πυροσβεστική. Το περιστατικό αυτό, αν και αυτήν τη φορά αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, προξενεί για άλλη μια φορά ανησυχίες για γενικευμένο βιομηχανικό ατύχημα σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων.

Σύμφωνα με το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων», η φωτιά σημειώθηκε σε εξοπλισμό για τον οποίο το ΚΕΠΕΚ σε έκθεσή του το 2014 είχε εντοπίσει προβλήματα που μπορεί να προκαλούσαν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας. Επίσης, σε προβλήματα σχετικά με τον ίδιο εξοπλισμό το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων» έχει αναφερθεί τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς όμως η διοίκηση των ΕΛΠΕ να έχει πάρει μέτρα για την αντιμετώπισή τους.

Εκδήλωση για τη βία από τον Σύλλογο της ΟΓΕ στην Ελευσίνα

Ο Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας, μέλος της ΟΓΕ, καλεί σε εκδήλωση με θέμα: «Η βία κατά των γυναικών. Συζητάμε και αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε τείχος προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών». Η εκδήλωση θα γίνει το Σάββατο 29 Γενάρη, στις 6 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής (Χαριλάου 28). Θα μιλήσει η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. Στον χώρο θα λειτουργήσει ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα για τη δημιουργική απασχόληση παιδιών υπό την επίβλεψη εκπαιδευτικών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ